JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

23.12.2018.

ECLIPSES IN JANUARY 2.019 YEAR [PART 1]


SOLAR ECLIPSE 06.01.2.019 -- 2:42:42 -- PARTIAL -- IN DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS].

LUNAR ECLIPSE 21.01.2.019 – 06:13 – TOTAL -- IN KARKAṬA RĀŚI [CANCER].

[For coordinates of Sarajevo – Bosnia and Herzegovina].

 

Na uobičajeno pitanje “Šta će biti …?“, kada su u pitanju globalna događanja u svijetu u ovom dobu Kali-yugi, odgovore možemo potražiti u vedskim spisima Bhagavad-Gīti As It Is, Śrī Caitanya Caritāmṛti,  Śrīmad-Bhāgavatamu i drugim Purāṇama, kao u Bhaviṣya Mahā Purāṇi. Bhaviṣyate u prevodu znači “Šta će biti”. U svrhu proučavanja simptoma ovog doba i bona fide predikcija za budućnost, možete početi pratiti seriju postova pod radnim naslovom THE SYMPTOMS OF KALI YUGA -- SIMPTOMI KALI YUGE, čiji tekstovi su uglavnom bazirani na izjavama Śrīmad-Bhāgavatama:

 

http://unlimited.blogger.ba/

http://vedskikosmos.blogger.ba/

 

U konačnom razlučivanju stvari, na personalnoj razini [a sve je personalno], odgovor zavisi od niza faktora: mnogobrojnih  karmičkih predodređenosti, truda i vremena koje ulažemo specijalno u sopstveno pročišćavanje, samospoznaju i spoznaju Svevišnjeg Gospodina, te ponajviše od milosti i blagoslova, koji nam stižu preko bona fide duhovnih učitelja svijeta, sādhua [svetih osoba] i śāstra [razotkrivenih vedskih spisa]. Kao što je već najavljeno na predhodnim postovima, koji obrađuju temu eklipsi, također i u 2019 godini ćemo imati povećani broj eklipsi. Najblaže rečeno, to već indicira na dodatna uznemirenja po naše krhke duše, gledano s vidljive razine. Tu su i još neki drugi pročišćavajući aspekati. O njima će biti više govora u nekom od narednih postova. Inače, godišnje redovno bude po dva para eklipsi, Solarnih i Lunaranih, dakle, ukupno četiri pomračenja godišnje, a sve preko toga je povećani broj. Za pravilnije shvatanje konotacija eklipsi uvijek imajmo na umu  da eklipse [pomračenja] u stvarnosti prouzrokuju ogromne suptilne planete Rāhu i Ketu, a ne kako se obično misli na zapadu Mjesec i Zemljina sjenka. Zavisno od znakova-kuća u kojima se nađu, kao i od još niza faktora, zavisiće i konotacije eklipsi.

 

Za pravilno tumačenje između ostaloga i efekata eklipsi, pored svih drugih brojnih astroloških i karmičkih određenja, uvijek imamo na raspolaganju objavljena djela drevnih vedskih astrologa, od kojih neka povremeno budu pomenuta i na ovom blogu. Specijalno je preporučljivo uvijek iznova proučavati Bṛhat Parāśara Horā Śāstru, čiji je autor čuveni vedski astrolog, veliki svetac i mudrac Parāśara Muni. Potom, tu je i editor, prevodilac i tumač Sūrya Siddhānte – epohalne astronomske rasprave, His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāja, kao i niz drugih uvaženih vedskih astrologa i autora brojnih knjiga. Izučavanju efekata eklipsi dodatnu pažnju posvetio je između ostalih cijenjenih vedskih astrologa i R. Santhanam.

