JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

27.02.2019.

SATABHIṢĀ – 24TH NAKṢATRA [PART 1]


6° 40’ – 20° 00’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA]

 

Satabhiṣā je Rakṣasa, ili Nakṣatra [skupina zvijezda] niže prirode. Njome vlada moćna, ali malefik [nepovoljna] planeta Rāhu. Prevodi se kao “Udruženje 100 liječnika” i tako reprezentira iscjelitelje [vidare] i liječnike. Pokretne je prirode. Poznata je još kao Nakṣatra [skupina zvijezda] koja prekriva kao koprena i indicira na tihe ljude, ili one koji se osjećaju restriktivno [ograničeno] u samo-izražavanju [self-exspression].

 

KOMENTAR: Preporučljivo je znati da je autoritet Rāhua na duhovnoj razini Lord Varāhadevā. Mantra za invokaciju [zazivanje] je: oḿ namo bhagavate varāhadevāya. Rakṣasa mentalitet kao u slučaju rođenih pod uticajima ove Nakṣatre, kao i još niza drugih Nakṣatri, za razliku od Nakṣatri koje imaju Deva [pobožnu prirodu] i Manuṣya [Manuṣya means human -- ljudska priroda-mentalnost] je da surovo dolaze do svojih ciljeva. Preporučljivo je da prilikom analiza našeg vedskog charta pitamo našeg astrologa/astrologinju od povjerenja, kakve su nam karmičke odrednice vidljive iz vedskog horoskopa. Ako većina naših Nakṣatri u kojima su pozicionirane planete, specijalno one u kojima su Lagna [Ascendent] i Mjesec [Candra] ima Rakṣasa mentalitet -- moramo biti jako pažljivi u odnosima s drugim ljudima i nastalim interakcijama, specijalno prilikom ostvarenja postavljenih ciljeva. U suprotnom, ako ne budemo dovoljno pažljivi, generiraćemo uvijek iznova sukobe radi surovog načina postupanja prema drugima i ostvarivanja vlastitih cljeva. Dakako, to će nam se uvijek vratiti kao boomerang. Neko može da pogrešno misli – “Ma, ja sam već na putu pročišćavanja, na putu dharme-putu transcendencije, to za mene ne važi…” Dakako, obično će se jako prevariti. Istina je da se takve stvari mogu prevazići, ali u rijetkim slučajevima duhovno jako naprednih osoba. Dakle, na iznimno visokim razinama svjesnosti, što je za većinu nedohvatljivo. Čest je i slučaj da će neko ko je tek na početku traganja za ezoteričnim znanjima višeg ranga i sofisticirane vedske astrologije, reći samo ono što je povoljno, pa će u ovom primjeru od dvije glavne Nakṣatre navesti samo onu, koja nije Rakṣasa mentalitet, da bi se eventualno proslavio, ili izvukao više novaca. Moramo znati da smo u velikoj većini slučajeva obično kombinacija mnoštva različitih karmičkih uticaja, pa su tako i naše glavne Nakṣatre obično različite po prirodi, sem u zaista rijetkim slučajevima. S druge strane opet, možemo i sami postati uzročnik pogrešnih astroloških konsultacija, što je također često slučaj, ako recimo zatražimo od našeg astrologa da nam prezentira samo ono što je povoljno, jer još nemamo snage za suočavanje s vlastitim anarthama – nečistoćama u srcu. Dakle, savjet je da u svakom slučaju treba zamoliti astrologa da prezentira stvari onakve kakve jesu – tako će prije početi suočavanje s mnogobrojnim karmičkim uslovljenostima i 16 anarthi u srcu, a svako ih ima. To je već pola puta i da ih eventualno prevaziđemo. Moramo znati, iako nije baš tako jednostavno – u krajnjem razlučivanju stvari skoro da ništa nije isključivo nepovoljno, ništa nije isključivo povoljno – sve je namijenjeno našem učenju.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA  [ZVIJEZDA] NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba je u poziciji služenja, bez velike porodice. Oni su mirni, umjereni ljudi, zainteresirani za filozofiju, misticizam, ili astrologiju. Oni mogu biti varljivi i talentirani u igranju igre. Putuju s edukativnim ciljevima.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRi [ZVIJEZDI] – Osoba će biti smiona i sposobna da pobijedi svoje protivnike, teška je za uvjeravanje, iskrena i nesretna.

 

KADA JE MJESEC – CANDRA POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PADAMA [QUORTERS-ČETVRTINAMA] OVE NAKṢATRE – manifestiraju su slijedeće osobine:

 

PRVA PADA -- 6°40' – 10°00' KUMBHA [AQUARIUSA – VODOLIJE] – Sretna, bogata, dobronamjerna, iskrena, pažljiva prema učenima i životinjama.

 

DRUGA PADA -- 10°00' – 13°20'  KUMBHA [AQUARIUSA – VODOLIJE] – Tvrdica, ciničan ogovarač, ponosna i griješna.

 

TREĆA PADA -- 13°20'  -- 16°40'  KUMBHA [AQUARIUSA – VODOLIJE] – Bogata, škrta i gladna, može umrijeti zbog srčanih problema.

 

ČETVRTA PADA -- 16°40'  -- 20°00'  KUMBHA [AQUARIUSA – VODOLIJE] – Ponosna osoba, sretna i radi dobro za druge, osjeća gorčinu prema svojoj zajednici.

