JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

08.09.2017.

ASTROLOGICAL CONSULTATIONS – 8 SEPTEMBER 2017 FRIDAY – DVITĪYA

 

TRANSIT RĀHU & KETU: 9 SEPTEMBER 2017 [FROM 9:01] -- 23 MARCH 2019 [TO 10:30] KARKAṬA [CANCER-RAK] – MAKARA [CAPRICORN-JARAC] – FOR COORDINATES OF SARAJEVO – BOSNIA AND HERZEGOVINA

 

Na predhodnom postu ponešto je rečeno o upotrebi različitih opcija u programu Jagannātha Hora, kao i inače o različitim opcijama i načinima računanja u različitim programima, upotrebljenim  algoritmima i efemeridama [unaprijed izračunatim položajima nebeskih tijela]. Zbog toga dolazi do izvjesnih razlika, kao u ovom primjeru računanja tranzita Rāhua i Ketua i aktuelne promjene znakova-kuća. Danas ćemo to još dodatno obraditi s upotrebom još nekih opcija.

 

Ako u programu Jagannātha Hora namjestimo opcije na slijedeći način  dobićemo prihvatljive položaje Rāhua i Ketua, te i datume promjene znakova. Dakako, uvijek imamo slobodu izbora. Uz dole niže prikazane opcije treba predhodno namjestiti  i Ayanāḿśu – na opciju True Lāhiri Ayanāḿśa [Citra paksa]:

 

Preferences.

Related to Calculations.

Planet Calculations Options.

True Positions [drugu odozgo opciju namjestiti na ovu].

True Nodes [dole zadnja opcija – umjesto Mean Nodes namjestiti na ovu].

Ok -- klik

 

Ako upotrebimo neke druge opcije i Ayanāḿśe – biće promjena i u kartama rođenja i u predikcijama. Dakako, da trebamo uzeti u obzir i drugačije načine razmišljanja i upotrebu drugih različitih opcija datih u programu s određenim respektom. Jako je dobro znati da  postoje baš  mnogobrojne kontraverze oko strukture našeg univerzuma, a ustvari su u pitanju samo drugačije karmičke uslovljenosti, te razine znanja i različite razine svjesnosti, uloženi trud i vrijeme, te specijalno milost i blagoslovi koje dobijamo ili ne.

 

Da ovom prilikom pomenemo i moguće različite načine gledanja na pojedine kosmološke fenomene, koji često pobjegnu čak i oku pažljivog praktikanta astrologije i brojnih kosmoloških fenomena. Na zapadu smo naučili da posmatramo stvari odozdo – iz naše perspektive gledano sa planete Zemlje, dok se u vedskoj kosmologiji i astrologiji stvari posmatraju odozgo – iz perspektive Deva, polubogova i stanovnika na planetarnim sistema iznad nas. Otuda i jedna od razlika u prikazivanju smjera znakova u zodijaku. Možemo pogledati bilo koji zapadni ili vedski chart. Smjer znakova u vedskom ide kako i je – u smjeru kazaljki na satu, dakle s lijeva udesno, dok zapadne koncepcije preferiraju gledanje obratno od smjera kazaljki na satu, dakle s desna u lijevo. Dakako, to neko ko se bavi isključivo zapadnim sistemom astrologije neće ni primijetiti, zbog ustaljene navike posmatranja stvari isključivo iz naše perspektive, kao i nerazumijevanja postojanja dvojne stvarnosti: one nevidljive-nematerijalne i one vidljive-materijalne.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 09/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
169674

Powered by Blogger.ba