JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

10.08.2019.

EFECTS OF NON LUMINOUS PLANETS – EFEKTI NESVJETLEĆIH NEBESKIH TIJELA [PART 1]

 

 


1. GULIKA, 2. MĀNDI, 3. DHŪMA, 4. VYATĪPĀTA [PĀTA], 5. PARIDHI [PARIVEṢA], 6. CĀPA [INDRA CĀPA, CHĀPA], 7. SIKHI [DHWAJA OR UPAKETU].

 

U vedskoj astrologiji i Jyotiṣa śāstrama imamo sasvim dovoljno ezoteričnih tema, tako da nije potrebno tražiti ih negdje na drugim mjestima.  

 

U nekim drugim astrološkim sistemima na zapadu, ali i u nekim zemljama na istoku, u upotrebi su i nepostojeća ili špekulativna nebeska tijela, ili se upotrebljavaju neka koja nemaju dovoljno mase za planetu, ili nisu klasificirani kao planete prema sofisticiranoj vedskoj kosmologiji i astrologiji. Ista ne bi trebalo posmatrati u astrološke svrhe u vedskom chartu, specijalno kada su u pitanju Uran, Neptun, Pluton. Tu su i još neka neka špekulativna ili nepostojeća nebeska tijela, kao Chiron i Crni Mjesec - Lilith. Pored toga, neka od špekulativnih nebeskih tijela su jako daleko od naše planete Zemlje i nemaju dovoljnu masu za neke ozbiljnije uticaje na živa bića i pripadnike ljudske rase, ili je nekada u pitanju nesavršeno poznavanje strukture našeg univerzuma i cjelokupne Božje kreacije, ili je u pitanju imanje pogrešnih sistema vrijednosti  i pogleda na svijet oko nas radi neznanja. Tu su i druge vrste mogućih obmana i svojevrsne iluzije u koju se lako upada zbog nepostojanja pravilne edukacije u transcendentalna vedska znanja višeg ranga etc.

 

Jedno od pogrešnih razumijevanja je i posmatranje strukture univerzuma gledano s planete Zemlje prema gore iz naše perspektive, dok je komplet vedska kosmologija i astrologija, pa i izgled samog charta, koncipirana i slikovito data gledano prema dole, dakle iz perspektive Deva, naprednih bića s viših planetarnih sistema. Zato i znakovi zodijaka u vedskom chartu idu prirodno s lijeva na desno, dok se to na zapadu zbog neznanja posmatra obrnuto.

 

Kada govorimo o razlikama između sofisticiranog vedskog astrološkog sistema i nesavršene zapadne izvedenice, potrebno je naglasiti još jednu ogromnu suštinsku razliku. Vedski sistem operira sa stvarnim stanjem na nebu, dok nesavršena zapadna izvedenica još uvijek operira sa stanjem na nebu kakvo je bilo negdje prije 1.800 godina, kada je zapadna astrologija bila u začetku. Zapadni sistem astrologije ne uzima u obzir precesiju ekvinocija, iako zna za istu, dok vedski sistem uzima u obzir istu, opće prihvaćenu kao Lāhiri Ayanāḿśa, a ima i drugih. Opće prihvaćena tradicionalna Lāhiri Ayanāḿśa trenutno na dan objave ovog posta 10 augusta 2019 godine iznosi 24°07’51.36’’. Dakle, još malo pa skoro čitav jedan znak je razlika u pozicijama planeta, Lagne [Ascendenta] i znakova-kuća, između savršene vedske astrologije i pogrešne zapadne izvedenice. Jednostavnije rečeno, velike su šanse, da ako posmatramo svoje karmičke predispozicije prema zapadnoj astrologiji – da to uopće nismo mi. Ono što često unosi zabunu među neupućenima je kako to da ipak neke stvari budu kao pogođene u zapadnom chartu, ali znajmo to je samo u određenim slučajevima i to preko 24°07’51.36’’ pojedinih pozicija planeta i znakova, kada ostaje isti znak, ali i to je više na mentalnoj razini. Istinske karmičke reference, te i mnogobrojne duhovne možemo dobiti isključivo putem vedske astrologije.

 

Upotrebom svega što nije bona fide prema vedskoj astrologiji, specijalno špekulativnih znanja i nebeskih tijela, rizikujemo zadobijanje karmičke zabrane na dalje vedsko znanje od strane viših autoriteta u univerzumu. Naime, pokušaj dodavanja nekih novih nebeskih tijela je slično kao kada bi sanskritu, koji je Deva Nāgarī, dakle jezik viših superiornijih rasa i duhovnog svijeta, pokušali dodati neka nova slova. To je nemoguća misija.

 

Ko želi da prouči i tajnovita nebeska tijela i njihova značenja, u vedskoj astrologiji ima na raspolaganju nesvjetleća nebeska tijela [Non Luminous Planets], čiji su kraći opisi i značenja po kućama data u osnovnom [krovnom] spisu za vedsku astrologiju Bṛhat Parāśara Horā Śāstri.

