JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

24.08.2018.

LORDSHIP YOGAS -- LORD OF THE SECOND HOUSE -- GOSPODAR DRUGE KUĆE

 

KOMENTAR: Ako pažljivo proučavamo mnogobrojne astrološke odrednice, koje u stvari objašnjavaju naše karmičke predodređenosti u vedskim horoskopima [i životima], pored ostaloga možemo primijetiti da obično uz posjedovanje novca i drugog bogatstva u paketu idu i neke nepovoljnosti po nas. U stvari bi trebali raditi i sticati novca i materijalnih dobara samo onoliko, koliko nam je neophodno potrebno za očuvanje tijela i duše zajedno, bez nepotrebnog gomilanja velikih rezervi.  A, biti uvijek spremni da izdvojimo nešto kao milostinju za druge, specijalno za iskusne i napredne osobe na putu transcendencije.  

 

Tako i ovdje valja naglasiti, često je naš stav s kojim nešto radimo – sve u svemu. Od strane viših autoriteta u univerzumu, svakog trena je budno propraćen svaki naš korak. Dobra namjera i pomoć drugima specijalno na duhovnoj razini, ujedno može značiti i podršku čak polovine univerzuma – kao što bi se reklo.

 

Ovo ima povećanu težinu u nekim burnim, pročišćavajućim vremenima, kakva su i sada na snazi. Čitava ova godina i još nekoliko iza su takve, a kulminaciju događanja vjerovatno možemo očekivati u vrijeme nekih napetih aspekata na nebu i povećanih karmičkih pročišćenja – u vrijeme eklipsi [pomračenja], kao i u vrijeme tranzita snažnijh planeta, kao štu su trenutni intrigantni tranziti Saturna [Śanaiścara-graha], te zavisno od znakova i kuća u našem chartu i tranziti Jupitera [Bṛhaspati-graha], Rāhua i Ketua, Marsa [Ańgāraka-graha ], etc., u vrijeme drugih napetih aspekata, te izazovnih karmičkih perioda u kojima smo trenutno, kao i uvijek posmatrajući vedski chart u cjelini. Vremena eklipsi za ovu godinu su već data na nekoliko predhodnih postova na ovom blogu.  

 

Opet, nijedna mačka nije tako crna kako izgleda – jednostavno trebamo pokušati iz loše sklopljenog posla – izvući ono najbolje, jer smo najboljim i blagoslovljeni – samo što to obično i ne znamo.

 

Dakle, okrenimo se duhovnoj stvarnosti što više možemo i iskusnim, opunomoćenim osobama, koje su već prešli taj dio puta, koji je tek pred nama. Uvijek ih ima i u našoj neposrednoj blizini, samo se malo osvrnimo. A, ako ih ipak ne možemo trenutno naći u našem okruženju – za neophodne prve kontakte imamo internet i svojevrstan prozor u svijet. Samo, treba se postepeno istrenirati, pa uz pomoć upućenih osoba naučiti gdje šta tražiti, jer ima puno špekulacija i prevara.

 

Kako znamo, u nekim zemljama je već preko dvadesetak godina u opticaju četvrta generacija mobilnih komunikacija, a sada već i peta. Izgleda da je kod nas još uvijek u opticaju već zastarjela treća generacija. Ali, napredne tehnologije pružaju i mogućnost velikih skokova u pojedinim zemljama.

 

Kod svih astroloških razmatranja, treba se uvijek iznova podsjetiti, da je iznad svega Svevišnja Božanska Osoba Śrī Kṛṣṇa. Dakle, možemo reći da na vidljivoj razini imamo određene zakone materijalne prirode, koji se moraju ispoštovati. U konačnom razlučivanju stvari i dešavanja u našim životima određujuću ulogu igraju naša karma [sudbina], naš trud ili nastojanje, te potrebno vrijeme da se nešto odradi i sazrije. Kaže se i da je naš trud, ili nastojanje jači od naše karme, ali istovremeno sam trud bez određenih karmičkih potencijala ne znači puno. Radi toga je neophodno u ovom životu dobro se potruditi i postići što bolji karmički kredit za ubuduće. Ali, iznad svega toga su milost i blagoslovi Svevišnje Božanske Osobe Śrī Kṛṣṇe, koje zadobijamo preko vjerodostojnih duhovnih učitelja, sādhua i śāstra. Iako se kaže da je milost bezuzročna, poenta je da milost nema materijalnog uzroka.

