JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

28.09.2019.

VEDIC ASTROLOGY -- INTERVIEW WITH H.H. BHĀNU SWĀMĪ MAHĀRĀJA – 23 MARCH 2015

21.09.2019.

RĀHU – KĀLAM FOR 2019-2020 [PART 1]

 

 

KAKO IZBJEĆI NEPOVOLJNO VRIJEME ZA OTPOČINJANJE PUTOVANJA I NOVIH PODUHVATA U 2019 -- 2020.

 

KOMENTAR: S obzirom da se nekome možda otvaraju mogućnosti i za jesenska, ili zimska putovanja, osim onih za vrijeme ljetne sezone, ili preduzimanje novih poduhvata, evo nekih korisnih praktičnih natuknica, kako izbjeći nepovoljno vrijeme za otpočinjanje putovanja i važnijih poduhvata. Dakako, pored ove ima još i niz drugih metoda u vedskoj astrologiji, ali ova je uz još neke prikladna za većinu ljudi, koji inače nisu dublje upućeni u vedsku astroogiju.

 

Uz sagledavanje mogućnosti izbjegavanja uticaja Rāhu Kālama, uvijek je preporučeno sagledati i karmičke periode u kojima smo prema više sistema Mahā Daśā predikcija i tranzite barem većih i sporijih planeta, specijalno Rāhua i Ketua, kao i druge trenutne napete aspekte i vedski horoskop u cjelini. 

 

Također, dobro je uzeti u obzir i nailazeće eklipse [pomračenja], kao i to da su 2018, 2019 i 2020 -- inače godine s povećanim brojem eklipsi. Ove godine od ukupno 5 eklipsi još nam predstoji jedna u decembru [26 Decembra 2019]. Dok će 2020 godine biti čak šest eklipsi: januar [1]. juni [2], juli [1], november [1], decembar [1,] što najblaže rečeno automatski indicira na još intezivnija dodatna uznemirenja po naše krhke duše. Kao što znamo i 2018 godine je bio povećani broj eklipsi [5]. Tako da su ove tri godine baš krizne, kako na pojedinačnom planu, tako i na planu globalnih dešavanja u svijetu, specijalno u inače kriznim područjima i svuda tamo gdje se intezivnije i povećano upražnjavaju karmički strogo zabranjene griješne aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase: 1. Imanje nedozvoljenog seksa izvan reguliranih bračnih zajednica, trafiking, prostitucija, te upražnjavanje strogo zabranjenog izopačenog seksa s istim polom i životinjama; 2. Uzgajanje životinja za ubijanje, samo ubijanje, trgovina, priprema za konzumiranje, nuđenje drugima i konzumiranje dijelova leševa životinja, ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja; 3. Intoksikacija – konzumiranje opojnih droga, duvanje i pušenje halucigenih droga i duhana; konzumiranje svih vrsta alkohola i drugih opijata koji mijenjaju svijest; 4. Kockanje i igranje hazardnih igara, igara na sreću, loto-a, lutrije, klađenje, sportske prognoze, ali i kockanje sa svojom i sudbinama drugih ljudi, imanje umnih špekulacija.

 

