JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

26.08.2019.

EFFECTS OF THE FIRST HOUSE -- EFEKTI PRVE KUĆE [PART 1]

 

AKTUELNA PREPORUKA: Ako u ovim nekim pročišćavajućim vremenima dolazi do većih problema u našem životu, zbog kompleksnosti mogućih karmičkih uticaja iskazanih preko različitih aspekata, dobro je obratiti se upućenom vedskom astrologu od povjerenja, koji će znati procijeniti kompletnu situaciju, u zavisnosti od cjeline vedskog horoskopa i dati određene upute i remedijalne mjere za poboljšanje, odnosno neutralizaciju nepovoljnih uticaja, prikladne za svačije okolnosti. Najbolje je da je  astrolog/astrologinja od povjerenja i vaiṣṇava, koji ima svakodnevnu i neprekinutu dugogodišnju duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON duhovnog učitelja. 

 

KOMENTAR: Vjerovatno je produktivno da u ovoj mini seriji postova idemo s prezentiranjem tekstova o efektima kuća, redom od prve pa nadalje, specijalno zbog osoba, koje tek dolaze u kontakt sa sofisticiranim vedskim znanjem.  

 

Tako, sada polako dolazimo i do bona fide objašnjenja efekata kuća iz kojih je zatim moguće izvoditi i detaljnija značenja kuća. Da ponovimo u ovom nekom uvodnom komentaru današnje teme: osnovni vedski princip je jedan znak -- jedna kuća. Postoji inače i drugačija podjela po bhāvama, ali to će nam u praksi veoma rijetko trebati, možda red veličine u 5% – 10 % slučajeva. Dakle, za razliku od zapadnog sistema astrologije, koji najblaže rečeno nije ni blizu toga da bude savršen, jer ne uzima u obzir precesiju ekvinocija, u vedskoj astrologiji znanu kao Lāhiri Ayanāḿśa, već operira sa stanjem na nebu od prije nekih 1.800 godina [negdje 221 – 228 godine nove ere prema zapadnom računanju vremena], u vedskom sistemu astrologije uzima se u obzir stvarno stanje na nebu kakvo je danas. Dalje, u zapadnom sistemu se ponajčešće upotrebljava sistem nejednakih kuća, pa ponekada dvije suprotne kuće mogu da zauzimaju svaka i po tri znaka, a tu se još i neke druge suštinske razlike.  Između ostaloga, u vedskoj astrologiji je zabranjeno operirati s nekim imaginarnim nebeskim tijelima, kao i onima koja se inače ne uzimaju u obzir kao relevantna. Tako, u vedskoj astrologiji i kosmologiji ne upotrebljavaju se zapadne planete: Uran, Neptun, Pluton, te još neki planetoidi i neka špekulativna crna tijela, kao Chiron i Lilith [Crni Mjesec], etc. Ako ih upotrebljavamo u analizama vedskih horoskopa, rizikujemo zadobijanje zabrane na dalje vedsko znanje od strane viših autoriteta u univerzumu. Možda nekome zasmeta ponavljanje razlika između astroloških sistema, kao i nekih osnovnih vedskih postavki, ali znajmo da je to itekako potrebno. Slično je kao što se u vedskim duhovnim spisma stalno ponavlja premisa: “ Ja nisam ovo tijelo – ja sam duhovna duša”,  pa iako nekada znamo za isto i dalje bivamo previše vezani i frustrirani nekim događanjima spolja.

 

U vedskom sistemu moramo naučiti razmišljati po sistemu: jedan znak -- jedna kuća, kako je već rečeno. Na kraju krajeva, ako ćemo iskreno, to je i daleko jednostavnije. Ovo zbog toga što  danas dolazimo do sofisticiranog znanja iz Jyotiṣa śāstra poslije određenog perioda prakticiranja zapadnog sistema astrologije, dakle to je često kao neka stepenica do vedskog znanja. Rijetki su oni, koji odmah započinju s vedskom astrologijom, dakako to je velika milost. U Indiji je inače običaj da se muški potomci u takvim rijetkim porodicama svi odreda bave Jyotiṣa śāstrama, tada se znanje prenosi s koljena na koljeno, dok mi na zapadu obično tek treba da uhvatimo korak s takvim naprednim osobama na polju Jyotiṣa.