 

KOMENTAR: Postoji još nekoliko sličnih imena u upotrebi za ovu Nakṣatru osim Satabhiṣā: Satabhiṣāk, Shatabisha, Sathabhisha, Shataraka, Shatataraka. Sve su Nakshatre interesantne, pa tako i ova, specijalno za osobe, koje će se nekada, u jednom dijelu života, baviti nekom vrstom iscjeljivanja ili liječenja drugih. Tako osobe, koje inače imaju neki drugi stalni posao -- uz to se počnu postepeno educirati i baviti nekom vrstom iscjeljivanja i to prilično uspješno i uvijek na neki svoj originalan način. Ili, baš doslovice rade u državnim ustanovama, ili privatnim firmama, koje se bave liječenjem na neki način – medicinom, farmacijom, etc. Tako da ovo “Udruženje 100 liječnika” zaista funkcionira u praksi. Sa ovim osobama, izgleda da trebamo razmatrati sve teme o zdravlju, samo nekada treba malo sačekati da osobe sazriju u tom pogledu i steknu neko iskustvo.

 

Ono što možda može nekada da iritira kod ovih osoba je njihov specifični smisao za 'igranje igara' s drugima, možemo to nazvati i nekim zakulisnim 'igricama', ali obično nakon toga i sami upadnu u neke neplanirane sheme i 'igrice' i zbog toga onda još i dodatno pate.   

 

Specijalno nekada može da zasmeta njihova nedorečenost – obično ne kažu stvari do kraja, tako da moramo pogađati njihove misli i namjere – ko ima živaca za isto.

 

Ali, u suštini obično  su to dobre osobe, okrenute na neki svoj način humanitarnim aktivnostima za druge ljude.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA

 

Satabhiṣā -- Sata -- 100 + vist [bist] -- to heal. Znači skupina 100 liječnika i vjerovatno se odnosi na stvari korištene za liječenje u starim vremenima. Formirana je od velikog broja zvijezda u grozdu. Prema predanjima to je udruženje 100 liječnika. Konstelacija je bila poznata svecima Ṛg-Veda.

 

Prema autoru druge, dole niže navedene knjige i za osobe, koje preferiraju obožavanje polubogova, Predsjedavajuće božanstvo je Varuṇa – polubog vode. Međutim, dobro je imati na umu, kao što je naprijed rečeno, od planeta Nakṣatrom Satabhiṣā vlada planeta Rāhu, a duhovni autoritet je Lord Śrī Varāhadevā, te ako hoćemo savršene rezultate, tada se obraćamo duhovnom autoritetu. Za detalje pogledati post pod nazivom ŚRĪ VARĀHA  DVADĀŚĪ  - APPEARANCE OF LORD VARĀHADEVA [FAST TODAY FOR LORD NITYĀNANDA TRAYODAŚĪ] –  16 FEBRUARY 2019 SATURDAY [PART 1], direktnim pristupom preko perma linkova:

 

http://vaishnavskikalendar.blogger.ba/arhiva/2019/02/12/4135553

http://srimadbhagavatam.blogger.ba/arhiva/2019/02/12/4135552

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by RamaKrishna Shastri

 

Yantra za Rāhu – Mantra za invokaciju: oḿ namo bhagavate varāhadevāya
19.02.2019.

LORD OF THE SEVENTH HOUSE -- GOSPODAR SEDME KUĆE [PART 1]

 

KOMENTAR: Vrlo vjerovatno da nam se u ovim pročišćavajućim vremenima povremeno pojavljuju veći problemi u životu, zbog kompleksnosti karmičkih uticaja iskazanih preko različitih astroloških aspekata, a vidljivih  kroz analizu vedskog charta. Većina sadašnje ljudske populacije od oko 7.5 milijardi ljudi, uslijed neupućenosti u vedska transcendentalna znanja i pogrešnog generiranja stalnih sukoba i borbi na skoro svim razinama, proizašlih iz fols-ega i materijalističkih-tjelesnih koncepcija života, te prolaznih, lažnih tjelesnih imenovanja “Ja” i “Moje” – ne shvata da nema druge alternative osim prihvatanja utvrđenog poretka od strane Svevišnjeg Gospodina, postepenog pročišćavanja i duhovnog napredovanja prema procedurama propisanim u śāstrama [svetim spisima].

 

Ukoliko ne možemo odmah da krenemo putem dharme -- putem transcendencije, svakodnevnog mantranja Hare Kṛṣṇa mahā mantre i obavljanja drugih seva u sklopu 64 procesa predanog služenja, te prihvatanja utočišta vjerodostojnog ISKCON duhovnog učitelja -- jedan od mogućih puteva duhovnog buđenja može početi i sa obraćanjem upućenom vedskom astrologu, koji će znati procijeniti kompletnu situaciju u zavisnosti od cjeline vedskog horoskopa i dati određene upute, te remedijalne mjere za poboljšanje, odnosno neutralizaciju nepovoljnih efekata, prikladne za našu trenutnu razinu svjesnosti i druge okolnosti. Preporučljivo je da naš astrolog bude i bhakta [vaiṣṇava], koji ima redovnu duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog ISKCON duhovnog učitelja, te podužu astrološku praksu. To će predstavljati određenu garanciju i mogućnost kombiniranja čisto tehničkih astroloških [karmičkih] odrednica s mnogobrojnim duhovnim uputama datim u svetim spisima.  

 

Inače, generalno posmatrano, svi smo u procesu učenja, samo u različitim fazama. Već je velika milost Svevišnjeg Gospodina, viših autoriteta u univerzumu i sādhua-svetih osoba, te i velika prednost imati određena saznanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tako, možemo postepeno naučiti uskladiti vlastite aktivnosti shodno karmičkim potencijalima, ali i mogućim zaprekama i dobro se potruditi već u ovom životu, pa napraviti što bolji kredit za ubuduće. Kada imamo dobru namjeru za posvetiti se detaljnom izučavanju i primjeni u praksi sofisticirane vedske astrologije, te postepeno dostignemo razinu da imamo i dugogodišnju praksu -- to je već ogroman i značajan potencijal, koji treba znati iskoristiti za vlastitu dobrobit i postepeno duhovno napredovanje, te i za dobrobit drugih duša.

