JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

21.03.2018.

DISTANCE BETWEEN THE MOON [CANDRA] AND THE EARTH -- UDALJENOST IZMEĐU MJESECA I ZEMLJE [PART 2]

 

 

PICTURE OF THE RABBIT ON THE EARTH -- SLIKA ZECA NA ZEMLJI.

 

CONTENTS OF VEDIC COSMOS VIDEO  -- His Holiness Dānavīr Goswāmī Mahārāja: Prilikom pripremnih radova za izgradnju grandioznog kompleksa vedskog planetariuma u Śrī Dhām Māyāpuru, West Bengal u Indiji, koji će tačno oslikavati čitavu kosmičku kreaciju za dobrobit cijelog čovječanstva, ukazala se potreba za početnim vjerodostojnim dijagramom [univerzuma i cjelokupne kreacije].  To je bila inicijalna želja Śrīla Prabhupāda. Učenici Śrīla Prabhupāda su tu želju i ostvarili. Otkrivena je mapa cijelog kosmosa u svetom selu Melukote, nekih 50 kilometara južno od Karnataka -- Mandya District u Južnoj Indiji [Melukote je oko 51 km, ili 32 milje udaljen od Mysore i 133 km, ili 83 milje od Bangalorea]. Ovaj dijagram tačno oslikava čitavu vedsku kosmologiju predstavljenu u Śrīmad Bhāgavatamu, na domišljat, ali opet i jako jednostavan način. Sveta osoba kojoj je ova mapa razotkrivena, bio je vedski naučnik iz 19 vijeka – Thiruvenkata Rāmānuja G.R. Swāmī, duhovni vođa u učeničkom naslijeđu, koje se naziva Śrī  Sampradāya.

 

Rođen je u Śrī Purumbardharu, Tamil Nadu provincija. Thiruvenkata Swāmī, je želio postati Ācārya ili duhovni vođa, u učeničkom naslijeđu poznatom kao Śrī Sampradāya.  Nekoliko je godina svog života proveo u Melukoteu, u kojem je  900 godina ranije prebivao Śrīpad Rāmānuja Ācārya – najistaknutiji Ācārya Śrī sampradāye. U Melukoteu, u hiljadu godina starom templu, Thiruvenkata Swāmī, je proučavao Vede i obožavao Božanstvo – Thiru Cheluva Nārāyaṇa

 

Jednog dana, dok je proučavao Mahābhāratu, obimno vedsko literarno djelo, staro preko 5.119 godina, naišao je na neke intrigantne stihove. U petom poglavlju Jambū Khāṇḍe – Bhīṣma Parve Mahābhārate, rečeno je:

 

„Ova se Bhārata Khāṇḍa zove Sudarṣana Dvīpa [planeta Zemlja], jer se onima koji je gledaju čini lijepom. Pošto je okrugla, liči na Gospodinov čuveni disk – Sudarṣana Cakru i pričvršćena je za ciklično vrijeme u obliku diska kojim vlada Gospodin Sudarṣana. Bhārata Khāṇḍa ima oblik kugle, pošto su joj sva četiri ugla zaobljena. Kada se posmatra sa Mjeseca – polovica Bhārata Khāṇḍe nalikuje zecu i malom listu – dok druga polovica nalikuje velikom listu, a svi su oni okruženi raznoraznom vegetacijom.”

 

Utonuvši u razmišljanje o stihovima, Thiruvenkata Swāmī je ostao zbunjen. Kakve veze imaju zec i list s geografijom i kosmografijom?

 

Dok je sjedio u nadi da će shvatiti njihovo značenje, kontemplirao je, meditirao  i molio se. Konačno je, nadahnut Božanskom inspiracijom – napravio skicu zeca i listova, ali mu je njihova veza sa Zemljinom geografijom još uvijek bila prekrivena velom tajne.

 

Konačno mu je sinulo, da ako okrene skicu, zec savršeno odgovara Evropi, Aziji i Africi – dok listovi odgovaraju Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Australiji. Ovi kontinenti sačinjavaju našu Zemlju, koju Mahābhārata naziva Bhārata Khāṇḍom.

 

Viṣṇu Purāṇa također opisuje Zemlju kao Bhārata Khāṇḍu i navodi njezin prečnik, koji iznosi 8 000 milja. Zemlju se naziva Bhārata Khāṇḍom i u invokaciji [prizivanju] pod imenom Saṅkalpa Mantra, koju od drevnih vremena, pa sve do danas mantraju brāhmaṇe -- vedski sveštenici.

 

KOMENTAR: Vedska kosmologija je drevno sistematsko znanje i daje nam opis sveukupne Božje kreacije, pa tako i našeg univerzuma, uključujući i njegove suptilne značajke. Dok je moderna nauka stara tek nekoliko stoljeća, vedska kosmologija vuče korijene već hiljadama, pa čak i milionima godina. Samo se ovo manje spominje zbog veoma teškog prihvatanja današnjih generacija da nešto uopće može biti staro milionima godina. Prema do sada dostupnim informacijama, Svevišnji Gospodin Kṛṣṇa je predao sofisticirano znanje o vedskoj kosmologiji u obliku Sūrya Siddhānte bogu Sunca Vivasvānu [Sūrya Nārāyaṇu], kada i Bhagavad-gītu. Prema gruboj procjeni Bhagavad-gītā  je izgovorena prije najmanje 120 400 000 godina. U ljudskom društvu postoji 2 000 000 godina, a Gospodin ju je ponovo saopštio Arjuni prije 5 119 godina. U novije doba editor, prevodilac, kompilator i davalac dodatnih pojašnjenja Sūrya Siddhānte je His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārāja. Ali za shvatanje i sam pristup ovim suptilnim značajkama, potrebne su i određene karmičke kvalifikacije, a može se slobodno nadodati, potrebni su veliki trud -- naše nastojanje, kao i vrijeme da se to sve proradi, pravilno razumije i primjeni u praksi. Pored potrebnih karmičkih kvalifikacija, našeg truda i vremena, za razumijevanje cjelokupne Božje kreacije, kako manifestirane, tako i nemanifestirane, neophodni su i viši faktori – milost i blagoslovi Svevišnjeg Gospodina, koji nam dolaze preko duhovnih učitelja, sadhua – svetih osoba i śāstra. 

 

S obzirom da ovakve teme dotiču i područje vedske astrologije, kao i vedske kosmologije, postovi će ići na blogovima i na Facebook page, koji inače obrađuju ova navedena područja goleme vedske kulture i nauke.


http://jyotisha.blogger.ba/

http://vedskikosmos.blogger.ba/

https://www.facebook.com/pages/Astrological-Consultations-Jyotisha/557256551078251

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:


Sūrya Siddhānta -- His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārāja.

Bhaktivedanta VedaBase: Bhagavad-gītā 4.1

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam.

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

Vedic Cosmos video -- His Holiness Dānavīr Goswāmī Mahārāja.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
202225

Powered by Blogger.ba