JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

30.08.2017.

ASTROLOGICAL CONSULTATIONS – 30 AUGUST 2017 WEDNESDAY – NAVAMĪ

 

TRANSIT OF RĀHU & KETU: 9 SEPTEMBER 2017 TO 23 MARCH 2019 IN CANCER – CAPRICORN.

TRANSIT OF SATURN [ŚANAIŚCARA-GRAHA].

RETROGRADE MERCURY [BUDHA-GRAHA]: 13 AUGUST TO 5 SEPTEMBER 2017.

 

UKRATKO O TRENUTNIM AKTUELNIM DOGAĐANJIMA – Vjerovatno možemo osjetiti, prema nekim događanjima u našim životima, da su trenutno na sceni brojni kombinirani aspekti. Ima tu i nekih napetih aspekata, kao i onih blažih. Sve to skupa, zajedno s našim mnogobrojnim karmičkim uslovljenostima iz prošlih života, donosi priliv nekih novih energija i intezivniji život i događanja. Ako postupamo kao introspektivni mudraci, priliv energija i napete aspekte možemo dobro iskoristiti za naš vlastiti duhovni samointeres, koji je i najpreči – a to je krenuti putem dharme – putem transcendencije, ili se još više učvrstiti na tom putu i krenuti dalje. U nama će se stvoriti dovoljno kritične mase za odraditi neke aktivnosti i projekte, ali gledajmo da naš trud, vrijeme i energije budu više okrenuti ka nevidljivom dijelu naše dvojne stvarnosti. Nije dobro ulagati energije isključivo u materijalističke tendencije, jer to su prolazne stvari. Dakako, moramo uvijek biti aktivni u ovom materijalnom svijetu, ali na prigodan način i u skladu s našom dharmom i našom misijom u ovom životu, samo treba da je prepoznamo.

 

Kada se upustimo u malo dublji razgovar s ljudima u našem okruženju, primijetićemo odmah veliku uznemirenost, koju neko ispoljava više, a neko manje, te često i vrlo oprečna razmišljenja, čak i veoma sporna, bez obzira kroz kakve kulturne naočali to posmatrali. Dakako, svi imamo veoma različite karmičke reference iz prošlih života, te sadašnju prirodu i karakter, potencijale, sklonosti, nade i pomoći, zapreke, etc. Ali, generalno gledano, vjerovatno će nam svima postati jako intezivno u ovom periodu – specijalno u zadnjoj trećini augusta, a to će se nastaviti i dalje u septembru, te i kasnije, kada stignu glavni rezultati posljednje eklipse na naplatu, odnosno drugačije rečeno kada rezultati eklipse postanu vidljivi. Tako, zbog pojačanog inteziteta događanja, moguće su neke pogreške u našim procjenama, bilo kada smo mi sami u pitanju, bilo druge osobe. Dobro je ostaviti neke moguće ishitrene odluke, da malo odleže preko noći. A tu su i uticaji drugih aspekata, kako je već rečeno.

 

Kao i uvijek, sve što nam se dešava, u nekom krajnjem razlučivanju stvari, uveliko će zavisiti od lične karme svakoga ponaosob, vidljive kroz mnogobrojne karmičke odrednice date u vedskom chartu, te od vremena i truda, koji svakodnevno ulažemo u spoznaje višeg ranga i transcendentalna vedska znanja, kao i specijalno od milosti i blagoslova koje dobijamo ili ne. Znajmo da oko nas uvijek pada prava kiša milosti i blagoslova, ali je potrebno prvo izbaciti kamenje iz ruku da bi mogli prihvatiti dragulje.

 

EKLIPSE -- Kako je već pomenuto na predhodnim postovima, u augustu su prominentni uticaji eklipsi [pomračenja] prvo Mjeseca [Candre] – 7 augusta, te potom Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] 21 augusta. Ali, tu ne završava priča, jer će glavni rezultati zadnje eklipse postati vidljivi za 2-3 mjeseca, pošto se radi o fiksnom znaku [Stira Rāśi]. Dakle, neki započeti procesi unutar nas samih i vidljivi kroz interakcije kroz odnose s drugima, ali i kroz naš unutrašnji stav prema svemu oko sebe – imaće nešto dugoročnije posljedice, koje ćemo moći sagledati tek nekada kasnije.