 

U svakodnevnici, pod svaku cijenu moramo pokušati izbjeći praćenje i prihvatanje pogrešnih informacija u kasnim noćnim satima preko nekih komercijalnih tv programa, da im sada ne pominjemo imena, ili preko internet-a, te bezbrojne umne špekulacije pojedinih raskala, nadri-astrologa i nadri-proroka, onih koji gataju u karte, gledaju u kristalnu kuglu, prave zapise i šta već sve ne. Razlog je jednostavan – kakve energije prizivamo, takve će i da nas vijaju tokom dana. Ili, drugačije rečeno, mnogobrojni utisci [samskāre] bivaju uskladišteni u našoj podsvijesti, prate nas cijeli život, pa se čak prenose i u iduće živote. Samskāre potom mogu da uzađu na površinu u najnezgodnijem trenutku uz nepredvidive posljedice. Radije se postepeno okrenimo transcendentalnim znanjima višeg ranga -- višim i čistijim energijama i osobama, koje ih emaniraju.

 

U godini koja je u toku, kao i onima koje slijede do nasumice izabrane 2.031 godine, evidentne su dvije grupe godina sa povećanim brojem eklipsi i mogućim većim karmičkim pročišćenjima:

 

2.018 – 5 EKLIPSI

2.019 -- 5 EKLIPSI

2.020 -- 6 EKLIPSI

 

2.027 -- 5 EKLIPSI

2.028 -- 5 EKLIPSI

2.029 -- 6 EKLIPSI

2.031 – 5 EKLIPSI

 

Već sada krajem decembra ove godine, kao i specijalno početkom i tokom januara 2019 biće sve vidljivije konotacije nailazaćeih pomračenja u januaru 2019, kako kroz ponašanje drugih ljudi, tako i kroz lično ponašanje svakoga od nas. Vjerovatno da će biti brojnih problema i sa elektronikom, etc. A, tu su i moguća različita nepovoljna globalna događanja, navedena u daljem tekstu. Samo je drastična razlika u tome znati za isto, pa preventivno djelovati, ili ishitreno djelovati u neznanju i strasti, najčešće s nesagledivim posljedicama, specijalno kroz odnose s drugim ljudima i nastalim interakcijama.

 

Kako već znamo, u svijetu se obično zbog velikog duhovnog neznanja pogrešno tumače trenutni pritisci spolja i sve se prenosi na generiranje sukoba, kako na globalnoj, tako i na ličnoj razini i različitim nepovoljnim interakcijama kroz odnose. To je priroda neznanja u kome se svijet generalno nalazi. Umjesto stalnih političkih prepucavanja, diplomatskih i političkih agresija na suverene zemlje, ratnih sukoba s nesagledivim posljedicama u pojedinim regionima svijeta, koji su obično od interesa velikim silama – potrebno je prići sistematskoj duhovnoj edukaciji svih slojeva društva u sofisticirana vedska transcendentalna znanja, te vedsku nauku i kulturu preko razotkrivenih vedskih spisa,  specijalno onih slojeva društva koji se bave politikom, te vuku sve konce u komliciranom korporacijskom i bankarskom poslovanju, medijima, obrazovnim, pravosudnim, vojnim i represivnim institucijama, uslužnim službama građana, etc.  

 

Kao Božiji, te odgovor majke Prirode na povećane i zabranjene griješne aktivnosti civiliziranih pripadnika ljudske rase, uvijek su mogući veći zemljotresi, te globalne klimatske promjene, druge prirodne katastrofe, veliki šumski požari, velike suše, zime, poplave, kolebanja i padovi  na berzama, ratni sukobi većih razmjera, neimaština i migriranje stanovništva, etc. Dakle i bez eklipsi, te drugih napetih aspekata na nebu, a s njima je to još izraženije. Dobro je osvijestiti da Svemirska Imperija uvijek ima dovoljno sredstava na raspolaganju da nas malo dovede u red i postepeno pročisti, htjeli mi to ili ne.

