JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

21.09.2019.

RĀHU – KĀLAM FOR 2019-2020 [PART 1]

 

 

KAKO IZBJEĆI NEPOVOLJNO VRIJEME ZA OTPOČINJANJE PUTOVANJA I NOVIH PODUHVATA U 2019 -- 2020.

 

KOMENTAR: S obzirom da se nekome možda otvaraju mogućnosti i za jesenska, ili zimska putovanja, osim onih za vrijeme ljetne sezone, ili preduzimanje novih poduhvata, evo nekih korisnih praktičnih natuknica, kako izbjeći nepovoljno vrijeme za otpočinjanje putovanja i važnijih poduhvata. Dakako, pored ove ima još i niz drugih metoda u vedskoj astrologiji, ali ova je uz još neke prikladna za većinu ljudi, koji inače nisu dublje upućeni u vedsku astroogiju.

 

Uz sagledavanje mogućnosti izbjegavanja uticaja Rāhu Kālama, uvijek je preporučeno sagledati i karmičke periode u kojima smo prema više sistema Mahā Daśā predikcija i tranzite barem većih i sporijih planeta, specijalno Rāhua i Ketua, kao i druge trenutne napete aspekte i vedski horoskop u cjelini. 

 

Također, dobro je uzeti u obzir i nailazeće eklipse [pomračenja], kao i to da su 2018, 2019 i 2020 -- inače godine s povećanim brojem eklipsi. Ove godine od ukupno 5 eklipsi još nam predstoji jedna u decembru [26 Decembra 2019]. Dok će 2020 godine biti čak šest eklipsi: januar [1]. juni [2], juli [1], november [1], decembar [1,] što najblaže rečeno automatski indicira na još intezivnija dodatna uznemirenja po naše krhke duše. Kao što znamo i 2018 godine je bio povećani broj eklipsi [5]. Tako da su ove tri godine baš krizne, kako na pojedinačnom planu, tako i na planu globalnih dešavanja u svijetu, specijalno u inače kriznim područjima i svuda tamo gdje se intezivnije i povećano upražnjavaju karmički strogo zabranjene griješne aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase: 1. Imanje nedozvoljenog seksa izvan reguliranih bračnih zajednica, trafiking, prostitucija, te upražnjavanje strogo zabranjenog izopačenog seksa s istim polom i životinjama; 2. Uzgajanje životinja za ubijanje, samo ubijanje, trgovina, priprema za konzumiranje, nuđenje drugima i konzumiranje dijelova leševa životinja, ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja; 3. Intoksikacija – konzumiranje opojnih droga, duvanje i pušenje halucigenih droga i duhana; konzumiranje svih vrsta alkohola i drugih opijata koji mijenjaju svijest; 4. Kockanje i igranje hazardnih igara, igara na sreću, loto-a, lutrije, klađenje, sportske prognoze, ali i kockanje sa svojom i sudbinama drugih ljudi, imanje umnih špekulacija.

 

Da malo pojasnimo zašto se uticaji Rāhua smatraju nepovoljnim i generalno gledano s isuviše materijalističkim tendencijama, izuzev, što je jako interesantno kada je Rāhu Ātmā Karaka planeta u nečijem horoskopu, kada donosi enormne potencijale za duhovni napredak. Uticaji svakako zavise i od kuća kojima Rāhu vlada kao podvladalac, ali i od razine svjesnosti svakog ponaosob, te i poimanja šta je to povoljno, a šta nepovoljno. Drugačije rečeno, naše razumijevanje povoljnog i nepovoljnog zavisi i od toga kroz kakve kulturne naočale posmatramo svijet oko sebe. Moramo znati da Rāhu i Ketu u svom kretanju, koje je suprotno kretanju ostalih planeta, praktički stalno progone Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjesec [Candru], te nastoje da ih stignu, prekriju i pomrače, što se i dešava prilikom eklipsi-pomračenja. Zatim, tu je i ogromna masa ovih za nas nevidljivih suptilnih planeta [Planets shadows], ali zaista glomaznih nebeskih tijela. Rāhu i Ketu su svaki pojedinačno dva puta veći od Mjeseca [Candre], a četiri puta veći od Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]. Ako nešto mi ne vidimo, ili možda ne možemo percepirati i na druge načine svojim nesavršenim čulima, te ako su nas godinama i decenijama pogrešno učili ovdje na zapadu, to nikako ne znači da to nešto i ne postoji – samo u nekim drugim dimenzijama postojanja. Temeljni princip vedske kosmologije je razumijevanje postojanja dvojne stvarnosti -- one vidljive i one nevidljive. 

