JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

23.11.2019.

KRITTIKĀ – THE 3RD NAKṢATRA [PART 1]


26° 40' MEṢA [ARIES – OVAN] TO  10° 00' VṚṢABHA [TAURUS – BIK].

 

KOMENTAR: U knjigama više milostivih autora, upućenih vedskih astrologa, možemo naći i veoma detaljno opisane karakteristike osoba rođenih u određenim Nakṣatrama, često datih posebno za muškarce i žene, pa i prema određenim fazama života. Inače, korisno je i pravo je malo bogatstvo doći do različitih pogleda i saznanja više učenih vedskih astrologa, koji pripadaju različitim tradicijama i školama. Opet, tekstovi koji se prezentiraju na ovom blogu, obično su kombinacija tekstova više cijenjenih autora navedenih na kraju teksta, kao i nekih skromnih ličnih saznanja, te spadaju u neke bazične kada se radi o Nakṣatrama. Tekstovi su  jednostavni, te razumljivi za svakoga i mogu dobro poslužiti u našim traganjima za znanjima višeg ranga i samospoznajom.

 

Tako, ako imamo barem nešto malo sreće, milosti i blagoslova, te saznamo, koje su  Nakṣatre prominentne prilikom našeg rođenja, specijalno Nakṣatre u kojima se nalaze Mjesec [Candra] i Lagna [Ascendent] prilikom našeg rođenja, a kasnije možda i druge planete, već ćemo moći dosta toga shvatiti o događanjima u našim životima, pažljivo proučavajući ove tekstove. Nakṣatru [zvijezdu ili konstelaciju više zvijezda] u kojoj se nalazi Mjesec [Candra] prilikom rođenja možemo zvati i našom zvijezdom rođenja. Opet, kod duhovno veoma naprednih osoba, ove će karakteristike također raditi u praksi, samo nešto više ispod površine.

 

Kaže se u svetim spisima da inače u pojedinim fazama života, imamo na raspolaganju čak 24 vrste učitelja, među kojima su i Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra] i zvijezde. Dakle, kada poželimo da malo poradimo na sebi i na svom odnosu sa Svevišnjim Gospodinom i svemu što nas okružuje, a još nije vrijeme da počnemo dobijati upute od vjerodostojnog duhovnog učitelja – ponajbolje od ISKCON duhovnog učitelja, tada preko Nakṣatri, možemo dobiti poduži spisak stvari na čemu treba da poradimo. Preko njih možemo doznati i dio vlastitih anarthi – nečistoća u srcu, s kojima se nekada teško suočiti, ali malo-pomalo – ide to. Također, ova saznanja možemo itekako dobro koristiti i kasnije u životu, kada smo već krenuli putem transcendencije i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe.

 

Veliku nauku -- vedsku astrologiju, najveću od svih, trebamo pokušati shvatiti i kao sredsvo  samopomoći  – dakle za svojevrsno samopročišćenje i samoozdravljenje, ali također i kao odlično sredstvo za pomoć drugima, a nikada ne kao dodatno sredstvo za manipuliranje drugima i svojevrsno iskorištavanje drugih, kao što je često naš uobičajeni mentalitet, samo što smo toga ponekada blaženo nesvjesni.

 

Obično je potrebno da malo dublje zavirimo u naše srce, te da svoj um pokušamo istrenirati tako da ne osjećamo svakodnevnu tjeskobu i patnju, različite frustracije, strahove od neimaštine, bolesti, starosti i smrti, da manje tražimo greške u drugima jer smo i sami okean grešaka, da možda više ne težimo osvetoljubivosti i da ne težimo svojevrsnoj pohlepi prema imovini drugih, te da nemamo i druge nepovoljne tendencije i emocije, koje će zasigurno blokirati prvo nas same, pa onda moguće i druge ljude u okolini. Kada već  dođe do određenih blokada usljed stvaranja nepovoljnih emocija, tada obično počinjemo osjećati intezivnu bol na nekom dijelu tijela, do koga uglavnom dolazi i radi nedostatka kisika u pojedinim čelijama organizma i pored toga što preventivno upućuje na određeno oboljenje. Dakle, znajmo da nepovoljne emocije pored ostaloga blokiraju normalan pristup kisika i drugih hranljivih supstanci čelijama organizma.

 

Kako možemo vidjeti iz podnaslova, Nakṣatra Krittikā je pozicionirana na kraju znaka Ovna [Meṣe -- Ariesa], te zahvata i početak Bika [Vṛṣabhe -- Taurusa].  Nakṣatra Krittikā zauzima 13° 20’ lučnih nebeskog svoda, kao i svaka druga.

 

Ime Nakṣatre Krittikā korenspodira s arapskim Ath-Thuraiya [the little thick set group] na Arab Manzil; Tauri ili Alcione na grčkom; Mao na Chinese Sieu.

 

Krittikā ima Rākṣasa ili nižeklasnu prirodu, ali su njeni uticaji mješovite prirode. Predstavlja fizičku i kreativnu snagu, ili energiju kojom se može dostići moć. Njome upravlja Agni – božanstvo vatre [klasa polubogova] i zato uzrokuje vatrene senzacije za tijelo i um. Životinja koja simbolizira ovu zvijezdu je ovca, a kasta kojom upravlja su intelektualci.

 

KADA SE OVA NAKṢATRA NALAZI NA LAGNI -- ASCENDENTU – tada pokazuje ponosnu, dostojanstvenu i časnu osobu, punu ambicija i željnu moći. To je ljuta, ali istinoljubiva osoba, koja ima vrlo jak apetit. Osobe rođene pod uticajem ove Nakṣatre imaju nepostojan um, ali su i vrlo vješte i mogu zadobiti mnoge posjede.

 

KADA SE MJESEC [CANDRA] NALAZI U NAKṢATRI KRITTIKA – osoba je tada poznata, slavna i veoma sjajne pojave. Veoma obilno jedu i vole -- privlače ih tuđi bračni partneri. Veoma su odlučni, ali ipak im je um nestabilan.

