JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

28.10.2018.

HELP WITH PROBLEMS WITH SUBTLE BEINGS -- POMOĆ KOD PROBLEMA SA SUPTILNIM BIĆIMA [PART 1]


PRAVṚTTI-MĀRGA – PUT ČULNOG [OSJETILNOG] UŽIVANJA JE NIŽI PUT.

NIVṚTTI-MĀRGA – PUT ODRICANJA ZA VRHOVNI CILJ JE VIŠI PUT.

 

Pred nama je uvijek mogućnost slobodnog izbora puta kojim ćemo se kretati u ovom životu, ali i odgovornost za posljedice.

 

Kako god, moramo uvijek biti svjesni da je oko nas, zavisno od okolnosti, jako puno suptilnih bića, koja mi obično ne možemo percepirati, izuzev kao uzroke nekih nepovoljnih događanja. Dakako, što smo mi pročišćeniji i naše aktivnosti – to je i atmosfera oko nas. Povremeno se javljaju osobe kroz direktne kontakte, ili putem interneta, kojima je baš neophodno potrebna pomoć radi problema nastalih od suptilnih bića, uznemirenja koja im donose, te nerijetko i privremene opsjednutosti. A, vjerovatno da je broj onih, koji ne smiju ni pomisliti da razgovaraju s nekim o ovim temama, višestruko veći. Za neke je to čak neka vrsta tabu tema, kao što bi se reklo. Interesantno je da takve osobe obično još i dodatno nastradaju, jer se obraćaju nekvalificiranim osobama, koje su vrlo često i same podložne takvim uticajima i najčešće nemaju blagog pojma o suptilnim i duhovnim dimenzijama te pojave.  Jadni ljudi još potroše dragocjeni novac na lažne iscjelitelje, vidovnjake, lažne proroke i tobožnje istjerivače duhova [egzorciste], te ih još i vlastita sredina dodatno izblamira.

 

Pored vedskih remedijalnih mjera, da usput pomenemo i neka od istraživanja na zapadu. Prema nekim istraživanjima, jedna od tri, a ponegdje čak dvije od tri osobe imaju po jednog duha privjeska, kao što bi se reklo, a nekada i više njih. To je izraženo svuda tamo gdje se uzgajaju životinje za klanje i ubijanje na druge načine, te vrši njihovo ubijanje, trgovina, pripremanje za ishranu na različite načine, te nuđenje drugima i konzumiranje dijelova njihovih leševa. Ista pojava je prisutna i u vinorodnim krajevima i krajevima gdje se uzgajaju grožđe, šljive, jabuke, drugo voće i kulture [hmelj] radi destilacije alkohola, te proizvode različite vrste rakija, viskija, konjaka, piva, etc. i povećano uživa, zatim tamo gdje je izražena prostitucija i druge vrste izopaćenog karmički zabranjenog seksa izvan regulirane bračne zajednice, specijalno tamo gdje se rade grupne orgije.

 

Pogotovo tamo, gdje imanje posve uvrnutih, bolesnih i izopačenih seksualnih odnosa sa istim polom i životinjama prelazi u naviku, svuda tamo gdje je u toku trošenje različitih vrsta opijata, specijalno droga, alkoholnih pića i svih drugih vrsta intoksikacija, kao i farmaceutskih preparata koji mijenjaju svijest, svuda gdje se kocka i igraju različite vrste igara na sreću, pogotovo naveliko, gdje se inače obrće velika količina novca od trgovine oružjem, drogama, ženama i djecom, od prostitucije, te specijalno svuda tamo gdje se kolju i na druge načine ubijaju jadne nevine životinje radi konzumiranja njihovih lešina, koje neke šaljivđije na budalastim tv shemama zovu mesom i različitim delicijama -- dakle svuda tamo gdje se upražnjavaju različite vrste karmički strogo zabranjenih i kažnjivih griješnih aktivnosti.

 

Prije svega neophodno je znati da svako živo biće u svom srcu nosi 16 anarthi, ili 16 nečistoća srca, obično podijeljenih u 4 grupe po 4. Dug je proces čišćenja srca od ovih suptilnih nečistoća, ali je itekako primjenjiv uz određeni trud i neophodne blagoslove.

 

Pored toga, mogući su napadi i različitih suptilnih bića, što je današnja tema. U slučaju potrebe, ovaj tekst će biti dopunjavan i dalje.

 

NEKE OD OSNOVNIH USPJEŠNIH REMEDIJALNIH MJERA [MJERA ZA POBOLJŠANJE]. POSTOJE PO INTEZITETU I SNAŽNIJE REMEDIJALNE MJERE, ALI SU MALO TEŽE PROVEDIVE ZA PROSJEČNE KARMIČKE USLOVLJENOSTI.

 

Možemo krenuti sa stepenovanim remedijalnim mjerama zavisno od okolnosti kod svakoga. Neka svako odabere ono što mu trenutno odgovara.