 

Najbolje je početi s proučavanjem poznatog Parāśara vedskog astrološkog sistema [tradicije] velikog sveca i mudraca Parāśare Muniya. Parāśara Muni nam je milostivo ostavio u naslijeđe Bṛhat Parāśara Horā Śāstru, kapitalno djelo iz vedske astrologije Jyotiṣa. Za pravilno razumijevanje i primjenu ovog astrološkog sistema, preporučeno je i detaljno poznavanje vedske kosmologije, te sagledavanje  brojnih kontraverzi oko strukture našeg univerzuma i sveukupne Božje kreacije. Za dublje razumijevanje obimne vedske kosmologije imamo na raspolaganju Śrīmad-Bhāgavatam i druge Purāṇe, te specijalno Sūrya Siddhāntu Śrīla Bhaktisiddhānte Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāja, kao i druge vedske kosmološke spise.

 

Proučavanje mnogobrojnih astroloških sekvenci iz Brihat Parāśara Horā Sāstre obično zahtijeva i određeno predznanje, iako u nekim slučeajevima može i bez toga -- biće dosta novih termina. Ali, ne treba se plašiti, ukoliko želimo da postepeno ovladamo ovim ogromnim, vedskim  znanjem, ili ako možda želimo samo malo više sagledati vlastitu karmu, te prošlost, sadašnjost  i budućnost. Opet i to je već dovoljno za postepeno duhovno buđenje, početak pročišćavanja srca od 16 anarthi [nečistoća u srcu svakog živog bića], te dalje napredovanje. Svakako, biće potreban i dodatni trud u pogledu ličnog usavršavanja i za proučavanje bona fide literature, te kroz kontinuiranu praktičnu primjenu stečenih znanja i rada na analizama vedskih horoskopa drugih osoba uz pomoć brojnih tehnika i astroloških programa. U svijetu se danas mnogi bave ovom drevnom naukom, koja nam može dati dodatne uvide u nevidljivi dio dvojne stvarnosti koja nas okružuje i u kojoj dijelom i sami egzistiramo, te i praktične spoznaje oko vlastitih karmičkih potencijala, ali i mogućih zapreka. Dakako, potrebne su i određene karmičke predispozicije za pravilno razumijevanje i primjenu vedske astrologije, pored ulaganja određenog truda i vremena, a tu su specijalno i viši faktori – milost i blagoslovi Svevišnje Božanske Osobe, koji nam stižu preko vjerodostojnih ISKCON duhovnih učitelja svijeta, sādhua -- naprednih opunomoćenih osoba i  śāstra.

 

Nakon dugogodišnjeg proučavanja i primjene Parāśara sistema astrologije, te pomoći i drugima na njihovom putu traganja za vječnim istinama, sebespoznaji i spoznaji Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, postoje veliki izgledi da ćemo dobiti šansu i za postepeno ulaženje u pojedine segmente znanja iz još starijeg učenja -- Bhṛgu Nādi astrološke tradicije, te njenih ogranaka Bhṛgu Nandi Nādi, Mīna Nādi, etc. Prema dostupnim informacijama Bhṛgu Nādi astrološka tradicija datira još iz vremena Tretā yuge. Prije sadašnjeg doba Kali yuge, koja je započela 18 februara 3 102 godine prije naše ere i trajaće ukupno 432 000 godina, bilo je doba Dvāpara yuga u trajanju od 864 000 godina, a još prije Tretā yuga, koje je trajalo ukupno 1 296 000 godina. Prije Tretā yuge je bila Satya yuga, koja traje 1 728 000 godina. I tako u krug, duge epohe vremena se ciklično izmjenjuju prema utvrđenom rasporedu.

 

Da ponovimo, osnovni vedski princip je jedan znak -- jedna kuća. Postoji i drugačija podjela po bhāvama, ali to će nam u praksi veoma rijetko trebati. Za razliku od vedskog, prema zapadnom sistemu astrologije, zbog pogrešnog koncepta ne uzima se u obzir precesija ekvinocija Ayanāḿśa, stvarno stanje na nebu kakvo je danas, iako zna za istu, tako da se do danas već nakupila razlika preko 24 stepena, tačnije 24° 7’ 27.40’’, dakle skoro jedan cijeli znak. Dalje, u zapadnom sistemu astrologije se obično upotrebljava sistem nejednakih kuća [iako i u tom sistemu ima zagovornika upotrebe sistema jednakih kuća], pa ponekada dvije suprotne kuće mogu da zauzimaju i po tri znaka svaka za sebe. Postoji još i niz drugih suštinskih razlika, kao pogrešna upotreba u zapadnom sistemu zabranjenih nebeskih tijela, ili onih koji nemaju dovoljno mase za planetu, ili nisu date za ove svrhe kao Uran, Neptun, Pluton, te nekih imaginarnih nebeskih tijela i planetoida, etc. Moramo znati da upotrebljavajući navedena nebeska tijela, koja nisu propisana u vedskoj astrologiji i kosmologiji, rizikujemo zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje od strane viših autoriteta u univerzumu.

 

Prakticirajući vedsku astrologiju, moraćemo naučiti razmišljati po sistemu: jedan znak--jedna kuća. Na kraju krajeva, to je i puno jednostavnije. Detaljnija značenja kuća u vedskoj astrologiji inače budu prezentirana i u posebnoj seriji postova na ovom blogu pod naslovom: Efects of the House -- Efekti Kuća  [Brihat Parāśara Horā Sāstra, Poglavlje 14]. Zavisno od interesovanja i drugih okolnosti, vjerovatno će ista uskoro ponovo biti prezentirana na blogu kao i na Facebook page. Za ovu priliku da samo kratko pomenemo da se sedma kuća u vedskoj astrologiji između ostaloga bavi svim vrstama partnerstava, kao i brakom, putevima [Mārga], boravkom u inostranstvu, biznisom, etc.