 

Neka događanja moguće je dijelom i predvidjeti. Tako, primjera radi, kada se više masivnih nebeskih tijela prema vedskoj astrologiji nađe u znaku Makare [Capricorna – Jarca] mogući su jači zemljotresi, specijalno na liniji sudara podkontinetalnih ploča – od Japana, preko Azije, Sredozemlja, Sjevera Afrike i dalje na zapad. Nije potrebno biti veliki prorok, pa previdjeti velika karmička pročišćenja preko različitih prirodnih kataklizmi, kako je već rečeno: velikih šumskih požara, zemljotresa, poplava, enormnih vručina, hladnoća, epidemija zaraznih bolesti, etc. -- svuda tamo gdje se masovno obavljaju karmički strogo zabranjene aktivnosti za ljudsku rasu: 1. Imanje raskalašenog seksa mimo reguliranih bračnih zajednica i raširena prostitucija; 2. Odgajanje životinja za klanje i ubijanje i na druge načine, te ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja, trgovina, priprema, nuđenje i konzumiranje dijelova njihovih leševa; 3. Intoksikacija, upotreba droga i konzumiranje drugih opijata, alkohola, pušenje i duvanje opojnih trava i duhanskih prerađevina, 4. Kockanje, igranje hazardnih igara i različitih igara na sreću, lutrija, loto-a, klađenje; imanje umnih špekulacija. Ovo su osnovni duhovni regulativni principi, a postoji još niz drugih karmički strogo zabranjenih aktivnosti: agresije na manje zemlje i zaposjedanje njhove teritorije, ubijanje, nanošenje patnje i silovanje stanovništva, uništavanje i pljačka imovine, zemlje, kuća, prirodnih resursa, trgovina ljudima, drogama, oružjem, trafiking, iskorištavanje žena i djece kao jeftine radne snage, etc.

 

Mi smo stalno u poziciji zeca u rupi, svaki tren može da nas nešto poklopi. Non-stop smo pod pritiskom s polja, pa zatim i iznutra od vlastitih umova. Samo moramo pravilno dokučiti šta se to od nas traži, jer sve ima neku višu svrhu. Ali, sve dok smo totalno pali prema duhovnim standardima, dok se nepropisno hranimo ubijenim životinjama i drugim nedodirljivim sastojcima za ljudsku ishranu, upražnjavamo brojne druge griješne aktivnosti i dok baš ništa ne znamo kako treba, mislimo da smo jako napredni i da sve znamo. A, kada postepeno postanemo zaista napredni, tada jasnije vidimo mnogobrojne uslovljenosti i koliko smo u stvari pali.

 

Postoje tri velike vedske nauke -- tri sestre,: Jyotiṣa-vedska astrologija, Vastu-vedska arhitektura i uređenje okoliša, te Āyurveda-vedska medicina. Vedska astrologija nam može dobro pomoći da poslije neophodnog pročišćavanja na gruboj fizičkoj razini kada ispoštujemo gora navedena četiri osnovna regulativna principa, počinjemo uočavati i vlastite anarthe [suptilne nečistoće] u srcu. U srcu svakog živog bića egzistira 16 anarthi. To je moguće kroz detaljnu analizu karme i vedskog charta, potom je na redu i drugi korak, više na duhovnoj razini -- postepeno se istrenirati i naučiti pravilno suočiti sami sa sobom. Svi problemi se puno lakše rješavaju kada odlučimo da se hrabro suočimo s njima, bez obzira o čemu se radi. Prije toga, moraćemo sami sebi iskreno priznati da skoro ništa ne znamo kako treba i da je dug put pred nama. U najboljem slučaju mi samo skupljamo mrvice znanja iz Božanskog uma Śrīla Vyāsadeva. Radi poređenja, izvorne Purāṇe za ljudsku rasu sadrže 400.000 stihova dok one za Deve [polubogove], administratore univerzuma i rase s viših planetarnih sistema sadrže čak 10.000.000 stihova. Toliko o našim moćima percepcije.  U Śrīmad-Bhāgavatamu [11.11.18] je rečeno:

 

,,Čak i ako dobro poznajemo cjelokupnu transcendentalnu književnost Veda, ako ne upoznamo Svevišnjeg Gospodina, moramo da zaključimo da je čitavo naše obrazovanje nalik na breme, koje nosi magarac, ili na kravu koja ne može da se pomuze."

 

Iako je prema dostupnim podacima izgleda do danas sačuvano svega oko 6 % drevnih vedskih spisa, a od toga prevedeno na današnje svjetske jezike nešto preko 20 %, ipak već i to je sasvim dostatno za ozbiljniji kontinuirani rad na sebi i duhovnu edukaciju, te postepeno duhovno napredovanje do savršenstva života.

