JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

13.10.2018.

TRANSIT [GOCĀRA] RĀHU & KETU THROUGH TENTH & FOURTH HOUSE -- TRANZIT RĀHUA & KETUA KROZ DESETU & ČETVRTU KUĆU [PART 4]

 

 

RĀHU AND KETU – CANCER [KARKAṬA] – CAPRICORN [MAKARA] – 9 SEPTEMBER 2017 – 23 MARCH 2019 [FOR COORDINATES OF SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA]

 

KOMENTAR: Ovaj tranzit [Gocāra] Rāhua i Ketua kroz 10 i 4 kuću je trenutno aktuelan kod osoba, koje imaju znak  Vage [Tulā, Libra] na Lagni [Ascendentu]. Vrijeme trajanja tranzita je od 9 septembra 2017 do 23 marta 2019 za koordinate Sarajeva. Uvijek je potrebno provjeriti tačno vrijeme tranzita za koordinate grada-regiona gdje trenutno boravite.

 

Inače, u slučajevima drugih Lagni  Rāhu i Ketu trenutno tranzitiraju slijedeće kuće vedskog horoskopa: za Lagnu [Ascendent] u Škorpionu [Vṛścika Rāśi, Scorpio] -- 9 i 3 kuću; za Lagnu u Strijelcu [Dhanus, Sagittarius] – 8 i 2 kuću; za Lagnu u Jarcu [Makara, Capricorn] – 7 i 1 kuću; za Lagnu u Vodoliji [Kumbha, Aquarius] – 6 i 12 kuću; za Lagnu u Ribama [Mīna, Pisces] – 5 i 11 kuću; za Lagnu u Ovnu [Meṣa, Aries] – 4 i 10 kuću; Za Lagnu u Biku [Vṛṣabha, Taurus] – 3 i 9 kuću; za Lagnu u Blizancima [Mithuna, Gemini] – 2 i 8 kuću; za Lagnu u Raku [Karkaṭa, Cancer] – 1 i 7 kuću; Za Lagnu u Lavu [Siṁha, Leo] – 12 i 6 kuću; za Lagnu u Djevici [Kanyā, Virgo] – 11 i 5 kuću.

 

Preporučljivo je da uvijek imamo u vidu i vedski horoskop u cjelini, te između ostaloga i tranzite [Gocāra] drugih planeta [graha], jačinu i položaj planeta po znakovima, Nakṣatre u kojima su pozicionirani Lagna i sve planete, karmičke periode u kojima smo, mnoštvo podjelnih karata, etc. Ali, već i ovi tranziti sami po sebi će često biti dovoljno indikativni, za preduzimanje potrebnih mjera u zavisnosti od toga šta želimo u okviru dvojne stvarnosti, koja nas okružuje i čiji smo i sami sastavni dio.

 

Radi svih dobronamjernih osoba, koje se možda tek uključuju u praćenje ovog bloga i FB stranice, a do sada su imali samo neka početna saznanja iz zapadnog sistema astrologije, da ponovimo -- ovi tranziti Rāhua i Ketua važe samo za vedski Ascendent ili Lagnu, dakle ne odnosi se na zapadni horoskop. Da bi dobili vaše položaje planeta [graha], te Lagne [Ascendenta] i drugih kuća po vedskoj astrologiji, možete to sami precizno isčitati ako svoje podatke uz mali trening, ubacite u program Jagannatha Hora za Jyotiṣa astrologiju, koji možete besplatno skinuti na svoj računar.  

 

Drugi način bi bio približan. Ako od svog zapadnog položaja Ascendenta oduzmete aproksimativno 24 stepena, tačnije to ide prema godištima zbog različitih vrijednosti Lāhiri Ayanāḿśe [precesije ekvinocija rečeno zapadnim riječnikom], dobićete približan položaj vašeg Ascendenta, ili Lagne po vedskoj astrologiji i tada možete koristiti ove podatke oko tranzita. Ali, svakako da je bolje da vaše podatke unesete u program, ili neko ko je istreniran u tome i vidite, koji vam je tačno Ascendent [Lagna] kao i mnoštvo drugih podataka, što će doći na red za obradu na nekim kasnijim postovima, a puno toga je objavljivano i do sada. Prilikom unošenja podataka u program mora se voditi računa o više stvari, tako i o pomicanju vremena, te od kada je uvedeno u pojedinim zemljama. Za Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje to je od 1 januara 1983 godine, odnosno od  ljetnog perioda iste godine.

 

TRANZIT RĀHUA KROZ DESETU KUĆU

 

Ovo je period javnog prepoznavanja i dodatnih počasti za obavljenu službu. Zanimanje, ili profesija će zahtijevati ličnu pažnju u tolikoj mjeri da se može tražiti zanemarivanje doma i domaćeg života. To znači da će osoba raditi sa javnošću, ili za javnost u nekom smislu. Kroz vrlo bitne napore dostići će uspjeh u javnosti, ali će to zahtijevati lično požrtvovanje. Tranzit Rāhua kroz desetu kuću daje nagon da osoba bude zaštitnik širokih narodnih masa na neki način i da im bude vođa. Planira zdrav ekspanzioni program. Treba iskoristiti bliske mogućnosti koje će je dovesti u šire polje uticaja. Napredak je siguran na društvenoj ili poslovnoj poziciji, sa više unosnim aktivnostima, ili u dodirljivim ali ipak važnim dobrobitima.

 

Pored dole navedenih tumačenja tranzita  Rāhua i Ketua može se naći i još niz tumačenja drugih iskusnih vedskih astrologa.

 

TRANZIT KETUA KROZ ČETVRTU KUĆU

 

Ovaj tranzit može donijeti mnoge promjene u njegovom prebivalištu. Domaći mir i sreća će biti uznemireni. Osoba će željeti da živi miran i odvojen život u povučenosti i miru. Neće cijeniti javni ili društveni život. Može biti tuge uslijed smrti roditelja, ili se može zahtijevati da igra roditeljsku ulogu nekome. Koje god greške da je osoba počinila u prošlosti, zahtijevaće ispravke. Ako postoje neki zadržavajući faktori i problemi, oni će se nastaviti sve dok ih ne razriješi na neki način. Ne bi trebala rizikovati stalno preimućstvo, kredit i reputaciju jer ih neće biti u stanju opet izgraditi. Imovinske stvari imaju svoje uspone i padove.

 

REFERENCE:

 

RĀHU & KETU IN PREDICTIVE ASTROLOGY – Manik Cand Jain

 

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 10/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
202225

Powered by Blogger.ba