 

GOSPODAR SEDME KUĆE U PRVOJ

 

Ova osoba će mnogo putovati. Bračni partner u njihovim životima će zauzimati najznačajnije mjesto. Dobijaju stabilan posao u nekom poslovnom koncernu. Oni su lojalni, hrabri i jaki.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U DRUGOJ

 

Imaju više od jednog partnera u životu. Često govore o novcu i seksu. Sposobni su da upravljaju novcem, ali skraćuju svoju dugovečnost prejedanjem [preopterećivanjem stomaka jelom i pićem].

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U TREĆOJ

 

Imaju snažan glas i snažan uticaj na one koje susreću. Mogu imati dijete koje će kratko živjeti ili abortus. Oni se druže s religioznim osobama.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U ČETVRTOJ

 

Ovo je pokazatelj obrazovane osobe s blagoslovljenim bračnim partnerom. Oni posjeduju nekretnine i bave se humanitarnim radom. Upoznaju slavne [poznate] ljude.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U PETOJ

 

Može se predvidjeti da će imati dobru ženu ili muža. Imaju talent na području zabave [entertaiment], potencijal za imanje brojne djece kao i jak  finansijski status za osobe s ovim položajem.

 

GOSPODAR SEDME KUĆE U ŠESTOJ

 

Neka razoblja bolesti  od ljubavi, imaju bolesnog partnera i predispozicije za polne bolesti – vjerovatni su osobama rođenim u ovoj yogi.

 

GOSPODAR SEDME KUĆE U SEDMOJ

 

Oni su lojalni i aktivni građani, hrabrog karaktera. Imaju poslovne vještine i sposobnost da  uvjere ljude u svoje ideje. Uživanje u seksualnom zadovoljstvu i široka reputacija se manifestiraju.

 

GOSPODAR SEDME KUĆE U OSMOJ

 

Ova osoba će pretrpjeti smrt ili zatvor zbog partnera, ili će imati tjeskobu po seksualnim pitanjima. Tu će biti poslovnih gubitaka, iteresovanje za reinkarnaciju. Moguća smrt u stranoj zemlji.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U DEVETOJ

 

Žena/partner/partnerka će biti religiozni i imaće sreće u stranim zemljama. Mogućnost da posjete čuvena mjesta i velike templove. Ove osobe bi trebale biti vješte u trgovini i diplomatiji. Manifestira se ambicija za moć.

 

GOSPODAR SEDME KUĆE U DESETOJ

 

Ova osoba se može baviti poslom koji zahtijeva putovanja. Imaće mnogo pomoći od partnera. Uspješni u sportu, pravu i bilo čemu što zahtijeva takmičenje [konkurenciju]. Imaće bračnog partnera s reputacijom.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U JEDANAESTOJ

 

Mogu rano izgubiti dijete. Njihov partner/partnerka dolazi iz bogate porodice. Njihov posao [rad] ima znatan uticaj na veći broj ljudi.

 

GOSPODAR  SEDME KUĆE U DVANAESTOJ

 

Nestabilna bračna karma, njihov partner može ih ostaviti ili rano umrijeti. Vrijeme se gubi s lošim poslovnim [biznis] idejama. Smrt može doći na putovanju. Moguće da imaju neke nesposobnosti u odnosu s ljudima. Mnogo seksualnih snova i fantazija.

 

KOMENTAR: Sedma Kuća pripada Kāmi – ispunjenju želja, žudnji. Za razliku od zapadne astrologije, u kojoj sedma kuća predstavlja uglavnom partnerstva, u vedskoj astrologiji, kako je već rečeno -- sedma kuća obuhvata i put [marga], boravak u stranim zemljama i partnerstva pored ostalog, bračni život, seksualnu strast, tjelesnu ljubav, publiku, opisuje suprugu/supružnika, etc.

 

Pojašnjenje za 'bolesni od ljubavi' [Gospodar sedme kuće u šestoj] -- uglavnom se smatra da obično svi ljudi u toku svog života povremeno boluju od lovesickness -- to su one nesrećne ljubavi, kad osoba pati, a kod nekih mogu da se jave jave i simptomi na fizičkoj  i mentalnoj razini.

 

U enciklopedijama se obično navodi da je ljubavno oboljenje naziv za neformalni sindrom odbačene ili neuzvraćene ljubavi i pokriva kako fizičke tako i mentalne simptome. Gotovo svi ljudi pate jednom ili više puta u svojim životima. Iako je obično bezopasna, neke osobe može dovesti do ozbiljnih tjelesnih i duševnih bolesti, te pomisli na samoubistvo ili smrt. U psihologiji je ljubavna bolest rijetko priznata. Simptomi su: nemogućnost koncentracije, spavanja, jedenja, racionalnog razmišljanja, etc.

 

Opet gledano s duhovne razine, ono što mi obično zovemo ljubav i ljubavno vezivanje, često nije ništa drugo do vezanost na tjelesnoj razini, koja se javlja zbog obostrane tjelesne, seksualne privlačnosti, dakle seksualne požude.

 

Duhovna računica je jednostavna: što više dajemo – više i dobijamo, to je kontra onoj uobičajenoj računici u materijalnom shvatanju života i vezivanja za ovo privremeno tijelo. Dakle, da bi eventualno mogli očekivati dobijanje ljubavi, moramo je i davati, dakako ne misli se na čisto tjelesno davanje.

