JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

26.08.2019.

EFFECTS OF THE FIRST HOUSE -- EFEKTI PRVE KUĆE [PART 1]

 

AKTUELNA PREPORUKA: Ako u ovim nekim pročišćavajućim vremenima dolazi do većih problema u našem životu, zbog kompleksnosti mogućih karmičkih uticaja iskazanih preko različitih aspekata, dobro je obratiti se upućenom vedskom astrologu od povjerenja, koji će znati procijeniti kompletnu situaciju, u zavisnosti od cjeline vedskog horoskopa i dati određene upute i remedijalne mjere za poboljšanje, odnosno neutralizaciju nepovoljnih uticaja, prikladne za svačije okolnosti. Najbolje je da je  astrolog/astrologinja od povjerenja i vaiṣṇava, koji ima svakodnevnu i neprekinutu dugogodišnju duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON duhovnog učitelja. 

 

KOMENTAR: Vjerovatno je produktivno da u ovoj mini seriji postova idemo s prezentiranjem tekstova o efektima kuća, redom od prve pa nadalje, specijalno zbog osoba, koje tek dolaze u kontakt sa sofisticiranim vedskim znanjem.  

 

Tako, sada polako dolazimo i do bona fide objašnjenja efekata kuća iz kojih je zatim moguće izvoditi i detaljnija značenja kuća. Da ponovimo u ovom nekom uvodnom komentaru današnje teme: osnovni vedski princip je jedan znak -- jedna kuća. Postoji inače i drugačija podjela po bhāvama, ali to će nam u praksi veoma rijetko trebati, možda red veličine u 5% – 10 % slučajeva. Dakle, za razliku od zapadnog sistema astrologije, koji najblaže rečeno nije ni blizu toga da bude savršen, jer ne uzima u obzir precesiju ekvinocija, u vedskoj astrologiji znanu kao Lāhiri Ayanāḿśa, već operira sa stanjem na nebu od prije nekih 1.800 godina [negdje 221 – 228 godine nove ere prema zapadnom računanju vremena], u vedskom sistemu astrologije uzima se u obzir stvarno stanje na nebu kakvo je danas. Dalje, u zapadnom sistemu se ponajčešće upotrebljava sistem nejednakih kuća, pa ponekada dvije suprotne kuće mogu da zauzimaju svaka i po tri znaka, a tu se još i neke druge suštinske razlike.  Između ostaloga, u vedskoj astrologiji je zabranjeno operirati s nekim imaginarnim nebeskim tijelima, kao i onima koja se inače ne uzimaju u obzir kao relevantna. Tako, u vedskoj astrologiji i kosmologiji ne upotrebljavaju se zapadne planete: Uran, Neptun, Pluton, te još neki planetoidi i neka špekulativna crna tijela, kao Chiron i Lilith [Crni Mjesec], etc. Ako ih upotrebljavamo u analizama vedskih horoskopa, rizikujemo zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje od strane viših autoriteta u univerzumu. Možda nekome zasmeta ponavljanje razlika između astroloških sistema, kao i nekih osnovnih vedskih postavki, ali znajmo da je to itekako potrebno. Slično je kao što se u vedskim duhovnim spisma stalno ponavlja premisa: “ Ja nisam ovo tijelo – ja sam duhovna duša”,  pa iako nekada znamo za isto i dalje bivamo previše vezani i frustrirani nekim događanjima spolja.

 

U vedskom sistemu moramo naučiti razmišljati po sistemu: jedan znak -- jedna kuća, kako je već rečeno. Na kraju krajeva, ako ćemo iskreno, to je i daleko jednostavnije. Ovo zbog toga što  danas dolazimo do sofisticiranog znanja iz Jyotiṣa śāstra poslije određenog perioda prakticiranja zapadnog sistema astrologije, dakle to je često kao neka stepenica do vedskog znanja. Rijetki su oni, koji odmah započinju s vedskom astrologijom, dakako to je velika milost. U Indiji je inače običaj da se muški potomci u takvim rijetkim porodicama svi odreda bave Jyotiṣa śāstrama, tada se znanje prenosi s koljena na koljeno, dok mi na zapadu obično tek treba da uhvatimo korak s takvim naprednim osobama na polju Jyotiṣa.

 

Proučavanje ovakvih sekvenci, kao danas iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, čiji je autor čuveni vedski astrolog, veliki svetac i mudrac Parāśara, već zahtijeva i neko osnovno predznanje, biće dosta novih termina, ali ne treba se plašiti, ukoliko želimo da postepeno savladamo ovo drevno vedsko znanje. Ili ako neko možda želi samo malo više sagledati vlastiti vedski horoskop, opet je i to već dovoljno dobro za postepeno sagledavanje vlastitih karmičkih odrednica, te i za postepeno duhovno buđenje i dalje lagano napredovanje. Svakako, za sve zainteresirane osobe biće jako potreban i dodatni vlastiti trud u pogledu ličnog usavršavanja, proučavanjem bona fide literature i kroz praktični rad na analizama mnogobrojnih horoskopa. U ovim regionima, postoji određeni broj veoma naprednih astrologa/astrloginja na polju Jyotiṣa, neke sretne duše čak studiraju Jyotiṣa śāstre odlazeći u svetu zemlju Indiju kod iskusnih učitelja Jyotiṣa. Također i u svijetu, danas se mnogi bave ovom drevnom naukom, koja nam može dati dodatne uvide u višu stvarnost, koja nas okružuje i jako pomoći na putu samospoznaje.