 

Svaki dan na glas recitirati Deveto poglavlje Bhagavad-gīte As It Is -- misli se na tekstove na sanskritu. Deveto poglavlje ima ukupno 34 stiha. Za osobe koje dobro pamte moguće je lako naučiti sva 34 stiha napamet za vrlo kratko vrijeme.

 

Pomaže i zaštitna mantra Hanumāna, ili kako ga još zovu i Hanumānaji ili Añjaneya -- treba je početi svakodnevno mantrati čim se pojave problemi sa suptilnim bićima:

 

oḿ kaśi kukṣa vara vara

añjanā pavana vara pūtra  

oḿ hrīḿ hanumān phat

 

Postoji i duža Hanumān Chalisa mantra. Kod prve pojave problema sa suptilnim bićima, treba je odmah i svakodnevno početi slušati i zatim postepeno početi recitirati. Dakako, ova je mantra moćnija po svom intezitetu nego predhodna.  

 

U nekim slučajevima može da se radi i o višim nebeskim rasama i prisustvu  superiornijih živih bića, čak nekada i ranga polubogova, koja obično posjeduju mistične moći i mogu da se pretvore u najmanji od najmanjeg, ili da postanu nevidljivi, etc. Možemo ih razlikovati po intezitetu i prepoznavanju energija koje emaniraju – samo se treba istrenirati u tom pravcu. U nekim okolnostima ih možemo čak i snimiti foto aparatom ili kamerom u mraku, najprije ako postoji neko izvanjsko osvjetljenje iza njih. Mogu biti i u formi većih svjetlećih lopti ili izduženih formi, te sa unutrašnjošću i ivicama, koje vidljivo vibriraju u svim nijansama boja, te emaniraju zamjetljivu energiju. Ali od ovakvih vrsta superiornijih živih bića obično ne može biti štete, samo nerazumijevanja njihovih namjera, energija i misije.

 

Neka od suptilnih bića mogu se primijetiti i kao male svjetle tačkice, krugovi i izduženi krugovi i slično – to su onda neka manje moćna i sitnija bića. Na zapadu ovakve pojave zovu orb-light, vjerovatno zbog nedovoljnog poznavanja njihove prave prirode.

 

Nekada okolna suptilna bića mogu da vrše snažan pritisak na nas -- da mi odradimo posao za njih, da preko našeg seksa uspiju izaći iz paralenih dimenzija postojanja i dobiju grubo fizičko tijelo, te da po rađanju i odrastanju mogu normalno uživati kao i drugi. Tako da nas ne smije iznenaditi nekada intezivna seksualna želja – dakle može doći i na takav način, a da toga uopšte nismo ni svjesni.

 

Inače,  nikada se ne treba obraćati za pomoć zbog problema sa suptilnim bićima, bradatim i zapuštenim osobama sa dugom kosom i brkovima, neurednim i nečistim, te osobama, koje nemaju potrebno duhovno i filozofsko znanje za razumijevanje tih pojava. Dakle, česti su oni koji nikako nisu kvalificirani, iako se često mogu baš kao takvi predstavljati, kao što to na žalost imamo prilike vidjeti u praksi, kao i na tv ekranima u kasne noćne sate, internetu i dr. medijima. I onda se ti isti mediji još pitaju u nekim, kao edukativnim emisijama -- odakle današnjoj djeci i mladim osobama pomisli o nedopuštenim aktivnostima i nedopustivo ponašanje – drogiranje, opijanje, agresivnost prema sebi i prema drugima, fizičko zlostavljanje drugih, različite seksualne izopačenosti, konzumiranje različitih nedodirljivih sastojaka za ljude, etc. A, sami su uzročnici i nosioci skroz pogrešne edukacije.

 

Opet, posebna je priča kod uobičajenog nepostojanja adekvatne duhovne pripreme mladih osoba i nametanja nekih jako niskih standarda, a sve u ime ovo svjetovnog bon-tona i materijalistikih pobuda, često povezanih i sa nekim pogrešnim i prevarnim religioznostima. Zašto? Često zato što i same osobe, koje žele drugima nametati neka svoja uvjerenja, nemaju ni blizu potrebno duhovno  znanje, već su i same na nekoj niskoj stepenici, koja je često čak ispod neke početne vjere. Dakle, nisu još stigle na svom duhovnom putu traganja za vječnim istinama i znanjima višeg ranga do razina, da budu upućene u sofisticirana vedska znanja i Bhagavata-Dharmu, vječnu Dharmu -- Sanatana-Dharmu svakog živog bića u ovom i drugim materijalnim univerzumima. Riječ dharma ima više značenja. Jedna od jednostavnijih definicija pojma dharma je: dharma je ispravno djelovanje, ili oblik djelovanja i ovo je jedna od esencijalnih tema u vedskoj filozofiji. Postoje i mnoge druge definicije, kao i prevodi riječi dharma i većina njih su već pojašnjena na nekim postovima od prije na ovom i drugim blogovima, a biće govora na istu temu i na postovima koji slijede uzimajući u obzir i već započete teme, te shodno vremenu, mjestu i drugim okolnostima. Za detaljnija pojašnjenja riječi dharma potrebno je proučiti niz stihova u vedskim spisima. Možemo početi recimo od stihova navedenih u Śrīmad Bhāgavatamu 1.2.6 – 1.2.21, dakle nekih šesnaest stihova. His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Svāmī Śrīla Prabhupāda je napisao i posebnu knjigu Dharma-The Way of Transedence [Dharma-put transcendencije], gdje su navedena detaljnija pojašnjenja pomenutih stihova.   