 

Ništa nije tako jednostavno, kako se čini, umiješane su i naše karme iz prošlih života i mnoge druge okolnosti. Čest je slučaj da u ovom životu nastavljamo odnose započete u prošlom životu, ali sada u bitno drugačijim okolnostima – kao ljubavnik i ljubavnica, kao muž i žena, a nekada kao otac i kćerka, sin i majka etc., a dešava se i da su to u stvari nekada bila dva ratnika na bojnom polju, koji su možda pomogli jedan drugom, iako su bili neprijatelji, te otuda i stalne borbe u ovom životu uz istovremenu vezanost i ljubav prema nekoj osobi.

 

Pažljivo analizirajući Nakṣatre osoba u nekim partnerstvima, možemo vidjeti, da su osobe nekada jedno drugom u stvari neprijatelji. Dakako, to je na mentalnoj razini, ako odbacimo naš fols-ego barem dijelom,  a time počnemo da uvažavamo međusobne razlike, situacija se bitno mijenja – sada imamo dvije osobe svjesne međusobnih razlika, ali koje ipak žele da pomognu jedna drugoj i da budu skupa što je više moguće u datim okolnostima. Ali, često je to malo povisoko u uobičajenim okolnostima.

 

Može se izvući neka generalna preporuka za sve: nikada ne stupati u neki odnos dok se predhodno ne posavjetujemo s upućenim vedskim astrologom. Pri tome neko može da misli: “Ah, za sada ja samo želim neki neformalni odnos, bez puno obaveza”. Ali, šta se dešava u svakodnevnici – svaka vrsta odnosa uglavnom donosi i određene vezanosti, htjeli mi to ili ne, a slijedeće što često nastupa poslije vezivanja i čisto tjelesnih koncepcija – jeste frustracija zbog neispunjenih očekivanja.

 

U većini ljudskih društava u svijetu, procenat razvedenih brakova je obično negdje minimalno 50 --60%, ponegdje je dosta veći, pa  i do 70% i više,  a rijetko manji.

 

Nije nam uvijek pri ruci iskusan i kvalificirani vedski astrolog, koji ujedno ima i redovnu duhovnu praksu – sādhanu, što je nephodno potrebno za savršenije razumijevanje svih stvari pa i odnosa. Šta možemo tada uraditi? Preostaje nam jedino postepeno i polagano upoznavanje, te sagledavanje kako dodirnih tačaka, tako i međusobnih razlika, te poduzimanje svih neophodnih koraka u međusobnim odnosima da se one prevaziđu, što je nekada nemoguće. Opet dosta toga zavisi od mnogobrojnih karmičkih odrednica, te trenutne razine svjesnosti osoba, koje su u pitanju i njihovog stava.

 

Potpuno je sigurno, da su u određenoj prednosti osobe, koje su u duhovnom procesu – na putu dharme, putu transcendencije. Dakle, koje svakodnevno prakticiraju pažljivo mantranje Hare Kṛṣṇa mahā-mantre, služe i obožavaju Božanstva, te svetu biljku Tulasī, pripremaju i nude ponude hrane, kao i sve što inače rade i daju drugima -- Svevišnjem Gospodinu Kṛṣṇi, žive reguliranim životom i druže se  s bhaktama, jer će kroz zajedničku službu i svakodnevno druženje s bhaktama i osobom, do koje im je  eventualno stalo, dobiti određene realizacije, te signale Nad-Duše – Paramātme [Super Soul]. Svako živo biće ima u svom srcu Paramātmu [Nad-Dušu], ili lokalizirani aspekt Svevišnjeg Gospodina, ali za razliku od drugih -- bhakta može prepoznati signale i vodstvo, koje mu daje Paramātmā iznutra, a sa vana duhovni učitelj – Guru, dok osoba koja ne prakticira predano služenje to  ne može, ili u najboljem slučaju eventualno djelimično, ali samo na nekim nižim intuitivnim razinama.

 

Nakon toga slijedi još dublje upoznavanje, provjera mogućnosti zajedničkog života i mogućnosti rješavanja svih onih stvari koje će neminovno iskrsnuti tokom života, te na kraju i uspostavljanja regulirane bračne zajednice, s krajnjim ciljem začinjanja i odgoja dobrog potomstva svjesnog Kṛṣṇe, te zajedničkog života i prihvatanja svih odgovornosti, koje sa sobom nosi život u reguliranoj bračnoj zajednici.

 

U bilo kojem slučaju ne smijemo zaboraviti faktor karme. Trenutak u kome neko želi uspostaviti trajnu vezu, vjenčati se -- ne mora biti najbolje odabrano vrijeme za tako šta. Za svaku povoljnu stvar postoji pravo vrijeme, pravo mjesto, pravi način, pravi motivi i dakako najvažnije – blagoslovi duhovnog učitelja, bhakta i Svevišnjeg Gospodina, čime sve postaje uspješno.

 

Ovo su samo neke od natuknica na koje svakako treba obratiti dodatnu pažnju prilikom započinjanja svake veze. Tema je kao i sve drugo u životu jako delikatna i opširna, uključeni su mnogobrojni faktori, tako da ove stvari i još mnoge druge koje nisu pomenute, treba još detaljnije razraditi čim bude prilike za isto.

 

Rečeno jednostavnim jezikom, možemo da vidimo da će pored ostaloga, puno zavisiti i od toga kroz kakve kulturne naočali posmatramo svijet oko sebe i koliko smo zaista postali svjesni postojanja dvojne stvarnosti, one materijalne – vidljive i one suptilne, duhovne i nevidljive. Postojanje dvojne stvarnosti je jedan od osnovnih principa vedske kosmologije.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

11.02.2019.