 

Slijedeći pasusi su iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, kao i neki budući, koji će tek biti objavljeni na ovu temu kuća. Možemo ih itekako dobro iskoristiti za sagledavanje nekih urođenih potencijala i karakteristika, a prema potrebi dijelom i za rektifikaciju – usklađivanje vremena rođenja, koja je inače jako spor i osjetljiv posao, potrebno je poveliko iskustvo.

 

Tamo, gdje možda bude nekih novih nepoznatih termina, ili termina koje je teže prihvatiti, biće u zagradama data kraća dodatna pojašnjenja, a dobro je da se navikavamo na sanskritske izraze i nazive, pa i engleske, jer je većina dostupne literature obično na pomenutim jezicima. Tako da će za imena planeta i neke druge kosmološke fenomene, biće korišćena sanskritska imena data u Śrīmad-Bhāgavatamu. Naime, možemo u praksi često doći u doticaj s brojnim drugim različitim  imenima za pojedine planete i druge pojmove, a koji ne korespondiraju s imenima datim u Śrīmad-Bhāgavatamu, to sve ovisi od razine znanja i svjesnosti osobe koja ih prezentira, ali to ne treba da nas puno uznemirava. Primjera radi, Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], ima  puno imena,  a i neke druge planete imaju po više imena, koja su u upotrebi u praksi. Koliko znam, ovi tekstovi su prvi ovakve vrste kod nas.

 

Detaljni tekstovi efekata kuća iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, zajedno s eventualnim pojašnjenjima, vjerovatno će ići u više postova za svaku kuću – znak, zavisno od dužine originalnog teksta i eventualno potrebnih dodatnih pojašnjenja. U intermecu između pojedinih tekstova biće odrađivane i druge teme, kao i dosada. Moguće je aktivno učestvovati u kreiranju tema na ovom blogu, tako što možete sugerirarti ono što vas zanima, pa vidimo u zavisnosti od trenutnih okolnosti i moje uslovljene prirode, jer svi smo u procesu učenja. Najbolje preko internih poruka na Facaebook.

 

Kaže se ne bez razloga da je za studiranje Jyotiṣa potrebno najmanje tri ljudska života. Ali, veliko je ohrabrenje da studirajući Jyotiṣa śāstre i primjenjujući ih u praksi radi vlastitog pročišćenja i na dobrobit drugih ljudi, možemo čak stići do čistog predanog služenja, jer i Jyotiṣa astrologija je śāstra. Ovo je moguće pod uslovom da slijedimo upute učenih vedskih astrologa, te i viših duhovnih autoriteta, kao i da s vremenom započnemo s prakticiranjem predanog služenja Gospodina Kṛṣṇe i tako postepeno stignemo do razine da imamo stalnu i neprekinutu sādhanu – duhovnu praksu. I prva i posljedna etapa u svakoj bona fide duhovnoj praksi je svakodnevno pažljivo pjevanje svetih imena, u ovom slučaju mantranje najmanje 16 krugova Hare Kṛṣṇa mahā mantre. Sveto ime Gospodina Kṛṣṇe je već samo dovoljno moćno da nam  podari svo potrebno znanje i blagoslove.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa

Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

 

Tako, ovo su neke početne osnovne upute za vašu dobrobit i dalje napredovanje. I sam sam skromnih kompetencija i u fazi učenja. Ako do vas stigne nešto dobro to je milost mog duhovnog učitelja His Holiness Jayapatākā Swami Guru Mahārāja, predhodnih ācārya, te autoriteta i naprednih vedskih astrologa, a ako slučajno do vas stignu neke nesavršenosti, to dolazi od mojih uslovljenosti.

 

Trebamo uvijek odati poštovanje svom duhovnom učitelju, ali i ne zaboraviti uvijek odati poštovanje mnogobrojnim svetim osobama i predhodnima Ācāryama u sistemu učeničkog naslijeđa, specijalno His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupādu, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness, te njegovom duhovnom učitelju His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāju, čijom milošću danas možemo doći u neposredan kontakt s sofisticiranim vedskim znanjima. Tu su i nekolicina  cijenjenih  Jyotiṣa klasika, te današnjih naprednih Jyotiṣa astrologa, koji su milostivo razradili znanje dato u Jyotiṣa śāstrama do u detalje i svoje iskustvo pretočili u bona fide literaturu za ovo područje nauke.

 

