JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

01.08.2018.

RETROGRADE PLANETS SUMMER 2018 -- RETROGRADNE PLANETE LJETO 2018 [PART 1]Trenutno, u vrijeme pisanja ovog teksta, tri su vidljive planete retrogradne, Merkur [Budha-graha], Mars [Ańgāraka-graha] i Saturn [Śanaiścara-graha], a povremeno su retrogradne i dvije moćne, suptilne [nevidljive] planete Rāhu i Ketu. Jupiter [Bṛhaspati-graha] je izašao iz retrogradnog kretanja 10 jula 2018.

 


Datumi retrogradnog kretanja planeta se odnose na koordinate Sarajeva. Za sve druge destinacije, pogotovo one udaljenije, te kod promjena zemljine hemisfere potrebno je uvijek provjeriti.

 

RETROGRADE JUPITER [BṚHASPATI-GRAHA] 09.03.2018 – 10.07.2018 – TULĀ [LIBRA]

RETROGRADE MERCURY [BUDHA-GRAHA] 26.07.2018 – 19.08.2018 -- KARKAṬA [CANCER]

RETROGRADE MARS [AŃGĀRAKA-GRAHA] 26.06.2018 – 27.08.2018 – MAKARA [CAPRICORN]

RETROGRADE SATURN [ŚANAIŚCARA-GRAHA ] 17.04.2018 – 06.09.2018 -- DHANUS [SAGITTARIUS]

 

Kada su planete u retrogradnom kretanju, za posmatrača sa Zemlje prividno poprimaju kretanje u kontra smjeru u odnosu na uobičajeno kretanje s lijeva u desno zbog različitih ugaonih brzina kretanja. U slučaju  Rāhua i Ketua, to je opet potpuno suprotno, jer se oni za razliku od kretanja drugih planeta i nebeskih tijela kreću suprotnim smjerom, osim u vrijeme retrogradnog kretanja, kada je njihovo kretanje u istom smjeru kao i druge planete za vrijeme njihovog uobičajenog [direktivnog] kretanja. Inače se Rāhu i Ketu kreću kontra smjerom od kazaljki na satu, te od zapada prema istoku.

 

Preporučljivo je prvo pokušati shvatiti prirodu i pravi uzrok retrogradnosti planeta. Znajmo, zbog pogrešnog predstavljanja na skoro svim internetskim stranicama i u većini zapadne literature -- da se prividno retrogradno kretanje planeta, pa tako trenutno i u ovom slučaju Merkura, Marsa i Saturna, te Rāhua i Ketua, u stvari pojavljuje zbog različitih ugaonih brzina okretanja nebeskih tijela oko centralne ose, koju gledano po vertikali čine – Dhruva Loka [Pole star ili zvijezda Sjevernjača] na gornjem kraju ose i planeta Zemlja na donjem kraju ose. Poenta je da se sve zvijezde, planete i druga nebeska tijela, pa i samo Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjesec [Candra] po naredbi Svevišnjeg Gospodina okreću oko Dhruva loke vezani suptilnim čvorovima nebeskog vjetra zvanog pravaha, pa tako i oko ove centralne ose. Stoljećima već, pogrešno se prikazuju i tumače kretanja planeta na zapadu, uslijed velikog neznanja i nepoznavanja strukture univerzuma. Čak i najpoznatije zapadne svjetske astronomske opservatorije, instituti i svemirske agencije, da ih sada ne nabrajemo pojedinačno, podliježu velikim obmanama u tom pogledu ko se oko koga okreće, kao i inače oko brojnih suštinski važnih odrednica u vezi strukture našeg univerzuma, a šta tek reći za obične ljude, koji su više praktičari, a koji su na neki način zainteresirani za ovo golemo područje nauke. Zašto je to tako i danas? Bio bi to veliki udar na fols-ego i doktorske disertacije mnogobrojnih materijalističkih naučnika u svijetu, koji nemaju karmičke reference da nauče i primjene sofisticirano vedsko znanje. Mnoge bi pogrešne materijalističke teorije pale u vodu, kao budalasta teorija o takozvanom bing-bengu, teorija o tobožnjem postanku čovjeka od majmuna, otkrilo bi se i da su najpoznatije matematičke formule prepisane iz Veda, zakon o gravitaciji, etc. Istovremeno, došle bi u pitanje i mnogobrojne pogrešne religijske dogme, da ih sada ne pominjemo pojedinačno i svjetovne religioznosti od kojih potiču, etc. Došlo bi u pitanje i niz međunarodnih priznanja i nagrada. Mnoge agencije i instituti bi izgubili bogate sponzore, etc. Oni u velikoj zabludi misle da im je lakše i isplatnije održavati staus quo općenitog velikog neznanja, nego ljudima prezentirati istine.

 

Brojne su konotacije retrogradnih kretanja planeta na psihološki profil i inače na život svakog pojedinačno. Pored mnogobrojnih tehničkih detalja, potrebno je razmišljati i u smjeru da je vrijeme retrogradnog kretanja pojedinih planeta, pogotovo kada je više njih u pitanju – i vrijeme za promjene naše pasivnosti na pojedinim poljima ljudskog djelovanja i specijalno na polju transcendencije, koje eventualno karmički vučemo iz naših prošlih života.