Da malo pojasnimo zašto se uticaji Rāhua smatraju nepovoljnim i generalno gledano s isuviše materijalističkim tendencijama, izuzev, što je jako interesantno kada je Rāhu Ātmā Karaka planeta u nečijem horoskopu, kada donosi enormne potencijale za duhovni napredak. Uticaji svakako zavise i od kuća kojima Rāhu vlada kao podvladalac, ali i od razine svjesnosti svakog ponaosob, te i poimanja šta je to povoljno, a šta nepovoljno. Drugačije rečeno, naše razumijevanje povoljnog i nepovoljnog zavisi i od toga kroz kakve kulturne naočale posmatramo svijet oko sebe. Moramo znati da Rāhu i Ketu u svom kretanju, koje je suprotno kretanju ostalih planeta, praktički stalno progone Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjesec [Candru], te nastoje da ih stignu, prekriju i pomrače, što se i dešava prilikom eklipsi-pomračenja. Zatim, tu je i ogromna masa ovih za nas nevidljivih suptilnih planeta [Planets shadows], ali zaista glomaznih nebeskih tijela. Rāhu i Ketu su svaki pojedinačno dva puta veći od Mjeseca [Candre], a četiri puta veći od Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]. Ako nešto mi ne vidimo, ili možda ne možemo percepirati i na druge načine svojim nesavršenim čulima, te ako su nas godinama i decenijama pogrešno učili ovdje na zapadu, to nikako ne znači da to nešto i ne postoji – samo u nekim drugim dimenzijama postojanja. Temeljni princip vedske kosmologije je razumijevanje postojanja dvojne stvarnosti -- one vidljive i one nevidljive. 

 

Pred nama su uvijek vjerovatne mogućnosti otpočinjanja nekih novih projekata i poslova, te moguće uspostavljanje novih odnosa i tako generiranih interakcija u odnosima, otpočinjanja putovanja i nekih važnih dogovora, kupovine, prodaje, ulaganja, pokretanja biznisa, etc. Kako znamo, to obično dirigiraju određene karmičke okolnosti, plus spoljne, kao i naš odgovor na iste.  Ovo sve ne mora obavezno biti u skladu, često će mnogo toga zavisiti baš od našeg odgovora na karmička određenja, kao i od još nekih relevantnih faktora.

 

U ovom nekom ubrzanom tempu života i pročišćavajućim vremenima postaje suštinski važno da na neki prikladan i nama dostupan način pokušamo neutralizirati često nepovoljne karmičke uticaje, iskazane kroz interakcije guna materijalne prirode oko nas i u nama samima, ili da ih barem umanjimo. Za isto nam stoje na raspolaganju različita sredstva sofisticirane vedske kulture, kao i vedska astrologija. To je različito i zavisi umnogome od trenutnih razina svjesnosti svakog ponaosob, tačnije od mnogobrojnih karmičkih određenja koja nas prate, te od našeg truda i vremena koje ulažemo, ali ponajviše od blagoslova i milosti koje dobijamo, ili ne dobijamo. Slično ili isto važi i za osobe od kojih očekujemo da nam možda pomognu na neki način i preporuče pojedine remedijalne mjere za eventualnu neutralizaciju nepovoljnih efekata i poboljšanje onih povoljnih. Radi toga je praktično da se uvijek konsultiramo s više osoba, koje prakticiraju određene vještine i ezoterična znanja višeg ranga. Još je najbolje da idemo na konsultacije kod osoba koje istovremeno imaju i svakodnevnu neprekinutu duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON gurua, ali kako već znamo, to često nije slučaj.

 

Kaže se, ako početak nekog novog biznisa, putovanja ili poduhvata, pada u povoljno vrijeme, da je praktički već pola posla obavljeno. Ako nemamo načina da izračunamo povoljno vrijeme za otpočinjanje nekih novih projekata, poslova-biznisa, vjenčanja, putovanja, ozbiljnijih dogovora, etc., tada možemo pokušati  neutralizirati, ili barem umanjiti neke štetne uticaje prilikom putovanja i otpočinjanja novih poduhvata, tako što ćemo izbjeći neke snažnije nepovoljne periode, kao što su Rāhu-Kālam i Gulika-Kālam. Danas će biti riječi o Rāhu-Kālamu. 

 

Pitanje:Zašto Śrīla Prabhupāda nije nikada putovao četvrtkom poslijepodne i da li je to generalni princip, ili nešto što je povezano s vedskim horoskopom Śrīla Prabhupāda?”