 

MANJE JE ZNANO U ŠIROJ JANOSTI DA SE PLANETA SUPTILNIH BIĆA -- DUHOVA ILI BHUTA, SABLASTI, TE RĀKṢASA I PIŚĀCA I ONIH KOJI SE BAVE CRNOM UMJETNOŠĆU [CRNOM MAGIJOM], NALAZI SAMO NA OSAMSTO MILJA IZNAD PLANETE ZEMLJE. TAKO DA SMO IM BLIZU,  NA DOHVATU RUKE, KAO ŠTO BI SE REKLO.

 

Baš mnogobrojna suptilna bića, dakle bića, koja trenutno nemaju fizičko tijelo iz različitih razloga, tu spadaju i samoubice, te kažnjene osobe koje ispašataju kaznu dodijeljenu od boga smrti Yamarāje, su često tu u našoj neposrednoj blizini, a specijalno na grobljima, te kako je već prije navedeno na svim mjestima razvrata i prostitucije, gdje su kockarnice, klaonice i mjesta gdje se jedu lešine životinja, na svim mjestima gdje se troše različite vrste droge i opijata -- alkohol i slično. Neka od suptilnih bića su relativno dobra, a neka su pomalo i nestašna, a neka su i jako zločesta i treba se znati odbraniti od njih.

 

Zašto suptilna bića [duhovi] ulaze u aure i fizička tijela drugih ljudi? Zato što je i u njima još uvjek prisutna jaka želja za prekomjernim uživanjem svih vrsta, ali je problem taj što nemaju grubo fizičko tijelo da bi mogli uživati  Da bi mogli uživati kroz tuđa gruba i suptilna tijela, pošto su sami ostali bez grubog fizičkog tijela – nastoje da ulaze u aure i gruba tijela drugih osoba.

 

Možemo samo predpostaviti kako viši autoriteti u univerzumu rezoniraju, kao na primjeru samoubica: „Pa dobro osobo, ubila si ovo tijelo, koje si dobila na raspolaganje, jer ga ne želiš – sada ćeš živote i živote ispaštati bez tijela.” Koliko će to ispaštanje da traje na taj način, ili čak i odlaskom na neke od mnogobrojnih paklenih planeta u sastavu  28 sistema paklenih planeta – određuje Yamāraja ili Dharmarāja, polubog smrti, a na osnovu težine počinjenih prekršaja.

 

KADA SMO SPECIJALNO IZLOŽENI I POGODNI DA NAM DUH PRIVJESAK UĐE U AURU, ILI ŠTO JE JOŠ GORE DA UĐE U TIJELO:

 

Kada spavamo.

 

Kada smo pod uticajem opojnih sredstava, droga, alkohola i dr.

 

Za vrijeme razuzdanog seksa.

 

Za vrijeme demonskog, bolesnog, izopačenog seksa sa osobama istog pola i životinjama.

 

Kada nam inače oslabi imunitet i prirodni odbrambeni mehanizam.

 

Kada živimo nereguliranim načinom života.

 

Kada stalno živimo u prljavoj i kontaminiranoj atmosferi.

 

Kada konzumiramo odvratne stvari – dijelove leševa ubijenih životinja, ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja; te droge i različite vrste alkohola, opijata i drugih vrsta stimulansa za promjenu svijesti.

 

RAZLIČITI SU SIMPTOMI KOD SVAKOG PONAOSOB, OVO SU SAMO NEKI OD MOGUĆIH:

 

Podvojena ličnost.

 

Iznenadne i česte ekstremne promjene ponašanja.

 

Pomisao napasti nekog bez razloga.

 

Pomisao na samoubistvo.

 

Povremeni ili stalni gubitak kontakta sa stvarnošću.

 

Nesuvisli -- nekontrolirani način govora.

 

Drastični pad opšte prihvaćenih sistema vrijednosti.

 

Često hvatanje za vrat i okretanje glavom lijevo-desno.

 

Nekontrolirano često provlačenje prstiju kroz kosu i osjećaj da nešto smeta.

 

Karakterično bolesno žučkasto bljedilo lica i kože na tijelu.

 

Skraćeni životni vijek.

 

Dakle veoma često nije u pitanju, kao neka šizofrenija, kako neki misle -- već podvojena ličnost ili rascjep osobnosti, koji počesto dolaze u stvari uslijed prisustva suptilnih bića. Posebno su drastične nepovoljne promjene, kod prisustva više suptilnih bića.