Ovom prilikom treba pomenuti da u životu uvijek moramo imati određenu sposobnost pozitivnog razlikovanja [pozitivne diskriminacije], pa znati procijeniti stvari i ono što nije dobro za nas i naš napredak specijalno na duhovnom planu, ali i u svakom drugom smislu. Moramo znati da postoje osobe, koje preuzimaju pojedine sekvence znanja iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, te  brojnih vedskih kosmoloških i drugih spisa, a zatim zbog postizanja tobožnjeg ekskluziviteta i slave u ovom prolaznom svijetu, te sticanja bogatstva, to isto znanje dijelom korigiraju shodno vlastitim uslovljenostima i trenutnoj razini svjesnosti. Takvo, sada dijelom prerađeno znanje, potom plasiraju drugim zainteresiranim, ali još neiskusnim osobama često isključivo za novac, drže predavanja i seminare, pišu knjige, prodaju ih, te onda još postavljaju i neke svoje izmišljene stroge zabrane u pogledu daljeg prenošenja znanja i čak zahtijevaju od onih koje kao uče da isto potpišu kao obavezu. Pored toga zahtijevaju da ih svi drugi zovu guruima, a poznato je da je termin guru rezerviran isključivo za duhovne učitelje u sistemu vjerodostojnih učeničkih duhovnih naslijeđa. Dakle, nisu to nikakvi gurui, čak nisu ni dobri učitelji vedske astrologije i protiv takvih se treba stalno uporno boriti u svakodnevnoj praksi argumentima, razotkrivati njihov identitet i prave namjere, kada god su za to okolnosti. Kada se stupi u kontakt s takvim samozvanim guruima, treba ih prvo upozoriti da nisu nikakvi gurui, a potom ukoliko ne počnu mijenjati svoje mis-koncepcije, najbolje je udaljiti se od takvih prevarnih osoba. Inače u suprotnom, možemo doći pod uticaj nezrele svjesnosti i svojevrsnu kontrolu takvih prevarnih osoba i mantri, koje za novac daju drugima. Obično su mantre, koje daju drugima u najboljem slučaju na razini obožavanja polubogova, a neke je bolje i ne spominjati. Opet, posmatrano s druge strane, nekada možemo naići na osobe, koje su u osnovi dobronamjerne, ali trenutno na ograničenoj razini svjesnosti, čije se pojedine sekvence tehničkog znanja iz vedske astrologije možda i mogu privremeno upotrebiti, ali samo tehnički i možda uz svu dozu opreza, dok ne stignemo do izvornih spisa, ali njihove duhovne poente jednostavno ne uzimati u obzir. Ali na kraju, uvijek je preporučeno držati se provjerenih autoriteta i izvornih vedskih spisa. Primjera radi, kada primjetimo da neko upotrebljava zabranjene zapadne planete Uran, Neptun i Pluton, etc. u analizi vedskog charta, možemo odmah prepoznati da osoba nije proučavala izvornu vedsku kosmologiju iz Śrīmad-Bhāgavatama [Bhāgavata Purāṇe], drugih Purāṇa, te Sūrya Siddhantu – His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānte Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāja i druge vjerodostojne vedske kosmološke spise, kao i da ne posjeduje potrebno reprezentativno znanje. Takve osobe će nas samo pogrešno usmjeriti. Slično je i ako neko upotrebljava i piše o tome, da su Rāhu i Ketu, inače ogromne suptilne [nevidljive] planete takozvani “Mjesečevi Čvorovi”, ili pak ne poznaje osnovne razlike između vedskog astrološkog sistema i onih kasnijih nesavršenih i najčešće potpuno pogrešnih izvedenica na zapadu i drugdje. Bolje je pobjeći od takvih nazovi “učitelja” i “astrologa” glavom bez obzira, uštedjet ćemo sebi toliko dragocjeno vrijeme, energije i nepotrebno višegodišnje lutanje u svojim traganjima za istinom.

 

CHAPTER 14 -- POGLAVLJE 14


1-2. Ako se Gospodar [Lord, vladalac] Ascendenta -- Lagne [neko voli izraz Lagneś] nalazi zajedno s malefikom [malefik je nepovoljna planeta], ili je smješten u 6. 8, ili 12. kući, on lišava rođenog fizičkog blagostanja i udobnosti, ali ako je smješten u Kendrama [Ugaonim kućama: 1, 4, 7, 10], ili Trikona kućama [Trines -- trigonske kuće 1, 5, 9]], on pokazuje da će rođeni uvijek uživati u tjelesnim udobnostima. Ako je vladalac Ascendenta [Lagne] izgoren [combustus – kada je uticaj planete spržen ili spaljen radi blizine Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] -- za svaku pojedinu planetu postoje određeni stepeni i minute, kada je uticaj planete spaljen ili spržen], kao i kada je planeta u neprijateljskom znaku, ili u znaku  debilitacije, on uzrokuje bolesti; benefici koji se nalaze u Kendrama [Ugaonim Kućama], ili Trikonama [Trines – Trigonske kuće], od Lagne [Ascendenta] -- poznato je da uništavaju sve bolesti.

 

NAPOMENA: Prvo pravilo prediktivne astrologije je da Gospodar bilo koje bhāve, ili kuće ako se nalazi u 6. ili 8. ili 12. kući uništava efekte [učinke] te kuće. Položaj Gospodara [Lord] Ascendenta [Lagne] u tim nepovoljnim kućama znači patnju, gubitak, koji se odnosi na tijelo, pošto se Ascendent odnosi na cijelo tijelo. Ako je Ascendent zajedno sa zločudnom planetom [nepovoljnom planetom], taj gubitak će biti dva puta. Ascendent je sve -- na svaki način, za rođenog. Stoga zajedno s tijelom moraće trpiti gubitke u odnosu na bogatstvo, ugled, osobnost itd. Kendras ili Uglovi horoskopa [1-4-7-10 Kuća] i Trikonas, ili Trigonske kuće [1-5-9] u horoskopu se posmatraju kao pozitivne ili dobre kuće. Zato je položaj Gospodara Ascendenta [Lagne] u ovim kućama povoljan, ili dobar za tijelo i druge stvari; također položaj benefika u Kendri [Uglu]  ili Trikoni [Trigon] će biti povoljan za tijelo.