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra:  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma. Isto je također pojašnjeno i na kraju Trećeg Poglavlja Bṛhat Parāśara Horā Śāstre u navedenom izdanju.  Obrađeno je sedam ovih tajnovitih nebeskih tijela: 1. Gulika, 2. Māndi, 3. Dhūma, 4. Vyatīpāta [Pāta], 5. Paridhi [Pariveṣa], 6. Cāpa [Indra Cāpa, Chāpa], 7. Sikhi [Dhwaja or Upaketu]. Za navedena nebeska tijela postoje još neka druga imena u dostupnoj literaturi. Ona, koja su navedena pretežno su u upotrebi u Bṛhat Parāśara Horā Śāstri i Jagannatha Hora programu za vedsku astrologiju. Također, u nekim drugm izdanjima Bṛhat Parāśara Horā Śāstre moguće je da su brojevi poglavlja u kojima su nešto pomjereni.                                                                                                                                                                                                           


Proučavajući položaje po kućama, te kratka ali vrlo indikativna značenja ovih nebeskih tijela, možemo dijelom dokučiti koliko je karma veoma slojevita i komplicirana, kao i moguće nesagledive posljedice svih nedozvoljenih i zabranjenih aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase. Za primjer možemo uzeti neke od karmičkih odrednica za jedno od tih nebeskih tijela, koje se zove Vyatīpāta. Tako, kada je u pitanju Vyatīpāta smještena u 8 kući u vedskom chartu, između ostaloga, osoba će prkositi brāhmaṇama [bhaktama, sādhuima]. Pored toga imaće i nered u krvi. Dakle, možemo godinama imati sādhanu-duhovnu praksu shodno trenutnoj razini svjesnosti, ali ako imamo ovaj aspekt karmički ugrađen, te potvrđen i drugim pokazateljima, kao i vedskim chartom u cjelini, vjerovatno da će stalno biti velikih problema, a i pročišćenja u interakciji kroz odnose s drugim bhaktama, ali i sa drugim osobama u bližem i daljem okruženju. To na vrijeme treba prepoznati kod sebe i učiniti neophodne korake da se isto pravaziđe, jer će nam u suprotnom donijeti velike frustracije i stagniranje svjesnosti, te i ograničavajuće okolnosti u svim našim nastojanjima da se krećemo naprijed. Da bi isto prepoznali kod sebe, kao i zbog drugih okolnosti, biće neophodno povremeno se konsultirati s upućenim vedskim astrologom/astrologinjom, ali i tačno znati šta trebamo da tražimo da nam bude pojašnjeno. Isto tako, ne treba da nas puno začudi kada neko drugi na neki način prkosi bhaktama [brāhmaṇama] i sam sebe degradira, vjerovatno da ima ovaj aspekat karmički ugrađen, ili nešto slično što itekako funkcionira u praksi. Dakako, itekako je neophodno potrebno pravilno duhovno i karmičko razumijevanje ovakvog aspekta. Ako nismo podobro upućeni, tada je preporučljivo konsultirati se i s naprednim duhovnim instruktorom, kao i ponizno propitkujući svog duhovnog učitelja. Pored toga, ovdje se radi i o sasvim ozbiljnoj opomeni u vezi zdravlja, u navedenom primjeru kada je Vyatīpāta u 8. kući, te ako cjelokupan vedski chart to podržava može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Biće potrebno povremeno raditi i analizu krvi, kao obavljati i druge neophodne pretrage i konsultirati se s više liječnika, specijalno s Āyurvedskim, ako su okolnosti.

 

Pravilnim razumijevanjem suptilnih karmičkih referenci, manje ćemo dolaziti u situaciju da možda tražimo greške u drugima i da kritikujemo, te i da bolje razumijemo da smo i sami okean grešaka i to nas može spasiti silnih nepotrebnih uznemirenja, kao i oštrih karmičkih reakcija. Nasuprot traženju grešaka u drugima, neophodno je kod sebe izgraditi mentalitet brige i pomaganja drugim dušama na njihovom transcendentalnom putu traganja za vječnim istinama, pa ako su okolnosti uspostaviti i neku prigodnu razmjenu s drugima. Možemo početi tako što ćemo se orjentirati na traženje dobrih osobina kod drugih, a apstrahirajući s razumijevanjem uslovljenosti prirode  drugih. To će nas pogurati toliko naprijed, da nekada nećemo moći odmah ni prihvatiti sve blagoslove i milost koji nam stižu. Također, vidimo da ovakva saznanja iz vedskog horoskopa itekako mogu biti i veoma praktična u vezi preventivnog djelovanja i očuvanja dobrog zdravlja.

 

Ovo je samo jedan izdvojeni primjer tumačenja dijela efekata nesvjetlećih tijela po kućama, a ima i onih, koja su ekstremno povoljna.

 

Drugi, veći razlog za današnji tekst je radi moguće inspiracije i daljeg angažiranja svakoga od nas u proučavanju bona fide vedskih spisa, specijalno kada se radi o transcendenciji, putu dharme i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe s ljubavlju, ali i kada se radi o našem dubljem interesovanju za sofisticiranu vedsku astrologiju i kosmologiju. Zašto? Proučavanja ovakve vrste su i namijenjena da ovim putem postepeno zadobijemo veliku milost i blagoslove za dalja, duhovna transcendentalna istraživanja i samospoznaju, te spoznaju našeg vječnog odnosa s Svevišnjim Gospodinom i uspostavljanju svakodnevne duhovne prakse sādhane kroz pažljivo mantranje i druge seve u sklopu 64 procesa predanog služenja. Dakle, imamo na raspolaganju veliki izbor seva [načina služenja], shodno našim karmičkim uslovljenostima, trudu i vremenu koje ulažemo, trenutnoj razini svjesnosti, našoj prirodi, misiji u ovom životu, te specijalno u zavisnosti od količine milosti i blagoslova, koje dobijamo ili ne dobijamo.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra,  Efects of Non Luminous Planets, Chapter 27, Vol. 1. -- Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
235431

Powered by Blogger.ba