JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

14.06.2019.

ECLIPSES IN 2019 YEAR [PART 1]

BE VERY CAREFUL -- IN JULY 2019 YEAR TWO ECLIPSES.

 

Povremeno imamo godine, ili grupe godina s povećanim brojem eklipsi, tačnije više od četiri godišnje. Toga je bilo u bližoj i daljnoj prošlosti, a slično se dešava i 2018 [5], 2019 [5] i 2020 [6]. Također, samo nekoliko godina kasnije biće slična situacija: 2027 [5], 2028 [5], 2029 [6], 2031 [5].

 

Jednom davno, možda prije 15-ak godina dobio sam dobru uputu kako posmatrati eklipse [pomračenja] i povremeno je navedem u tekstovima o eklipsama. Na moje pitanje kako gledati na eklipse, H.H. Bhānu Swāmī Mahārāja mi je kratko dogovorio: “Eklipse donose dodatna uznemirenja u naše živote”. Na ovu dopadljivu i bona fide definiciju obično nadodam još radi dodatnog pojašnjenja: “Najblaže rečeno, eklipse donose dodatna uznemirenja u naše živote”.

 

Znajmo da će dvije nailazeće eklipse u julu ove godine kao što se to obično uvijek dešava, u nama vjerovatno generirati dovoljno kritične mase, za moguće naglo i ishitreno djelovanje na ličnom planu, ali i slično postupanje prema drugima, što kasnije može imati nesagledive posljedice. Specijalno u svim partnerskim odnosima i aktivnostima, te projektima gdje je uključeno više osoba. U stvari, već od zadnje trećine juna mjeseca, dakle negdje poslije 20 juna 2019, moći ćemo postepeno sve više prepoznavati uticaje nadolazećih pomračenja.

 

Dobro je znati da pomračenja u stvari prouzrokuju moćne suptilne planete Rāhu i Ketu, koje su obično nevidljive za naše moći percepcije osim u vrijeme pomračenja, a koje nastoje da dostignu, prekriju i tako pomrače Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjesec [Candru], a ne iz nekih drugih razloga, od Mjeseca ili padanjem Zemljine sjenke, kako se pogrešno misli na zapadu. Na kraju krajeva, Mjesec [Candra] je jedna od rajskih planeta i nemoguća je misija da nam dođe nešto jako nepovoljno od ove planete. Rāhu u vrijeme pomračenja Sunca dolazi u istu liniju s Mjesecom i Suncem, gledano za posmatrača s Zemlje, ali je puno bliže Zemlji od Mjeseca i dva puta veći od istog, a četiri puta veći od Sunca i jednostavno zakloni Mjesec i Sunce, te njegov tamni obris u stvari vidimo u vatrenom ringu oko Sunca. To se dešava u vrijeme kada je Amāvasyā [Mladi Mjesec], dok u slučaju pomračenja Mjeseca, Ketu zaklanja Mjesec u vrijeme kada je Pūrṇimā [Pun Mjesec].

 

Rezultati eklipsi [pomračenja] su obično uvijek bolni za naše krhke duše i bez ostalih napetih aspekata na nebu, te i bez mogućih kritičnih perioda u kojima smo, a naročito s njima. Generalno, u vrijeme pred eklipse i po petnaestak dana, za vrijeme eklipsi, te i danima kasnije, trebamo pokušati izbjegavati sve rizične aktivnosti na ličnom planu, ali i sve rizične osobe i umiješanost u njihove planove i aktivnosti, specijalno one koje su protivne vedskim uputama. Dobro je život prebaciti u prvu brzinu, više poraditi na reguliranju komplet života, specijalno ishrane -- preći na striktnu vegetarijansku ishranu, regulirati odmor i san, te poraditi na poboljšanju svakodnevne duhovne prakse, ko je ima. Ko je još nema, postoji čitav niz remedijalnih mjera za moguća poboljšanja kvalitete života, data na kraju ovog teksta.