 

Ako je planeta izgorena, u neprijateljskom znaku, ili u znaku debilitacije, ona će uništiti efekte te kuće čiji je Gospodar; kuća u kojoj je smještena će također patiti od gubitka radi ovog uticaja. Nasuprot tome, planeta smještena u svom znaku egzaltacije je blagotvorna i povoljna.

 

3. Rođeni neće uživati u zdravlju i udobnostima i ako je Ascendent, ili Mjesec [Candra] aspektiran nepovoljnim planetama, ili je zajedno s njima i bez aspekta od bilo kog benefika.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra – Vol. 1, Chapter 14 -- Mahāriṣi Parāśara Muni – Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma.

 

18.08.2019.

THE ESSENTIAL POINTS OF THE VEDIC ASTROLOGY -- OSNOVNE POENTE VEDSKE ASTROLOGIJE [PART 1]


ASTROLOGICAL AUTHORITIES  -- ASTROLOŠKI AUTORITETI.

 

VEDSKA ASTROLOGIJA JE I PUT KA ČISTOJ BHAKTI AKO JE OSOBA POZNAJE.

 

SUŠTINSKE RAZLIKE IZMEĐU ASTROLOŠKIH SISTEMA & UOBIČAJENE POČETNIČKE POGREŠKE.

 

ASTROLOŠKI AUTORITETI: Ogromna i praktički nezamjenljiva pomoć, prilikom vrlo zahtijevnog izučavanja vedske astrologije Jyotiṣa, dolazi nam od provjerenih autoriteta iz prošlosti. Da pomenemo samo neke – Parāśara Muni [Bṛhat Parāśara Horā Śāstra], Garga Muni, te Nilāmbara Cakravartī, djed od Gospodina Śrī Caitanye Mahāprabhua – Śrī Gaurāńge, ranije bio Garga Muni [vidi Śrī Caitanya Caritāmṛta Adi-līlā 13.60], Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswami Mahārāja [Sūrya-Siddhānta], zatim Bāskarācārya, također znan i kao Bāskara [Siddhānta-Śiromaṇi] i drugi. Uvijek se treba pomalo vraćati na ovu temu autoriteta u Jyotiṣu, kada god su okolnosti. Na taj način možemo postepeno zadobiti milost i blagoslove viših autoriteta u univerzumu za dalje napredovanje i pravilno postaviti stvari kod sebe, dakle bez devijacija.

 

Potrebno je itekako naglasiti da vedsku astrologiju nećemo moći savršeno shvatiti bez pravilnog i dubljeg sagledavanja vedske kosmologije. Izučavanje sofisticirane vedske kosmologije će nam pomoći i da se distanciramo od nekih pogrešnih shvatanja, koja nam dolaze iz nekih drugih astroloških sistema, koji su u opticaju, specijalno na zapadu.

 

Također, manje je poznato da je recimo Sūrya-Siddhānta, koju je sakupio, preveo i izdao veliki vaishnavski Ācārya i veliki astrolog Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārāja, prema nekim podacima predana na upotrebu stanovnicima našeg univerzuma istovremeno kad i Bhagavad-gītā, dakle prije 120.400.000 godina. Data je prvo bogu Sunca, koga ponekada zovemo i Sūrya Nārāyaṇa, jer je ekspanzija Nārāyaṇa. 

 

Dakle, poenta je da je vedsko znanje o kosmologiji i strukturi našeg univerzuma, pa tako i o astrologiji skoro nezamislivo staro.

 

Druga važna, manje poznata poenta je da to znanje nije ljudsko, stiglo je do nas posredstvom viših autoriteta u univerzumu, dakle to je nadljudsko znanje..

 

Danas možemo dobiti veoma dragocjenu pomoć od naprednih poznavaoca Jyotiṣa modernog vremena. Ta se pomoć ogleda prvenstveno kroz knjige, časopise, internetske stranice, edukaciju i seminare, kao i astrološke programe, sukladno današnjem načinu života i masovnom korištenju kompjuterskih tehnologija i interneta. Treba uvijek odati veliko poštovanje svim nesebičnim poznavaocima Jyotiṣa, koji dijele to dragocjeno znanje drugima iz dobre namjere kao pomoć i službu, a ne u svrhu sticanja bogatstva.

 

Tako danas možemo besplatno presnimiti vrhunski softwer sa interneta, a također ima podosta i literature, koja se također može slobodno presnimiti za vlastite potrebe. Samo, što pri tome trebamo imati moć separacije i znati preuzeti samo ono što je bona fide u tehničkom  i astrološkom smislu, dok se u duhovnom smislu treba isključivo držati autoriteta, koji potiču iz vaiṣṇavskih sampradāya, preciznije iz Brahmā-Mādhva-Gauḍīya sampradāye.

 

Ako se upustimo u dublje i sistematsko proučavanje Bhagavad-gīte As It Is, možemo prepoznati da Bhagavad-gītā objašnjava dva transcendetalna puta do vrhovnih spoznaja – direktno predano služenje Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe s ljubavlju i postepeni put step by step – korak po korak, ali preferira direktno predano služenje. Međutim, naša realnost je da od sadašnjih oko sedam i po milijardi ljudi rijetko ko ima karmičke reference da može odmah početi s direktnim predanim služenjem, iako je to moguće. Dakle, itekako su potrebne karmičke kvalifikacije, a potreban je i povelik lični trud u tom pravcu i vrijeme, povrh svega specijalno velika milost i blagoslovi, iako je u suštini sve jako jednostavno. Trebamo samo izbaciti kamenje iz ruku da bi mogli prihvatiti dragulje u vidu transcendentalnog znanja, koje nam se daje.