 

SVEOBUHVATNE PREVENTIVNE MJERE I REMEDIJALNE MJERE – MJERE ZAŠTITE

 

Prvenstveno pokušati primijeniti neku od gore navedenih remedijalnih mjera.

 

Obratiti se za pomoć iskusnom vedskom astrologu, koji je i iskusan i kvalificiran bhakta Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, te koji ima redovitu duhovnu praksu -- sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, koji može odrediti bona fide remedijalne mjere, mjere zaštite. U svakom većem gradu danas je moguće naći barem jednog, ili više iskusnih vedskih astrologa/astrologinja.

 

Dovesti vlastiti život i okruženje što više u gunu vrline.

 

Postepeno regulirati komplet život, a specijalno ishranu.

 

Ne kretati se i ne boraviti u kontaminiranim, prljavim i smrdljivim  sredinama i prostorima – izbjegavati ih što je više moguće.

 

Posvećivati svakodnevnu iznimnu pažnju čistoći komplet tijela i odjeće – kupati se barem 2-3 puta dnevno: svaki put poslije seksa, poslije velike nužde, nakon dodirivanja kostiju i lešina mrtvih životinja, poslije boravka u kući mrtvaca i dodirivanja mrtvog  tijela, poslije odlaska na groblje, poslije brijanja i rezanja noktiju, nakon različitih kontaminacija s drogama i opijatima, etc., te i promijeniti svu odjeću i donji veš.

 

Prostor za stanovanje, spavanje i radni prostor održavati čistim, svjetlim i prozračenim.

 

Dobro je svaki ćošak i teže pristupačna mjesta iznad, pored, iza plakara i drugog namještaja redovno dobro usisati od prašine i održavati čistim.

 

Postaviti u prostorima koje koristimo, po mogućnosti vedska sredstva zaštite – duhovne yantre.

 

Uzgajati i brinuti se o biljci ogrozd [goosbery], koja ima veoma jaku auru i pomaže da se smanje, a u nekim slučajevima i postepeno potpuno nestanu, problemi sa suptilnim bićima. Postaviti jedan ili više ogrozda na prozore kuće ili stana, prema kojoj strani svijeta to je više individualno, od osobe do osobe i u zavisnosti od smještaja prostora prema glavnim stranama svijeta.

 

U koga nisu okolnosti za eventualnu primjenu prije navedenih vedskih pomagala, može pokušati i sa protekcionim mantrama, koje su više na suptilnoj i fizičkoj ravni – opet najbolje je po preporuci iskusnog vedskog astrologa i duhovnog učitelja.

 

Postepeno uspostaviti svakodnevnu duhovnu praksu -- sādhanu i mantranje Hare Kṛṣṇa mahā-mantre propisani svakodnevni broj od 16 i više krugova za ovo doba. Za ovo je potrebno stupiti u kontakt s iskusnim ISKCON vaiṣṇavom, preko koga možete dobiti milost i blagoslove za početak mantranja i slijeđenje regulativnih principa do uzimanja utočišta vjerodostojnog ISKCON duhovnog učitelja.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa

Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

 

U prostoru gdje boravimo instalirati Božanstva i svakodnevno ih služiti i obožavati.

 

Uzgajati i brinuti se o svetim biljkama Tulasī.

 

Uraditi vedsku yajñu – žrtvenu vatru za pročišćenje i protekciju.

 

Specijalno se treba potruditi i prema okolnostima uzeti moćnu zaštitu Gospodina Śrī Nṛsiḿhadeva.

 

Svakodnevno mantrati Śrī Nṛsiḿha Kavaca Stotru – malo je duža i ima ukupno 30-ak stihova.

 

 

Ima još podosta važnih aspekata ove problematike, koji zbog dužine današnjeg posta nisu mogli biti navedeni. Zavisno od interesovanja za ovu temu, kao i ličnim iskustvima još nekih kvalificiranih osoba, biće prezentirana i još neka iskustva i saznanja.

 

PREMA POTREBI, SVIMA ZAINTERESIRANIM ZA VEDSKE YAJÑE ZA PROČIŠĆENJE I PROTEKCIJU ILI ZAŠTITU, MOGU SE PREPORUČITI KVALIFICIRANE BRAHMANE ZA TE SVRHE. U NEKIM SLUČAJEVIMA JE ČAK MOGUĆE DA NE MORATE BITI OSOBNO PRISUTNI ZBOG SMANJENJA TROŠKOVA YAJÑE.  

 

Inače, za tekstove ovakve vrste i neko kao živo pisanje potrebno je uložiti podosta truda, energija i vremena, tako da vas molim ovom prilikom da i vi učinite mali dodatni napor, te uputite neku osobu iz vaše okoline, koja ima  problema sa suptilnim bićima, na koji način može postepeno da ih umanji i zatim potpuno neutralizira.