 

KADA SE MJESEC NALAZI U RAZLIČITIM ČETVRTINAMA [QUARTERS] ILI PADAMA OVE NAKṢATRE -- tada se manifestiraju slijedeći rezultati:

 

PRVA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 26° 40' ARIESA [MEṢE -- OVNA DO 00° 00' TAURUSA [VṚṢABHE --BIKA] – Mudrost, lijepi maniri, bolešljivost, ali i dugovječnost, ukus za raznolikosti kada su u pitanju uživanja i znanja.

 

DRUGA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 00° 00' DO 3° 20' TAURUSA [VṚṢABHE --BIKA] – Osoba ne voli spiritualiste, radi one stvari, koje vrijeđaju mnoge ljude i koje su u spisima zabranjene, nagovara druge ljude na iste takve radnje.

 

TREĆA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 3° 20' DO 6° 40' TAURUSA [VṚṢABHE --BIKA] – Hrabrost i ponos, indiskretnost, brzopletost, osoba voli prostitutke i ima sumnjiva sredstva za život.

 

ČETVRTA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 6° 40' DO 10° 00' TAURUSA [VṚṢABHE --BIKA]  – Lopovske navike, poniznost pomiješana sa arogancijom, brižljiva, siromaštvo, problematićnost, bolešljivost, osoba pati od mentalnih smetnji.

 

Planeta Gospodar [Lord] Nakṣatre Krittikā je Sunce [Sūrya Nārāyaṇa]. Na duhovnoj razini autoritet je Gospodin Śrī Rāmacandra.

 

ASTRONOMSKA PRIČA KOJA JE U POZADINI ASTROLOŠKIH ZNAČENJA ZA  NAKṢATRU KRITTIKA

 

KOMENTAR: Ove astronomske priče su obično jako indikativne, samo treba malo više vremena da se pronikne u njihovu suštinu, kao i poruke koje nose sa sobom, a pošto su pisane pomalo arhaičnim jezikom trebamo se predhodno naviĆI na takav način izražavanja.

 

KRITTIKĀ – [KRITT = SJEĆI] – ZNAČI INSTRUMENT ZA SJEĆENJE

 

Formirana je od šest malih zvijezda, koje leže u grozdu, plus jedna velika  i oblikuje starinski instrument za sjećenje. Prva je na listi od 27 konstelacija [asterizama] Taittiriya brahmana i ponekad je smještena zajedno sa proljetnim ekvinocijem najavljujući Novu godinu [vedska nova godina počinje u različito vrijeme od zapadne]. Prema spisima Krittikā je bila prije  poznata kao Yaśoda, majka Gospodina Śrī Kṛṣṇe i to ime ima značenje: YAŚA-- briljantna-sjaj i DA-davati-dati, te komplet riječ poprima  značenje -- ona koja daje svjetlost – sjaj, aludirajući na astronomsku činjenicu da slabo zimsko Sunce zadobija moć u vrijeme tačke Vernalnog Ekvinocija, proljetnog Ekvinocija. U vrijeme Pojave Śrī Kṛṣṇe na planeti Zemlji, ta je tačka ležala u Nakṣatri Krittikā. Ista Nakṣatra Krittikā je bila poznata i kao Mātrika ili 6 majki [pomajki], koje su odgajale Kārttikeyu [Kārttikeya je Śivin sin i general rajskih trupa].

 

Rečeno je da su šest dana, šest majki, živile zajedno u pećini, gdje su bile razdvojene od svojih muževa, zbog sumnje u preljubu. Muževi su im bili: Marīci, Aṅgirā, Atri, Pulasya, Kratu i Pulaha. Bio je još jedan sveti čovjek s njima, koji se zvao Vasiṣṭha, čija je žena Arundhati bila krajnje predana svom mužu i uvijek je živila s njim. Agni – polubog vatre je osjećao privlačnost prema predivnim ženama svetaca, ali ne uspijevši da ih dobije, otišao je u šumu da počini samoubistvo.

 

Swaha, kći Dakṣe, koja je bila zaljubljena u Agniya, prihvatila je mogućnost flertovanja s njim – šest puta prerušena u šest žena svetaca, ali nije mogla usvojiti oblik Arundhati – žene sveca Vasiṣṭhe, na račun njene iznimne čestitosti. Sjeme Agniya, izbačeno šest puta u njegovim susretima s prerušenom Swahom,  Swaha je našla prerušena u pticu i bacila s vrha planine, gdje su živjele žene šest svetaca. Moćno dijete je rođeno tamo i nazvano Skanda i imalo je šest lica, dvanaest očiju, dvanaest ruku, dvanaest nogu, ali jedan običan vrat. Skanda je oženio Devasenu – carsku kći i postao komandant carske vojske.

 

Sveci, saznavši da je sin rođen u okrilju njihovih žena i posvojen od njih, razveli su se od njih sumnjičeći ih za nevjerstvo sa Agniyem.

 

Priča aludira na Sedam Zvijezda Saptarṣi Maṇḍala [Ursa Major], koje predstavljaju sedam svetaca, a mala zvijezda smještena blizu jedne od njih – predstavlja Arundhati. Krittikā je smještena malo dalje od Urse Major – predstavlja razvedene žene svetaca. Devasena, Vinata i Swaha su kao male zvijezde smještene blizu Krittike, a sve one smještene su blizu Oriona – koji predstavlja Skandu. Vjeruje se da kada čovjek ne može vidjeti zvijezde Krittikā, Arundhati, Vasiṣṭha, Dhruva i Viṣnupada – to pokazuje da mu je smrt blizu. Po ovoj astronomskoj priči predsjedavajuće božanstvo je Agni – bog vatre [fire-god = klasa polubogova], ali se trebamo ravnati prema višem određenju da je planeta Lord -- Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], te da je Gospodin Śrī Rāmacandra duhovni autoritet za Sūrya Nārāyaṇa.

