JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

15.04.2018.

RĀHU – KĀLAM [PART 1]


KAKO IZBJEĆI NEPOVOLJNO VRIJEME ZA OTPOČINJANJE PUTOVANJA I NOVIH PODUHVATA U 2018

 

KOMENTAR: Da na početku odmah malo pojasnimo zašto se uticaji Rāhua smatraju nepovoljnim i generalno gledano sa isuviše materijalističkim tendencijama, izuzev možda, što je interesantno kada je Ātmā Karaka planeta u nečijem horoskopu, kao i u zavisnosti od kuća kojima vlada, ali i od razine svjesnosti određene osobe, te poimanja šta je to povoljno, a šta nepovoljno. Drugačije rečeno, naše razumijevanje povoljnog i nepovoljnog zavisi od toga kroz kakve kulturne naočale posmatramo svijet oko sebe. Moramo znati da Rāhu i Ketu uvijek progone Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjesec [Candru], te nastoje da ih stignu, prekriju i pomrače, što se i dešava prilikom eklipsi-pomračenja. Zatim, tu je i ogromna masa ovih za nas nevidljivih suptilnih planeta [Planets shadows], nevidljivih, ali zaista glomaznih nebeskih tijela. Moramo znati da je Rāhu dva puta veći od Mjeseca [Candre], a četiri puta veći od Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]. Ako nešto mi ne vidimo, ili možda ne možemo da percepiramo i na druge načine svojim nesavršenim čulima, to nikako ne znači da to nešto i ne postoji – samo u nekim drugim dimenzijama postojanja. Temeljni princip vedske kosmologije je razumijevanje postojanja dvojne stvarnosti -- one vidljive i one nevidljive.  

 

Pred nama su uvijek vjerovatne mogućnosti  otpočinjanja nekih novih projekata i poslova, te uspostavljanja novih odnosa i tako generiranih interakcija u odnosima, otpočinjanja putovanja i nekih važnih dogovora, kupovine, prodaje, ulaganja, pokretanja biznisa, etc. Kako znamo, to obično dirigiraju određene karmičke okolnosti, kao i naš odgovor na iste.  Ovo sve ne mora obavezno biti u skladu, često će mnogo toga zavisiti baš od našeg odgovora, kao i od još nekih relevantnih faktora.

 

U ovom nekom ubrzanom tempu života i pročišćavajućim vremenima postaje suštinski važno da na neki prikladan i nama dostupan način pokušamo neutralizirati često nepovoljne karmičke uticaje, iskazane kroz interakcije guna materijalne prirode oko nas i u nama samima, ili da ih barem umanjimo. Za isto nam stoje na raspolaganju različita sredstva sofisticirane vedske kulture, kao i vedska astrologija. To je različito i zavisi umnogome od trenutnih razina svjesnosti svakog ponaosob, tačnije od mnogobrojnih karmičkih određenja koja nas prate, te od našeg truda i vremena koje ulažemo, ali ponajviše od blagoslova i milosti koje dobijamo, ili ne dobijamo. Slično važi i za osobe od kojih očekujemo da nam možda pomognu na neki način i preporuče pojedine remedijalne mjere za eventualnu neutralizaciju nepovoljnih efekata i poboljšanje onih povoljnih. Radi toga je praktično da se uvijek konsultiramo s više osoba, koje prakticiraju određene vještine i ezoterična znanja višeg ranga. Još je najbolje da idemo na konsultacije kod osoba koje istovremeno imaju i svakodnevnu duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON gurua, ali kako već znamo, to često nije slučaj.

 

Kaže se, ako početak nekog novog biznisa, putovanja ili poduhvata, pada u povoljno vrijeme, da je praktički već pola posla obavljeno. Ako nemamo načina da izračunamo povoljno vrijeme za otpočinjanje nekih novih projekata, poslova-biznisa, vjenčanja, putovanja, ozbiljnijih dogovora, etc., tada možemo pokušati  neutralizirati, ili barem umanjiti neke štetne uticaje prilikom putovanja i otpočinjanja novih poduhvata, tako što ćemo izbjeći neke snažnije nepovoljne periode, kao što su Rāhu-kālam i Gulika-kālam. Danas će biti riječi o Rāhu-kālamu.  

 

Pitanje:Zašto Śrīla Prabhupāda nije nikada putovao četvrtkom poslijepodne i da li je to generalni princip, ili nešto što je povezano s vedskim horoskopom Śrīla Prabhupāda?”