 

Ovo pitanje su objasnili H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja, duhovni učitelj u ISKCON-u i jedan od vrhunskih vedskih astrologa današnjice, te iskusni vedski astrolog H.G. Śyāmasundara Prabhu, a objašnjenja su tehnička i detaljna. Kada god sumnjamo u nešto, te nam se otvore neka pitanja od značaja, treba da se obratimo ekspertima za tu oblast znanja.

 

Odgovor H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja:Moje razumijevanje je da je Śrīla Prabhupāda stekao tu naviku u društvu sa svojim duhovnim učiteljem His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārājom, koji je bio poznati vedski astrolog u svojoj purva-āśrami. Četvrtkom poslijepodne je Rāhu-kālam -- vrijeme kad Rāhu postaje prominentan.”

 

NAČIN IZRAČUNAVANJA RĀHU KĀLAMA JE SLIJEDEĆI -- Prvo moramo znati kada Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi svaki dan u sedmici. Rāhu-Kālam počinje u različito vrijeme za pojedine dane u sedmici, a računajući poslije izlaska Sunca i traje 90 minuta, dakle jedan sat i trideset minuta. Početak Rāhu-Kālama za dane u sedmici je :

 

Nedjelja         �������� 10.5                                    sati poslje izlaska Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]

Ponedjeljak   �������� 1.5����                 

Utorak          �������� 9��������

Srijeda          ����� 6�������

Četvrtak       ������� 7.5�����

Petak            ���������� 4.5������

Subota          �������� 3��������

 

CALCULATION EXAMPLE -- PRIMJER IZRAČUNAVANJA:

 

For coordinates of Sarajevo – Bosnia and Herzegovina -- podaci o izlasku i zalasku Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] za mjesec u toku i nekoliko slijedećih mjeseci 2019 i 2020 godine:

 

                 DATE

SUNRISE – IZLAZAK SUNCA

SUNSET – ZALAZAK SUNCA

        1 SEP    2019 SU

                   6:12:24      

                  19:19:18

        1 OCT   2019 TU

                   6:46:28

                  18:24:55    

        1 NOV   2019 FR

                   6:25:11

                  16:34:01

        1 DEC   2019 SU

                   7:03:36

                  16:06:30

        1 JAN   2020 WE

                   7:24:14

                  16:15:08

        1 FEB   2020 SA

                   7:07:32

                  16:52:35   

        1 MAR  2020 SU

                   6:25:48

                  17:32:01

 

Ako primjera radi, Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi u 6:46:28, kao u utorak 1 oktobra 2019 godine [za koordinate Sarajeva], tada na ovo vrijeme izlaska Sunca dodamo 9 sati i dobijeno vrijeme je 15:46:28   što je vrijeme otpočinjanja Rāhu-Kālama i traje slijedeći sat i trideset minuta [+ 90 minuta] do 17:16.28. Ovo možemo naći u knjizi „MUHŪRTA“ od B.V. Ramana [str. 201]. Dakle, Sunce izlazi u različito vrijeme zavisno o godišnjem dobu i odnosnoj destinaciji, dakle zavisno o geografskoj širini i dužini.  Također, vidimo da Rāhu-Kālam nije prominentan samo četvrtkom, već i drugim danima, samo u različito vrijeme po danima.

 

Ako nisu okolnosti da dođemo do tačnih pozicija planeta i aspekta, te da analiziramo i karmičke periode, njihove pod-periode i pod-pod-periode u kojima smo trenutno, te sve druge elemente u našem vedskom horoskopu u vrijeme otpočinjanja novih poduhvata, ili putovanja onda će ova tabela poslužiti. Ali,  treba naglasiti da je ovo samo za generalnu upotrebu.

 

U astrološkim tekstovima je naglašeno da postoje različite stvari, koje mogu nepovoljno uticati na vrijeme poduzimanja novih poduhvata, poslova, vjenčanja i putovanja. To je posebno važno za poduhvate s većim ulaganjima novca, vremena, energija i drugih sredstava, kao i za dalja, ili veoma važna putovanja. Ali, nijedno vrijeme nije baš savršeno.