 

Praktički, mi ne kontroliramo ništa. Naša prava stvarnost je da smo uvijek pod kontrolom, čak i u najgušćoj šumi i u najvećem mraku, kada vjerovatno pogrešno mislimo da niko ne vidi i ne zna šta radimo. Ali, dobro je da imamo dobar stav i da nastojimo isplanirati svoj život i barem neka događanja koliko je to moguće. Sigurno da možemo dijelom preventivno uticati na neka događanja u konačnom razlučivanju stvari u našim životima, kao što bi se reklo i napraviti dobar karmički kredit za ubuduće. U konačnom razlučivanju stvari na vidljivoj razini obično utiču tri faktora; 1. Naša karma ili sudbina; 2. Naš trud ili nastojanje; 3. Vrijeme koje je potrebno da se nešto iskultivira, da sazrije. Iznad svega ovoga su još i faktori od presudnog značaja: milost i blagoslovi Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, koji nam stižu preko vjerodostojnih duhovnih učitelja svijeta [ISKCON Gurua], te sādhua -- naprednih duša i śāstra. Opet, smatra se da naš trud može biti jači od naše karme, ali istovremeno sam trud bez određenih karmičkih potencijala ne znači puno. Ali i ovdje su od presudnog značaja milost i blagoslovi koje dobijamo ili ne. Iako se kaže da je milost bezuzročna, poenta je da nema – materijalnog uzroka. Baš radi ovoga je produktivno permanentno raditi na usavršavanju vlastite osobnosti i karaktera, pa tako i vlastite karme.

 

Naše postepeno duhovno uzdizanje ide kroz intezivnija pročišćavanja vlastitog srca od 16 anarthi [suptilnih nečistoća], te okretanjem ka samospoznaji i spoznaji Svevišnjeg Gospodina, daljim stabiliziranjem sādhane – duhovne prakse, kao i uspostavljanjem stalnog i neprekinutog predanog služenja Svevišnjeg Gospodina kroz služenje duhovnog učitelja i drugih duša, specijalno naprednih duša, na neki od prikladnih načina. Inače, svako ima neke dobre sposobnosti i tu smo da imamo neku vrstu razmjene s drugima zavisno od okolnosti, samo to treba i primijeniti u svakodnevnoj praksi.

 

U svrhu što boljeg planiranja naših aktivnosti, te preventivnih postupanja i potom eventualnih događanja od značaja za nas, mogu nam dobro poslužiti datumi s povećanim brojem eklipsi 2019 [5] i 2020 [6], kao i prije u 2018 [5]. Pored eklipsi tu su i još neki napeti aspekti, na koje također treba obratiti pažnju. Trenutni tranziti planeta biće dati posebno.

 

Solar Eclipse 06.01. 2019 -- 2:42:42 [GMT 1:42:42] Partial -- Dhanus Rāśi [Sagittaius – Strijelac].

Lunar Eclipse 21.01. 2019 – 06:13 [GMT 05:13] Total -- Karkaṭa Rāśi [Cancer -- Rak].

Solar Eclipse 02.07. 2019 21:24:09 [GMT 19:24:09] Total -- Mithuna Rāśi [Gemini -- Blizanci].

Lunar Eclipse 16.07. 2019 23:31 [GMT 21:31] Partial – Dhanus Rāśi [Sagittaius –  Strijelac].

Solar Eclipse 26.12. 2019 6:18:54 [GMT 5:18:54] Application -- Dhanus Rāśi [Sagittaius – Strijelac].

 

Rezultati eklipsi [pomračenja] će pored ostaloga zavisiti i od kuća u kojima se u našim vedskim chartovima dešavaju navedene eklipse, a vrijeme stizanja glavnih rezultata eklipse će zavisiti i od vrste eklipse prema znacima u kojima se dešavaju. Ako je eklipsa u Cara Rāśiyu [pokretnom znaku], glavni rezultati eklipse dolaze ubrzo. Ako je u Sthira Rāśiyu [fiksnom znaku]  treba da protekne 2-3 mjeseca dok glavni rezultati eklipse postanu vidljivi. Kada je eklipsa u Dvisvabhāva Rāśiyu [dualnom znaku], na glavne rezultate eklipse treba čekati i do 6 mjeseci [kao u slučajevima eklipsi 2 i 16 jula 2019]. S druge strane ovo znači, da i u vrijeme kada nema nekih napetih aspektata opet mogu da nas stignu određena pročišćenja, kako možemo da vidimo, mjesecima nakon eklipsi.

 

Inače, određena pročišćenja, koja mi obično pogrešno posmatramo uvijek kao nešto isključivo nepovoljno -- dolaze na poljima, koja označavaju određene kuće. S duhovne razine gledano ništa nije isključivo povoljno, ništa nije isključivo nepovoljno, sve je namijenjeno našem učenju. Treba uzeti u obzir i moguće druge aspekte, trenutne tranzite planeta, karmičke periode u kojima smo, njihove pod-periode i pod-pod-periode prema više Mahā Daśa sistema, kao i uvijek posmatrati vedski horoskop u cjelini.