DUHOVNE KONOTACIJE PROUČAVANJA I BAVLJENJA VEDSKOM ASTROLOGIJOM JYOTIṢA [PART 1]

  

JĪV JĀGO – WAKE UP. PLEASE WAKE UP. PLEASE GET UP -- PROBUDI SE USPAVANA DUŠO.  

 

PREMA BHRIGU NANDI NĀDI ASTROLOŠKOJ TRADICIJI, KOJA JE NA ZAPADU JOŠ UVIJEK PREKRIVENA VELOM TAJNI, KADA JUPITER [BṚHASPATI-GRAHA] TRANZITIRA ZNAK OKUPIRAN OD KETUA U VRIJEME ROĐENJA, TO JE VRIJEME ZA RELIGIOZNO PUTOVANJE I HODOČAŠĆE.

 

“OSOBA KOJA PROUČAVA VEDSKU ASTROLOGIJU JYOTIṢA I SAZNA TOK SVOJE SUDBINE, NEĆE NIKADA DOSPJETI U PAKAO. IMAĆE STALNO BORAVIŠTE NA NEBU.” [VARĀHA MIHIRA – JEDAN OD KLASIKA VEDSKE ASTROLOGIJE JYOTIṢA].

 

KOMENTAR: Posmatrano s razine naših uobičajenih uslovljenih pozicija postojanja u ovom materijalnom svijetu [poštovanje rijetkim izuzecima], ako želimo naprijed preostaje nam postepeno početi razumijevati i slijediti dublje duhovne uvide, ali i praktične životne poruke, koje se kriju ne samo u izjavama velikih vedskih mudraca i svetaca, već i nekolicine klasika vedske astrologije Jyotiṣa, koje su nam milostivo ostavili u naslijeđe. To su bogata znanja i iskustva, koja moramo iznimno cijeniti.

 

Samo izučavanje i poznavanje mnogobrojnih tehničkih referenci i procedura s golemog područja sofisticirane  vedske astrologije i kosmologije, neće donijeti ni blizu savršene rezultate. Potrebno je naše kompletno buđenje iz uslovljenog stanja života. Na mnogim mjestima u vedskim spisima prikriveno i neprikriveno je rečeno “Jīv jāgo …”  – “Probudi se uspavana dušo…”.

 

JĪV JĀGO -- Jīv jāgo, jīv jāgo, gauracānda bole. Jīv means the living entities. Lord Caitanya Mahāprabhu is asking all living entities to "Wake up. Please wake up. Please get up." Jāgo. Jāgo means "Wake up."

 

jīva jāgo, jīv jāgo, gauracānda bole

kota nidrā jāo māyā-piśācīra ko

[VedaBase folio – The Complete Teaching of Śrīla Prabhupāda]

 

Pogodno vrijeme za intezivnije duhovno buđenje je i pogodno vrijeme odlaska na religiozno putovanje ili hodačašće, karmički posmatrano. Prema Bhrigu Nandi Nādi astrološkoj tradiciji, koja je još uvijek velikim dijelom prekrivena velom tajni za nas na zapadu, kada Jupiter [Bṛhaspati-graha] tranzitira znak okupiran od Ketua u vrijeme rođenja, to je vrijeme za religiozno putovanje i hodočašće. Planeta Jupiter [Bṛhaspati-graha] prolazi kroz jedan znak približno godinu dana, tako kroz 12 znakova aproksimativno uzevši prođe u toku 12 godina. Dakle, govorimo o povećanim šansama za duhovno buđenje, pročišćavanje srca i dalje napredovanje -- jednom u 12 godina. Trenutno Jupiter [Bṛhaspati-graha] tranzitira znak Škorpiona [Vṛścika Rāśi], pa svako ko ima pozicioniranog Ketua u tom znaku, može se slobodno početi pripremati za svojevrsno duhovno buđenje, možda i religiozno putovanje i hodočašće, shodno razini svoje trenutne svjesnosti i drugim okolnostima. Kada malo detaljnije proanaliziramo više vedskih chartova duhovno naprednijih osoba, ali i onih koji su više praktičari, možemo doći do zaključka da ovo itekako funkcionira u praksi, zavisno od okolnosti kod svakoga. Kod nekoga će se baš odraziti kroz fizičko putovanje u udaljene krajeve i posjete svetim mjestima hodočašća, ako i cjelina vedskog horoskopa to podržava, te i ako je karmički vrijeme za isto. Opet, kod nekoga će se isto više odnositi na unutrašnje putovanje, te intezivnije druženje sa svetim osobama i śāstrama [svetim spisima].

 

Preporučeno je znati da smo povremeno pod uticajima nekih napetih, pročišćavajućih aspekata na nebu, htjeli to ili ne. To su dodatna sredstva Svemirskoj Imperiji da nas malo pročisti i eventualno dovede u red. Dakako, same planete nisu uzročnici ovih događanja, one su samo indikatori određenih događanja prema višem uređenju. Između ostaloga tu su mnogobrojni kratkoročni aspekti, kao mjene Mjeseca [Candre], aspekti bržih planeta Marsa [Ańgāraka-graha], Merkura [Budha-graha], Venere [Śukra-graha], Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], te potom i oni dugotrajniji uticaji: eklipse, aspekti i tranziti [Gocara] sporijih i glomaznijih planeta, Jupitera [Bṛhaspati-graha], Saturna [Śanaiścara-graha], Rahua i Ketua, etc.