 

KOMENTAR: Većina ljudi putuje nekuda i nekada. Kaže se da je drugo ime za jive -- živa bića, sarva-gata, ona koja su svuda prisutna -- ona koja svuda žive [Bhagavad-gītā As It Is 2.14]. Dakle, koja vole i putovati [jedno od mogućih značenja]. Pa, ako i ne putujemo, često smo u situaciji da poduzimamo neke nove projekte na poslovnom planu, ili nešto povezano s drugim našim preokupacijama, u ličnim kontaktima, etc., a sve je to najčešće itekako povezano s drugim osobama, te se javljaju i određene interakcije kroz odnose.

 

ZA SVAKI DAN U SEDMICI RĀHU-KĀLAM PADA KAKO SLIJEDI PO MUHŪRTAMA:

 

Nedjelja -- 8 Muhūrta

Ponedjeljak -- 2 Muhūrta

Utorak – 7 Muhūrta

Srijeda -- 5 Muhūrta

Četvrtak -- 6 Muhūrta

Petak -- 4 Muhūrta

Subota -- 3 Muhūrta

 

 

 

11.09.2019.

ASPECTS OF THE SIGNS [RĀŚIS] -- ASPEKTIRANJE ZNAKOVA [PART 1]


 


KO KOGA ASPEKTIRA I TUMAČENJA.

 

 CARA RĀŚIS -- POKRETNI ZNAKOVI [MOVABLE SIGNS] -- aspektiraju sve fiksne znakove [fixed signs] osim prvog u susjedstvu. Drugačije rečeno, pokretni znakovi aspektiraju znakove, koji su 5, 8 i 11 znak od njih.

 

STHIRA RĀŚIS -- FIKSNI ZNAKOVI [FIXED SIGNS] -- aspektiraju sve pokretne znakove [movable signs] osim prvog u susjedstvu. Drugačije rečeno, aspektiraju znakove, koji su 3, 6 i 9 od njih.

 

DVISABHĀVA RĀŚIS -- DVOJNI ILI DUALNI ZNAKOVI [COMMON OR DUAL SIGNS] -- se međusobno aspektiraju. Drugačije rečeno, aspektiraju 4, 7 i 10 znak od njih.

 

ASPEKTIRANJE ZNAKOVA I PLANETA

 

Aspektirani znak također uzvraća aspekt.

 

Također i planete, koje su smještene u aspektiranim znacima, aspektiraju druge znakove i planete. O tome će detaljnije biti riječi na jednom od slijedećih nastavaka.

 

Međusobno aspektiranje će ukazivati na postojanje znanja o drugome i angažiranost u sličnim aktivnostima.

 

NAPOMENA: Na današnjem postu je ukratko dato aspektiranje znakova, ili Rāśi-dṛṣṭi [pogled znakova] prema vedskoj terminologiji. U nekom od idućih nastavaka biće posebno obrađeno aspektiranje planeta, ili kako se još naziva graha- dṛṣṭi, jer to aspektiranje ima još neka posebna pravila.

 

Aspektiranje znakova je podrobnije objašnjeno u Bṛhat Parāśara Horā Śāstri, čiji je autor čuveni vedski astrolog i veliki svetac i mudrac Parāśara Muni, [prevod Girish Chand Sharma], Chapter 9.

 

PRIRODA ZNAKOVA

 

Cara Rāśis -- pokretni znakovi [movable signs]: Ovan [Meṣa], Rak [Karkaṭa], Vaga [Tulā], Jarac [Makara].

Sthira Rāśis -- fiksni znakovi [fixed signs]: Bik [Vṛṣabha], Lav [Siṁha], Škorpion [Vṛścika], Vodolija [Kumbha].