 

VEDSKA ASTROLOGIJA JE I PUT KA ČISTOJ BHAKTI AKO JE OSOBA POZNAJE.

 

Prema izjavama autoriteta za ovo golemo područje znanja, koje inače podobro zadire u četvrtu dimenziju postojanja Turīya, vedska astrologija je također i put do čistog predanog služenja Svevišnje Božanske Osobe Śrī Kṛṣṇe, što je vrhunac transcendencije i različitih vrsta yoga i meditacija, ako se poštuju duhovni principi i ne prave nikakvi kompromisi i prilagođavanje uputa, specijalno izričitih naredbi iz razotkrivenih vedskih vaiṣṇavskih spisa, te ako uzmemo utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, preko koga kao preko prozirnog medija svo znanje silazi do nas, kao i ako se istovremeno poštuje metodologija usvajanja i primjene u praksi sofisticirane vedske astrologije.

 

Dakle, vedska astrologija Jyotiṣa je istovremeno i śāstra. Prema izjavama autoriteta može dovesti ozbiljnog praktikanta i do čiste bhakti, ali kako je već rečeno, pod uslovom da ne izmišljamo stvari i da ne upotrebeljavamo špekulativna znanja. 

 

SUŠTINSKE RAZLIKE IZMEĐU ASTROLOŠKIH SISTEMA & UOBIČAJENE POČETNIČKE POGREŠKE.

 

PRECESIJA EKVINOCIJA ISKAZANA KROZ TRADICIONALNU LĀHIRI AYANĀḾŚU Potpuno je pogrešno  neuzimanje precesije ekvinocija u obzir, u vedskom sistemu iskazane kroz tradicionalna Lāhiri Ayanāḿśa. Do sada, na današnji dan, već se nakupila razlika od 24° 07’ 52.39’’ u odnosu na zapadni sistem. Dakle, zapadni sistem operira sa stanjem na nebu, kakvo je bilo prije skoro 1.800 godina – negdje oko 221 do 228 godine naše ere, kada je uspostavljen, dok vedski sistem operira sa stvarnim stanjem na nebu.

 

VEDSKI SISTEM OPERIRA ISKLJUČIVO SA SEDAM VIDLJIVIH PLANETA-GRAHA + DVIJE SUPTILNE NEVIDLJIVE: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Venera [Śukra-graha], Saturn [Śanaiścara-graha] plus dvije nevidljive suptilne planete sjenke Rāhu i Ketu. Potpuno je pogrešno i nedozvoljeno u vedskom horoskopu operirati s nekim zapadnim imaginarnim nebeskim tijelima, kao što su Uran, Neptun, Pluton, crni mjesec Lilith, te neki planetoidi, kao Chiron i drugi. Potpuno je izvjesno da ćemo dobiti zabranu na dalje znanje iz Jyotiṣa, ako uzimamo u obzir ova imaginarna nebeska tijela.

 

POSTOJI ZEMLJIN PLANETARNI SISTEM ILI VELIKA ZEMLJA ILI BHŪ MAṆḌALA – Dakle, praktički ne postoji Sunčev sistem, kao takav, kako su nas pogrešno učili u školama i na fakultetima. Sunce se kreće oko Zemlje i svih drugih planeta i zvijezda u univerzumu.

 

RĀHU I KETU SHADOW PLANETS  – su planete sjenke, ili suptilne nevidljive planete. Rāhu i Ketu nisu nikakvi Mjesečevi Čvorovi, kako  se to pogrešno prezentira na zapadu od neupućenih u pravo stanje stvari, već goleme, ali za naše moći percepcije nevidljive planete.

 

KOMENTAR: Ukolio vam se otvore neka dodatna pitanja možete se javiti, najbolje preko messengera na Facebook-u u večernjim satima.

 

 Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāja.
10.08.2019.

EFECTS OF NON LUMINOUS PLANETS – EFEKTI NESVJETLEĆIH NEBESKIH TIJELA [PART 1]

 

 


1. GULIKA, 2. MĀNDI, 3. DHŪMA, 4. VYATĪPĀTA [PĀTA], 5. PARIDHI [PARIVEṢA], 6. CĀPA [INDRA CĀPA, CHĀPA], 7. SIKHI [DHWAJA OR UPAKETU].

 

U vedskoj astrologiji i Jyotiṣa śāstrama imamo sasvim dovoljno ezoteričnih tema, tako da nije potrebno tražiti ih negdje na drugim mjestima.  

 

U nekim drugim astrološkim sistemima na zapadu, ali i u nekim zemljama na istoku, u upotrebi su i nepostojeća ili špekulativna nebeska tijela, ili se upotrebljavaju neka koja nemaju dovoljno mase za planetu, ili nisu klasificirani kao planete prema sofisticiranoj vedskoj kosmologiji i astrologiji. Ista ne bi trebalo posmatrati u astrološke svrhe u vedskom chartu, specijalno kada su u pitanju Uran, Neptun, Pluton. Tu su i još neka neka špekulativna ili nepostojeća nebeska tijela, kao Chiron i Crni Mjesec - Lilith. Pored toga, neka od špekulativnih nebeskih tijela su jako daleko od naše planete Zemlje i nemaju dovoljnu masu za neke ozbiljnije uticaje na živa bića i pripadnike ljudske rase, ili je nekada u pitanju nesavršeno poznavanje strukture našeg univerzuma i cjelokupne Božje kreacije, ili je u pitanju imanje pogrešnih sistema vrijednosti  i pogleda na svijet oko nas radi neznanja. Tu su i druge vrste mogućih obmana i svojevrsne iluzije u koju se lako upada zbog nepostojanja pravilne edukacije u transcendentalna vedska znanja višeg ranga etc.