 

NOTE: Text is on Bosnian language. Please, use the Google Translate to translate the text from Bosnian to English language: https://translate.google.com/#bs/en/

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCES:

 

How To Read Your Horoscope – The basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

The Scientific Base of Indian Astrology – RamaKrishna Shastri

Nakshatra [Constellation] Based Predictions [With Remedial Measures] – K.T. Shubhakaran

 

Yantra Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]
15.11.2019.

PAÑCĀṄGA – DNEVNO PLANIRANJE AKTIVNOSTI [PART 1]


WHAT IS PAÑCĀṄG?

 

KOMENTAR: Ovo je kratko praktično uputstvo za upotrebu Pañcāṅga u svakodnevnoj praksi, preko jednog od dostupnih linkova, a još detaljnije će biti pojašnjeno nekada kasnije, zavisno od raspoloživog vremena i drugih okolnosti. Inače na internetu možemo naći više linkova, koji prezentiraju Pañcāṅg. Za modernog čovjeka i ubrzani tempo života, postaje sve više prominentno brižljivo planiranje života na duge staze, pa čak i dnevno planiranje aktivnosti. Tu mogu biti od znatne pomoći astrološki programi i linkovi za Pañcāṅg. Na internetu ćemo obično naći naziv 'Panchang', dakle bez latiničnih transkripcija sanskritskih slova, često i bez zadnjeg slova „a“, koje se u Indiji u svakodnevnom govoru obično ne izgovara ako je kratko „a“, iako se piše.

 

Pañcāṅg sadrži dosta korisnih podataka. Za početno upoznavanje dobro je početi pratiti barem povoljne i nepovoljne periode u toku dana.

 

NEPOVOLJNI PERIODI: 1. Yamagaṇḍa; 2. Gulika Kālam; 3. Dur Muhūrat; 5. Varjyam.

 

POVOLJNI PERIODI: 1. Abhijit Muhūrat; 2. Amrit Kālam; Brahmā Muhurat.

 

PROKERALA: Pañcāṅg ili Pañcāṅgam je dnevni indijski kalendar, koji se zasniva na položaju nebeskih tijela. Pañcāṅg predstavlja važne astrološke podatke u tabelarnom obliku i pruža vrijedne informacije astrolozima i svima koji se bave astrologijom. Pañcāṅg igra važnu ulogu u odabiru pravog dana i vremena, tj. Shubh Muhūrata za obavljanje obreda u tradicionalnom hinduističkom društvu.

 

Pañcāṅg je sanskritska riječ koja znači Pet udova. Ovih Pet udova predstavljaju pet izvora energije i vidljivih i nevidljivih, što ih ovi segmenti označavaju u jednom danu. Lokacija, vremenska zona, vrijeme i datum, etc., su vrlo važni u određivanju ispravnog Pañcāṅga za određeni dan. Pañcāṅgam se odnosi na pet atributa dana - Tithi [Lunar Day, Lunarni dan], Yoga [odnos između pozicija Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjeseca [Candre], Vara [dan u sedmici], Nakṣatra [sazviježđe, asterizam, skupina zvijezda] i Kāraa [polovina Lunarnog dana]. Najprikladnije vrijeme za osiguranje odgovarajuće ravnoteže pet atributa poznato je pod nazivom Muhūrtham ili Muhūrat. Pañcāṅgam astrolozi koriste za utvrđivanje povoljnih vremena za razne društvene i religiozne događaje.

 

Pañcāṅg može biti različit za dva različita mjesta čak i za isto vrijeme. 2019 Pañcāṅg USA razlikuje se od Pañcāṅg UK, iako su odabrani isti datum i vrijeme. Čak i mjesta unutar USA mogu imati različit Pañcāṅg za isto vrijeme.

 

KOMENTAR: Kod praktične upotrebe Pañcāṅga mogu se javiti prividne neusklađenosti u nekim slučajevima, jer sve je personalno. Treba uvijek imati u vidu i cijeli vedski chart osobe o kojoj se radi, karmičke periode u kojima smo, lične potencijale i prepreke, trenutne aspekte i one karmički ugrađene, etc.  Pored toga, neke kontraverze se mogu pojaviti, ako pored Pañcāṅga detaljnije ne sagledamo i još neke elemente od važnosti, kao što su predominirajuće yoge toga dana [odnos između pozicija Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjeseca [Candre], zatim trenutni tranzit [Gocāra] Mjeseca [Candre] kroz Nakṣatre, etc.

 

Primjera radi, ako je određenog dana prominentna neka od nepovoljnih yoga kao što su Atigaṇḍa, Gaṇḍa, Parigha, Viskumbha, Vyatīpāta, etc., a mi posmatramo samo povoljne sate prema Pañcāṅgu, može doći do izvjesnih kontradikcija. Naime, u tabelarnom prikazu imaju naznačene yoge toga dana, ali je potrebno poznavati, koje su yoge povoljne, a koje nepovoljne, kao i njihov intezitet. Ali, u stvari kontradikcija i nema, samo je u pitanju razina svjesnosti s kojom nešto posmatramo.

 

Slično je i kada su u pitanju Nakṣatre kroz koje prolazi Mjesec [Candra] u tranzitu toga dana [Gocāra]. Da naglasimo, Mjesec je posebno važan za planiranje dnevnih događanja. Ovo će biti potrebno detaljnije razraditi na posebnom postu.

 

Navedeni link daje automatski podatke za lokaciju i koordinate s kojih se javljamo. Moguće su manje razlike u vrijednostima kordinata u programu od onih sa kojima mi raspolažemo, ali to su neznatne razlike. Ipak, pri kraju sadržaja linka za svaki slučaj postoje i opcije za unos tačnih kordinata destinacije trenutnog boravka, kao i za neki drugi datum i destinaciju za koje želimo sagledati Pañcāṅg. Budimo spremni da je nekada potrebno unijeti podatke nekoliko puta, pa da budu prihvaćeni, vjerovatno zbog većeg broja posjeta i mogućih ograničenja u programu.

