JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

03.12.2018.

UTTARA AṢHĀDHĀ – 21ST NAKṢATRA

 

 

26° 40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 10° 00’ MAKARA [CAPRICORN]

 

KOMENTAR: Radi pojašnjenja zašto je znanje o Nakṣatrama od važnosti za razumijevanje sofisticirane vedske astrologije, te i strukture našeg univerzuma i mnogih kontraverzi koje obično prate istraživanja takve vrste, potrebno je pomenuti par stvari. Pored praktične primjene u detaljnijem razumijevanju nijansi naše prirode, osobnosti, karaktera, odlika materijalne prirode – guna  koje nas karmički određuju i nekih drugih primjena, tu su između ostaloga tumačenja i svih drugih elemenata vedskog horoskopa, koji se baziraju i na Nakṣatrama.

 

Dvadeset prva zodijačka ekstenzija je nazvana Uttara Aṣhādhā Nakṣatra [neki autori odvajaju ove dvije riječi, a neki spajaju] i prostire se od 266° 40’ do 280° 00’ neba. Korespondira s imenima Al-Baldah [the town] na Arab Manzil, Sagittarii na Grčkom, Teu na Chinese Sieu.  Formirana je od četiri zvijezde i figurira kao krevet prema nekim autorima, a prema drugima je sastavljena od četiri veće i jedne manje, te figurira kao kljova slona.

 

Neophodno je i pomenuti, nekada je to izostavljeno u ovakvim bazičnim tekstovima o Nakṣatrama, pored planeta vladalaca pojedinih Nakṣatri neki autori upotrebljavaju vladaoce polubogove, ili samo njih. Opet, moramo znati da svaka planeta ima i autoritet na duhovnoj razini, te je obraćanje određenom  duhovnom autoritetu u stvari najbitnije za duhovno naprednije osobe, ali i za sve druge. U ovom slučaju Uttara Aṣhādhā Nakṣatre i vladajuće planete Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], to je Gospodin Rāmacandra, te za invokaciju – zazivanje i odavanje poštovanja možemo za početak upotrebiti mantru: om namo bhāgavate rāmacandraya. Još je efikasnije redovno prakticirati mantranje Hare Kṛṣṇe mahā mantre 16 krugova dnevno po 108 zrna izgovarajući kompletnu mahā mantru. Dakako, počinjemo sa dva ili četiri kruga, dok ne stignemo na propisani minimum od 16 krugova dnevno. Hare Rāma u mahā mantri se odnosi kako na Gospodina Balarāma, tako i na Gospodina Rāmacandru.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare

 

Dakako, sve je to opet personalno i zavisi od osobe do osobe i razumijevanja stvarnosti koja nas okružuje, a svako ide nekim svojim korakom. Tako su i mantre za odavanje poštovanja i invokaciju -- stepenovane i zavise od razine svjesnosti svakog ponaosob.

 

Za astrološke konsultacije, te dodatne informacije o vašim ličnim Nakṣatrama, etc., u slučaju ozbiljnijih interesovanja možete se najaviti na telefone naznačene u naslovu bloga i lično doći, obično navečer oko 18:00 sati [Dobrinja II], a možete me kontaktirati i preko internih poruka na Facebook-u.

 

 UTTARA AṢHĀDHĀ – 21TH  NAKṢATRA

 

Ovo je ljudska – zemaljska zvijezda [mānuṣa], fiksna i povoljna po prirodi. Vladalac je Sunce – Sūrya Nārāyaṇa i reprezentira kvalitete vođe. Prevodi se kao univerzalna, što ukazuje da su osobe rođene pod njenim uticajem u stanju propovijedati ljudima i brinuti se za duhovno uzdizanje ljudi. Ova zvijezda nosi ideje apsorbiranja nečega, te dublje prodiranje u neke akcije, ili neke aspekte znanja.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba ima iskren i ljubazan karakter, koji je čini dobrim savjetnikom. Oni su lutalice, s mnogo neprijatelja, ljubitelji su zabave, oštrog intelekta, dobre društvene sluge, mogu intezivno čitati i mogu postati slavni.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je lijepog ponašanja, ima mnogo prijatelja, zahvalna i ljubazna.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PADAMA [ČETVRTINAMA, QUORTERS] OVE NAKṢATRE MANIFESTIRAJU SE SLIJEDEĆE OSOBINE:

 

PRVA PADA -- 26°40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 00° 00’ MAKARA [CAPRICORN] -- Mudra osoba, širokih pogleda, karitativna -- samilosna, sa mnogo znanja iz śāstra, voljena od duhovnih vođa i učitelja.

 

DRUGA PADA -- 00°00' -- 3°20’ MAKARA [CAPRICORN] – Samilosna osoba, elokventna i govornički uvjerljiva, posvećena, opora prema nepravednima, pohlepna i arogantna.

 

TREĆA PADA 3°20’ – 6°40' MAKARA [CAPRICORN] – Ponosna osoba, okrutna prema drugima, visoka i jaka, s krupnim očima.

 

ČETVRTA PADA 6°40' – 10°00' MAKARA [CAPRICORN] -- Samilosna, religiozna, zdrava, istinoljubiva i draga osoba.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 12/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286461

Powered by Blogger.ba