 

Proučavanje ovakvih sekvenci, kao danas iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, čiji je autor čuveni vedski astrolog, veliki svetac i mudrac Parāśara, već zahtijeva i neko osnovno predznanje, biće dosta novih termina, ali ne treba se plašiti, ukoliko želimo da postepeno savladamo ovo drevno vedsko znanje. Ili ako neko možda želi samo malo više sagledati vlastiti vedski horoskop, opet je i to već dovoljno dobro za postepeno sagledavanje vlastitih karmičkih odrednica, te i za postepeno duhovno buđenje i dalje lagano napredovanje. Svakako, za sve zainteresirane osobe biće jako potreban i dodatni vlastiti trud u pogledu ličnog usavršavanja, proučavanjem bona fide literature i kroz praktični rad na analizama mnogobrojnih horoskopa. U ovim regionima, postoji određeni broj veoma naprednih astrologa/astrloginja na polju Jyotiṣa, neke sretne duše čak studiraju Jyotiṣa śāstre odlazeći u svetu zemlju Indiju kod iskusnih učitelja Jyotiṣa. Također i u svijetu, danas se mnogi bave ovom drevnom naukom, koja nam može dati dodatne uvide u višu stvarnost, koja nas okružuje i jako pomoći na putu samospoznaje.

 

Slijedeći pasusi su iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, kao i neki budući, koji će tek biti objavljeni na ovu temu kuća. Možemo ih itekako dobro iskoristiti za sagledavanje nekih urođenih potencijala i karakteristika, a prema potrebi dijelom i za rektifikaciju – usklađivanje vremena rođenja, koja je inače jako spor i osjetljiv posao, potrebno je poveliko iskustvo.

 

Tamo, gdje možda bude nekih novih nepoznatih termina, ili termina koje je teže prihvatiti, biće u zagradama data kraća dodatna pojašnjenja, a dobro je da se navikavamo na sanskritske izraze i nazive, pa i engleske, jer je većina dostupne literature obično na pomenutim jezicima. Tako da će za imena planeta i neke druge kosmološke fenomene, biće korišćena sanskritska imena data u Śrīmad-Bhāgavatamu. Naime, možemo u praksi često doći u doticaj s brojnim drugim različitim  imenima za pojedine planete i druge pojmove, a koji ne korespondiraju s imenima datim u Śrīmad-Bhāgavatamu, to sve ovisi od razine znanja i svjesnosti osobe koja ih prezentira, ali to ne treba da nas puno uznemirava. Primjera radi, Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], ima  puno imena,  a i neke druge planete imaju po više imena, koja su u upotrebi u praksi. Koliko znam, ovi tekstovi su prvi ovakve vrste kod nas.

 

Detaljni tekstovi efekata kuća iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, zajedno s eventualnim pojašnjenjima, vjerovatno će ići u više postova za svaku kuću – znak, zavisno od dužine originalnog teksta i eventualno potrebnih dodatnih pojašnjenja. U intermecu između pojedinih tekstova biće odrađivane i druge teme, kao i dosada. Moguće je aktivno učestvovati u kreiranju tema na ovom blogu, tako što možete sugerirarti ono što vas zanima, pa vidimo u zavisnosti od trenutnih okolnosti i moje uslovljene prirode, jer svi smo u procesu učenja. Najbolje preko internih poruka na Facaebook.

 

Kaže se ne bez razloga da je za studiranje Jyotiṣa potrebno najmanje tri ljudska života. Ali, veliko je ohrabrenje da studirajući Jyotiṣa śāstre i primjenjujući ih u praksi radi vlastitog pročišćenja i na dobrobit drugih ljudi, možemo čak stići do čistog predanog služenja, jer i Jyotiṣa astrologija je śāstra. Ovo je moguće pod uslovom da slijedimo upute učenih vedskih astrologa, te i viših duhovnih autoriteta, kao i da s vremenom započnemo s prakticiranjem predanog služenja Gospodina Kṛṣṇe i tako postepeno stignemo do razine da imamo stalnu i neprekinutu sādhanu – duhovnu praksu. I prva i posljedna etapa u svakoj bona fide duhovnoj praksi je svakodnevno pažljivo pjevanje svetih imena, u ovom slučaju mantranje najmanje 16 krugova Hare Kṛṣṇa mahā mantre. Sveto ime Gospodina Kṛṣṇe je već samo dovoljno moćno da nam  podari svo potrebno znanje i blagoslove.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa

Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

 

Tako, ovo su neke početne osnovne upute za vašu dobrobit i dalje napredovanje. I sam sam skromnih kompetencija i u fazi učenja. Ako do vas stigne nešto dobro to je milost mog duhovnog učitelja His Holiness Jayapatākā Swami Guru Mahārāja, predhodnih ācārya, te autoriteta i naprednih vedskih astrologa, a ako slučajno do vas stignu neke nesavršenosti, to dolazi od mojih uslovljenosti.

 

Trebamo uvijek odati poštovanje svom duhovnom učitelju, ali i ne zaboraviti uvijek odati poštovanje mnogobrojnim svetim osobama i predhodnima Ācāryama u sistemu učeničkog naslijeđa, specijalno His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupādu, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness, te njegovom duhovnom učitelju His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāju, čijom milošću danas možemo doći u neposredan kontakt s sofisticiranim vedskim znanjima. Tu su i nekolicina  cijenjenih  Jyotiṣa klasika, te današnjih naprednih Jyotiṣa astrologa, koji su milostivo razradili znanje dato u Jyotiṣa śāstrama do u detalje i svoje iskustvo pretočili u bona fide literaturu za ovo područje nauke.

 

Ovom prilikom treba pomenuti da u životu uvijek moramo imati određenu sposobnost pozitivnog razlikovanja [pozitivne diskriminacije], pa znati procijeniti stvari i ono što nije dobro za nas i naš napredak specijalno na duhovnom planu, ali i u svakom drugom smislu. Moramo znati da postoje osobe, koje preuzimaju pojedine sekvence znanja iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre, te  brojnih vedskih kosmoloških i drugih spisa, a zatim zbog postizanja tobožnjeg ekskluziviteta i slave u ovom prolaznom svijetu, te sticanja bogatstva, to isto znanje dijelom korigiraju shodno vlastitim uslovljenostima i trenutnoj razini svjesnosti. Takvo, sada dijelom prerađeno znanje, potom plasiraju drugim zainteresiranim, ali još neiskusnim osobama često isključivo za novac, drže predavanja i seminare, pišu knjige, prodaju ih, te onda još postavljaju i neke svoje izmišljene stroge zabrane u pogledu daljeg prenošenja znanja i čak zahtijevaju od onih koje kao uče da isto potpišu kao obavezu. Pored toga zahtijevaju da ih svi drugi zovu guruima, a poznato je da je termin guru rezerviran isključivo za duhovne učitelje u sistemu vjerodostojnih učeničkih duhovnih naslijeđa. Dakle, nisu to nikakvi gurui, čak nisu ni dobri učitelji vedske astrologije i protiv takvih se treba stalno uporno boriti u svakodnevnoj praksi argumentima, razotkrivati njihov identitet i prave namjere, kada god su za to okolnosti. Kada se stupi u kontakt s takvim samozvanim guruima, treba ih prvo upozoriti da nisu nikakvi gurui, a potom ukoliko ne počnu mijenjati svoje mis-koncepcije, najbolje je udaljiti se od takvih prevarnih osoba. Inače u suprotnom, možemo doći pod uticaj nezrele svjesnosti i svojevrsnu kontrolu takvih prevarnih osoba i mantri, koje za novac daju drugima. Obično su mantre, koje daju drugima u najboljem slučaju na razini obožavanja polubogova, a neke je bolje i ne spominjati. Opet, posmatrano s druge strane, nekada možemo naići na osobe, koje su u osnovi dobronamjerne, ali trenutno na ograničenoj razini svjesnosti, čije se pojedine sekvence tehničkog znanja iz vedske astrologije možda i mogu privremeno upotrebiti, ali samo tehnički i možda uz svu dozu opreza, dok ne stignemo do izvornih spisa, ali njihove duhovne poente jednostavno ne uzimati u obzir. Ali na kraju, uvijek je preporučeno držati se provjerenih autoriteta i izvornih vedskih spisa. Primjera radi, kada primjetimo da neko upotrebljava zabranjene zapadne planete Uran, Neptun i Pluton, etc. u analizi vedskog charta, možemo odmah prepoznati da osoba nije proučavala izvornu vedsku kosmologiju iz Śrīmad-Bhāgavatama [Bhāgavata Purāṇe], drugih Purāṇa, te Sūrya Siddhantu – His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānte Sarasvatī Ṭhākura Gosvāmī Mahārāja i druge vjerodostojne vedske kosmološke spise, kao i da ne posjeduje potrebno reprezentativno znanje. Takve osobe će nas samo pogrešno usmjeriti. Slično je i ako neko upotrebljava i piše o tome, da su Rāhu i Ketu, inače ogromne suptilne [nevidljive] planete takozvani “Mjesečevi Čvorovi”, ili pak ne poznaje osnovne razlike između vedskog astrološkog sistema i onih kasnijih nesavršenih i najčešće potpuno pogrešnih izvedenica na zapadu i drugdje. Bolje je pobjeći od takvih nazovi “učitelja” i “astrologa” glavom bez obzira, uštedjet ćemo sebi toliko dragocjeno vrijeme, energije i nepotrebno višegodišnje lutanje u svojim traganjima za istinom.

