JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

15.11.2019.

PAÑCĀṄGA – DNEVNO PLANIRANJE AKTIVNOSTI [PART 1]


WHAT IS PAÑCĀṄG?

 

KOMENTAR: Ovo je kratko praktično uputstvo za upotrebu Pañcāṅga u svakodnevnoj praksi, preko jednog od dostupnih linkova, a još detaljnije će biti pojašnjeno nekada kasnije, zavisno od raspoloživog vremena i drugih okolnosti. Inače na internetu možemo naći više linkova, koji prezentiraju Pañcāṅg. Za modernog čovjeka i ubrzani tempo života, postaje sve više prominentno brižljivo planiranje života na duge staze, pa čak i dnevno planiranje aktivnosti. Tu mogu biti od znatne pomoći astrološki programi i linkovi za Pañcāṅg. Na internetu ćemo obično naći naziv 'Panchang', dakle bez latiničnih transkripcija sanskritskih slova, često i bez zadnjeg slova „a“, koje se u Indiji u svakodnevnom govoru obično ne izgovara ako je kratko „a“, iako se piše.

 

Pañcāṅg sadrži dosta korisnih podataka. Za početno upoznavanje dobro je početi pratiti barem povoljne i nepovoljne periode u toku dana.

 

NEPOVOLJNI PERIODI: 1. Yamagaṇḍa; 2. Gulika Kālam; 3. Dur Muhūrat; 5. Varjyam.

 

POVOLJNI PERIODI: 1. Abhijit Muhūrat; 2. Amrit Kālam; Brahmā Muhurat.

 

PROKERALA: Pañcāṅg ili Pañcāṅgam je dnevni indijski kalendar, koji se zasniva na položaju nebeskih tijela. Pañcāṅg predstavlja važne astrološke podatke u tabelarnom obliku i pruža vrijedne informacije astrolozima i svima koji se bave astrologijom. Pañcāṅg igra važnu ulogu u odabiru pravog dana i vremena, tj. Shubh Muhūrata za obavljanje obreda u tradicionalnom hinduističkom društvu.

 

Pañcāṅg je sanskritska riječ koja znači Pet udova. Ovih Pet udova predstavljaju pet izvora energije i vidljivih i nevidljivih, što ih ovi segmenti označavaju u jednom danu. Lokacija, vremenska zona, vrijeme i datum, etc., su vrlo važni u određivanju ispravnog Pañcāṅga za određeni dan. Pañcāṅgam se odnosi na pet atributa dana - Tithi [Lunar Day, Lunarni dan], Yoga [odnos između pozicija Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjeseca [Candre], Vara [dan u sedmici], Nakṣatra [sazviježđe, asterizam, skupina zvijezda] i Kāraa [polovina Lunarnog dana]. Najprikladnije vrijeme za osiguranje odgovarajuće ravnoteže pet atributa poznato je pod nazivom Muhūrtham ili Muhūrat. Pañcāṅgam astrolozi koriste za utvrđivanje povoljnih vremena za razne društvene i religiozne događaje.

 

Pañcāṅg može biti različit za dva različita mjesta čak i za isto vrijeme. 2019 Pañcāṅg USA razlikuje se od Pañcāṅg UK, iako su odabrani isti datum i vrijeme. Čak i mjesta unutar USA mogu imati različit Pañcāṅg za isto vrijeme.

 

KOMENTAR: Kod praktične upotrebe Pañcāṅga mogu se javiti prividne neusklađenosti u nekim slučajevima, jer sve je personalno. Treba uvijek imati u vidu i cijeli vedski chart osobe o kojoj se radi, karmičke periode u kojima smo, lične potencijale i prepreke, trenutne aspekte i one karmički ugrađene, etc.  Pored toga, neke kontraverze se mogu pojaviti, ako pored Pañcāṅga detaljnije ne sagledamo i još neke elemente od važnosti, kao što su predominirajuće yoge toga dana [odnos između pozicija Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjeseca [Candre], zatim trenutni tranzit [Gocāra] Mjeseca [Candre] kroz Nakṣatre, etc.

 

Primjera radi, ako je određenog dana prominentna neka od nepovoljnih yoga kao što su Atigaṇḍa, Gaṇḍa, Parigha, Viskumbha, Vyatīpāta, etc., a mi posmatramo samo povoljne sate prema Pañcāṅgu, može doći do izvjesnih kontradikcija. Naime, u tabelarnom prikazu imaju naznačene yoge toga dana, ali je potrebno poznavati, koje su yoge povoljne, a koje nepovoljne, kao i njihov intezitet. Ali, u stvari kontradikcija i nema, samo je u pitanju razina svjesnosti s kojom nešto posmatramo.

 

Slično je i kada su u pitanju Nakṣatre kroz koje prolazi Mjesec [Candra] u tranzitu toga dana [Gocāra]. Da naglasimo, Mjesec je posebno važan za planiranje dnevnih događanja. Ovo će biti potrebno detaljnije razraditi na posebnom postu.

 

Navedeni link daje automatski podatke za lokaciju i koordinate s kojih se javljamo. Moguće su manje razlike u vrijednostima kordinata u programu od onih sa kojima mi raspolažemo, ali to su neznatne razlike. Ipak, pri kraju sadržaja linka za svaki slučaj postoje i opcije za unos tačnih kordinata destinacije trenutnog boravka, kao i za neki drugi datum i destinaciju za koje želimo sagledati Pañcāṅg. Budimo spremni da je nekada potrebno unijeti podatke nekoliko puta, pa da budu prihvaćeni, vjerovatno zbog većeg broja posjeta i mogućih ograničenja u programu.

 

LINK ZA PAÑCĀṄG NA ENGLESKOM:

 

https://www.prokerala.com/astrology/panchang/

 

LINK ZA PAÑCĀṄG S PREVODOM:

 

https://translate.google.ba/translate?hl=hr&sl=en&u=https://www.prokerala.com/astrology/panchang/&prev=search

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
286462

Powered by Blogger.ba