JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

17.12.2017.

UTTARA PHALGUNĪ – 12TH NAKṢATRA UTTARA PHALGUNĪ

 

 

26-40' DEGREES SIṀHA [LEO-LAVA] TO 10-00' DEGREES KANYĀ [VIRGO-DJEVICE]

 

KOMENTAR: Dvanaesta zodijačka ekstenzija od 146-40’ do 160-00’ je nazvana Uttara Phalgunī Nakṣatra. Korenspodira s imenima As-Sarfah [the turn] na Arab Manzil; Lionis na Grčkom; Y na Chinese Sieu.

 

Već je bilo govora o tome na nekim postovima i dijelom na Facebook-u – veoma je važno u našim životima shvatiti u kakve smo karmičke okolnosti trenutno stavljeni i kakav je naš odgovor na sve to, dakle kako ćemo reagirati. Za isto postoje specifične procedure u vedskoj astrologiji. Ali, već i samo proučavanje kvaliteta Nakṣatri pružiće nam određene smjernice.

 

Također, dobro je uvijek imati u vidu i neke duhovne poente uporedo s čisto tehničkim detaljima sofisticirane vedske astrologije. Tako, primjera radi iz Nakṣatri vidimo kakve nam karmičke osobine sljeduju. Ali, s duhovne razine gledano to nije sve u svemu, kao što bi se reklo. Kaže se ne bez razloga -- osobine se stiču druženjem. Daje se primjer željeza, kada ga stavimo u vatru postaje užareno. Dakle, mijenja svoje osobine i od hladnog komada materije postaje vatra. Poenta je ovog primjera – ako se družimo sa naprednijim osobama i sami ćemo postepeno postati duhovno napredniji i obratno. A tada, ako počnemo više upotrebljavati duhovnu inteligenciju i počnemo se intezivnije družiti sa znatno pročišćenijim osobama, koje slijede propisane vedske duhovne principe i put samospoznaje, kvalitativno će se početi mijenjati i naš odgovor, ili naše reagiranje na određene karmičke okolnosti.

 

UTTARA PHALGUNĪ – 12TH NAKṢATRA

 

Ovo je mānuṣa, ili zvijezda [skupina zvijezda] zemaljske prirode, ponekad se prevodi kao smokvino drvo [smokva]. To je plodna zvijezda i generira dobre kvalitete. Njome vlada Sunce, koje zovemo i Sūrya Nārāyaṇa, jer je ekspanzija Nārāyaṇa i to je zvijezda, koja stvara vođe [lidere] na njihovim područjima. Također se prevodi kao zvijezda dobročinitelj jer označava osobe, koje mogu da pružaju  pomoć [pokroviteljstvo] drugima. To je fiksna zvijezda, što ukazuje da su osobe rođene pod uticajem ove zvijezde stabilne i uspješne. Simbolizirana je krevetom, što ukazuje na njihovo sudjelovanje u liječenju drugih.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA ASCENDENTU – LAGNI – osoba je zgodna [lijepog izgleda], obrazovana, s priličnom svotom novca i brojem ljubavnika ili partnera. On ili ona je velikodušna, ali ponosna, inteligentna, ali nezahvalna i sklona da pravi  pokore radi materijalnih nagrada, ili da bi zadobila mistične moći. Oni su pričalice i senzualni, mogu imati talente za biznis [poslovanje], ili za rukotvorine [zanate]

 

KADA JE CANDRA [MJESEC] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI – onda ova osoba zarađuje novac svojim učenjem, dobrostojeća je, čulna po izgledu, prijazna, sretna i prijateljska. Posjeduje dobra, koja je sama stekla.

 

KADA CANDRA [MJESEC] ZAUZIMA RAZLIČITE PADE [QUARTERS -- ČETVRTINE OVE ZVIJEZDE] -- slijedeće osobine se manifestiraju:

 

PRVA PADA – CANDRA [MJESEC] NA 26-40' DEGREES SIṀHA [LEO-LAVA] TO 00-00' DEGREES KANYĀ [VIRGO-DJEVICE] -- Bogati, poznati, hrabri, prosperitetno kućanstvo [imućan posjed], činitelji dobrih djela.

 

DRUGA PADA -- CANDRA [MJESEC]  NA 00-00'  DO 3-20' STEPENI KANYĀ [VIRGO-DJEVICE] -- Nestabilan lik [karakter], siromašni, kritizeri, koji primaju milosrđe i mogu biti uspješni u poljoprivredi.

 

TREĆA PADA -- CANDRA [MJESEC] NA 3-20' DO 6-40' STEPENI KANYĀ [VIRGO-DJEVICE] -- Ponosna, strastvena i čista osoba s mnogo znanja.

 

ČETVRTA PADA -- CANDRA [MJESEC] NA 6-40' DO 10-00' STEPENI KANYĀ [VIRGO-DJEVICE] --  Duhovita, ali nezahvalna osoba, griješnik, s nekoliko djece -- ako ih ima .

 

Od planeta Nakṣatrom Uttara Phalgunī vlada Sunce – Sūrya, ili Sūrya Nārāyaṇa. Na duhovnoj razini autoritet je Gospodin Rāmacandra.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI NAKṢATRE UTTARA PHALGUNĪ [ARJUNI II]

 

Originalno ime je Arjuna II. [Uttara = poslije;  Phalgunī = znači bolji]. Tvore je dvije zvijezde [jedna veća i jedna manja], koje izgledaju kao nešto prekrasno, ili kao drvo Arjuna, poznato kao svetac u Ṛg Vedama. U skladu sa predanjima – ta dva drveta Arjunisa su stajali jedan pored drugoga kada ih je Śrī Kṛṣṇa oborio Svojom snagom, iako je bio još mali dječak. Kaže se da je Śrī Kṛṣṇa bio vrlo nestašan u dječijoj dobi. Jednom je za Svoje nestašluke bio kažnjen od majke Yaśode, tako što Ga je vezala za ručni drveni mlin. Tada je Kṛṣṇa počeo da puže s cijelim mlinom i dok je prolazio kroz Arjunise, oni su bili iščupani iz korijena, što govori o astronomskoj činjenici da te dvije Nakṣatre – Pūrva Phalgunī i Uttara Phalgunī, ili Arjuni I i Arjuni II, leže na liniji od sjevera do juga  -- prepolovljene lomom i razdvojene. Preovladavajuće božanstvo je Raga.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – By Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke].

 

THE SCIENCE BASE OF INDIAN ASTROLOGY – RamKrishna Shastri

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
202225

Powered by Blogger.ba