 

U 2019 godini, pored povećanog broja eklipsi [5] i drugih povremenih napetih aspekata, već od kraja marta  imamo i dugotrajniji, šestomjesečni uticaj asocijacije Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua, koji će većini ljudi donijeti manje-više podosta discipline,  preuzimanja odgovornosti, daljih pročišćavanja komplet života, ishrane, disanja, odmaranja, razmnožavanja, spavanja, etc., između ostaloga i kroz interakcije u odnosima, te dubljih duhovnih spoznaja. Iako neminovna pročišćavanja mogu da prouzrokuju  svojevrstan udar za naš fols-ego i podosta boli za naše krhke duše, budimo svjesni da u nekoj konačnici razlučivanja stvari, ništa nije tako nepovoljno, ništa nije ni tako dobro – sve je namijenjeno našem učenju. Još važnija spoznaja je da uvijek iza svega stoji Svevišnji Gospodin – ni slamka na putu se ne pomakne bez Božje milosti.

 

Samo nešto malo kasnije od uspostavljanja asocijacije između Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua, prelaskom Ketua iz znaka Jarca [Makara Rāśi] u predhodni znak Strijelca [Dhanus Rāśi], pridružiće im se i Jupiter [Bṛhaspati-graha]. Tako će početi egzistirati već značajna grupacija sporijih i masivnijih planeta sa dugotrajnijim uticajima. To će se svakako vidljivo odraziti u našim životima, zavisno od kuće koju okupiraju za vrijeme ovog tranzita, drugih aspekata, kao i od njihove snage u našem chartu, te jesu li navedene planete benefici, malefici, neutral, killeri, kao i u zavisnosti od karmičkih perioda u kojima smo trenutno, etc.

 

Pridruživanje Jupitera navedenoj asocijaciji Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua krajem marta, biće privremeno, tačnije negdje od 29.03-21.04.2019, zbog retrogradnog kretanja i ponovnog povratka Jupitera [Bṛhaspati-graha] u znak Škorpiona [Vṛścika Rāśi]. Oko 22.04.2019 Jupiter će izaći iz navedene privremene asocijacije u znaku Strijelca [Dhanus Rāśi] i vraća se ponovo u znak Škorpiona sve do 3.11.2019. Nekada kasnije biće detaljnije obrađeni i objavljeni i svi drugi relevantni detalji, te datumi i vremena daljih kretanja navedenih planeta.

 

Tačni datumi tranzita [Gocāra] kroz pojedine znakove, zavisiće od koordinata mjesta gdje boravimo, te od toga koju Lāhiri Ayanāḿśu preferiramo i upotrebljavamo – tradicionalnu, ili onu koju preporučuje autor programa Jagannatha Hora, kao i od još nekih opcija u programu u vezi Rāhua i Ketua. Uvijek imamo izbor, ali i odgovornost za pravilno razumijevanje, kako svog vlastitog charta i mnogobrojnih  karmičkih referenci, tako i vedskih chartova drugih osoba, koje analiziramo.

 

Šire posmatrano, vrijeme za pojačano duhovno buđenje je uvijek tu pred nama, nekada je već u toku. Samo je potrebna naša čvrsta odluka u tom smislu. Dakako, obično treba malo više borbe s anarthama u srcu [16 suptilnih nečistoća u srcu svakoga živog bića], ili drugačije rečeno sa saṁskārama [utiscima, sličicama], koje nosimo iz naših prošlih života. Često je potrebno mijenjati i vlastite dugogodišnje pogrešne navike, te brojne mis-koncepcije, koje postaju naša druga priroda, ako im se na vrijeme ne naučimo suprostaviti – što već iziskuje povećani trud, napor i vrijeme, te i određenu količinu milosti i blagoslova, uz asistenciju iskusnih osoba, koje su već prošle taj dio puta, koji je tek pred nama. Dakle, jedan od prvih koraka je po mogućnosti što češće druženje sa svetim osobama i śāstrama [svetim vedskim spisima], a potom dolazi na red otpočinjanje svakodnevnog mantranja Hare Kṛṣṇa mahā mantre i uspostavljanje stalne i neprikinute sādhane [duhovne prakse], te i kroz druge seve u sklopu 64 procesa predanog služenja Svevišnjeg Gospodina, a nakon nekog vremena i prirodno uzimanje utočišta vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON [International Society for Kṛṣṇa Consciousness] duhovnog učitelja. Kaže se ne bez razloga, kada šest mjeseci pažljivo mantramo svakodnevno 16 krugova mahā mantre – duhovni učitelj se sam pojavljuje i to zaista funkcionira u praksi. Ne vjerujte – probajte!

 

POJAŠNJENJE NAVEDENIH POJMOVA

 

PAKAO – Ono što mi obično nazivamo paklom, ili krugovima pakla, u stvari su 28 sistema paklenih planeta na dnu našeg univerzuma određenih, često za dugotrajni boravak i ispaštanje radi upražnjavanja različitih griješnih aktivnosti u ovom životu, detaljno opisanih u Śrīmad-Bhāgavatamu, Canto 5 i drugim Purāṇama, te u drugim  vedskim spisima. Na sisteme paklenih planeta se odlazi prema eventualnim procjenama i odlukama  Yamarāje [Dharmarāje], poluboga zaduženog za suđenje ljudskim bićima, koja su u životu upražnjavala brojne zabranjene i griješne aktivnosti. Moramo znati da sistemi paklenih planeta ne postoje za “one neke druge tamo”, kako to obično pogrešno mislimo, a da smo sami imuni na iste. Nažalost, to je i naša realnost, najčešće potpuno nepoznata za većinu ljudske populacije od današnjih oko 7.5 milijardi ljudi. Već i radi ovoga je preporučeno u Vedama, da već od rane životne dobi [5 – 6 godina] krenemo putem dharme – putem transcendencije, sebespoznaje i spoznaje Svevišnjeg Gopsodina, te da isto omogućimo i svojoj djeci.