 

Ukoliko vam se otvore neka pitanja slobodno se javite, pa vidimo postepeno. Najbolje preko Facebook-a.

 

Canto 1: Creation             Chapter 2: Divinity and Divine Service

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 1.2.6 – 1.2.21

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Svāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

TULASĪ SEVĀ & TULASĪ CARE – SARAJEVO, DOBRINJA II -- BOSNIA AND HERZEGOVINA -- TADĪYA SEVANA -- RENDERING SERVICE TO THOSE RELATED TO THE LORD -- SLUŽITI ONE KOJI SU POVEZANI S GOSPODINOM -- Sona Gaurāńga Dās's photo.
19.10.2018.

EFECTS OF NON LUMINOUS PLANETS – EFEKTI NE SVJETLEĆIH NEBESKIH TIJELA [PART 1]


GULIKA, MĀNDI, DHŪMA, VYATĪPĀTA [OR PĀTA], PARIDHI, CHAPA [OR INDRA CHAPA], SIKHI [OR DHWAJA OR UPAKETU].

 

U vedskoj astrologiji i Jyotiṣa śāstrama imamo sasvim dovoljno ezoteričnih tema, tako da nije potrebno tražiti ih na drugim mjestima. U nekim drugim astrološkim sistemima na zapadu, ali i u nekim zemljama na istoku su ponekada u upotrebi i nepostojeća, špekulativna nebeska tijela, ili se upotrebljavaju neka koja nisu planete date prema sofisticiranoj vedskoj kosmologiji i astrologiji, koje ne bi trebalo posmatrati u astrološke svrhe [Uran, Neptun, Pluton] u vedskom chartu. Ili su jako daleko od naše planete Zemlje i nemaju dovoljnu masu za neke ozbiljnije uticaje na živa bića i pripadnike ljudske rase, ili je nekada u pitanju nesavršeno poznavanje strukture našeg univerzuma i cjelokupne Božje kreacije, ili je u pitanju imanje pogrešnih sistema vrijednosti  i pogleda na svijet oko nas radi neznanja. Tu su i druge vrste mogućih obmana, etc. Jedno od pogrešnih razumijevanja je i posmatranje strukture univerzuma gledano odozdo iz naše perspektive, dok je komplet vedska kosmologija i astrologija, pa i izgled samog charta, koncipirana i slikovito data gledano odozgo, dakle iz perspektive Deva, naprednih bića sa viših planetarnih sistema. Zato i znakovi zodijaka u vedskom chartu idu prirodno s lijeva u desno, dok se to na zapadu zbog neznanja posmatra obrnuto.

 

Upotrebom svega što nije bona fide prema vedskoj astrologiji, specijalno špekulativnih znanja i nebeskih tijela, rizikujemo zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje. Naime, dodavanje nekih novih nebeskih tijela bilo bi slično kao kada bi sanskritu, koji je Deva Nagari, dakle jezik viših superiornijih rasa i duhovnog svijeta, pokušali dodati nova slova. To je nemoguća misija.

 

Ko želi da prouči i tajnovita nebeska tijela i njihova značenja, u vedskoj astrologiji ima na raspolaganju ne svjetleća nebeska tijela [Non Luminous Planets], čiji su kraći opisi  i značenja po kućama data u osnovnom [krovnom] spisu za vedsku astrologiju.

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra:  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma. Isto je također pojašnjeno i na kraju Trećeg Poglavlja Bṛhat Parāśara Horā Śāstre u navedenom izdanju.  Obrađeno je sedam ovih tajnovitih nebeskih tijela: Gulika, Māndi, Dhūma, Vyatīpāta [ili Pāta], Paridhi, Chapa [ili Indra Chapa], Sikhi [Dhwaja ili Upaketu].  U nekim drugm izdanjima moguće je da su brojevi poglavlja nešto pomaknuti.

 

Proučavajući položaje po kućama, te kratka ali vrlo indikativna značenja ovih nebeskih tijela, možemo dijelom dokučiti koliko je karma veoma slojevita i komplicirana, kao i moguće nesagledive posljedice svih nedozvoljenih i zabranjenih aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase. Za primjer možemo uzeti neke od karmičkih odrednica za jedno od tih nebeskih tijela, koje se zove Vyatīpāta. Tako, kada je u pitanju Vyatīpāta smještena u 8 kući u vedskom chartu, između ostaloga, osoba će prkositi brahmanama [bhaktama, sādhuima]. Pored toga imaće i nered u krvi. Dakle, možemo godinama imati sādhanu-duhovnu praksu shodno trenutnoj razini svjesnosti, ali ako imamo ovaj aspekt karmički ugrađen, te potvrđen i drugim pokazateljima, kao i vedskim chartom u cjelini, vjerovatno da će stalno biti velikih problema, a i pročišćenja u interakciji kroz odnose s drugim bhaktama, ali i sa drugim osobama u bližem i daljem okruženju. To na vrijeme treba prepoznati kod sebe i učiniti neophodne korake da se isto pravaziđe, jer će nam u suprotnom donijeti velike frustracije i stagniranje svjesnosti, te i ograničavajuće okolnosti u svim našim nastojanjima da se krećemo naprijed. Da bi isto prepoznali kod sebe, kao i zbog drugih okolnosti, biće neophodno češće se konsultirati s upućenim vedskim astrologom/astrologinjom, ali i tačno znati šta trebamo da tražimo da nam bude pojašnjeno. Isto tako, ne treba da nas puno začudi kada neko drugi na neki način prkosi bhaktama [brahmanama] i sam sebe degradira, vjerovatno da ima ovaj aspekat karmički ugrađen, ili nešto slično što itekako funkcionira u praksi. Pored toga, ovdje se radi i o sasvim ozbiljnoj opomeni u vezi zdravlja [kada je Vyatīpāta u 8. Kući], te ako cjelokupan vedski chart to podržava može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Biće potrebno češće raditi analizu krvi, kao i obavljati  i druge neophodne pretrage i konsultirati se s više liječnika.