 

Pred nama su uvijek vjerovatne mogućnosti otpočinjanja nekih novih projekata i poslova, te moguće uspostavljanje novih odnosa i tako generiranih interakcija u odnosima, otpočinjanja putovanja i nekih važnih dogovora, kupovine, prodaje, ulaganja, pokretanja biznisa, etc. Kako znamo, to obično dirigiraju određene karmičke okolnosti, plus spoljne, kao i naš odgovor na iste.  Ovo sve ne mora obavezno biti u skladu, često će mnogo toga zavisiti baš od našeg odgovora na karmička određenja, kao i od još nekih relevantnih faktora.

 

U ovom nekom ubrzanom tempu života i pročišćavajućim vremenima postaje suštinski važno da na neki prikladan i nama dostupan način pokušamo neutralizirati često nepovoljne karmičke uticaje, iskazane kroz interakcije guna materijalne prirode oko nas i u nama samima, ili da ih barem umanjimo. Za isto nam stoje na raspolaganju različita sredstva sofisticirane vedske kulture, kao i vedska astrologija. To je različito i zavisi umnogome od trenutnih razina svjesnosti svakog ponaosob, tačnije od mnogobrojnih karmičkih određenja koja nas prate, te od našeg truda i vremena koje ulažemo, ali ponajviše od blagoslova i milosti koje dobijamo, ili ne dobijamo. Slično ili isto važi i za osobe od kojih očekujemo da nam možda pomognu na neki način i preporuče pojedine remedijalne mjere za eventualnu neutralizaciju nepovoljnih efekata i poboljšanje onih povoljnih. Radi toga je praktično da se uvijek konsultiramo s više osoba, koje prakticiraju određene vještine i ezoterična znanja višeg ranga. Još je najbolje da idemo na konsultacije kod osoba koje istovremeno imaju i svakodnevnu neprekinutu duhovnu praksu – sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON gurua, ali kako već znamo, to često nije slučaj.

 

Kaže se, ako početak nekog novog biznisa, putovanja ili poduhvata, pada u povoljno vrijeme, da je praktički već pola posla obavljeno. Ako nemamo načina da izračunamo povoljno vrijeme za otpočinjanje nekih novih projekata, poslova-biznisa, vjenčanja, putovanja, ozbiljnijih dogovora, etc., tada možemo pokušati  neutralizirati, ili barem umanjiti neke štetne uticaje prilikom putovanja i otpočinjanja novih poduhvata, tako što ćemo izbjeći neke snažnije nepovoljne periode, kao što su Rāhu-Kālam i Gulika-Kālam. Danas će biti riječi o Rāhu-Kālamu. 

 

Pitanje:Zašto Śrīla Prabhupāda nije nikada putovao četvrtkom poslijepodne i da li je to generalni princip, ili nešto što je povezano s vedskim horoskopom Śrīla Prabhupāda?”

 

Ovo pitanje su objasnili H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja, duhovni učitelj u ISKCON-u i jedan od vrhunskih vedskih astrologa današnjice, te iskusni vedski astrolog H.G. Śyāmasundara Prabhu, a objašnjenja su tehnička i detaljna. Kada god sumnjamo u nešto, te nam se otvore neka pitanja od značaja, treba da se obratimo ekspertima za tu oblast znanja.

 

Odgovor H.H. Bhanu Swāmī Mahārāja:Moje razumijevanje je da je Śrīla Prabhupāda stekao tu naviku u društvu sa svojim duhovnim učiteljem His Divine Grace Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārājom, koji je bio poznati vedski astrolog u svojoj purva-āśrami. Četvrtkom poslijepodne je Rāhu-kālam -- vrijeme kad Rāhu postaje prominentan.”