 

Šta je ohrabrujuće pored ovoga? Ima još dosta toga. Možda je malo teže za povjerovati svakome, te potom i praktično realizirati, ali oko nas praktički stalno pada prava kiša nektara. Samo treba ispružiti ruke i pokušati prihvatiti što nam se daje. Ali, prvo moramo izbaciti kamenje iz ruku, da bi mogli prihvatili dragulje. Da bi nam to i uspjelo neophodno je društvo milostivih svetih osoba, koje su već prošle taj dio puta, koji je tek pred nama.

 

Veliko ohrabrenje može da predstavlja i saznanje da živimo u Satya, zlatnom pod-periodu Kali yuge od nekih 10.000 godina, te prema dostupnim informacijama u sklopu njega također i u zlatnom pod-pod-periodu od 480 godina, negdje od 2.000 godine, pa slijedećih 480 godina. Dakle, živimo u dobu velikih prednosti u pogledu postepenog pročišćavanja i duhovnog napredovanja, ali imamo također i veliku odgovornost. Tako, poslije vlastitog stabiliziranja i uspostavljanja određenog balansa s vidljivim, ali i nevidljivim svijetom, kao nerazdvojivih dijelova dvojne stvarnosti koja nas okružuje i koja je i u nama samima, odmah potom dolazi na red i služenje drugih s razumijevanjem, specijalno naprednih svetih osoba. Moguće je ovo raditi i paralelno. To će nas pogurati toliko daleko naprijed, te nam pribaviti neviđene blagoslove i milost, da nekada nećemo biti u stanju sve prihvatiti ni s obje ruke.

 

Radi orjentacije u vezi efekata djelovanja eklipsi na globalna događanja, pa i ona na ličnoj razini, u vrijeme raspada Yugoslavije i izvršene agresije na Bosnu i Hercegovinu, te na još neke zemlje na prostorima eks Yugoslavije, kao i na Bliskom Istoku, u Aziji, etc., dakle u vrijeme velikih turbulencija na globalnoj svjetskoj razini, te deceniju i dvije kasnije, bila je slijedeća situacija s eklipsama:

 

1 991 = 6 eklipsi

1 992 = 5 eklipsi

1 998 = 5 eklipsi

2 000 = 6 eklipsi

 

2 009 = 6 eklipsi

2 011 = 6 eklipsi

2 013 = 5 eklipsi

 

Analizirajući dešavanja u našim životima, te na globalnom planu, možemo lako ustanoviti određene zakonitosti i veliku povezanost povećanog broja eklipsi s enormno povećanim brojem uznemirenja, problemima u vlastitim životima, pucanja po svim šavovima kao što bi se reklo i većim karmičkim pročišćenjima, te i već pomenutim nepovoljnim dešavanjima na globalnoj razini – velikim sukobima međunarodnih razmjera, neredima čak i u ekonomski razvijenijim zemljama, zemljotresima, velikim šumskim požarima, poplavama, velikim hladnoćama ili vručinama, epidemijama zaraznih bolesti, etc.

 

Povremeno su prisutne i povećane aktivnosti na Suncu u ciklusima od po 11 godina. Također, možemo se upustiti u avanturu istraživanja više decenija i stoljeća unazad, ako nam nisu dovoljne navedene godine sa povećanim brojem eklipsi i opet ćemo doći do sličnih rezultata. Svakako, sem eklipsi moramo uzeti u obzir i sve druge napete aspekte, specijalno one masivnijihh i sporijih nebeskih tijela.