 

Razumijevanjem suptilnih karmičkih referenci, manje ćemo dolaziti u situaciju da možda tražimo greške u drugima i da kritikujemo, te i da bolje razumijemo da smo i sami okean grešaka i to nas može spasiti silnih nepotrebnih uznemirenja, kao i oštrih karmičkih reakcija. Nasuprot traženju grešaka u drugima, neophodno je kod sebe izgraditi mentalitet razmjene, brige i pomaganja drugim dušama na njihovom transcendentalnom putu traganja za vječnim istinama. Možemo početi tako što ćemo se orjentirati na traženje dobrih osobina kod drugih, a apstrahirajući s razumijevanjem uslovljenosti priroda  drugih. To će nas pogurati toliko naprijed, da nekada nećemo moći odmah ni prihvatiti sve blagoslove i milost koji nam stižu. Također, vidimo da ovakva saznanja iz vedskog horoskopa itekako mogu biti i praktična u vezi preventivnog djelovanja i očuvanja dobrog zdravlja.

 

Ovo je samo jedan izdvojeni primjer tumačenja dijela efekata ne svjetlećih tijela po kućama, a ima i nekih koja su ekstremno povoljna.

 

Drugi, veći razlog za današnji tekst je radi moguće inspiracije i daljeg angažiranja svakoga od nas u proučavanju bona fide vedskih spisa, specijalno kada se radi o transcendeciji, putu dharme i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina s ljubavlju, ali i kada se radi o našem dubljem interesovanju za sofisticiranu vedsku astrologiju i kosmologiju. Zašto? Proučavanja ovakve vrste su i namijenjena da ovim putem postepeno zadobijemo veliku milost i blagoslove za dalja, duhovna transcendentalna istraživanja i samospoznaju, te spoznaju našeg vječnog odnosa s Svevišnjim Gospodinom i uspostavljanju svakodnevne duhovne prakse sādhane kroz pažljivo mantranje i druge seve u sklopu 64 procesa predanog služenja. Dakle, imamo na raspolaganju veliki izbor seva [načina služenja], shodno našim karmičkim uslovljenostima, trudu i vremenu koje ulažemo, trenutnoj razini svjesnosti, našoj prirodi, misiji u ovom životu, te specijalno u zavisnosti od količine milosti i blagoslova, koje dobijamo ili ne dobijamo.

 

 REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra,  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
13.10.2018.

TRANSIT [GOCĀRA] RĀHU & KETU THROUGH TENTH & FOURTH HOUSE -- TRANZIT RĀHUA & KETUA KROZ DESETU & ČETVRTU KUĆU [PART 4]

 

 

RĀHU AND KETU – CANCER [KARKAṬA] – CAPRICORN [MAKARA] – 9 SEPTEMBER 2017 – 23 MARCH 2019 [FOR COORDINATES OF SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA]

 

KOMENTAR: Ovaj tranzit [Gocāra] Rāhua i Ketua kroz 10 i 4 kuću je trenutno aktuelan kod osoba, koje imaju znak  Vage [Tulā, Libra] na Lagni [Ascendentu]. Vrijeme trajanja tranzita je od 9 septembra 2017 do 23 marta 2019 za koordinate Sarajeva. Uvijek je potrebno provjeriti tačno vrijeme tranzita za koordinate grada-regiona gdje trenutno boravite.