 

LINK ZA PAÑCĀṄG NA ENGLESKOM:

 

https://www.prokerala.com/astrology/panchang/

 

LINK ZA PAÑCĀṄG S PREVODOM:

 

https://translate.google.ba/translate?hl=hr&sl=en&u=https://www.prokerala.com/astrology/panchang/&prev=search

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

08.11.2019.

BHĀRAṆI – THE 2ND NAKṢATRA [STAR] [PART 1]


13° 20' TO 26° 40'  OF MEṢA-RĀŚI [ARIES – OVAN]

 

KOMENTAR: Jako je preporučljvo detaljno proučiti svoje Nakṣatre, pogotovo kada su prominentni neki napeti aspekti i kada nas čekaju dodatna uznemirenja, kao i povećana pročišćenja, htjeli mi to ili ne. Proučavajući položaje Mjeseca [Candre] i Lagne [Ascendenta], pa zatim i svih drugih planeta po Nakṣatrama, koje su indikatori naših uslovljenosti iz prošlih života – naše karme, možemo dobiti dodatne uvide u nijanse naše prirode i karaktera, te gdje su zapreke, a gdje nade i pomoći.

 

Kao što je navedeno na predhodnom postu o Nakṣatri Aśvinī,  Nakṣatre su na velikoj udaljenosti od naše planete Zemlje i zbog toga izgledaju kao da su nepomične, te od davnina služe ljudima kao savršeni svjetionici za daleka prekomorska putovanja. Nakṣatre su na vertikalnoj udaljenosti iznad Zemlje 4.000.000 milja.

 

Prema nekim autorima ime Nakṣatre Bhāraṇi korespondira s arapskim Al-Butain [the little belly], s grčkim 41/35 Arietis or a Muscae, kineskim Oei [Chinese Sieu].

 

Bhāraṇi je mānuṣya ili zemaljska zvijezda oštre prirode. To je zvijezda obuzdavanja – suzdržanosti. Simbolizira je materica, što znači da ova zvijezda može sakriti, ili prekriti stvari. Nosi ideje borbe i patnje. Njome upravlja Yamarāja, ili Dharmarāja – gospodar smrti [ranga polubogova] i ukazuje na ljude, koji su vezani za materijalni svijet. Životinja koja je simbolizira je slon i ukazuje na radničku klasu.

 

Nakṣatrom Bhāraṇi vlada planeta Venera -- Śukra graha [Venus]. Na duhovnoj razini autoritet za Veneru je Lord Paraśurārma.

 

KADA JE OVA ZVIJEZDA NA LAGNI [ASCENDENTU] – nalazimo na nestalnu osobu, promjenljivog mišljenja, ovisnika o suprotnom polu. Oni su ponosni i hrabri ljudi sa dobrom dugovječnošću. Vole svoju rodbinu i pomažu svojim prijateljima. Obično imaju nekoliko djece. To je vitalan lik, karakter, koji je povodljiv, upitnog moralnog ponašanja i zna da uzrokuje tuđu ljubomoru.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U NAKṢATRI [ZVIJEZDI] BHĀRAṆI – osoba nije bolešljiva, oslobođena je od bolesti, pametno obavlja svoj posao, sretna je i ispunjava svoje obaveze – posao.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U POJEDINIM PĀDAMA [QUARTERS] ILI ČETVRTINAMA NAKṢATRE BHĀRAṆI, MANIFESTIRAJU SU SLIJEDEĆE OSOBINE:

 

1 PĀDA -- MJESEC NA 13° 20' – 16° 40' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Snažan temperament, crvenkaste kose, u mogućnosti je poraziti svoje neprijatelje, otvorenog uma, hrabri i istrajni.

 

2 PĀDA -- MJESEC NA 16° 40'  – 20° 00’ MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Lijepi, pametni, slabi na suprotni pol, posjeduju znanje o pisanju i imaju religiozan um.

 

3 PĀDA -- MJESEC NA 20° 00'  --  23° 20' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Mršavi i visoki, krupnih očiju, puno ponosa, ali s mudrošću, uravnoteženog temperamenta.

 

4 PĀDA -- MJESEC NA 23° 20'  --  26° 40' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: – Hrabri, okrutni, ponosni, tvrdoglavi, imaju loše društvo, malo dobrih osobina.

 

ASTRONOMSKA POZADINA – PRIČA O NAKṢATRI BHĀRAṆI

 

KOMENTAR: Kod opisa prve Nakṣatre su izbjegnute ove astronomske priče, koje idu uz svaku zvijezdu – Nakṣatru, ali znaju biti jako indikativne za onog o kome se radi. Razlog je bio da možda neko ne bi krivo protumačio ono što ga sljeduje, radi nekih opaski autora, ali evo ipak, barem od druge Nakṣatre, kao i ono što je bar dijelom shvatljivo, a ima stvari u koje je veoma teško proniknuti, gotovo nikako. Rečeno je već na prošlom postu da u Jyotiṣu ima stvari koje su čak kodirane i duboko sakrivene. Dakako, treba malo dubljeg promišljanja i meditacije na suptilnijim razinama, a nekada i na transcendentalnim, pa možda s vremenom prodrijeti u pozadinu priče, ili onoga što je rečeno između redaka. Detalji iz astronomskih priča, koji idu uz naše Nakṣatre, često nam mogu jako pomoći da bolje shvatimo sami sebe, te kako funkcioniramo.

 

Ponekada u Indiji stavljaju i izgovaraju umjesto slova “v” – slovo „b“ i obratno, tako da to ne treba da nas zbunjuje, jer će biti primjetno kod tekstova nekih autora. Primjera radi, nekada se za Vṛndavan [Vrindavan], jedno od svetih mjesta i poznatijih mjesta hodočašća u Indiji,  kaže Brindavan, etc.