 

Da ne zaboravimo, jako je preporučljivo do u detalje proučiti svoju dharmu -- pravilno djelovanje. Bolje je raditi svoje dužnosti i nesavršeno, nego pokušavati raditi tuđe savršeno. Iskoristimo godine s redovnim, a specijalno s povećanim brojem  eklipsi za intezivniji rad na sebi, drugačije rečeno za rad na evoluciji vlastite prirode i karaktera. Moramo prvo naučiti živjeti u harmoniji sami sa sobom i s već pomenutim vlastitim suptilnim nećistoćama-anarthama u srcu. Možemo ih postepeno nadići  okretanjem ka Svevišnjem Gospodinu i putu dharme – putu transcendencije, služenju i saradnji sa svim drugim živim bićima, dakle ne samo  s drugim ljudima, u bližem i daljem okruženju. Jedna od bitnijih stvari, koje također moramo postepeno naučiti je i da gledamo da nikada ne zloupotrebljavamo našu malu nezavisnost, koju smo dobili u ovom životu, od čega inače dolazi poveliki broj svih naših problema i poteškoća.    

 

Kada sve saberemo, rečeno jednostavnim jezikom, neophodno je bolje upoznati Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇu i težiti da postanemo prijatelji. Dakle, drugačije rečeno, da se prestanemo protiviti višim autoritetima i utvrđenoj hijerahiji u univerzumu.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

Canto 2: The Cosmic Manifestation         Chapter 9: Answers by Citing the Lord's Version

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 2.9.36; 11.11.18

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Svāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

 

NASA CYCLE SUNSPOT
13.12.2018.

LORD OF THE FIFTH HOUSE -- GOSPODAR PETE KUĆE [PART 1]

 

KOMENTAR:  Peta kuća u vedskoj astrologiji spada u trigonske kuće [trines -- 1, 5, 9], povoljne kuće, jako je interesantna, te jako je i bitna [pūrva puya – naša vrla djela iz prošlih života]. Ukratko, između ostaloga peta kuća kontrolira pitanja znanja, autoriteta, moći, kreativnosti, naklonosti, ljubavi, djece,  bhakti – molitve i mantre, etc.

 

Ovom prilikom, možda da malo detaljnije pomenemo neke od duhovnih poenti pete kuće, jer su specijalno bitne za osobe koje žele da se posvete dharmi. Dharma označava svrhu života, naše pravilno djelovanje, a ima i još čitav niz drugih značenja. Za tumačenje sinonima dharma možemo  između ostalog detaljnije proučiti stihove Śrīmad-Bhāgavatama 1.2.6 – 1.2.21 [16 stihova]. Dakle, ako je ova kuća ojačana, a njen Gospodar pozicioniran također u trigonskim kućama, snažan i dobro aspektiran, te ako i horoskop u cjelini to podržava, osoba će zaista moći da ima svakodnevnu i neprekinutu sādhanu – duhovnu praksu. Vidimo iz navedenih kratkih značenja da ova kuća itekako ima veze s našim molitvama i mantrama.

 

Da bi koristili ove kratke, ali znakovite tekstove,  moramo znati koje planete vladaju pojedinim znakovima-kućama u vedskom horoskopu, kao i poznavati lični Ascendent [Lagnu] u vedskom horoskopu. U vedskoj astrologiji upotrebljava se isključivo sedam vidljivih planeta: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Venera [Śukra-graha] i Saturn [Śanaiścara-graha], te dvije suptilne, nevidljive, ali glomazne planete Rāhu i Ketu. I u ovu svrhu, te i inače u vedskoj astrologiji  zabranjeno je upotrebljavati planete zapadnog [tropičkog] sistema astrologije [Uran, Neptun, Pluton], ili neka druga imaginarna nebeska tijela. Upotrebom istih rizikuje se zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje i druge nepovoljne karmičke konotacije.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U PRVOJ

 

Ova osoba će biti savjetnik važnim ljudima i moguće da će imati ugledno dijete. Podučavaće druge, biće učena u kalkulacijama [proračunima, računima]. Biće zainteresirana za mantre i imaće nadaleko poznatu reputaciju i romantičnu prirodu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DRUGOJ

 

Rezultati su – dobar broj djece, zainteresiranost za astrologiju, ili mogućnost da ima sposobnost za dobra proročanstva. Postaju ponosni kroz bogatstvo, stečeno priznatom državnom službom.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U TREĆOJ

 