 

ORJENTACIJA U VEZI DJELOVANJA EKLIPSI U PROŠLOSTI

 

Ko želi da istražuje, radi orjentacije u vezi djelovanja eklipsi na globalna događanja, u vrijeme raspada Yugoslavije i izvršene agresije na Bosnu i Hercegovinu, te na još neke zemlje na prostorima eks Yugoslavije, kao i na Bliskom Istoku, u Aziji, etc., dakle u vrijeme velikih turbulencija na globalnoj svjetskoj razini, te skoro deceniju, kao i dvije decenije kasnije, bila je slijedeća situacija s eklipsama:

 

1 991 = 6 eklipsi

1 992 = 5 eklipsi

1 998 = 5 eklipsi

2 000 = 6 eklipsi

 

2 009 = 6 eklipsi

2 011 = 6 eklipsi

2 013 = 5 eklipsi

 

Analizirajući dešavanja u našim životima, te u svijetu na globalnom planu, možemo lako ustanoviti određene zakonitosti i veliku povezanost povećanog broja eklipsi s jako povećanim uznemirenjima, problemima u vlastitim životima i većim karmičkim pročišćenjima, te i nepovoljnim dešavanjima na globalnoj razini – velikim sukobima međunarodnih razmjera, zemljotresima, poplavama, velikim hladnoćama ili vručinama, epidemijama zaraznih bolesti, etc. Povremeno su prisutne i povećane aktivnosti Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] u ciklusima od po 11 godina. Također, možemo se upustiti u avanturu istraživanja više decenija i stoljeća unazad, ako nam nisu dovoljne navedene godine i opet ćemo doći do sličnih rezultata.

 

REMEDIJALNE MJERE ZA POBOLJŠANJE

 

Svakodnevno mantranje Hare Kṛṣṇa Mahā mantre 16 krugova po 108 mantri: Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare.

Harināma Saṅkīrtana – za sadašnje doba Kali yugu opunomoćeno obožavanje skupnim pjevanjem svetih imena Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe.

Vedske mantre [oḿ namo bhagavate vāsudevāya].

Obožavanje Božanstava.

Svakodnevno čitanje s razumijevanjem Bhagavad-Gīte As It Is, Śrīmad-Bhāgavatama i drugih Purāṇa, Śrī Caitanye Caritāmṛte, Bhakti-rasāmṛta-sindhu, te i druge vaiṣṇavske i vedske literature.

Druženje sa sādhuima – svetim osobama.

Uzimanje utočišta i služenje vjerodostojnog duhovnog učitelja – Gurua.

Saṅkīrtana-Yajña.

Yajñe – vedska žrtvovanja.

Uzgajanje i služenje svetih Tulasīya.

Hodočašća na sveta mjesta – Dhāme i boravak na svetim mjestima.

Davanje milostinje svetim osobama.

Upotreba vedskih Yantri.

Upotreba Kavaca.

Upotreba vedskih Maṇḍala.

Usklađivanje života s prirodom i okolišom u skladu s principima Vastua i duhovnim principima.

Reguliranje ishrane – postepeni prelazak na striktnu vegetarijansku ishranu.

Sagledavanje vlastite karme iz vedskog horoskopa.

Āyurvedska medicina -- preventiva i liječenje.

Yoga vježbe.

Djelovanje za dobrobit drugih ljudi i razmjena.

 

Ovdje su stepenovano navedene neke od vedskih remedijalnih mjera, praktički za svačiju razinu svjesnosti – ako trenutno ne možemo primjeniti u svom životu nešto navedeno na vrhu, možemo pokušati slijedeće i tako redom. Tako, imamo lijep izbor.

 

Dakle, jedna od poenti je i kada smo u naoko bezizlaznoj situaciji u životu, kada nas spoljašnje okolnosti isuviše preokupiraju, uvijek postoji svjetlo na kraju tunela, samo se malo potrudimo – i eto milosti i blagoslova.

 

Ko želi da još dublje i detaljnije proučava uticaje eklipsi može isto potražiti i u knjizi od R. Santhanama.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 06/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
235415

Powered by Blogger.ba