NEBO  -- Gornja polovina univerzuma, planeta Zemlja i Zemljin planetarni sistem Bhū Maṇḍala [Velika Zemlja], te viši planetarni sistemi.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video.

Sona Gaurāńga Dās's photo.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
01.02.2019.

DHANIṢṬHĀ – THE 23RD NAKṢATRA


23° 20’ MAKARA [CAPRICORN, JARAC] TO 6° 40’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA]

 

KOMENTAR: Obično se smatra da su oko sedam-osam osoba od deset iz bližeg okruženja, naše srodne duše iz prošlih života. Evo jednog od primjera, kako možemo pronaći srodnu dušu, ako volimo muziku. Današnja Nakṣatra precizno opisuje osobe rođene pod njenim uticajem, koje između ostaloga vole i muziku, a vjerovatno i same sviraju neki od instrumenata, ili će tek svirati u budućnosti, što će zavisiti i od cjeline vedskog horoskopa, tačnije rečeno – od karmičkih predispozicija koje samo pokazuje vedski chart, trenutnih karmičkih perioda, etc. Veoma je indikativno za ovu Nakṣatru i rođene pod njenim uticajem, da će na neki način zaista raditi i na ujedinjavnju drugih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

 

Također i na ovom primjeru, možemo vidjeti koliko smo svi komplicirani, često s velikim suprotnostima u svom karakteru i ponašanju. Još jedna od poenti, koju možemo izvući ovom prilikom je -- ne tražimo greške u drugima, jer smo i sami okean grešaka.

 

Dvadeset i treća zodijačka ekstenzija se pruža od 23-20’ Makare [Capricorna ili Jarca] do 6-40’ Kumbhe [Aquariusa ili Vodolije] i nazvana je Dhaniṣṭhā. Korespondira s imenima ‘Sa’d-as-Suud’ [most felicitous] na Arab Manzil, ‘Capricorni’ ili ‘Delphini’ na Grčkom; ‘Hiu’ na Chinese Sieu.

 

DHANIṢṬHĀ – THE 23RD NAKṢATRA

 

Dhaniṣṭhā je Rakṣasa ili zvijezda [Nakṣatra] niže prirode, kojom vlada agresivni Mars [Ańgāraka-graha], a simbolizira je mṛdanga [mridanga] -- bubanj, što označava zainteresiranost, ili talenat za muziku. U prevodu znači zvijezda simfonije, što ukazuje na njihovo učešće na ujedinjavanju drugih, radi ostvarivanja nekog zajedničkog cilja. Dhaniṣṭhā je pokretna, što ukazuje na to da osobe rođene pod njenim uticajem svoju sreću pronalaze daleko od kuće.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – To su ljudi herojske prirode, koji se po temperamentu razlikuju od prijatelja. Milosrdni su i kraljevske su prirode. Mogu biti neistinoljubivi, grubi, arogantni i skloni povrijeđivanju drugih, ako na Ascendent [Lagnu] utiču nepovoljne planete.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je darežljiva, ali i pohlepna. Lako rizikuju i nepromišljeno djeluju, teško ih je ubijediti u bilo šta, dobrostojeći su, vole muziku i interesuje ih astrologija.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U POJEDINIM PADAMA – ČETVRTINAMA NAKṢATRE -- manifestiraju se slijedeće osobine:

 

PRVA PADA -- 23°20' – 26°40' MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – Oštre brade, strastveni i ambiciozni, okrutni i tegobni.

 

DRUGA PADA -- 26°40' MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – 00°00' KUMBHA [AQUARIUSA, VODOLIJE] – Entuzijasti, istinoljubivi, mudri, čvrstih stavova, svadljivi.

 

TREĆA PADA -- 00°00' – 3°20' KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Ponosni, bogati, lijepih manira, dobro se brinu o posluzi, svjetloputi, deformitet leđa, vjerni svom mišljenju.

 

ČETVRTA PADA -- 3°20' – 6°40' KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Okrutni, ponosni, nereligiozni, dlakavi, brbljivi.

 

Nakṣatrom Dhaniṣṭhā vlada Mars [Angaraka graha]. Na duhovnoj razini autoritet za Mars je Gospodin Nṛsimhadeva.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA ZA DHANIṢṬHĀ NAKṢATRU

 

Nekada joj je originalno izvorno ime bilo Shraviṣṭhā. Shru = slušati [to hear] + ṣṭhā = ostati – znači nešto što ostaje u uhu, a možda predstavljajući ukras za uho.

 

Dhaniṣṭhā [Dhana = bogatstvo + ṣṭhā = ostati] – znači nešto u čemu se čuva bogatstvo. Sudeći prema nekima, to predstavlja prebivalište bogatih Vasu bogova, koji se smatraju i vladajućim božanstvima ove zvijezde. Formira je 5 zvijezda od kojih su četiri u parovima po dvije, neki kažu da je formirana od osam zvijezda. U vrijeme Vedāńga Jyotiṣa i Mahābharate, zimski solsticij je ležao u Dhaniṣṭhi.

 

Za one koji preferiraju obožavanje polubogova, vladajuća božanstva su 8 Vasua [polubogova[, koji se zovu: Dhara, Dhruba, Soma, Aha, Anila, Analor, Pratyusha i Pravasha. Međutim, dobro je znati, da je u krajnjem razlučivanju stvari puno povoljnije i produktivnije, obožavati Svevišnju Božansku Osobu Śrī Kṛṣṇu. Tada svi, pa i polubogovi automatski postaju zadovoljni, kao kada zalivamo korijen drveta – automatski sve grane i lišće također postaju podmireni vodom i zadovoljni.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Das]

 

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTRLOGY – by RamaKrishna Shastri

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 02/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286462

Powered by Blogger.ba