Dvisabhāva Rāśis -- dvojni ili dualni znakovi [common or dual signs]: Blizanci [Mithuna], Djevica [Kanyā], Strijelac [Dhanus], Ribe [Mīna].

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

02.09.2019.

2020 WILL BE ONE OF THE CRITICAL YEARS -- 2020 GODINA ĆE BITI JEDNA OD KRITIČNIH GODINA [PART 1]


U 2020 GODINI BIĆE ŠEST EKLIPSI PLUS KONOTACIJE GLAVNIH REZULTATA EKLIPSI U JULU I DECEMBRU 2019.

 

Prije više hiljada godina, u vrijeme preklapanja Dvāpara i Kali yuge, veliki mudrac i svetac, Śrīla Vyāsadeva je prebivao u mjestu Śamyāprāsa u području Badarikāśrama na Himalajima, na zapadnoj obali rijeke Sarasvatī, gdje i sada egzistira nakon toliko vremena, samo u nekim drugim dimenzijama postojanja. Jednog dana pri izlasku Sunca, kada se običavao okupati u vodama rijeke Sarasvatī, nakon toga zauzevši položaj za meditaciju, odjednom je postao svjestan mnogih nepovoljnosti, koje će zadesiti ljudsku rasu u nailazećem dobu Kali yugi.

 

ŚRĪMAD-BHĀGAVATAM 1.4.16

 

Veliki mudrac Śrīla Vyāsadeva vidio je nepravilnosti u obavljanju propisanih dužnosti za milenium. To se zbiva na Zemlji, u razlićitim dobima zbog uticaja nevidljivih sila vremena.

 

SMISAO: Veliki mudraci poput Vyāsadeva oslobođene su duše i zato mogu vidjeti prošlost [sadašnjost] i budućnost. Vyāsadeva je vidio buduće nepravilnosti u dobu Kali i stoga se pobrinuo za ljude kako bi mogli napredovati u tom dobu punom tame. U dobu Kali većina se ljudi zanima za prolaznu materiju. Zbog neznanja ne mogu procijeniti vrijednost života i biti prosvijećeni duhovnim saznanjima.

 

ŚRĪMAD-BHĀGAVATAM 1.4.17-18

 

Veliki mudrac koji je posjedovao potpuno znanje, mogao je zahvaljujući svojoj transcendentalnoj viziji, shvatiti kako će zbog uticaja doba Kali [Kali yuge] doći do propadanja svega materijalnog. Također je vidio da će se nevjernim ljudima skratiti životni vijek i da će zbog nedostatka vrline biti nestrpljivi. Tako je razmišljao o dobru ljudi u svim staležima [kastama] i redovima života.

 

KOMENTAR: Ovo je kraći izvod iz povijesti razloga i nastanka vedskih spisa dat u Śrīmad-Bhāgavatamu, stihovi 1.4.16 i 1.4.17-18, da nas potakne na razmišljanje o dubljim vrijednostima života i o prolaznosti materije i ovog smrtnog tijela, te svih stvari koje mi obično pogrešno smatramo isuviše važnim. Možemo biti više praktičari, nego naklonjeni duhovnim vrijednostima života, zahvaljujući spletu različitih karmičkih okolnosti o kojima će biti riječi u daljem teksta, ali znajmo da Svevišnji Gospodin i viši autoriteti u univerzumu uvijek imaju na raspolaganju dodatna sredstva da nas malo pročiste i tako postepeno osposobe za lagano duhovno napredovanje, bez obzira na naše želje i tendencije u tom trenutku, te bez obzira na prolazna, lažna tjelesna imenovanja i pripadnost određenoj rasi, kulturi i naciji, prolazne pozicije u društvu, etc.

