JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

09.05.2018.

LORDSHIP YOGAS -- LORD OF THE FIRST HOUSE -- GOSPODAR PRVE KUĆE [PART 1]


LORD OF THE FIRST HOUSE IN 1--6 HOUSE -- GOSPODAR PRVE KUĆE U  1—6 KUĆI

 

KOMENTAR: U ovom dobu Kali yugi, koje će trajati 432 000 godina uključujući prelazne periode - sandhye, a čiji početak se računa od 18 februara 3.102 godine prije nove ere, prema zapadnom računanju protoka vremena, gdje je ostao samo jedan od četiri potporna stupa istinskih religioznih principa, pored ostaloga kako znamo -- biće puno sukoba, ratova, prevara, licemjerstva i svađa, te svih drugih pokazatelja degradacije ljudske rase.

 

Kako se postepeno istrenirati za praktično prevazići sve nepovoljnosti Kali yuge, ali i kako iskoristiti sve povoljnosti ovog zlatnog pod-perioda Kali yuge od 10 000 godina, te i sve prednosti sadašnjeg pod-pod-perioda od nekih 480 godina računajući od 2 000 godine prema nekim podacima, te lične i globalne karmičke potencijale – jedna je od glavnih poenti ovog bloga, prepoznatljiva za introspektivne osobe, a ponešto prikrivena za isključivo materijalnu svjesnost. Inače, ovaj blog je posvećen svim dobronamjernim osobama, koje žele da se postepeno upute u bazične teme drevnog vedskog znanja Jyotiṣa, ali i svim osobama koje su već krenule tim putem. Dakako, do određene razine, određene našim karmičkim referencama, trudom i  vremenom koje ulažemo, te zavisno od milosti i blagoslova koje dobijamo, ili ne dobijamo. Ne trebamo se previše zamarati neutemeljenim težnjama da ovo golemo vedsko znanje savladamo u jednom životu – biće potrebno nekoliko života. Vedska astrologija Jyotiṣa nam zasigurno može poslužiti kao veoma dobra spona između duhovnog i materijalnog svijeta, te i baza za viša ezoterična znanja, kasnije i za duhovna traganja, tim više što ova vrsta znanja predpostavlja i dobru upućenost u više srodnih naučnih disciplina: Vastu [vedsku arhitekturu], Āyurvedu [vedsku medicinu], ali i vedsku kosmologiju, astronomiju, matematiku, psihologiju, etc., kao i određenu upućenost u transcendentalna znanja višeg ranga. Treba uvijek imati u vidu da je vedska astrologija Jyotiṣa također śāstra i da iskrenog praktikanta može postepeno dovesti čak do čistog predanog služenja Svevišnjeg Gospodina, pod uslovom da istovremeno slijedimo i upute vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON gurua, te sādhua i  śāstra, kao i da uspostavimo redovnu duhovnu praksu – sādhanu i svakodnevno mantranje svetog imena Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe. Ako pak ostanemo isključivo na razini bavljenja samo mnogobrojnim tehničkim detaljima – dobićemo samo sjenku pravog znanja i otvoriće nam se mnoštvo dodatnih pitanja bez pravih odgovora.

 

Može se s pravom predpostaviti, na osnovu dobronamjernih upita, da dobra većina posjetitelja bloga već operira s pojedinim segmentima vedske astrologije, a tu su i već iskusni vedski astrolozi. Današnji post je početak jedne malo duže serije napisa o gospodarima kuća [Lord of Hauses].

 

Treba shvatiti i u praksi primijeniti jedan od osnovnih principa vedske astrologije: jedan znak -- jedna kuća. Postoji i drugačija podjela na bhave, ali će ona biti potrebna samo u manjem procentu slučajeva. Vjerovatno je šire poznato, koja planeta predstavlja gospodara određene kuće-znaka u vedskom horoskopu [chartu], ali trebamo biti jako pažljivi, pa ne miješati vedske odrednice s nesavršenim izvedenicom u obliku zapadne astrologije i zapadnih planeta, ali nepostojećih u vedskom sistemu, kao što su: Uran, Neptun, Pluton i još neki planetoidi i/ili imaginarna nebeska tijela: Kiron [Chiron], Lilith [Crni Mjesec], etc. Tu su i druge fundametalne pogreške u zapadnom sistemu i ako pravimo kao neki miks ova dva sistema, moramo znati da tada ozbiljno rizikujemo zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje.