 

TRANZIT RĀHUA & KETUA: 9 SEPTEMBER 2017 DO 23 MART 2019 KROZ RAKA [KARKAṬA-CANCER] -- JARCA [MAKARA-CAPRICORN] – Zavisno od programa za vedsku astrologiju i opcija koje koristimo u programima, te algoritama koji su korišćeni kod izrade programa, kao i zavisno od pojedinih efemerida-- američkih, švajcarskih, etc., može biti nekih manjih razlika, kada je u pitanju promjena znakova Rāhua i Ketua, kao što je to sada slučaj.  Tako, primjera radi, ako u Jagannatha Hora programu radimo sa opcijom True Lāhiri Ayanāḿśa [Citra paksa], koja je inače preporučena, tada su Rāhu i Ketu već promijenili znakove-kuće 18 augusta 2017, te iz Lava [Siṁha Rāśi] i Vodolije [Kumbha] prešli u znak Raka [Karkaṭa Rāśi] i Jarca [Makara].

 

Opet, kada se podaci iz Efemerida konvertuju uzimajući u obzir vrijednost True Lāhiri Ayanāḿśe [Citra paksa], Rāhu i Ketu mijenjaju znakove i kuće samo nešto malo kasnije, 9 septembra 2017. Kako god, to je negdje ovih dana prominentno i u toku, ili će da bude za nekih desetak dana.

 

Opet, postoji i treća opcija, kada u JH programu uzmemo vrijednost takozvane tradicionalne Lāhiri Ayanāḿśe. Tada bi promjena znakova-kuća nastupala tek negdje 30 oktobra 2017, što je manje vjerovatno.

 

Ovakva manja odstapanja u vremenu, zbog mogućeg uzimanja različitih parametara u proračunima, ne treba da nas puno uznemiravaju, bitna je suština – da zaista pravilno sagledamo moguće promjene u životu, te moguće udare na naše krhke duše. Potom je potrebno precizno odrediti na kojoj razini nas to čeka, u kojoj od naših svakodnevnih aktivnosti, te kakva nam vedska sredstva pomoći trenutno stoje na raspolaganju za neutralizaciju istih, kao i kako se inače mudro postaviti prema njima.

 

Tranziti Rāhua i Ketu su inače jači, ne samo zbog njihove veličine [Rāhu je dva puta veći od Mjeseca, a četiri puta veći od Sunca, tako i Ketu], već i zbog činjenice da su dugotrajniji, jer prosječno ostaju oko 1.5 godinu [18 mjeseci] u pojedinim znacima. Za 18 godina Rāhu i Ketu naprave puni krug kroz sve znakove zodijaka. Ali, imajmo na umu da se Rāhu i Ketu kreću suprotnim smjerom kroz znakove zodijaka -- unatrag, dakle suprotno kretanjima ostalih planeta, obrnuto od smjera kretanja kazaljke na satu – te se kreću s desna u lijevo.

 

Tako, trenutna osa Rāhua i Ketua u tranzitu može da se često pokaže, kao predominantna. Vjerovatno da ćemo isto i sami osjetiti kroz neka intezivna događanja. Opet, veliko je pitanje koju razinu od dva dijela dvojne stvarnosti koja nas okružuje, više hranimo svakodnevno, svjesno ili nesvjesno, u znanju ili u neznanju – onu materijalnu-vidljivu, ili onu nematerijalnu-nevidljivu. A, to je naš slobodni izbor, ali znajmo da imamo i odgovornost za isto.

 

RETROGRADNI MERKUR [BUDHA-GRAHA]: 13 AUGUST DO 5 SEPTEMBAR 2017 – Osnovno je znati, kada je retrogradna neka od planeta, njene su aktivnosti i mogući  uticaji ojačani nekoliko puta. Potrebno je uzeti u obzir, pored ostaloga  i to da li je određena planeta, u ovom slučaju Merkur -- planeta benefik [povoljna], malefik [nepovoljna], neutralna, etc., za naš Ascendent [Lagnu] prema vedskoj astrologiji, te znati procijeniti i snagu planete u vedskom chartu, interakcije u zavisnosti od znaka-kuće i ostale elemente. Ali, generalno gledano, vjerovatno ćemo imati pojačane komunikacije i druge aktivnosti za koje su zaduženi Merkur i kuće kojima vlada u našem chartu, samo treba određena doza opreza kod inteziviranja naših komunikacija, specijalno ako nam je Merkur malefik i slab., u nepovoljnom znaku i tako to. Dakako, potrebno je uvijek uzeti u obzir cijeli chart i karmičke periode u kojima smo.

