JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

13.12.2018.

LORD OF THE FIFTH HOUSE -- GOSPODAR PETE KUĆE [PART 1]

 

KOMENTAR:  Peta kuća u vedskoj astrologiji spada u trigonske kuće [trines -- 1, 5, 9], povoljne kuće, jako je interesantna, te jako je i bitna [pūrva puya – naša vrla djela iz prošlih života]. Ukratko, između ostaloga peta kuća kontrolira pitanja znanja, autoriteta, moći, kreativnosti, naklonosti, ljubavi, djece,  bhakti – molitve i mantre, etc.

 

Ovom prilikom, možda da malo detaljnije pomenemo neke od duhovnih poenti pete kuće, jer su specijalno bitne za osobe koje žele da se posvete dharmi. Dharma označava svrhu života, naše pravilno djelovanje, a ima i još čitav niz drugih značenja. Za tumačenje sinonima dharma možemo  između ostalog detaljnije proučiti stihove Śrīmad-Bhāgavatama 1.2.6 – 1.2.21 [16 stihova]. Dakle, ako je ova kuća ojačana, a njen Gospodar pozicioniran također u trigonskim kućama, snažan i dobro aspektiran, te ako i horoskop u cjelini to podržava, osoba će zaista moći da ima svakodnevnu i neprekinutu sādhanu – duhovnu praksu. Vidimo iz navedenih kratkih značenja da ova kuća itekako ima veze s našim molitvama i mantrama.

 

Da bi koristili ove kratke, ali znakovite tekstove,  moramo znati koje planete vladaju pojedinim znakovima-kućama u vedskom horoskopu, kao i poznavati lični Ascendent [Lagnu] u vedskom horoskopu. U vedskoj astrologiji upotrebljava se isključivo sedam vidljivih planeta: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Venera [Śukra-graha] i Saturn [Śanaiścara-graha], te dvije suptilne, nevidljive, ali glomazne planete Rāhu i Ketu. I u ovu svrhu, te i inače u vedskoj astrologiji  zabranjeno je upotrebljavati planete zapadnog [tropičkog] sistema astrologije [Uran, Neptun, Pluton], ili neka druga imaginarna nebeska tijela. Upotrebom istih rizikuje se zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje i druge nepovoljne karmičke konotacije.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U PRVOJ

 

Ova osoba će biti savjetnik važnim ljudima i moguće da će imati ugledno dijete. Podučavaće druge, biće učena u kalkulacijama [proračunima, računima]. Biće zainteresirana za mantre i imaće nadaleko poznatu reputaciju i romantičnu prirodu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DRUGOJ

 

Rezultati su – dobar broj djece, zainteresiranost za astrologiju, ili mogućnost da ima sposobnost za dobra proročanstva. Postaju ponosni kroz bogatstvo, stečeno priznatom državnom službom.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U TREĆOJ

 

Moguće će imati brojnu djecu i njihov brat će postići uticajnu poziciju. Imaće  talenta za naučna istraživanja, ali  i lažnu prirodu također.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U ČETVRTOJ

 

Ograničen broj djece, zarada od zemlje, ili poljoprivredne proizvodnje, edukacijske mogućnosti. Imaju lijepu kuću i učene prijatelje.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U PETOJ

 

Osoba ima dobre namjere, moguće su nevolje kroz jedno dijete. Inteligentna, ali nestabilnog uma, ova osoba će biti glavni sveštenik, ili savjetnik i ima potencijala u radu sa dionicama, linijama zabave i ulaganjima u industriji.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U ŠESTOJ

 

Ova osoba će možda imati dijete, koje će biti neprijateljski raspoloženo prema njoj, ili će se okrenuti posvojenju djeteta. Njihov ujak može biti poznat. Spori su u razumijevanju spiritualnog znanja, ili nemarni u religioznim dužnostima.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U SEDMOJ

 

Ovo će biti istinoljubiva osoba posvećena svom duhovnom učitelju i djelima u vrlini. Moguće da će imati dijete, koje može postići čast u dalekim mjestima. Zainteresirani su za bisnis i investicije i vole da se njihovo mišljenje uvažava.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U OSMOJ

 

Imaće dugove i probleme s disajnim putevima. Trebaju se zadovoljiti s nekoliko djece. Njihov guru [duhovni učitelj], ili poslodavac će izgubiti svoje bogatstvo. Oni će imati ljut temperament i mogu lako izgubiti vjeru.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DEVETOJ

 

Ovo je odlična pozicija, govori o nekom ko ima osjećaj za pravdu, ko je ispravan, ko ima  mnogo toga da nauči druge i ko ima religiozno dijete. Autorstvo i prilike za putovanja i uspješne investicije se pojavljuju u životu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DESETOJ

 

Vlasništva nekretnina, baviće se dobrotvornim radom, adaptacijom templova i kao savjetnik važne osobe -- spominje se u standardnim tekstovima za ovaj položaj. Njihovo dijete može steći slavu.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U JEDANAESTOJ

 

Ovo je učen, blag karakter, bez nasilja i koristan drugima, uspjeh u karijeri. Oni mogu imati bogato dijete.

 

GOSPODAR PETE KUĆE U DVANAESTOJ

 

Gubitak djeteta i veliki interes za samospoznaju treba očekivati kod osoba s ovim položajem. To je nevezana osoba,  voli putovanja.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basic of Bona Fide Astrology – by Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke]  

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 12/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286471

Powered by Blogger.ba