 

Možemo i sami iskusiti, ako smo dovoljno introspektivni, da se neke naizgled nepovoljne  stvari i događanja, kasnije mogu pokazati kao povoljni, tako da ne trebamo odmah burno reagirati, shodno svojim nesavršenim procjenama, jer nas čula i um često varaju. Znajmo da je prema višem uređenju sve koncipirano tako da postepeno napredujemo iz života u život.

 

Predhodni postovi, koji obrađuju Gospodare prve kuće, mogu se naći direktnim pristupom preko perma linkova:

 

LORDSHIP YOGAS -- LORD OF THE FIRST HOUSE IN 1-6 HOUSE -- GOSPODAR PRVE KUĆE U 1-6 KUĆI [PART 1]: http://jyotisha.blogger.ba/arhiva/2018/05/09/4098490

 

LORDSHIP YOGAS -- LORD OF THE FIRST HOUSE IN 7-12 HOUSE -- GOSPODAR PRVE KUĆE U 7-12 KUĆI [PART 2]: http://jyotisha.blogger.ba/arhiva/2018/05/20/4099467

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U PRVOJ

 

Ova je osoba nadarena za sticanje novca, nema harmonične odnose s članovima porodice, nedostaju joj dobri maniri i zaokupljena je seksualnim aferama.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U DRUGOJ

 

Ponosna osoba, vjerovatno zbog dobrog zarađivanja novca i zbog toga što ima više bračnih drugova i seksualnih mogućnosti. Moguće je da se manifestira nekoliko djece – ako ih uopšte bude. Nadarena je za satiru. Dostupna joj je dobra hrana.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U TREĆOJ

 

Ova osoba je hrabra i inteligentna, ali ateističkih ili pokvarenih tendencija. Moguće je manifestiranje muzičkih talenata i obožavanje bogova iz materijalističkih razloga.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U ČETVRTOJ

 

Novac od trgovine vlasništvom, ili vozilima javlja se skupa s kvalitetima datim u predhodnim paragrafima. Majka može biti bogata.


GOSPODAR DRUGE KUĆE U PETOJ

 

Bezosjećajna priroda koja rezultira gorčinom u odnosima s članovima porodice. Novac može zarađivati investicijama [ulaganjima], kroz igre i kroz podučavanje. Senzualnost i bijeda su dodijeljeni ovoj osobi.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U ŠESTOJ

 

Ova osoba zarađuje novac od takmičenja, ili od ilegalnih transakcija, ali može ući u dugove i patiti zbog parničenja. Neiskren govor i čudne dietetske navike mogu imati. Imaju jaku požudu i pate zbog gubitka manjih dobara.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U SEDMOJ

 

Generelne indikacije su talenat na polju medicine, labav moral  i moral supruge, sumnjiv karakter majke, novac iz stranih mjesta i biznis povezan s putovanjem.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U OSMOJ

 

Ove osobe pate od teškoća u bračnim odnosima, potrebe da poprave dijetetske navike i imaju zastoje -- neuspjehe u biznisu i finansijskim krugovima, ali mogu naslijediti ili dobiti bogatstvo kao dar. Mogu govoriti oštro.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U DEVETOJ

 

Dobar potencijal za zaradu, kao i za sticanje znanja iz filozofije, prava i religije -- će biti manifestirani. Patnja od bolesti u ranim godinama – oni postaju sretniji kako godine prolaze. Vješti su u postizanju bilo kog cilja.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U DESETOJ


Dobici od mnoštva zanimanja su prisutni, ovo je učena i poštovana osoba, ali egoistična i požudna, tećnog govora. Uspjeh kroz hranu, draguljarstvo i poljoprivredu su indicirani.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U JEDANAESTOJ

 

Ovo su bogati ljudi, uspješni u partnerskim biznisima i inkliniraju zadovoljavanju čula. Imaju dobra prijateljstva i dobijaju mogućnost slušanja prosvjetljenih  osoba.

 

GOSPODAR DRUGE KUĆE U DVANAESTOJ

 

Mogu trošiti novac na religiozne i karitativne aktivnosti. Oni su hrabri i smioni, ali umišljeni i pate od gubitka članova porodice. Nisu eksperti u rukovanju novcem, ali dobijaju dobre pozicije u službi.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE -- Chapter Eight: Lordship Yogas – by  Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke].

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
288511

Powered by Blogger.ba