 

Može se govoriti i o nekim biološkim fenomenima u životu svakoga od nas. Za vrijeme retrogradnog kretanja planeta moguće je da će doći i do blokade nekih od sedam glavnih cakri, te time i do svojevrsne blokade nekih energija u našem organizmu i nemogućnosti svjesnog kontroliranja pojedinih čula [osjetila] i energija, što može stvoriti određeni disbalans. Može se javiti pretjerano naglašavanje nekih potreba, ili pak poricanje dobrih osobina, ili zloupotreba određene snage i moći. Naime, u vrijeme napetih aspekata, te u vrijeme eklipsi i retrogradnog kretanja planeta, stvara se dovoljno kritične mase u nama za odraditi neke stvari, ali je potrebno da budemo dovoljno introspektivni i mudri, pa da uz asistenciju iskusnih osoba [transcendentalista], koji su već prošli dio puta koji je tek pred nama -- dokučimo šta su za nas zaista pravi prioriteti. Dakle, potrebno je naučiti nositi se s napetim aspektima. Na nižim razinama svjesnosti mislićemo da je neophodno odraditi neke stvari isključivo na vidljivoj razini, ofarbati već ofarbani stan, nepotrebno kupovati novi namještaj za uživanje, povećati zaradu, uspostaviti neku novu vezu izvan regulirane bračne zajednice, ili otići  negdje u prirodu i na more na prekomjerno uživanje, obilno konzumirati nedodirljive sastojke za civilizirane pripadnike ljudske rase, odavati se toksikomaniji, kockanju, etc. Znajmo, da će nam sve takve griješne aktivnosti uskoro dati neželjeni plod u vidu nepovoljne karme.

 

Važnu ulogu kod razmatranja retrogradnog kretanja planeta igra  i to da li prilikom rođenja imamo neku od retrogradnih planeta, obično označenu sa “R” u vedskim chartovima.

 

Neophodno je i da budemo detaljnije upoznati, koje su planete za naš Ascendent [Lagnu] benefik [povoljne], malefik [nepovoljne], neutral, killer [koje djeluju sa ubijajućom snagom], raja-yoga karaka, etc.  

 

Dobro je obratiti pažnju i na to koje su Nakṣatre u pitanju, sem znakova [Rāśiya] i kuća, u kojima su trenutno planete u retrogradnom kretanju u tranzitu [Gocāra].   

 

Važna poenta retrogradnog kretanja planeta je da su za vrijeme retrogradnog kretanja njihovi uticaji znatno ojačani, čak nekoliko puta [3 x], pa tako i aktivnosti kuća kojima vladaju, ili u kojima su -- dobijaju na određenoj snazi.

 

Opet, najvažnija poenta, je da u vrijeme retrogradnog kretanja planeta, veliku energiju i snagu koju nose sa sobom, u ovom slučaju specijalno Mars [Ańgāraka-graha] i Saturn [Śanaiścara-graha], pa i Merkur [Budha graha], ali povremeno i Rāhu i Ketu -- možemo iskoristiti za povećanu introspekciju, dakle za povećanu okrenutost ka unutra, te za dalje postepene duhovne spoznaje. Da ovom prilikom navedemo jedan jako interesantan i jednostavan stih iz Bhagavad-gīte As It Is 2.69:

 

yā niśā sarva-bhūtānāḿ   tasyāḿ jāgarti saḿyamī

yasyāḿ jāgrati bhūtāni   sā niśā paśyato muneḥ

 

SYNONYMS: yā — what; niśā — is night; sarva — all; bhūtānām — of living entities; tasyām — in that; jāgarti — is wakeful; saḿyamī — the self-controlled; yasyām — in which; jāgrati — are awake; bhūtāni — all beings; sā — that is; niśā — night; paśyataḥ — for the introspective; muneḥ — sage.

 

Ono što je noć za sva bića je vrijeme buđenja za samoovladanu osobu, a ono što je vrijeme buđenja za sva bića je noć za introspektivnog mudraca.

 

SMISAO: Postoje dvije vrste inteligentnih ljudi. Jedni su inteligentni u materijalnim aktivnostima namijenjenim zadovoljavanju čula, a drugi su introspektivni i budno njeguju samospoznaju. Aktivnosti introspektivnog mudraca, ili misaonog čovjeka su noć za osobe obuzete materijalnim aktivnostima. Materijalističke osobe ostaju uspavane u takvoj noći jer nemaju znanje o samospoznaji. Introspektivni mudrac ostaje budan u ,,noći" materijalističkih ljudi. Mudrac osjeća transcendentalno zadovoljstvo u postepenom njegovanju duhovne kulture, dok čovjek obuzet materijalističkim aktivnostima, uspavan za samospoznaju, sanja o različitim čulnim zadovoljstvima, osjećajući ponekad sreću, a ponekad nesreću u svom uspavanom stanju. Introspektivan čovjek je uvek ravnodušan prema materijalističkoj sreći i nesreći. On nastavlja sa svojim aktivnostima samospoznaje neuznemiren materijalnim posljedicama.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

Chapter 2: Contents of the Gītā Summarized

Bhaktivedanta VedaBase: Bhagavad-gītā As It Is 2.69

Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
206166

Powered by Blogger.ba