JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

08.04.2018.

SWĀTI – THE 15TH NAKṢATRA


6-40’ TO 20-00’ DEGREES OF TULĀ [LIBRA -- VAGA]

 

KOMENTAR: Petnaesta zodijačka ekstenzija se pruža od 186-40’ do 200-00’ stepeni Zodijaka i nazvana je Swāti Nakṣatra. Korespondira sa Al-Ghafr [the covering] na Arab Manzil; Bootis, ili Arcturus na Grčkom; King na Chinese Sieu.

 

Swāti je deva ili božanske prirode – dobroćudna, pokretna po prirodi i prevodi se  kao mač, također i kao sveštenik. Ukazuje na osobe koje putuju i koje mačem znanja mogu presjeći materijalne djelatnosti- vezanosti, kao i na osobe koje su učene u teologiji.

 

Swāti je također poznata kao ona koja se sama kreće – samopokretna je, što ukazuje na činjenicu da su osobe rođene sa ovim uticajem – nezavisne u mislima i djelima. Od polubogova preovladava dominacija Vāyua – poluboga vazduha. Od planeta ovom Nakṣatrom vlada   suptilna, nevidljiva planeta sjenka Rāhu [Planet shadow]. Na duhovnoj razini autoritet Rāhua je Lord  Śrī Varāhadeva.  

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA ASCENDENTU [LAGNI] – Osobe su promišljene i spore u akciji, pojave malo jednostavnije od drugih. Oblače se jednostavno, imaju male porodice, žive daleko od svog mjesta rođenja, u dugu su, ljubazni, sretni i sudjeluju u religioznim poslovima.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI -- osobe su pravedne, pametne u trgovini, slatkog govora, skromne i saosjećajne [milosrdne].

 

KADA MJESEC [CANDRA] ZAUZIMA RAZLIČITE PADE [QUARTERS, ČETVRTINE] OVE NAKṢATRE – manifestiraju se slijedeći rezultati:

 

6-40' DO 10-00' STEPENI TULĀ [LIBRA -- VAGA] --- Osobe su dobri govornici, s naučnim znanjem i mnogo sluga.

 

10-00' DO 13-20' STEPENI TULĀ [LIBRA -- VAGA] --- Prikupljanje novca je pod upitnikom. Puno skrivene strasti i skrivene aktivnosti.

 

13-20' DO 16-40' STEPENI TULĀ [LIBRA -- VAGA] --- Slava, dobro i ljubazno ponašanje, hrabrost, društvo svetih osoba.

 

16-40' DO 20-00'  STEPENI TULĀ [LIBRA -- VAGA] --- Strastvena i gnjevna osoba, loše društvo, nelogičan govor, arogancija.

 

KOMENTAR: Ovo je jedna od Nakṣatri gdje su kao što vidimo, moguće jako kombinirani uticaji. Vidimo da osobe mogu biti učene u śāstrama i teologiji, te istovremeno voditi neku vrstu trgovine – možda nešto što je povezano sa umjetninama. Čak i sama osoba može biti umjetnik na pojedinim područjima umjetnosti, znak Libre [Tulā – Vaga] je u pitanju. To će vjerovatno biti više izraženo, kada su i Ascendent [Lagna] i Mjesec [Candra] smješteni u ovoj Nakṣatri. Tako, osoba će biti više umjetničke prirode, težiće da zarađuje kroz neku vrstu trgovine umjetninama, a u nekim slučajevima istovremeno će težiti društvu svetih osoba i vjerovatno mnogo putovati, ako i drugi elementi horoskopa ukazuju na isto.

 

Na ovom primjeru je vidljivo, kako možemo odrediti šta će osoba vjerovatno raditi u ovom životu. Dakako, rijetko su i Mjesec [Candra] i Lagna [Ascendent] u istoj Nakṣatri, većinom su prisutni kombinirani uticaji dvije Nakṣatre, plus uticaji Nakṣatri u kojima se nalaze druge planete, pogotovo tamo gdje je skupina više planeta. Dakle, na Nakṣatre treba obratiti veliku pažnju i detaljno ih proučiti u svakom horoskopu.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA

 

Originalni naziv je Nisthya [Ni = znači daleko + sthā = ostati], što znači onaj koji ostaje daleko. Leži daleko od ekliptičnog pojasa – oko 31 stepen sjeverno i zato se tako zove. Prema nekima At = znači nepovoljna zvijezda, koja voli putovanja. Prema drugim tumačenjima, Swāti jznači mač, ali nema originalno etimološko značenje. Formirana je od jedne zvijezde. U vedskoj literaturi ova konstelacija je opisana kao srce Prajāpatiya – jednog od praočeva čovječanstva [Taittirīya Brāhmaṇa 1.5.22].

 

REFERENCE:


HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – By Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENCE BASE OF INDIAN ASTROLOGY – RamKrishna Shastri

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 04/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
202225

Powered by Blogger.ba