 

Nekada je originalno ime za Nakṣatru Bhāraṇi bilo Apavarani [Apa = loše + vrit = topreserve -- čuvati], što znači --  onaj koji čuva oštećene stvari, ili se koristi za čuvanje oštećenih stvari, ili mrtvih tijela.

 

To je skraćeno kao Varani. Ova Nakṣatra je formirana od tri zvijezde koje izgledaju kao trougao, koji je možda korišten u stara vremena kao objekat za nošenje oštećenih stvari ili mrtvih tijela.

 

Predsjedavajuće božanstvo  je zamišljeno kao Yamarāja, Yama – bog smrti [klasa polubogova].

 

KOMENTAR: Moje razumijevanje ove astronomske priče uz Nakṣatru Bhāraṇi je da osoba, koja je pod uticajem ove zvijezde, ili preko Ascendenta – Lagne ili tako što joj je Mjesec [Candra] u Nakṣatri Bhāraṇi, vjerovatno treba da malo više prouči sve što ide uz poznavanje Yamarāje, Dharmarāje – poluboga smrti, njegovih aktivnosti, te inače svega kada je riječ o dharmi [našem pravilnom djelovanju] i reinkarnaciji. Moguće je da će tako posredno doći do nekih detalja, koji mogu pomoći kod boljeg razumijevanje vlastite osobnosti. Kao što je poznato, reinkarnacija je brisana iz nekih teoloških spisa u svijetu, tako da su svi opisi ostali uglavnom u vedskim spisima.

 

Također, moguće je u nekim slučajevima, s obzirom da se Nakṣatra sastoji od tri zvijezde, da treba  obratiti povećanu pažnju – da nešto uvijek u troje bolje funkcionira, ili će tako bivati bez obzira na želje i ishod. Možda će biti u pitanju još neke dvije osobe i tako to, kao neki trio, ali to ipak ostavljam vama da svako realizira kod sebe.  Ovo su samo neke od mogućih natuknica.

 

Ima još jedna iskustvena stvar, koja je baš uočljiva – osobe s Nakṣatrom Bhāraṇi je zaista malo teže razumijeti, jer često ne kažu do kraja neke stvari – ostaju kao malo prikrivene ili neizgovorene.

 

NOTE: Text is on Bosnian language. Please, use the Google Translate to translate the text from Bosnian to English language: https://translate.google.com/#bs/en/

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCES:

 

How To Read Your Horoscope – The basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

The Scientific Base of Indian Astrology – RamaKrishna Shastri

Nakshatra [Constellation] Based Predictions [With Remedial Measures] – K.T. Shubhakaran

 

Canto 5: The Creative Impetus  Chapter 22: The Orbits of the Planets

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 5.22.8; 22.11

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

 

YANTRA FOR VENUS [ŚUKRA GRAHA]
01.11.2019.

HELP WITH PROBLEMS WITH SUBTLE BEINGS -- POMOĆ KOD PROBLEMA SA SUPTILNIM BIĆIMA [PART 1]


PRAVṚTTI-MĀRGA – PUT ČULNOG [OSJETILNOG] UŽIVANJA JE NIŽI PUT.

NIVṚTTI-MĀRGA – PUT ODRICANJA ZA VRHOVNI CILJ JE VIŠI PUT.

 

Pred nama je uvijek mogućnost slobodnog izbora puta kojim ćemo se kretati u ovom životu, ali i odgovornost za posljedice.

 

Kako god, moramo uvijek biti svjesni da je oko nas, zavisno od okolnosti, jako puno suptilnih bića, koja mi obično ne možemo percepirati, izuzev kao uzroke nekih nepovoljnih događanja. Dakako, što smo  pročišćeniji i naše aktivnosti – to je i atmosfera oko nas. Povremeno se javljaju osobe kroz direktne kontakte, ili putem interneta, kojima je baš neophodno potrebna pomoć radi problema nastalih od suptilnih bića, uznemirenja koja im donose, te nerijetko i privremene opsjednutosti. A, vjerovatno da je broj onih, koji ne smiju ni pomisliti da razgovaraju s nekim o ovim temama, višestruko veći. Za neke je to čak neka vrsta tabu tema, kao što bi se reklo. Interesantno je da takve osobe obično još i dodatno nastradaju, jer se obraćaju nekvalificiranim osobama, koje su vrlo često i same podložne takvim uticajima i najčešće nemaju blagog pojma o suptilnim i duhovnim dimenzijama te pojave.  Jadni ljudi još potroše dragocjeni novac na lažne iscjelitelje, vidovnjake, lažne proroke i tobožnje istjerivače duhova [egzorciste], te ih još i vlastita sredina dodatno izblamira.

 

Pored vedskih remedijalnih mjera, da usput pomenemo i neka od istraživanja na zapadu, radi približavanja materije našim zapadnim umovima. Prema nekim istraživanjima na zapadu, jedna od tri, a ponegdje čak dvije od tri osobe imaju po jednog duha privjeska, kao što bi se reklo, a nekada i više njih. To je izraženo svuda tamo gdje se uzgajaju životinje za klanje i ubijanje na druge načine, te vrši njihovo ubijanje, trgovina, pripremanje za ishranu na različite načine, te nuđenje drugima i konzumiranje dijelova njihovih leševa. Ista pojava je prisutna i u vinorodnim krajevima i krajevima gdje se uzgajaju grožđe, šljive, jabuke, drugo voće i kulture [hmelj] radi destilacije alkohola, te proizvode različite vrste rakija, viskija, konjaka, piva, etc. i povećano uživa, zatim svuda tamo gdje je izražena prostitucija i druge vrste izopaćenog karmički zabranjenog seksa izvan reguliranih bračnih zajednica, specijalno tamo gdje se rade grupne orgije, danas nazovi partijanje.