 

Ovo pitanje su objasnili H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja, duhovni učitelj u ISKCON-u i jedan od vrhunskih vedskih astrologa današnjice,  te iskusni vedski astrolog H.G. Śyāmasundara Prabhu, a objašnjenja su tehnička i detaljna. Kada god sumnjamo u nešto, te nam se otvore neka pitanja od značaja, treba da se obratimo ekspertima za tu oblast znanja.

 

Odgovor H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja:Moje razumijevanje je da je Śrīla Prabhupāda stekao tu naviku u društvu sa svojim duhovnim učiteljem Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārājom, koji je bio poznati vedski astrolog u svojoj purva-āśrami. Četvrtkom poslijepodne je Rāhu-kālam -- vrijeme kad Rāhu postaje prominentan.”

 

NAČIN IZRAČUNAVANJA RĀHU KĀLAMA JE SLIJEDEĆI -- Prvo moramo znati kada Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi svaki dan u sedmici. Rāhu-kālam počinje u različito vrijeme za pojedine dane u sedmici, a računajući poslije izlaska Sunca  i traje 90 minuta, dakle jedan sat i trideset minuta. Početak Rāhu-kālama za dane u sedmici je :

 

Nedjelja         �������� 10.5                      sati poslje izlaska Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]

Ponedjeljak   �������� 1.5����                 

Utorak          �������� 9��������

Srijeda          ����� 6�������

Četvrtak       ������� 7.5�����

Petak            ���������� 4.5������

Subota          �������� 3��������

 

CALCULATION EXAMPLE -- PRIMJER IZRAČUNAVANJA:

 

FOR COORDINATES OF SARAJEVO – BOSNIA AND HERZEGOVINA -- PODACI IZLASKA I ZALASKA SUNCA [SŪRYA NĀRĀYAṆA] ZA MAY I NEKOLIKO SLIJEDEĆIH MJESECI 2018 GODINE ZA KOORDINATE SARAJEVA:

 

  DATE/DAY – DATUM

          SUNRISE – IZLAZAK SUNCA

      SUNSET – ZALAZAK SUNCA

    1 MAY   TU    2018

                         05:42:01

                        19:45:33

    1 JUN     FR    2018

                         05:10:50

                        20:17:49

    1 JUL     SU    2018

                         05:11:32

                        20:28:34

    1 AUG   WE   2018     

                         05:38:07

                        20:06:29

    1 SEP     SA    2018

                         06:12:39

                        19:19:12

    1 OCT   MO   2018

                         06:46:45

                        18:24:29

 

 

Ako primjera radi, Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi u  05:42:01, kao u utorak 1 Maja 2018 godine [za Sarajevo], tada na ovo vrijeme izlaska Sunca dodamo  9 sati i dobijeno vrijeme  14:42:01 je vrijeme otpočinjanja Rāhu-kālama i traje slijedeći sat i trideset minuta [+ 90 minuta] do 16:12:01. Ovo možemo naći u knjizi „MUHŪRTA“ od B.V. Ramana [str. 201]. Dakle, Sunce izlazi u različito vrijeme zavisno o godišnjem dobu i odnosnoj destinaciji, dakle geografskoj širini i dužini.  Također, vidimo da Rāhu-kālam nije samo četvrtkom, već i drugim danima, samo u različito vrijeme po danima.

 

Ako nemamo mogućnosti da izračunamo tačne pozicije planeta i aspekte, te da pogledamo karmičke periode, njihove pod-periode i pod-pod-periode u vrijeme otpočinjanja novih poduhvata, ili putovanja onda će ova tabela poslužiti. Ali,  treba naglasiti da je ovo stvarno samo za neku generalnu upotrebu.

 

U astrološkim tekstovima je naglašeno da postoje različite stvari, koje mogu nepovoljno uticati na vrijeme poduzimanja novih poduhvata, poslova, vjenčanja i putovanja. To je posebno važno za poduhvate s većim ulaganjima novca, vremena, energija i drugih sredstava, kao i za dalja, ili veoma važna putovanja. Ali, nijedno vrijeme nije baš savršeno.

 

KOMENTAR:     Većina ljudi putuje nekuda i nekada. Kaže se da je drugo ime za jive -- živa bića, sarva-gata, ona koja su svuda prisutna -- ona koja svuda žive [Bhagavad-gītā As It Is 2.14]. Dakle, koja vole i putovati [jedno od mogućih značenja]. Pa, ako i ne putujemo, često smo u situaciji da poduzimamo neke nove projekte na poslovnom planu, ili nešto povezano s drugim našim preokupacijama, u ličnim kontaktima, etc., a sve je to najčešće itekako povezano s drugim osobama, te se javljaju i određene interakcije kroz odnose.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 04/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
202225

Powered by Blogger.ba