 

NAČIN IZRAČUNAVANJA RĀHU KĀLAMA JE SLIJEDEĆI -- Prvo moramo znati kada Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi svaki dan u sedmici. Rāhu-Kālam počinje u različito vrijeme za pojedine dane u sedmici, a računajući poslije izlaska Sunca i traje 90 minuta, dakle jedan sat i trideset minuta. Početak Rāhu-Kālama za dane u sedmici je :

 

Nedjelja         �������� 10.5                                    sati poslje izlaska Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]

Ponedjeljak   �������� 1.5����                 

Utorak          �������� 9��������

Srijeda          ����� 6�������

Četvrtak       ������� 7.5�����

Petak            ���������� 4.5������

Subota          �������� 3��������

 

CALCULATION EXAMPLE -- PRIMJER IZRAČUNAVANJA:

 

For coordinates of Sarajevo – Bosnia and Herzegovina -- podaci o izlasku i zalasku Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] za mjesec u toku i nekoliko slijedećih mjeseci 2019 i 2020 godine:

 

                 DATE

SUNRISE – IZLAZAK SUNCA

SUNSET – ZALAZAK SUNCA

        1 SEP    2019 SU

                   6:12:24      

                  19:19:18

        1 OCT   2019 TU

                   6:46:28

                  18:24:55    

        1 NOV   2019 FR

                   6:25:11

                  16:34:01

        1 DEC   2019 SU

                   7:03:36

                  16:06:30

        1 JAN   2020 WE

                   7:24:14

                  16:15:08

        1 FEB   2020 SA

                   7:07:32

                  16:52:35   

        1 MAR  2020 SU

                   6:25:48

                  17:32:01

 

Ako primjera radi, Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izlazi u 6:46:28, kao u utorak 1 oktobra 2019 godine [za koordinate Sarajeva], tada na ovo vrijeme izlaska Sunca dodamo 9 sati i dobijeno vrijeme je 15:46:28   što je vrijeme otpočinjanja Rāhu-Kālama i traje slijedeći sat i trideset minuta [+ 90 minuta] do 17:16.28. Ovo možemo naći u knjizi „MUHŪRTA“ od B.V. Ramana [str. 201]. Dakle, Sunce izlazi u različito vrijeme zavisno o godišnjem dobu i odnosnoj destinaciji, dakle zavisno o geografskoj širini i dužini.  Također, vidimo da Rāhu-Kālam nije prominentan samo četvrtkom, već i drugim danima, samo u različito vrijeme po danima.

 

Ako nisu okolnosti da dođemo do tačnih pozicija planeta i aspekta, te da analiziramo i karmičke periode, njihove pod-periode i pod-pod-periode u kojima smo trenutno, te sve druge elemente u našem vedskom horoskopu u vrijeme otpočinjanja novih poduhvata, ili putovanja onda će ova tabela poslužiti. Ali,  treba naglasiti da je ovo samo za generalnu upotrebu.

 

U astrološkim tekstovima je naglašeno da postoje različite stvari, koje mogu nepovoljno uticati na vrijeme poduzimanja novih poduhvata, poslova, vjenčanja i putovanja. To je posebno važno za poduhvate s većim ulaganjima novca, vremena, energija i drugih sredstava, kao i za dalja, ili veoma važna putovanja. Ali, nijedno vrijeme nije baš savršeno.

 

KOMENTAR: Većina ljudi putuje nekuda i nekada. Kaže se da je drugo ime za jive -- živa bića, sarva-gata, ona koja su svuda prisutna -- ona koja svuda žive [Bhagavad-gītā As It Is 2.14]. Dakle, koja vole i putovati [jedno od mogućih značenja]. Pa, ako i ne putujemo, često smo u situaciji da poduzimamo neke nove projekte na poslovnom planu, ili nešto povezano s drugim našim preokupacijama, u ličnim kontaktima, etc., a sve je to najčešće itekako povezano s drugim osobama, te se javljaju i određene interakcije kroz odnose.

 

ZA SVAKI DAN U SEDMICI RĀHU-KĀLAM PADA KAKO SLIJEDI PO MUHŪRTAMA:

 

Nedjelja -- 8 Muhūrta

Ponedjeljak -- 2 Muhūrta

Utorak – 7 Muhūrta

Srijeda -- 5 Muhūrta

Četvrtak -- 6 Muhūrta

Petak -- 4 Muhūrta

Subota -- 3 Muhūrta

 

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 09/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free counters



MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
235431

Powered by Blogger.ba