Moguće će imati brojnu djecu i njihov brat će postići uticajnu poziciju. Imaće  talenta za naučna istraživanja, ali  i lažnu prirodu također.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U ČETVRTOJ

 

Ograničen broj djece, zarada od zemlje, ili poljoprivredne proizvodnje, edukacijske mogućnosti. Imaju lijepu kuću i učene prijatelje.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U PETOJ

 

Osoba ima dobre namjere, moguće su nevolje kroz jedno dijete. Inteligentna, ali nestabilnog uma, ova osoba će biti glavni sveštenik, ili savjetnik i ima potencijala u radu sa dionicama, linijama zabave i ulaganjima u industriji.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U ŠESTOJ

 

Ova osoba će možda imati dijete, koje će biti neprijateljski raspoloženo prema njoj, ili će se okrenuti posvojenju djeteta. Njihov ujak može biti poznat. Spori su u razumijevanju spiritualnog znanja, ili nemarni u religioznim dužnostima.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U SEDMOJ

 

Ovo će biti istinoljubiva osoba posvećena svom duhovnom učitelju i djelima u vrlini. Moguće da će imati dijete, koje može postići čast u dalekim mjestima. Zainteresirani su za bisnis i investicije i vole da se njihovo mišljenje uvažava.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U OSMOJ

 

Imaće dugove i probleme s disajnim putevima. Trebaju se zadovoljiti s nekoliko djece. Njihov guru [duhovni učitelj], ili poslodavac će izgubiti svoje bogatstvo. Oni će imati ljut temperament i mogu lako izgubiti vjeru.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DEVETOJ

 

Ovo je odlična pozicija, govori o nekom ko ima osjećaj za pravdu, ko je ispravan, ko ima  mnogo toga da nauči druge i ko ima religiozno dijete. Autorstvo i prilike za putovanja i uspješne investicije se pojavljuju u životu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DESETOJ

 

Vlasništva nekretnina, baviće se dobrotvornim radom, adaptacijom templova i kao savjetnik važne osobe -- spominje se u standardnim tekstovima za ovaj položaj. Njihovo dijete može steći slavu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U JEDANAESTOJ

 

Ovo je učen, blag karakter, bez nasilja i koristan drugima, uspjeh u karijeri. Oni mogu imati bogato dijete.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DVANAESTOJ

 

Gubitak djeteta i veliki interes za samospoznaju treba očekivati kod osoba s ovim položajem. To je nevezana osoba,  voli putovanja.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basic of Bona Fide Astrology – by Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke]  

 

09.12.2018.

VEDIC ASTROLOGY JYOTIṢA – MUNDANE PREDICTIONS -- SPECIAL CHART FOR LONG TERM WORLD PREDICTIONS -- EGYPTIAN EMPIRE, ANCIENT GREEK EMPIRE, ROMAN EMPIRE, INCA EMPIRE AND BRITISH EMPIRE -- FUTURE SITUATION OF USA AND CHINA.

03.12.2018.

UTTARA AṢHĀDHĀ – 21ST NAKṢATRA

 

 

26° 40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 10° 00’ MAKARA [CAPRICORN]

 

KOMENTAR: Radi pojašnjenja zašto je znanje o Nakṣatrama od važnosti za razumijevanje sofisticirane vedske astrologije, te i strukture našeg univerzuma i mnogih kontraverzi koje obično prate istraživanja takve vrste, potrebno je pomenuti par stvari. Pored praktične primjene u detaljnijem razumijevanju nijansi naše prirode, osobnosti, karaktera, odlika materijalne prirode – guna  koje nas karmički određuju i nekih drugih primjena, tu su između ostaloga tumačenja i svih drugih elemenata vedskog horoskopa, koji se baziraju i na Nakṣatrama.

 

Dvadeset prva zodijačka ekstenzija je nazvana Uttara Aṣhādhā Nakṣatra [neki autori odvajaju ove dvije riječi, a neki spajaju] i prostire se od 266° 40’ do 280° 00’ neba. Korespondira s imenima Al-Baldah [the town] na Arab Manzil, Sagittarii na Grčkom, Teu na Chinese Sieu.  Formirana je od četiri zvijezde i figurira kao krevet prema nekim autorima, a prema drugima je sastavljena od četiri veće i jedne manje, te figurira kao kljova slona.