 

Jedno od pogrešnih razumijevanja je i posmatranje strukture univerzuma gledano s planete Zemlje prema gore iz naše perspektive, dok je komplet vedska kosmologija i astrologija, pa i izgled samog charta, koncipirana i slikovito data gledano prema dole, dakle iz perspektive Deva, naprednih bića s viših planetarnih sistema. Zato i znakovi zodijaka u vedskom chartu idu prirodno s lijeva na desno, dok se to na zapadu zbog neznanja posmatra obrnuto.

 

Kada govorimo o razlikama između sofisticiranog vedskog astrološkog sistema i nesavršene zapadne izvedenice, potrebno je naglasiti još jednu ogromnu suštinsku razliku. Vedski sistem operira sa stvarnim stanjem na nebu, dok nesavršena zapadna izvedenica još uvijek operira sa stanjem na nebu kakvo je bilo negdje prije 1.800 godina, kada je zapadna astrologija bila u začetku. Zapadni sistem astrologije ne uzima u obzir precesiju ekvinocija, iako zna za istu, dok vedski sistem uzima u obzir istu, opće prihvaćenu kao Lāhiri Ayanāḿśa, a ima i drugih. Opće prihvaćena tradicionalna Lāhiri Ayanāḿśa trenutno na dan objave ovog posta 10 augusta 2019 godine iznosi 24°07’51.36’’. Dakle, još malo pa skoro čitav jedan znak je razlika u pozicijama planeta, Lagne [Ascendenta] i znakova-kuća, između savršene vedske astrologije i pogrešne zapadne izvedenice. Jednostavnije rečeno, velike su šanse, da ako posmatramo svoje karmičke predispozicije prema zapadnoj astrologiji – da to uopće nismo mi. Ono što često unosi zabunu među neupućenima je kako to da ipak neke stvari budu kao pogođene u zapadnom chartu, ali znajmo to je samo u određenim slučajevima i to preko 24°07’51.36’’ pojedinih pozicija planeta i znakova, kada ostaje isti znak, ali i to je više na mentalnoj razini. Istinske karmičke reference, te i mnogobrojne duhovne možemo dobiti isključivo putem vedske astrologije.

 

Upotrebom svega što nije bona fide prema vedskoj astrologiji, specijalno špekulativnih znanja i nebeskih tijela, rizikujemo zadobijanje karmičke zabrane na dalje vedsko znanje od strane viših autoriteta u univerzumu. Naime, pokušaj dodavanja nekih novih nebeskih tijela je slično kao kada bi sanskritu, koji je Deva Nāgarī, dakle jezik viših superiornijih rasa i duhovnog svijeta, pokušali dodati neka nova slova. To je nemoguća misija.

 

Ko želi da prouči i tajnovita nebeska tijela i njihova značenja, u vedskoj astrologiji ima na raspolaganju nesvjetleća nebeska tijela [Non Luminous Planets], čiji su kraći opisi i značenja po kućama data u osnovnom [krovnom] spisu za vedsku astrologiju Bṛhat Parāśara Horā Śāstri.

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra:  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma. Isto je također pojašnjeno i na kraju Trećeg Poglavlja Bṛhat Parāśara Horā Śāstre u navedenom izdanju.  Obrađeno je sedam ovih tajnovitih nebeskih tijela: 1. Gulika, 2. Māndi, 3. Dhūma, 4. Vyatīpāta [Pāta], 5. Paridhi [Pariveṣa], 6. Cāpa [Indra Cāpa, Chāpa], 7. Sikhi [Dhwaja or Upaketu]. Za navedena nebeska tijela postoje još neka druga imena u dostupnoj literaturi. Ona, koja su navedena pretežno su u upotrebi u Bṛhat Parāśara Horā Śāstri i Jagannatha Hora programu za vedsku astrologiju. Također, u nekim drugm izdanjima Bṛhat Parāśara Horā Śāstre moguće je da su brojevi poglavlja u kojima su nešto pomjereni.                                                                                                                                                                                                           