 

Pogotovo tamo, gdje imanje posve uvrnutih, bolesnih i izopačenih seksualnih odnosa sa istim polom i životinjama prelazi u naviku, svuda tamo gdje je u toku trošenje različitih vrsta opijata, specijalno droga, alkoholnih pića i svih drugih vrsta intoksikacija, kao i farmaceutskih preparata koji mijenjaju svijest, svuda gdje se kocka i igraju različite vrste igara na sreću, pogotovo naveliko, gdje se inače obrće velika količina novca od trgovine oružjem, drogama, ženama i djecom, od prostitucije, te specijalno svuda tamo gdje se kolju i na druge načine ubijaju jadne nevine životinje, ptice, perad, ribe, školjkari, njihovi mladi i jaja -- radi konzumiranja njihovih leševa, koje neke šaljivđije na izvikanim tv shemama zovu mesom i različitim delicijama -- dakle svuda tamo gdje se upražnjavaju različite vrste karmički strogo zabranjenih i kažnjivih griješnih aktivnosti.

 

Prije svega neophodno je znati da svako živo biće u svom srcu nosi 16 anarthi, ili 16 nečistoća srca, obično podijeljenih u 4 grupe po 4. Dug je proces čišćenja srca od ovih suptilnih nečistoća, ali je itekako primjenjiv i savladiv uz određeni trud i neophodne blagoslove.

 

Pored toga, mogući su napadi i različitih suptilnih bića, što je današnja tema. U slučaju potrebe, ovaj tekst će biti dopunjavan i dalje.

 

NEKE OD OSNOVNIH USPJEŠNIH REMEDIJALNIH MJERA [MJERA ZA POBOLJŠANJE]. POSTOJE PO INTEZITETU I SNAŽNIJE REMEDIJALNE MJERE, ALI SU MALO TEŽE PROVEDIVE ZA PROSJEČNE KARMIČKE USLOVLJENOSTI.

 

Možemo krenuti sa stepenovanim remedijalnim mjerama zavisno od okolnosti kod svakoga. Neka svako odabere ono što mu trenutno odgovara.

 

Svaki dan na glas recitirati Deveto poglavlje Bhagavad-gīte As It Is -- misli se na tekstove na sanskritu. Deveto poglavlje ima ukupno 34 stiha. Za osobe koje dobro pamte moguće je lako naučiti sva 34 stiha napamet za vrlo kratko vrijeme.

 

Pomaže i zaštitna mantra Hanumāna, ili kako ga još zovu i Hanumānaji ili Añjaneya -- treba je početi svakodnevno mantrati čim se pojave problemi sa suptilnim bićima:

 

oḿ kaśi kukṣa vara vara

añjanā pavana vara pūtra  

oḿ hrīḿ hanumān phat

 

Postoji i duža Hanumān Chalisa mantra. Kod prve pojave problema sa suptilnim bićima, treba je odmah i svakodnevno početi slušati i zatim postepeno početi recitirati. Dakako, ova je mantra moćnija po svom intezitetu nego predhodna.  

 

U nekim slučajevima može da se radi i o višim nebeskim rasama i prisustvu  superiornijih živih bića, čak nekada i ranga polubogova, koja obično posjeduju mistične moći i mogu da se pretvore u najmanji od najmanjeg, ili da postanu nevidljivi, etc. Možemo ih razlikovati po intezitetu i prepoznavanju energija koje emaniraju – samo se treba istrenirati u tom pravcu. U nekim okolnostima ih možemo čak i snimiti foto aparatom ili kamerom u mraku, najprije ako postoji neko izvanjsko osvjetljenje iza njih. Mogu biti i u formi većih svjetlećih lopti ili izduženih formi, te sa unutrašnjošću i ivicama, koje vidljivo vibriraju u svim nijansama boja, te emaniraju zamjetljivu energiju. Ali od ovakvih vrsta superiornijih živih bića obično ne može biti štete, samo nerazumijevanja njihovih namjera, energija i misije.

 

Neka od suptilnih bića mogu se primijetiti i kao male svjetle tačkice, krugovi i izduženi krugovi i slično – to su onda neka manje moćna i sitnija bića. Na zapadu ovakve pojave zovu orb-light, vjerovatno zbog nedovoljnog poznavanja njihove prave prirode.

 

Nekada okolna suptilna bića mogu da vrše snažan pritisak na nas -- da mi odradimo posao za njih, te da preko našeg seksa uspiju izaći iz paralenih dimenzija postojanja i dobiju grubo fizičko tijelo. Tada po rađanju i odrastanju mogu normalno uživati kao i drugi. Tako da nas ne smije iznenaditi nekada intezivna seksualna želja – dakle može doći i na takav način, a da toga uopšte nismo ni svjesni.

 

Inače,  nikada se ne treba obraćati za pomoć zbog problema sa suptilnim bićima, bradatim i zapuštenim osobama s dugom kosom i brkovima, neurednim i nečistim, te osobama, koje nemaju potrebno duhovno i filozofsko znanje za razumijevanje tih pojava. Dakle, česti su oni koji nikako nisu kvalificirani, iako se često mogu baš kao takvi predstavljati, kao što to na žalost imamo prilike vidjeti u praksi, kao i na tv ekranima u kasne noćne sate, internetu i dr. medijima. I onda se ti isti mediji još pitaju u nekim, kao edukativnim emisijama -- odakle današnjoj djeci i mladim osobama pomisli o nedopuštenim aktivnostima i nedopustivo ponašanje – drogiranje, opijanje, agresivnost prema sebi i prema drugima, fizičko zlostavljanje drugih, različite seksualne izopačenosti, konzumiranje različitih nedodirljivih sastojaka za ljude, etc. A, i sami su uzročnici i nosioci potpuno pogrešne edukacije.

