JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

10.11.2018.

RESULTS DURING THE MAHĀ DAŚĀ OF THE MARS [AŃGĀRAKA-GRAHA] [PART 1]


REZULTATI MAHĀ DAŚĀ MARSA [AŃGĀRAKA-GRAHE].

 

KOMENTAR:  Većina učenih vedskih astrologa u analizama vedskog charta i predikcijama za budućnost obično upotrebljavaju više različitih sistema predikcija po Mahā Daśāma i Sub-Periodima [Glavnim periodima i Pod-periodima]. Parāśara Muni, autor Parāśara sistema vedske astrologije i Bṛhat Parāśara Horā Śāstre je dao čak 42 sistema Mahā Daśā, a postoje i drugi. Dobro je upotrebiti najmanje dva-tri različita sistema. Preporučljivo je znati i to da primjera radi, Nārāyaṇa Mahā Daśā sistem predikcija pokazuje u kakve smo karmičke okolnosti trenutno postavljeni, dok popularni Vimṣottari Mahā Daśā sistem pokazuje naš odgovor na date karmičke okolnosti. Isto je itekako potrebno uzeti u obzir prilikom analiza i tumačenja. Ova serija koju u sadašnjem ciklusu ponovo započinjemo, radi male promjene sada sa Mahā Daśom Marsa [Ańgāraka-grahom] pripada Vimṣottari Mahā Daśā sistemu predikcija za budućnost i traje sedam godina, samo u različito vrijeme života za svakoga.

 

Suštinski važna poenta je da se u vrijeme trajanja Mahā Daśe Marsa [Ańgāraka-grahe] radi određenih poboljšanja više fokusiramo na obožavanje Gospodina Śrī Nṛsimhadeva, koji je duhovni autoritet za planetu Mars. Zavisno od trenutne razine svjesnosti svakog ponaosob, postoje Yantre, zatim kratke protekcione mantre za obožavanje i protekciju, a postoji i duža Śrī Nṛsimha Kavaca Stotra mantra od 30-ak stihova za više razine svjesnosti. Gospodina Nṛsimhadeva možemo još obožavati i na različite druge načine: u templovima, u stanovima ili kućama instalirajući Božanstvo Gospodina Śrī Nṛsimhadeva, upućujući Gospodinu svoje služenje, služenje drugih bhakta i drugih živih bića, druge prikladne ponude, molitve i svete mantre. Znajmo, kada imamo čistije srce i pročišćenije aktivnosti -- to ćemo biti i moćnije zaštićeni. Jedno bez drugog – ne ide.

 

Na slikama u naslovu i u galeriji date su protekcione Yantre – Śrī Nrsimha Raskana Yantra i Mars Yantra. Instaliraju se na južni zid.

 

ŚLOKE 27-32 -- PARĀŚARA MUNI -- Sada ću objasniti povoljne i nepovoljne rezultate Mahā Daśe  Marsa [Ańgāraka-graha], koji su posljedica njegovih pozicija u egzaltaciji, ili vlastitim znakovima, ili u debilitaciji, ili u prijateljskom znaku.

 

Ako je Mars [Ańgāraka-graha] u dubokoj egzaltaciji, znaku egzaltacije, Mūlatrikona znaku, vlastitom znaku, Angles kućama [Ugaone kuće], ili Trines kućama [Trigonskim kućama], u 11. ili 2. kući i sa punom snagom, u konjukciji i aspektiran od  benefik [povoljnih] planeta i pozicioniran u benefik Navāḿśi, Daśa će rezultirati bogatstvom i agrikulturnim proizvodima [poljoprivrednim], benefitima [povoljnostima] od nadređenih [nadređeni: vlada, poslodavac, gazda, itd.], čestitke od  nadređenih, sticanje prenosa dobara, dobit odjeće, nakita i slično. Stan u stranoj zemlji, toplina i suosjećanje od braće, također je dostignuto,

 

Jak Mars [Ańgāraka-graha ] smješten u 3. Kući, ili u Ugaonim kućama, daje bogatstvo, stečeno kroz istrajnu borbu, pobjedu nad neprijateljima, itd.