Proučavajući položaje po kućama, te kratka ali vrlo indikativna značenja ovih nebeskih tijela, možemo dijelom dokučiti koliko je karma veoma slojevita i komplicirana, kao i moguće nesagledive posljedice svih nedozvoljenih i zabranjenih aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase. Za primjer možemo uzeti neke od karmičkih odrednica za jedno od tih nebeskih tijela, koje se zove Vyatīpāta. Tako, kada je u pitanju Vyatīpāta smještena u 8 kući u vedskom chartu, između ostaloga, osoba će prkositi brāhmaṇama [bhaktama, sādhuima]. Pored toga imaće i nered u krvi. Dakle, možemo godinama imati sādhanu-duhovnu praksu shodno trenutnoj razini svjesnosti, ali ako imamo ovaj aspekt karmički ugrađen, te potvrđen i drugim pokazateljima, kao i vedskim chartom u cjelini, vjerovatno da će stalno biti velikih problema, a i pročišćenja u interakciji kroz odnose s drugim bhaktama, ali i sa drugim osobama u bližem i daljem okruženju. To na vrijeme treba prepoznati kod sebe i učiniti neophodne korake da se isto pravaziđe, jer će nam u suprotnom donijeti velike frustracije i stagniranje svjesnosti, te i ograničavajuće okolnosti u svim našim nastojanjima da se krećemo naprijed. Da bi isto prepoznali kod sebe, kao i zbog drugih okolnosti, biće neophodno povremeno se konsultirati s upućenim vedskim astrologom/astrologinjom, ali i tačno znati šta trebamo da tražimo da nam bude pojašnjeno. Isto tako, ne treba da nas puno začudi kada neko drugi na neki način prkosi bhaktama [brāhmaṇama] i sam sebe degradira, vjerovatno da ima ovaj aspekat karmički ugrađen, ili nešto slično što itekako funkcionira u praksi. Dakako, itekako je neophodno potrebno pravilno duhovno i karmičko razumijevanje ovakvog aspekta. Ako nismo podobro upućeni, tada je preporučljivo konsultirati se i s naprednim duhovnim instruktorom, kao i ponizno propitkujući svog duhovnog učitelja. Pored toga, ovdje se radi i o sasvim ozbiljnoj opomeni u vezi zdravlja, u navedenom primjeru kada je Vyatīpāta u 8. kući, te ako cjelokupan vedski chart to podržava može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Biće potrebno povremeno raditi i analizu krvi, kao obavljati i druge neophodne pretrage i konsultirati se s više liječnika, specijalno s Āyurvedskim, ako su okolnosti.

 

Pravilnim razumijevanjem suptilnih karmičkih referenci, manje ćemo dolaziti u situaciju da možda tražimo greške u drugima i da kritikujemo, te i da bolje razumijemo da smo i sami okean grešaka i to nas može spasiti silnih nepotrebnih uznemirenja, kao i oštrih karmičkih reakcija. Nasuprot traženju grešaka u drugima, neophodno je kod sebe izgraditi mentalitet brige i pomaganja drugim dušama na njihovom transcendentalnom putu traganja za vječnim istinama, pa ako su okolnosti uspostaviti i neku prigodnu razmjenu s drugima. Možemo početi tako što ćemo se orjentirati na traženje dobrih osobina kod drugih, a apstrahirajući s razumijevanjem uslovljenosti prirode  drugih. To će nas pogurati toliko naprijed, da nekada nećemo moći odmah ni prihvatiti sve blagoslove i milost koji nam stižu. Također, vidimo da ovakva saznanja iz vedskog horoskopa itekako mogu biti i veoma praktična u vezi preventivnog djelovanja i očuvanja dobrog zdravlja.

 

Ovo je samo jedan izdvojeni primjer tumačenja dijela efekata nesvjetlećih tijela po kućama, a ima i onih, koja su ekstremno povoljna.

 

Drugi, veći razlog za današnji tekst je radi moguće inspiracije i daljeg angažiranja svakoga od nas u proučavanju bona fide vedskih spisa, specijalno kada se radi o transcendenciji, putu dharme i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe s ljubavlju, ali i kada se radi o našem dubljem interesovanju za sofisticiranu vedsku astrologiju i kosmologiju. Zašto? Proučavanja ovakve vrste su i namijenjena da ovim putem postepeno zadobijemo veliku milost i blagoslove za dalja, duhovna transcendentalna istraživanja i samospoznaju, te spoznaju našeg vječnog odnosa s Svevišnjim Gospodinom i uspostavljanju svakodnevne duhovne prakse sādhane kroz pažljivo mantranje i druge seve u sklopu 64 procesa predanog služenja. Dakle, imamo na raspolaganju veliki izbor seva [načina služenja], shodno našim karmičkim uslovljenostima, trudu i vremenu koje ulažemo, trenutnoj razini svjesnosti, našoj prirodi, misiji u ovom životu, te specijalno u zavisnosti od količine milosti i blagoslova, koje dobijamo ili ne dobijamo.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra,  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
01.08.2019.

LORD OF THE TWELFTH HOUSE -- GOSPODAR DVANAESTE KUĆE [PART 1]

 

KOMENTAR:  Dvanaesta kuća pripada grupi kuća 4, 8, i 12, koje se bave Mokṣom -- oslobađanjem od materijalnih vezanosti. Bavi se  i dugim putovanjima, nesrećama i lošim navikama, tajnim neprijateljima, troškovima, seksom, snom, nebom, meditacijom, etc.  Važna je za proučiti specijalno kod osoba, koje su na duhovnom putu po slobodnom izboru, ali i u svim drugim slučajevima.