 

Opet, posebna je priča kod uobičajenog nepostojanja adekvatne duhovne pripreme i usmjerenja mladih osoba i nametanja nekih jako niskih standarda, a sve u ime ovo svjetovnog bon-tona i materijalistikih pobuda, često povezanih i s nekim pogrešnim i prevarnim religioznostima. Zašto? Često zato što i osobe, koje žele drugima nametati neka svoja uvjerenja, nemaju ni blizu potrebno duhovno  znanje, već su i same na nekoj niskoj stepenici, koja je često čak ispod neke početne vjere. Dakle, nisu još stigle na svom duhovnom putu traganja za vječnim istinama i znanjima višeg ranga do razina, da budu upućene u sofisticirana vedska znanja i Bhagavata-Dharmu, vječnu Dharmu -- Sanātana-Dharmu svakog živog bića u ovom i drugim materijalnim univerzumima. Inače, riječ dharma ima više značenja. Jedna od jednostavnijih definicija pojma dharma je: dharma je ispravno djelovanje, ili oblik djelovanja i ovo je jedna od esencijalnih tema u vedskoj filozofiji. Postoje i mnoge druge definicije, kao i prevodi riječi dharma i većina njih su već pojašnjena na nekim postovima od prije na ovom i drugim blogovima, a biće govora na istu temu i na postovima koji slijede uzimajući u obzir i već započete teme, te shodno vremenu, mjestu i drugim okolnostima. Za detaljnija pojašnjenja riječi dharma potrebno je proučiti niz stihova u vedskim spisima. Možemo početi recimo od stihova navedenih u Śrīmad Bhāgavatamu 1.2.6 – 1.2.21, dakle nekih šesnaest stihova. His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Svāmī Śrīla Prabhupāda je napisao i posebnu knjigu Dharma-The Way of Transedence [Dharma-put transcendencije], gdje su navedena detaljnija pojašnjenja pomenutih stihova.   

 

MANJE JE ZNANO U ŠIROJ JANOSTI DA SE PLANETA SUPTILNIH BIĆA -- DUHOVA ILI BHUTA, SABLASTI, TE RĀKṢASA I PIŚĀCA I ONIH KOJI SE BAVE CRNOM UMJETNOŠĆU [CRNOM MAGIJOM], NALAZI SAMO NA OSAMSTO MILJA IZNAD PLANETE ZEMLJE. TAKO DA SMO IM BLIZU,  NA DOHVATU RUKE, KAO ŠTO BI SE REKLO.

 

Baš mnogobrojna suptilna bića, dakle bića, koja trenutno nemaju fizičko tijelo iz različitih razloga, tu spadaju i samoubice, te kažnjene osobe koje ispašataju kaznu dodijeljenu od boga smrti Yamarāje, su često tu u našoj neposrednoj blizini, a specijalno na grobljima, te kako je već prije navedeno na svim mjestima razvrata i prostitucije, gdje su kockarnice, klaonice i mjesta gdje se jedu dijelovi leševa ubijenih životinja, na svim mjestima gdje se troše različite vrste droge i opijata -- alkohol i slično. Neka od suptilnih bića su relativno dobra, a neka su pomalo i nestašna, a neka su i jako zločesta i treba se znati odbraniti od njih.

 

Zašto suptilna bića [duhovi] ulaze u aure i fizička tijela drugih ljudi? Zato što je i u njima još uvjek prisutna jaka želja za prekomjernim uživanjem svih vrsta, ali je problem taj što nemaju grubo fizičko tijelo da bi mogli uživati  Da bi mogli uživati kroz tuđa gruba i suptilna tijela, pošto su sami ostali bez grubog fizičkog tijela – nastoje da ulaze u aure i gruba tijela drugih osoba.

 

Možemo samo predpostaviti kako viši autoriteti u univerzumu rezoniraju, kao na primjeru samoubica: „Pa dobro osobo, ubila si ovo tijelo, koje si dobila na raspolaganje, jer ga ne želiš – sada ćeš živote i živote ispaštati bez tijela.” Koliko će to ispaštanje da traje na taj način, ili čak i odlaskom na neke od mnogobrojnih paklenih planeta u sastavu 28 sistema paklenih planeta – određuje Yamāraja ili Dharmarāja, polubog smrti, a na osnovu težine počinjenih prekršaja.

 

KADA SMO SPECIJALNO IZLOŽENI I POGODNI DA NAM DUH PRIVJESAK UĐE U AURU, ILI ŠTO JE JOŠ GORE DA UĐE U TIJELO:

 

Kada spavamo.

Kada smo pod uticajem opojnih sredstava, droga, alkohola i dr.

Za vrijeme razuzdanog seksa.

Za vrijeme demonskog, bolesnog, izopačenog seksa s osobama istog pola i životinjama.

Kada nam inače oslabi imunitet i prirodni odbrambeni mehanizam.

Kada živimo nereguliranim načinom života.

Kada stalno živimo u prljavoj i kontaminiranoj atmosferi.

Kada konzumiramo odvratne stvari – dijelove leševa ubijenih životinja, ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja; te droge i različite vrste alkohola, opijata i drugih vrsta stimulansa za promjenu svijesti.

 

RAZLIČITI SU SIMPTOMI KOD SVAKOG PONAOSOB, OVO SU SAMO NEKI OD MOGUĆIH:

 

Podvojena ličnost.

Iznenadne i česte ekstremne promjene ponašanja.

Pomisao napasti nekog bez razloga.

Pomisao na samoubistvo.

Povremeni ili stalni gubitak kontakta sa stvarnošću.

Nesuvisli -- nekontrolirani način govora.

Drastični pad opšte prihvaćenih sistema vrijednosti.

Često hvatanje za vrat i okretanje glavom lijevo-desno.

Nekontrolirano često provlačenje prstiju kroz kosu i osjećaj da nešto smeta.