 

U 2020 godini čekaju nas najblaže rečeno dodatna uznemirenja, te na taj način i neminovna pročišćenja, radi povećanog broja eklipsi [6]: januar 1, juni 2, juli 1, nov 1, decembar 1, a tu su i konotacije glavnih rezultata eklipsi od 2 i 16 jula, te 26 decembra 2019. Naime, kada su eklipse [pomračenja] u Dvisvabhāva Rāśiyima [dualnim znakovima], kao u navedenim slučajevima, na glavne rezultate eklipsi treba čekati i do šest mjeseci. Još preciznije, glavni rezultati eklipse dolaze kada je Mjesec [Candra] u istom znaku kao u vrijeme eklipse. Radi podsjećanja evo ponovo dole niže naznačenih datuma i vremena eklipsi u 2019 godini:

 

EKLIPSE U 2019 GODINI

 

Solar Eclipse 06.01. 2019 -- 2:42:42 [GMT 1:42:42] Partial -- Dhanus Rāśi [Sagittaius – Strijelac].

Lunar Eclipse 21.01. 2019 – 06:13 [GMT 05:13] Total -- Karkaṭa Rāśi [Cancer -- Rak].

Solar Eclipse 02.07. 2019 21:24:09 [GMT 19:24:09] Total -- Mithuna Rāśi [Gemini -- Blizanci].

Lunar Eclipse 16.07. 2019 23:31 [GMT 21:31] Partial – Dhanus Rāśi [Sagittaius –  Strijelac].

Solar Eclipse 26.12. 2019 6:18:54 [GMT 5:18:54] Application -- Dhanus Rāśi [Sagittaius – Strijelac].

 

Kao što je već pojašnjeno na nekim predhodnim postovima, rezultati eklipsi [pomračenja] će pored ostaloga zavisiti i od kuća u kojima se u našim vedskim chartovima dešavaju navedene eklipse, a vrijeme stizanja glavnih rezultata eklipse će zavisiti i od vrste eklipse prema znacima u kojima se dešavaju. Ako je eklipsa u Cara Rāśiyu [pokretnom znaku], glavni rezultati eklipse dolaze ubrzo. Ako je u Sthira Rāśiyu [fiksnom znaku]  treba da protekne 2-3 mjeseca dok glavni rezultati eklipse postanu vidljivi. Kada je eklipsa u Dvisvabhāva Rāśiyu [dualnom znaku], na glavne rezultate eklipse treba čekati i do 6 mjeseci. S druge strane ovo znači, da i u vrijeme kada nema nekih napetih aspektata opet mogu da nas stignu određena pročišćenja, kako možemo da vidimo, mjesecima nakon eklipsi.

 

Također i predhodne 2018 i 2019 godina su imale povećani broj eklipsi, ali nešto manje, po pet, a možemo da vidimo da se cijeli svijet već sada intezivno trese, kao u groznici i vidljivo kreće u jednom neprirodnom pravcu poremećenih sistema vrijednosti, stvarajući raj od virtualnog i neprirodnog načina života, stalnih tenzija, međusobnih prepucavanja i ratnih sukoba, etc. O stvarnim uzrocima velikih karmičkih pročišćenja, koja nas neizostavno čekaju više u nastavku teksta.

 

Nije dostatno samo na dostupnim serverima blogova, te drugim vrstama internetskih stranica i  društvenih mreža, te kroz permanentnu distribuciju transcendentalne vedske literature, pokušati ljudima detaljnije približiti sofisticiranu vedsku nauku, kulturu i mnogobrojne karmičke zakone, kao i više duhovne odrednice. Također je neophodno kroz svakodnevne odnose i komunikacije, ljudima u porodici i našem bližem okruženju, uvijek iznova nastojati pojasniti sve to u skraćenom obliku i reći što jednostavnijim jezikom razumljivim za svakoga, radi ubrzanog tempa života i nemogućnosti percepcije većeg broja informacija, specijalno onih informacija vezanih za transcendentalna znanja višeg ranga. Kako već znamo, većina ljudi obično uzima od svih dostupnih znanja pomalo, radi nemogućnosti fiksiranja na samo jednu vrijednu stvar od primarnog značaja [eclecticsm], dakle na ono nešto zašto se možemo čvrsto uhvatiti u svojim duhovnim traganjima, što nije subjektivno mišljenje nekoga.  