 

Neophodno je i pomenuti, nekada je to izostavljeno u ovakvim bazičnim tekstovima o Nakṣatrama, pored planeta vladalaca pojedinih Nakṣatri neki autori upotrebljavaju vladaoce polubogove, ili samo njih. Opet, moramo znati da svaka planeta ima i autoritet na duhovnoj razini, te je obraćanje određenom  duhovnom autoritetu u stvari najbitnije za duhovno naprednije osobe, ali i za sve druge. U ovom slučaju Uttara Aṣhādhā Nakṣatre i vladajuće planete Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], to je Gospodin Rāmacandra, te za invokaciju – zazivanje i odavanje poštovanja možemo za početak upotrebiti mantru: om namo bhāgavate rāmacandraya. Još je efikasnije redovno prakticirati mantranje Hare Kṛṣṇe mahā mantre 16 krugova dnevno po 108 zrna izgovarajući kompletnu mahā mantru. Dakako, počinjemo sa dva ili četiri kruga, dok ne stignemo na propisani minimum od 16 krugova dnevno. Hare Rāma u mahā mantri se odnosi kako na Gospodina Balarāma, tako i na Gospodina Rāmacandru.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare

 

Dakako, sve je to opet personalno i zavisi od osobe do osobe i razumijevanja stvarnosti koja nas okružuje, a svako ide nekim svojim korakom. Tako su i mantre za odavanje poštovanja i invokaciju -- stepenovane i zavise od razine svjesnosti svakog ponaosob.

 

Za astrološke konsultacije, te dodatne informacije o vašim ličnim Nakṣatrama, etc., u slučaju ozbiljnijih interesovanja možete se najaviti na telefone naznačene u naslovu bloga i lično doći, obično navečer oko 18:00 sati [Dobrinja II], a možete me kontaktirati i preko internih poruka na Facebook-u.

 

 UTTARA AṢHĀDHĀ – 21TH  NAKṢATRA

 

Ovo je ljudska – zemaljska zvijezda [mānuṣa], fiksna i povoljna po prirodi. Vladalac je Sunce – Sūrya Nārāyaṇa i reprezentira kvalitete vođe. Prevodi se kao univerzalna, što ukazuje da su osobe rođene pod njenim uticajem u stanju propovijedati ljudima i brinuti se za duhovno uzdizanje ljudi. Ova zvijezda nosi ideje apsorbiranja nečega, te dublje prodiranje u neke akcije, ili neke aspekte znanja.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba ima iskren i ljubazan karakter, koji je čini dobrim savjetnikom. Oni su lutalice, s mnogo neprijatelja, ljubitelji su zabave, oštrog intelekta, dobre društvene sluge, mogu intezivno čitati i mogu postati slavni.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je lijepog ponašanja, ima mnogo prijatelja, zahvalna i ljubazna.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PADAMA [ČETVRTINAMA, QUORTERS] OVE NAKṢATRE MANIFESTIRAJU SE SLIJEDEĆE OSOBINE:

 

PRVA PADA -- 26°40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 00° 00’ MAKARA [CAPRICORN] -- Mudra osoba, širokih pogleda, karitativna -- samilosna, sa mnogo znanja iz śāstra, voljena od duhovnih vođa i učitelja.

 

DRUGA PADA -- 00°00' -- 3°20’ MAKARA [CAPRICORN] – Samilosna osoba, elokventna i govornički uvjerljiva, posvećena, opora prema nepravednima, pohlepna i arogantna.

 

TREĆA PADA 3°20’ – 6°40' MAKARA [CAPRICORN] – Ponosna osoba, okrutna prema drugima, visoka i jaka, s krupnim očima.

 

ČETVRTA PADA 6°40' – 10°00' MAKARA [CAPRICORN] -- Samilosna, religiozna, zdrava, istinoljubiva i draga osoba.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 12/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286462

Powered by Blogger.ba