 

LĀHIRI AYANĀḾŚA -- KRATKO DODATNO POJAŠNJENJE: pored mnogih drugih pogrešnih koncepcija, sistem zapadne astrologije je ostao na početnoj razini, kao prilikom njegovog stvaranja od prije nekih 1.800 godina, te iako kasnije priznaje precesiju ekvinocija sadržanu u sofisticiranim vedskim astrološkim i kosmološkim  spisima  pod imenom Ayanāḿśa [Lāhiri Ayanāḿśa], praktički još uvijek pogrešno operira s nekadašnjim stanjem na nebu, kako je već navedeno, od prije 1 800 godina [aproksimativno uzevši oko 221 – 228 godine], kada su prilikom starta zapadnog sistema, vedske i pojedine zapadne planete imale iste položaje. Međutim, od tada pa do danas nakupila se razlika od 24° 6’ 48.31’’ nebeskog svoda [u momentu pisanja ovog teksta 9 Maja 2018 u 13:52]. Također, neophodno je poznavati i značenja dvanaest znakova i kuća, kao i izvorna sanskritska imena i značenja aktivnosti za sedam vidljivih planeta: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Saturn [Śanaiścara-graha] i Venera [Śukra-graha], koje gospodare pojedinim znakovima-kućama. Tu su još Rāhu i Ketu, suptilne planete sjenke, koje možemo posmatrati kao pod-gospodare [pod-vladaoce]  pojedinih znakova-kuća, gdje ima izvjesnih razlika kod različitih astroloških tradicija i autora. Također, iz dole priložene osnovne tabele možemo vidjeti i da neke planete gospodare nad dva znaka-kuće.   

 

RB 

 RĀŚI

ZNAKOVI

SIGNS

GRAHA  LORD

BOSANSKI

ENGLESKI

  1

Meṣa

Ovan

Aries

Ańgāraka-graha

Mars

Mars

  2

Vṛṣabha

Bik

Taurus

Śukra-graha

Venera

Venus

  3

Mithuna

Blizanci

Gemini

Budha-graha

Merkur

Mercury

  4

Karkaṭa

Rak

Cancer

Candra

Mjesec

Moon

  5

Siṁha

Lav

Leo

Sūrya Nārāyaṇa

Sunce

Sun

  6

Kanyā

Djevica

Virgo

Budha-graha

Merkur

Mercury

  7

Tulā

Vaga

Libra

Śukra-graha

Venera

Venus

  8

Vṛścika

Škorpion

Scorpio

Ańgāraka-graha

Mars

Mars

  9

Dhanus

Strijelac

Sagittarius

Bṛhaspati-graha

Jupiter

Jupiter

10

Makara

Jarac

Capricorn

Śanaiścara-graha

Saturn

Saturn

11

Kumbha

Vodolija

Aquarius

Śanaiścara-graha

Saturn

Saturn

12

Mīna

Ribe

Pisces

Bṛhaspati-graha

Jupiter

Jupiter

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U PRVOJ KUĆI

 

Ovo je jaka i privlačna osoba, nezavisnog duha i vjerovatno će imati dva braka. Može biti egocentrična ili suviše tjelesno orjentirana. To rezultira moćnom psihom i velikom reputacijom.

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U DRUGOJ KUĆI

 

Ova će osoba biti jako vezana za porodični život i biće vješta u zarađivanju novca. Očekuje se nespokojstvo, velikodušnost i ograničen broj djece. Dobro učenje i promišljenost će se manifestirati.

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U TREĆOJ KUĆI

 

Hrabra osoba, slobodoumna i darežljiva, vještih ruku i uticajnog govora. Imaće mnogo prijatelja i zauzimaće u društvu pozicije od poštovanja.

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U ČETVRTOJ KUĆI

 

Ova je osoba dobrog porijekla, vlasnik imanja, prijateljski nastrojena i popularna. Obrazovana je, posjeduje mnogo vozila, vezana je za svoje vlasništvo i svoju privatnu [domaću] situaciju.

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U PETOJ KUĆI

 

Britka inteligencija i isticanje strasti će kod ovih osoba biti vidljivi u karakteru. Patiće od nevolja sa djecom. Oni su dobri učitelji i diplomate u državnoj službi.

 

GOSPODAR PRVE KUĆE U ŠESTOJ KUĆI

 

Ovi ljudi se na svom putu susreću sa preprekama, dugovima, bolestima i neprijateljima, ali imaju snagu da ih pobijede. Dobri su na položaju neke službe i na medicinskim, ili vojnim poljima.

 

KOMENTAR: Na nekim od idućih postova, u intermecu drugih aktuelnih tema, biće nastavljeno sa prezentiranjem značenja položaja kada su gospodari prve kuće smješteni u 7, 8, 9, 10, 11 i 12 kući i dalje redom. Svakako su u planu još neke od bazičnih tema, ali i neke sofisticiranije. To će zavisiti od više faktora, pa i vaših iskazanih interesovanja. Obično je jedan od problema adekvatno prevođenje tekstova sa engleskog, zatim tu su i vremenska ograničenja, a iskreno se nadam da će s vremenom javiti još neki od mojih prijatelja, iskusnih vedskih astrologa iz regiona i inostranstva, sa svojim prilozima i prevodima. Pravo je bogatstvo dobiti na uvid i iskustva drugih naprednih vedskih astrologa. Također, da ovom prilikom pomenemo da pored značenja pozicija gospodara kuća iz niže navedene knjige i autora, postoji još i niz drugih sličnih tumačenja, koja su također od koristi za praktičnu upotrebu.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

 
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 05/2018 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
288501

Powered by Blogger.ba