 

Inače, u slučajevima drugih Lagni  Rāhu i Ketu trenutno tranzitiraju slijedeće kuće vedskog horoskopa: za Lagnu [Ascendent] u Škorpionu [Vṛścika Rāśi, Scorpio] -- 9 i 3 kuću; za Lagnu u Strijelcu [Dhanus, Sagittarius] – 8 i 2 kuću; za Lagnu u Jarcu [Makara, Capricorn] – 7 i 1 kuću; za Lagnu u Vodoliji [Kumbha, Aquarius] – 6 i 12 kuću; za Lagnu u Ribama [Mīna, Pisces] – 5 i 11 kuću; za Lagnu u Ovnu [Meṣa, Aries] – 4 i 10 kuću; Za Lagnu u Biku [Vṛṣabha, Taurus] – 3 i 9 kuću; za Lagnu u Blizancima [Mithuna, Gemini] – 2 i 8 kuću; za Lagnu u Raku [Karkaṭa, Cancer] – 1 i 7 kuću; Za Lagnu u Lavu [Siṁha, Leo] – 12 i 6 kuću; za Lagnu u Djevici [Kanyā, Virgo] – 11 i 5 kuću.

 

Preporučljivo je da uvijek imamo u vidu i vedski horoskop u cjelini, te između ostaloga i tranzite [Gocāra] drugih planeta [graha], jačinu i položaj planeta po znakovima, Nakṣatre u kojima su pozicionirani Lagna i sve planete, karmičke periode u kojima smo, mnoštvo podjelnih karata, etc. Ali, već i ovi tranziti sami po sebi će često biti dovoljno indikativni, za preduzimanje potrebnih mjera u zavisnosti od toga šta želimo u okviru dvojne stvarnosti, koja nas okružuje i čiji smo i sami sastavni dio.

 

Radi svih dobronamjernih osoba, koje se možda tek uključuju u praćenje ovog bloga i FB stranice, a do sada su imali samo neka početna saznanja iz zapadnog sistema astrologije, da ponovimo -- ovi tranziti Rāhua i Ketua važe samo za vedski Ascendent ili Lagnu, dakle ne odnosi se na zapadni horoskop. Da bi dobili vaše položaje planeta [graha], te Lagne [Ascendenta] i drugih kuća po vedskoj astrologiji, možete to sami precizno isčitati ako svoje podatke uz mali trening, ubacite u program Jagannatha Hora za Jyotiṣa astrologiju, koji možete besplatno skinuti na svoj računar.  

 

Drugi način bi bio približan. Ako od svog zapadnog položaja Ascendenta oduzmete aproksimativno 24 stepena, tačnije to ide prema godištima zbog različitih vrijednosti Lāhiri Ayanāḿśe [precesije ekvinocija rečeno zapadnim riječnikom], dobićete približan položaj vašeg Ascendenta, ili Lagne po vedskoj astrologiji i tada možete koristiti ove podatke oko tranzita. Ali, svakako da je bolje da vaše podatke unesete u program, ili neko ko je istreniran u tome i vidite, koji vam je tačno Ascendent [Lagna] kao i mnoštvo drugih podataka, što će doći na red za obradu na nekim kasnijim postovima, a puno toga je objavljivano i do sada. Prilikom unošenja podataka u program mora se voditi računa o više stvari, tako i o pomicanju vremena, te od kada je uvedeno u pojedinim zemljama. Za Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje to je od 1 januara 1983 godine, odnosno od  ljetnog perioda iste godine.

 

TRANZIT RĀHUA KROZ DESETU KUĆU

 

Ovo je period javnog prepoznavanja i dodatnih počasti za obavljenu službu. Zanimanje, ili profesija će zahtijevati ličnu pažnju u tolikoj mjeri da se može tražiti zanemarivanje doma i domaćeg života. To znači da će osoba raditi sa javnošću, ili za javnost u nekom smislu. Kroz vrlo bitne napore dostići će uspjeh u javnosti, ali će to zahtijevati lično požrtvovanje. Tranzit Rāhua kroz desetu kuću daje nagon da osoba bude zaštitnik širokih narodnih masa na neki način i da im bude vođa. Planira zdrav ekspanzioni program. Treba iskoristiti bliske mogućnosti koje će je dovesti u šire polje uticaja. Napredak je siguran na društvenoj ili poslovnoj poziciji, sa više unosnim aktivnostima, ili u dodirljivim ali ipak važnim dobrobitima.

 

Pored dole navedenih tumačenja tranzita  Rāhua i Ketua može se naći i još niz tumačenja drugih iskusnih vedskih astrologa.

 

TRANZIT KETUA KROZ ČETVRTU KUĆU

 

Ovaj tranzit može donijeti mnoge promjene u njegovom prebivalištu. Domaći mir i sreća će biti uznemireni. Osoba će željeti da živi miran i odvojen život u povučenosti i miru. Neće cijeniti javni ili društveni život. Može biti tuge uslijed smrti roditelja, ili se može zahtijevati da igra roditeljsku ulogu nekome. Koje god greške da je osoba počinila u prošlosti, zahtijevaće ispravke. Ako postoje neki zadržavajući faktori i problemi, oni će se nastaviti sve dok ih ne razriješi na neki način. Ne bi trebala rizikovati stalno preimućstvo, kredit i reputaciju jer ih neće biti u stanju opet izgraditi. Imovinske stvari imaju svoje uspone i padove.