Karakterično bolesno žučkasto bljedilo lica i kože na tijelu.

Skraćeni životni vijek.

 

Dakle veoma često nije u pitanju, kao neka šizofrenija, kako to tumači zapadna medicina -- već podvojena ličnost ili rascjep osobnosti, koji počesto dolaze u stvari uslijed prisustva suptilnih bića. Posebno su drastične nepovoljne promjene, kod prisustva više suptilnih bića.

 

SVEOBUHVATNE PREVENTIVNE MJERE I REMEDIJALNE MJERE – MJERE ZAŠTITE

 

Prvenstveno pokušati primijeniti neke od prije navedenih remedijalnih mjera, pa potom stepenovano i ostale.


Obratiti se za pomoć iskusnom vedskom astrologu, koji je i iskusan i kvalificiran bhakta Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, te koji ima redovitu duhovnu praksu -- sādhanu i utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, koji može odrediti bona fide remedijalne mjere, mjere zaštite. U svakom većem gradu danas je moguće naći barem jednog, ili više iskusnih vedskih astrologa/astrologinja.

 

Dovesti vlastiti život i okruženje što više u gunu vrline.

 

Postepeno regulirati komplet život, a specijalno ishranu.

 

Ne kretati se i ne boraviti u kontaminiranim, prljavim i smrdljivim  sredinama i prostorima – izbjegavati ih što je više moguće.

 

Posvećivati svakodnevnu iznimnu pažnju čistoći komplet tijela i odjeće – kupati se barem 2-3 puta dnevno: svaki put poslije seksa, poslije velike nužde, nakon dodirivanja kostiju i lešina mrtvih životinja, poslije boravka u kući mrtvaca i dodirivanja mrtvog  tijela, poslije odlaska na groblje, poslije brijanja i rezanja noktiju, nakon različitih kontaminacija s drogama i opijatima, etc., te i promijeniti svu odjeću i donji veš.

 

Prostor za stanovanje, spavanje i radni prostor održavati čistim, svjetlim i prozračenim.

 

Dobro je svaki ugao prostora i teže pristupačna mjesta iznad, pored, iza plakara i drugog namještaja redovno dobro usisati od prašine i održavati čistim.

 

Postaviti u prostorima koje koristimo, po mogućnosti vedska sredstva zaštite – duhovne yantre.

 

Uzgajati i brinuti se o biljci ogrozd [goosbery], koja ima veoma jaku auru i pomaže da se smanje, a u nekim slučajevima i postepeno potpuno nestanu, problemi sa suptilnim bićima. Postaviti jedan ili više ogrozda na prozore kuće ili stana, prema kojoj strani svijeta to je više individualno, od osobe do osobe i u zavisnosti od smještaja prostora prema glavnim stranama svijeta.

 

U koga nisu okolnosti za eventualnu primjenu prije navedenih vedskih pomagala, može pokušati i sa protekcionim mantrama, koje su više na suptilnoj i fizičkoj ravni – opet najbolje je po preporuci iskusnog vedskog astrologa i duhovnog učitelja.

 

Postepeno uspostaviti svakodnevnu duhovnu praksu -- sādhanu i mantranje Hare Kṛṣṇa mahā-mantre propisani svakodnevni broj od 16 i više krugova za ovo doba. Za ovo je potrebno stupiti u kontakt s iskusnim ISKCON vaiṣṇavom, preko koga možete dobiti milost i blagoslove za početak mantranja i slijeđenje regulativnih principa do uzimanja utočišta vjerodostojnog, ponajbolje ISKCON duhovnog učitelja.

 

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa

Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

 

U prostoru gdje boravimo instalirati Božanstva i svakodnevno ih služiti i obožavati.

 

Uzgajati i brinuti se o svetim biljkama Tulasī.

 

Uraditi vedsku yajñu – žrtvenu vatru za pročišćenje i protekciju.

 

Specijalno se treba potruditi i prema okolnostima uzeti moćnu zaštitu Gospodina Śrī Nṛsiḿhadeva.

 

Svakodnevno mantrati Śrī Nṛsiḿha Kavaca Stotru – malo je duža i ima ukupno 30-ak stihova.

 

Ima još podosta važnih aspekata ove problematike, koji zbog dužine današnjeg posta nisu mogli biti navedeni. Zavisno od interesovanja za ovu temu, kao i ličnim iskustvima još nekih kvalificiranih osoba, biće prezentirana i još neka iskustva i saznanja.

 

PREMA POTREBI, SVIMA ZAINTERESIRANIM ZA VEDSKE YAJÑE ZA PROČIŠĆENJE I PROTEKCIJU ILI ZAŠTITU, MOGU SE PREPORUČITI KVALIFICIRANI BRĀHMANE ZA TE SVRHE. U NEKIM SLUČAJEVIMA JE ČAK MOGUĆE DA NE MORATE BITI OSOBNO PRISUTNI ZBOG SMANJENJA TROŠKOVA YAJÑE.  

 

Za tekstove ovakve vrste i živo pisanje potrebno je uložiti podosta truda, energija i vremena, tako da vas molim ovom prilikom da i vi učinite mali dodatni napor, te uputite neku osobu iz vaše okoline, koja ima problema sa suptilnim bićima, na koji način može postepeno da ih umanji i zatim potpuno neutralizira. Sve je personalno, pa i to da li je neko više ili manje naklonjen uticajima suptilnih bića. Inače, ovo je samo dio problematike vezan za ovu temu, prilagođen za dostupnost većem broju ljudi. Stvari su mnogo kompleksnije.

 

Kod ozbiljnijih interesovanja, ukoliko vam se otvore neka dodatna pitanja možete se javiti, pa vidimo postepeno. Najbolje preko Facebook-a i poruka na messenger-u.

 

Canto 1: Creation             Chapter 2: Divinity and Divine Service

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 1.2.6 – 1.2.21

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Svāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286461

Powered by Blogger.ba