 

TRANZIT SATURNA [ŚANAIŚCARA-GRAHA]: Prema nekim aranžmanima Saturn je baš ovih dana izašao iz retrogradnog kretanja i to će nam vjerovatno donijeti malo olakšanja, jer je bio u retrogradnom kretanju od 6 aprila do 25 augusta 2017. Kasnije će promijeniti i znak koji tranzitira i ponovo se vraća u znak Strijelca [26 oktobra 2017], gdje će ostati do 23 januara 2020, tako da i ova promjena znakova-kuća može da prourokuje izvjesne napetosti i moguće lomove u našim životima.

 

Svakako da je preporučljivo da uvijek uzmemo u razmatranje i još neke jače aspekte, kao tranzite Marsa, Jupitera i Sunca.

 

Koliko ozbiljno treba shvatiti vedske kosmološke  postavke, te i karmička određenja vidljiva iz vedskog charta, najbolje govore i ovogodišnje nezampaćene poplave u USA -- Teksasu, Luizijani, istočnoj indiji, Bangladeshu, etc. Desetine i stotine hiljada ljudi je ugroženo. Ali, mora se opet naglasiti, velike padavine su bile predvidljive. Poznato je iz vedskih spisa, kada god je Venera iza Sunca kao sada, javljaju se povećane padavine i vlažnost. I to je najavljeno na jednom od predhodnih postova. Dakle, sve ovo je itekako predvidljivo. Međutim na zapadu, naučnici vide oluju tek kada ona dolazi, valjda zbog inertnosti oko učenja i daljeg usavršavanja.

 

Evo teksta objavljenog posta od 16 maya 2017:

 

U periodu, negdje od 25 marta 2017 do 12 januara 2018 postoji povećana mogućnost vlage u atmosferi i padavina, zavisno i od lokalnih uslova, te od blizine velikih vodenih površina, kao i inteziteta njihovog isparavanja. Naime, kada god se planeta Venera [Śukra-graha] u svom kretanju nalazi iza Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] kao u naznačenom periodu, tada to ukazuje na povećanu vlažnost. Kod razmatranja inteziteta vlažnosti i padavina, dobro je uzeti u obzir i prirodu znaka kroz koji se Venera trenutno kreće. Radi primjera, Venera će se do 31 maya 2017 kretati kroz znak Riba [Mina – Pisces] prema vedskoj astronomiji i astrologiji, dakle kroz vodeni znak, pa možemo sami malo istražiti i analizirati lokalne uslove i intezitet vlažnosti.

 

http://jyotisha.blogger.ba/arhiva/2017/05/16/4059285

 

Na današnjem postu o aktuelnim događanjima na nebu, date su samo neke kratke natuknice o trenutnim kretanjima na nebu pojedinih planeta, te mogućim izazovima i testovima [neko će reći – iskušenjima], koja nas očekuju. Potrebne su daleko šire analize, ali već i ovako mogu da posluže svojoj namjeni i kao moguća inspiracija za dalje istraživanje. Dobro je imati prijatelja/prijateljicu upućenog vedskog astrologa, koji ujedno imaju i svakodnevnu i neprekinutu sadhanu – duhovnu praksu. Takve iskusne osobe nam mogu šire pojasniti određene uticaje, te kako možemo čak i nepovoljne uticaje u nekim slučajevima dobro iskoristiti za vlastitu dobrobit, ekonomski napredak, te samospoznaju i dalji duhovni napredak. Znajmo, ništa nije dobro suviše i ništa nije tako loše, kao što često izgleda na prvi pogled – sve je namijenjeno našem učenju.

 

Stay Tuned. To be Continued.

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
169674

Powered by Blogger.ba