 

REFERENCE:

 

RĀHU & KETU IN PREDICTIVE ASTROLOGY – Manik Cand Jain

 

 

 

04.10.2018.

TRANSIT [GOCĀRA] RĀHU & KETU – THROUGH ELEVENTH & FIFTH HOUSE -- TRANZIT RĀHUA & KETUA -- KROZ JEDANAESTU & PETU KUĆU [PART 3]


RĀHU AND KETU – CANCER [KARKAṬA] – CAPRICORN [MAKARA] – 9 SEPTEMBER 2017 – 23 MARCH 2019 [FOR COORDINATES OF SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA]

 

KOMENTAR: Ovaj tranzit [Gocāra] Rāhua i Ketua kroz 11 i 5 kuću je trenutno aktuelan kod svih osoba, koje imaju znak Djevice [Virgo, Kanyā] na Lagni [Ascendentu]. Vrijeme trajanja tranzita je negdje od 9 septembra 2017 do 23 marta 2019 za koordinate Sarajeva. Uvijek provjerite za koordinate grada-regiona gdje trenutno boravite.

 

Preporučljivo je imati u vidu i horoskop u cjelini, te između ostaloga i tranzite [Gocāra] drugih planeta [graha]. Ali, već i ovi tranziti sami po sebi će često biti dovoljno indikativni, za preduzimanje nekih potrebnih mjera u zavisnosti od toga šta želimo u okviru dvojne stvarnosti, koja nas okružuje i čiji smo i sami sastavni dio.

 

Ne treba posebno napominjati, da i naša trenutna razina svjesnosti itekako utiče na način, kako ćemo primati određene karmičke konsekvence, koje uvijek dolaze u tačno zakazano vrijeme. A naša trenutna razina svjesnosti je velikim dijelom i rezultat našeg truda i vremena, koje ulažemo u znanja višeg ranga, pored mnogobrojnih karmičkih referenci, te milosti i blagoslova koje dobijamo, ili ne. Ako smo introspektivni možemo uvijek vidjeti i nešto dobro u svim aranžmanima, koji nam dolaze, iako u prvi mah često mogu da izgledaju malo heavy za naše krhke duše. Ako ništa, dobru priliku da lakše odradimo neke lekcije, koje su tek pred nama.

 

Kao što je navedeno na prošlom postu, ove tranzite [Gocāra] Rāhua i Ketua po znakovima-kućama ćemo objavljivati po obrnutom redu brojeva kuća, u skladu s njihovim kretanjem kroz znakove zodijaka.

 

TRANZIT RĀHUA KROZ JEDANAESTU KUĆU

 

Ovo je kuća stvari kojima se nadamo i sa ovim tranzitom Rāhua kroz jedanaestu kuću, stvaraju se nova prijateljstva i mnogi snovi ove osobe se materijaliziraju. Mnogo zavisi od toga, koji je znak uključen kod muškarca, ili kod žene i označava najčešći tip prijateljstava, koja su povoljna i razvijaju se u ovoj kući. On/ona treba da nauči umjetnost prijateljstva i da postane uključen u neke vidove društvenih napora, ili aktivnosti reformi. Pored toga, neke od ovih osoba će biti sredstvo dobitka, put za mogućnost i izvor dobrobiti za osobu. Stavljajući ove stvari na ispit, osoba će shvatiti da je ovo istina. Finansijska dobrobit može rezultirati od klupskih veza, ili bratskih društava. Ako je u biznisu, očekuje se povećanje i porast prihoda  kroz povećanje aktivnosti.

 

TRANZIT KETUA KROZ PETU KUĆU

 

Ovo je loš tranzit za djecu. Bilo da može da donese gubitak, ili da djeca postanu izvor brige i tjeskobe. Začinjanje djece bi se trebalo izbjegavati s ovim tranzitom, jer bi djeca mogla biti rođena s nekim nedostacima. Ova pozicija može osujetiti stalnu ljubavnu vezu. Primanje ljubavi je uskraćeno sve dok se ne počne i davati dovoljno. [Duhovna matematika je da što više ljubavi dajemo – više ćemo je i primati]. Kreativna sposobnost može biti visoka, ili niska, zavisno i od ostalih tranzita. Stvari vezane za prošlost će zahtijevati pažnju. Odnosite se prema njima uzimajući u obzir unutrašnje vrijednosti [više nego izvanjske]. Napredak interesa rođenog može biti spor i treba biti strpljiv. Izbjegavati sve špekulativne poduhvate, jer mogu rezultirati gubitkom. Svaki novi poduhvat bi se trebao izbjegavati onoliko dugo koliko je to moguće, a ako se mora – činiti to sa pažnjom i pažljivim pripremama.

 

REFERENCE:

 

RĀHU & KETU IN PREDICTIVE ASTROLOGY – Manik Cand Jain

 

Trenutne pozicije planeta na dan 4 oktobar 2018 -- 21:30 za koordinate Sarajeva.
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 10/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
288494

Powered by Blogger.ba