 

CHAPTER 14 -- POGLAVLJE 14


1-2. Ako se Gospodar [Lord, vladalac] Ascendenta -- Lagne [neko voli izraz Lagneś] nalazi zajedno s malefikom [malefik je nepovoljna planeta], ili je smješten u 6. 8, ili 12. kući, on lišava rođenog fizičkog blagostanja i udobnosti, ali ako je smješten u Kendrama [Ugaonim kućama: 1, 4, 7, 10], ili Trikona kućama [Trines -- trigonske kuće 1, 5, 9]], on pokazuje da će rođeni uvijek uživati u tjelesnim udobnostima. Ako je vladalac Ascendenta [Lagne] izgoren [combustus – kada je uticaj planete spržen ili spaljen radi blizine Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] -- za svaku pojedinu planetu postoje određeni stepeni i minute, kada je uticaj planete spaljen ili spržen], kao i kada je planeta u neprijateljskom znaku, ili u znaku  debilitacije, on uzrokuje bolesti; benefici koji se nalaze u Kendrama [Ugaonim Kućama], ili Trikonama [Trines – Trigonske kuće], od Lagne [Ascendenta] -- poznato je da uništavaju sve bolesti.

 

NAPOMENA: Prvo pravilo prediktivne astrologije je da Gospodar bilo koje bhāve, ili kuće ako se nalazi u 6. ili 8. ili 12. kući uništava efekte [učinke] te kuće. Položaj Gospodara [Lord] Ascendenta [Lagne] u tim nepovoljnim kućama znači patnju, gubitak, koji se odnosi na tijelo, pošto se Ascendent odnosi na cijelo tijelo. Ako je Ascendent zajedno sa zločudnom planetom [nepovoljnom planetom], taj gubitak će biti dva puta. Ascendent je sve -- na svaki način, za rođenog. Stoga zajedno s tijelom moraće trpiti gubitke u odnosu na bogatstvo, ugled, osobnost itd. Kendras ili Uglovi horoskopa [1-4-7-10 Kuća] i Trikonas, ili Trigonske kuće [1-5-9] u horoskopu se posmatraju kao pozitivne ili dobre kuće. Zato je položaj Gospodara Ascendenta [Lagne] u ovim kućama povoljan, ili dobar za tijelo i druge stvari; također položaj benefika u Kendri [Uglu]  ili Trikoni [Trigon] će biti povoljan za tijelo.

 

Ako je planeta izgorena, u neprijateljskom znaku, ili u znaku debilitacije, ona će uništiti efekte te kuće čiji je Gospodar; kuća u kojoj je smještena će također patiti od gubitka radi ovog uticaja. Nasuprot tome, planeta smještena u svom znaku egzaltacije je blagotvorna i povoljna.

 

3. Rođeni neće uživati u zdravlju i udobnostima i ako je Ascendent, ili Mjesec [Candra] aspektiran nepovoljnim planetama, ili je zajedno s njima i bez aspekta od bilo kog benefika.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra – Vol. 1, Chapter 14 -- Mahāriṣi Parāśara Muni – Translation, commentary and annotation by Girish Chand Sharma.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
241321

Powered by Blogger.ba