 

Mali dobronamjeran savjet: kada su u tekstovima ovakve vrste, koji govore o nekim karmičkim predodređenostima, naznačene i određene karmičke materijalne nepovoljnosti kod različitih položaja Gospodara 12. kuće i inače kod svih kombinacija kao u ovom primjeru s Gospodarima kuća Mokṣe, preporučljivo je pokušati pravilno sagledati karmičke odrednice i neuznemiravati se previše radi eventualne nepovoljne materijalne karme, već pokušati od loše sklopljenog posla izvući ono najbolje, kao što bi se reklo. Vrlo slično važi i za neke druge pozicije. Dakle, skoro da ništa nije dobro – ništa nije loše – sve je namijenjeno našem učenju i lekcijama koje treba da naučimo. Čak šta više, na višim duhovnim razinama svjesnosti, osoba sa zahvalnošću prihvata ovakve položaje, koji će je inspirirati na dodatno duhovno angažiranje i pročišćavanje [tapasiye]. Kako neutralizirati nepovoljne karmičke okolnosti? Okretanjem samospoznaji i predanom služenju Svevišnjeg Gospodina. Samo se isuviše ponosni ne mogu suočiti sa sobom, tačnije rečeno sa svojim aktivnostima u ovom i prošlim životima, te tako nastalim brojnim karmičkim uslovljenostima, a kaže se: u Božje carstvo mogu svi, pa čak i najveći raskali, ali samo ponosni ne mogu.

 

Međutim, ne treba čekati na mogući odlazak na ispaštanje za griješne aktivnosti na jedan od sistema paklenih planeta, ili ponovno rađanje na planeti Zemlji, ili u povoljnim slučajevima na odlazak na pripremne planete za duhovni svijet, ili u neki od univerzuma gdje se trenutno odvijaju zabave  Svevišnjeg Gospodina,  ili na vrhovnu planetu u duhovnom svijetu. Duhovni svijet i duhovne odnose možemo imati već ovdje i sada. Kome su potrebna dodatna pojašnjenja može se slobodno javiti, pa vidimo zavisno od raspoloživog vremena i drugih okolnosti.

 

GOSPODAR DVANESTE KUĆE U PRVOJ

 

Ovo je pomalo ekscentričan karakter, ili dobronamjerna osoba, koja ne može sastaviti stvari zajedno. Ovdje je duh žrtvovanja u pitanju, slabo tijelo i interes za odricanje.

 

GOSPODAR  DVANAESTE U DRUGOJ

 

Ovo ukazuje na karitativnu i posvećenu osobu koja govori ljubazno i filozofski. Mogu biti u dugovima, imati slabosti očiju i nedostatak discipline u ishrani. Mogu davati hranu u karitativne svrhe siromašnima.

 

GOSPODAR DVANAESTE U TREĆOJ

 

Polemična vrsta [prepiračka], maltretiraju druge, čak i one njima najbliže.Odvojeni su od svojih porodica, ili će izgubiti brata. Imaju vještine za biznis, ali su umjereno uspješni.

 

GOSPODAR DVANAESTE U ČETVRTOJ

 

Upitna čednost i nemogućnost za društveno odnose -- se može manifestirati. Biće teških troškova za nekretnine i vozila, kao i čestih promjena mjesta boravka. Mogući prekidi u obrazovanju.

 

GOSPODAR DVANAESTE U PETOJ

 

Ovo može rezultirati gubitkom djeteta, emocionalnim nezadovoljstvom i nerazumnim investiranjima [ulaganjima], između ostalih problema. Ovo je dobra pozicija za proučavanje religioznih spisa. Uživaju u posjedovanju nakita.

 

GOSPODAR DVANAESTE U ŠESTOJ

 

Ovo su zgodne osobe s konkurentskim sposobnostima, pate od sudskih sporova [od sudskih parnica], troše milostinju i žive u inostranstvu neko vrijeme. Pate zbog upitnog karaktera njihovog partnera.

 

GOSPODAR DVANAESTE U SEDMOJ

 

Patnja zbog nedostatka zdravog razuma i zbog udruživanja s nestabilnim osobama, može se predvijeti, zajedno s mnogo interesovanja za putovanja i duhovne moći.

 

GOSPODAR DVANAESTE U OSMOJ

 

Samo dobre riječi se koriste u tekstovima koji opisuju ovu poziciju, kao što su predanost Bogu, dobronamjerno srce, ljubazan govor, itd. Malo nasljedstvo je za  očekivati. Utrošak vremena na učenje nepotrebnih stvari je moguć.

 

GOSPODAR DVANAESTE U DEVETOJ

 

Problemi s nadređenima zbog ponosa mogu  se očekivati. Ova osoba ne može biti jaka u provedbi bilo kog principa. Imaju sreće u udaljenim mjestima i dobijaju neko srećno vodstvo, ili pomoć od oca.

 

GOSPODAR DVANAESTE U DESETOJ

 

Gubici u struci i ovisnost o drugima. Mogu biti u duhu žrtvovanja i malog ega. Dobro rade na pozicijama usluga ili pomoći. Njihova reputacija je stigmatizirana [naznačena].

 

GOSPODAR DVANAESTE U JEDANAESTOJ

 

Potencijal u industriji dragulja., troškovi za čulna zadovoljstva i seks su predviđeni. Ova osoba može  biti malo usamljena zbog svojih grešaka, oni stvaraju neprijatelje.

 

GOSPODAR DVANAESTE U DVANAESTOJ

 

Generalno religiozne i osobe karitativnog karaktera, blažen život je pred njima. Uspjeh u udaljenim mjestima, uživanje u udobnom krevetu, troškovi iz dobrih razloga se mogu očekivati.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

 

ŚRĪ DHĀM MĀYĀPUR WEST BENGAL INDIA – YAJÑA  https://www.facebook.com/Mayapurcom-112340933412
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
235425

Powered by Blogger.ba