 

Praktički je trenutno nemoguća misija da nešto zaista vrijedno i edukativnog karaktera čujemo preko mnogobrojnih tv programa, u obrazovnim institucijama, u društvu u kome se krećemo, ili da pročitamo u štampi, etc. Kako već znamo, primjera radi na tv programima uglavnom dominiraju takozvani reality show programi, te politika i sadržaji s različitim vrstama prikaza tjelesnih odnosa i prekomjernih karmički zabranjenih uživanja, obično garniranih bučnom zapadnom muzikom koja prosto razara naše unutrašnja bića. Kroz navedene sadržaje, duhovno neuki pokušavaju plasirati svoje brojne mis-koncepcije, mentalne špekulacije i ogromno neznanje.

 

Generalno, ljudi ne znaju šta treba da konzumiraju, šta je karmički dozvoljeno, a šta nije, općenito manje je poznato da se nesmije ubijati i konzumirati ništa što ima oči, te kako treba da zarađujumo za elementarne životne potrebe, kako da produktivno provodimo svoje slobodno vrijeme, nepoznat je sopstveni duhovni samointeres, koji je i najpreči, etc. Ovo zbog općeg neimanja potrebnih karmičkih kvalifikacija i nepostojanja jedne sistematske edukacije prvenstveno edukatora u obrazovnim institucijama, te članova najbliže porodice i društava u kojima se krećemo. Specijalno nepovoljno na svjetonazore utiču vlasnici tv programa i voditelji, vlasnici i urednici listova, pojedine internetske stranice, etc, radi dostupnosti većem broju ljudi.        

 

Kao što je već poznato i bez eklipsi, te i bez drugih napetih aspekata, za većinu prosječnih ljudi, koji su više praktičari nego okrenuti duhovnim disciplinama, ipak je vidljiva povelika koncetracija kritične mase u različitim dijelovima svijeta, pa i u ovim našim regionima, kao i dodatna uznemirenja koja to nosi sa sobom. Za upućene, to je naznaka nakupljene enormne količine ugra-karme radi niza okolnosti. Zbog različitih interesnih sfera u toku je intezivna polarizacija odnosa između EU, USA s jedne strane, te Rusije, Kine, Sjeverne Koreje s druge strane, a tu je i treći blok – mnogoljudne arapske i islamske zemlje. Tu su i povećane tenzije generirane događanjima u Iranu, Iraku, Pakistanu, Siriji, Izraelu, Libanu, Jemenu, dijelom i u Turskoj, Sjevernoj i drugim dijelovima Afrike, obje Amerike, te između Indije i Pakistana oko Kāśmira, etc. A, vrlo slično je i kod nas na Balkanu, ako ne i problematičnije. Pored toga, kako već znamo, u toku je i pravi trgovinski rat između USA i Kine, etc. u koji se postepeno uključuju još neke zemlje. A, da i ne govorimo o tome, da tamo gdje se neki uslovno rečeno ‘bore protiv terorizma’, te ruše postojeću infrastrukturu, učestvuju svojim politikama i/ili direktno u ubijanju nedužnog stanovništva i njihovoj prisilnoj migraciji u druge krajeve svijeta, obično se “slučajno” nađu bogata nalazišta nafte, plina, ogromne količine pitke vode, dragocjeni minerali i rude metala, jeftina radna snaga, a tu su i tako stvorene mogućnosti za dodatno angažiranje kapitala na ponovnoj izgradnji razrušenog, davanju kredita i ubiranja enormnih kamata, te  na taj način držanja u svojevrsnom ropstvu i ovisnosti malih zemalja, etc.