 

Na početku Daśe udobnost od žene/muža; sina, status i kraljevske čestitke [od nadređenih]. Na kraju Daśe moguć je težak period.

 

Napomena: Bombaysko izdanje pokazuje još neke dodatne rezultate u glavnom periodu Marsa – mudrost, mir uma, hrabrost, konstrukcija  vještačkog jezera ili bazena.

 

Mars postaje jak, ako se nalazi u povoljnim kućama i to stvara vatrenu prirodu. Osoba također zadobija hrabrost, čvrstinu i strpljenje,  Osim toga, stvara se i potreba za kreativnošću kod osobe u tom razdoblju. Drugim riječima, koji god zadatak da osoba ostvari tokom Mahā Daśe Marsa [Ańgāraka-graha], to je čisto zbog osobnih napora, borbe i snage.

 

ŚLOKA 33 – Ako je Mars u znaku debilitacije, lociran u nepovoljnim kućama, oslabljen, u konjukciji sa malefikom, Daśā Marsa će donijeti nepovoljne rezultate

 

Notes:  Ovdje Mahā Riśi Parāśara daje osnovne indikacije nepovoljnih rezultata Daśe aflikovanog i loše postavljenog Marsa. Bombaysko izdanje daje pola śloke:

 

Ako je Mars malefik donosi bolesti, probleme, ponekad krađu, požar, zatvor, povrede, slab vid, neprijatnosti od nadređenih itd.

 

Drugi stari tekstovi daju detaljno efekte Daśe kada je Mars malefik. U skladu sa Jātaka Pārijātaka, za vrijeme Daśe aflikovanog Marsa, rođeni/rođena pati od žući, infekcije krvi, bolnih groznica, društva pohotne žene/muškarca, sukoba sa suprugom, nepoštovanje učitelja – preceptora i prijatelja, nedostatka ljubavi prema sinu, konzumacija loše hrane.

 

Drevni mudraci – učenjaci vedske astrologije, Kālidāsa i Manteshwara izražavaju isto mišljenje. Savant Kalyāṇ Verma [Kalyāṇvarman] -- sadržaj na ovu temu varira i prema njemu, kad je Daśā aflikovanog Marsa odmakla, osoba pati od epilepsije, posjekotina i rana, i ima tendenciju da postane arogantna, nemoralana i nereligiozana.

 

KOMENTAR: Engleski jezik kojim je pisana – prevođena Bṛhat Parāśara Horā Śāstra je pomalo neobičan za prevođenje. Neke riječi je teže pronaći i uz najveći trud u najobimnijim riječnicima. Moji prijatelji i prijateljice, uz neku moju malu asistenciju, ulažu dosta truda već godinama u pravilnom i tačnom prevođenju śloka. Tako da im svima ovom prilikom najtoplije zahvaljujem. Moguće su ponekada neke sitnije nesavršenosti u prevodima na bosanski jezik, ali ne treba zamjeriti.

 

Također i za Mars [Ańgāraka-grahu] važi već i prije nekoliko puta pomenuto na ovom blogu. Ukoliko je Mars oslabljen, ako je nepovoljno pozicioniran, ili je planeta malefik za određeni Ascendent [Lagnu], itd., moguće ga je ojačavati remedijalnim mjerama o kojima je također bilo povremeno riječi. Ako vam se možda otvore dodatna pitanja, možete se javiti pa vidimo u zavisnosti od raspoloživog vremena i drugih okolnosti.

 

Mahā Daśā Marsa [Glavni Period] Marsa [Ańgāraka-grahe] inače traje sedam godina kod svakoga, dakako, samo u različito vrijeme.

 

REFERENCE:

 

BṚHAT PARĀŚARA HORĀ ŚĀSTRA – VOL II – Chapter 49 – Translation, Commentary and Annotation by Girish Chand Sharma.

 

Śrī Nrsimha Raskana Yantra Mars Yantra
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 11/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
288491

Powered by Blogger.ba