 

Ne treba nas hvatati panika, ali moraćemo se dobro potruditi, te naučiti preventivno djelovati i prvenstveno poraditi na sebi i vlastitom pročišćavanju, kao i intezivnijem duhovnom napredovanju. Preporučljivo je distancirati se na svaki mogući način od svakodnevnih politika i izraženih nacionalnih i separatističkih težnji, te euforija enormnog naoružavanja na račun blagostanja vlastitog stanovištva u regionu i u svijetu. Neophodno je potrebno distancirati se i od svake pomisli na demonske agresije na komšije, tuđu imovinu i resurse, smišljene u kuhinjama tame i zaluđenim glavama pojedinih duhovno neukih političara, da im sada ne nabrajamo imena i dajemo im besplatnu reklamu. Ionako jako nepovoljno okupiraju umove ljudi već decenijama svakodnevnim javnim istupima, predstavama i izraženim nacionalističkim težnjama, koje prave radi sticanja moći, bogatstva i slavljenja sebe kao nekih patriota na brojnim tv programima i internet stranicama.

 

Današnje generacije, specijalno mlade, koje teže za sve novijim i naprednijim tehnologijama, te odlasku na rad negdje u inostranstvo, dobroj zaradi na zapadu i tako priskrbljenim povećanim mogućnostima za različite vrste prekomjernih tjelesnih uživanja, uobičajeno ne znaju za činjenicu da što je neko ljudsko društvo tehnološki naprednije – uglavnom je duhovno degradiranije. Generacije i generacije se rađaju dolazeći s drugih ili donjih svjetova -- neposredno iznad Zemlje i sedam sistema ispod planete Zemlje, čak i sa sistema paklenih planeta na dnu našeg univerzuma. I onda se još pitamo “Šta to bi…?”, specijalno kada su u pitanju stremljenja i politike pojedinih zaluđenih umova. Moramo znati da je u toku povećano začinjanje i rađanje takozvanog neželjenog stanovništva, začetog u seksualnim orgijama izvan reguliranih bračnih zajednica, te pod uticajima droga, alkohola, pa čak i povećano rađanje demonske populacije.  Upućenima u vedske spise je dobro poznato da su povećana velika uznemirenja u svijetu naznaka povećanog rađanja demonskog stanovništva.

 

Vidljivo je da je neophodna jedna šira edukacija specijalno edukatora, te svih uposlenika u obrazovnim institucijama i svih onih koji namjeravaju da predvode pojedine programe i projekte, te narode i države, a obično za isto nemaju potrebne karmičke kvalifikacije. Potom i svih slojeva društva. Starije generacije pamte, da su pojedine grupe ljudi decenijama prije, već bili dostigle naprednije duhovne razine, koje su sada prekrivene nacionalizmima i prolaznim tjelesnim imenovanjima, koja dolaze od fols-ega [lažnog ja] i lažnih tjelesnih imenovanja “Ja” i “Moje”, kao i inače tjelesnih koncepcija života.

 

Slijedeća grupa kritičnih godina dolazi, kako je niže navedeno:

 

2027 -- 5 EKLIPSI

2028 -- 5 EKLIPSI

2029 -- 6 EKLIPSI

2031 – 5 EKLIPSI

 

S obzirom da se treba baš dobro potruditi, potrebno je uložiti i dosta vremena i energija za ovo neko živo pisanje i stajati iza svega izloženog, molim vas da i s drugim osobama u svom okruženju, podijelite informacije iz ovog teksta, na jedan prikladan način shodno okolnostima. Pri tome ne treba puno razmišljati može li neko pravilno razumjeti ili ne, jer obično mislimo da su svi drugi “tako pali”. Osoba treba da ima samo jednu kvalifikaciju da bi joj bila prenošena znanja višeg ranga – samo treba da je živa!

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

Canto 1:  Creation            Chapter 4: The Appearance of Śrī Nārada

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 1.4.16; 1.4.17-18.

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 09/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286461

Powered by Blogger.ba