beats by dre cheap

ECLIPSES IN JULY AND AUGUST 2018 [PART 1]


Prilikom analiza svih trenutnih događanja, uvijek treba posmatrati vedski horoskop u cjelini, ili drugačije rečeno – potrebno je uzeti u obzir mnogobrojne karmičke odrednice, trenutne karmičke periode u kojima smo, njihove pod-periode i pod-pod-periode, kao i trenutna dešavanja na nebu -- tranzite [Gocāra] planeta i svjetlećih nebeskih tijela, te pogotovo tranzite masivnijih i sporijih planeta, za koje su efekti tranzita snažniji i dugotrajniji: Rāhua, Ketua, Saturna [Śanaiścara-graha], Jupitera [Bṛhaspati-graha], etc.

 

Tako i eklipse, te i tenzije koje prouzrokuju stvaranjem određene kritične mase, kako na globalnom planu tako i pojedinačno, ne treba posmatrati izolirano, već uvijek u sklopu kompletnog vedskog horoskopa,  brojnih karmičkih pokazatelja  i trenutnih dešavanja na nebu. Što se tiče globalnog plana, kako već znamo, tenzije su već izrazite i bez eklipsi, a pogotovo s njima i još nekim drugim aspektima, koji svaki pojedinačno, te i uz redovne mjene Mjeseca mogu da djeluju kao svojevrsni upaljači za neka ishitrena djelovanja i događanja s nesagledivim posljedicama. Da ovom prilikom navedemo samo jedan od snažnijih aspekata. Trenutno je Saturn u poziciji negdje kao prije tridesetak godina, a znamo šta se tada događalo na ovim terenima: izraženi nacionalizam, ili bolje rečeno – pogrešna vezanost za privremena, lažna tjelesna imenovanja, koja zbog velikog duhovnog neznanja ni danas ne prestaju, pretenzije na teritorije susjednih zemalja i njhove resurse, priprema za ratne sukobe, kasnija krvava agresija na suverene zemlje i njihovo stanovništvo; bio je i rat u Zalivu, etc.

 

Solar eclipse 13 july 2018 5:02:20 [GMT 3:02:20] Partial - Mithuna [Gemini - Blizanci].

Lunar eclipse 27 july 2018 22:22 [GMT 20:22] Total - Makara [Capricorn - Jarac].

Solar eclipse 11 august 2018 11:47:23 [GMT 9:47:23] Partial - Karkaṭa [Cancer - Rak].

 

Gore navedena vremena eklipsi su data za koordinate Sarajeva, te GMT. Inače je čitava ova 2018 godina kritična zbog povećanog broja eklipsi. Ove godine ih ima pet, kako je već rečeno na predhodnim postovima, koji obrađuju ovu temu, a redovno ih je četiri godišnje. Kada god imamo povećani broj eklipsi – pet ili šest, to već indicira na moguća veća karmička pročišćenja, pa i povećane globalne tenzije, moguće ratne sukobe većih razmjera, različite prirodne nepogode, lomove na berzama, epidemije zaraznih bolesti, etc. Opet s druge strane, u takvim prilikama obično dolazi i do određenog rasterećenja  planete Zemlje od nakupljene kritične mase ugra-karme uzrokovane ponajviše upražnjavanjem karmički strogo zabranjenih aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase u pojedinim dijelovima svijeta, za koje se ide na dugi boravak na sisteme paklenih planeta – ubijanjem i pljačkanjem ljudi, rušenjem njihovih domova i infrastrukture, zaposjedanjem tuđe zemlje i imovine, otimanjem i silovanjem žena, trafikingom, etc. Međutim i u prividnom miru, na mnogim destinacijama u svijetu, dolazi do kršenja osnovnih duhovnih regulativnih principa i strogih karmičkih odredbi, za čije se nepoštivanje također ide na duži boravak na jedan od 28 sistema paklenih planeta, ili se dobijaju različite druge kazne kao reakcije: radi ubijanja nedužnih životinja i skroz pogrešne ishrane -- specijalno krava, ali i svih drugih životinja, te ptica, peradi, riba, školjkara, njihovih mladih i jaja. Ipak, kao prva na listi strogo zabranjenih aktivnosti za ljudsku rasu je imanje seksa izvan reguliranih bračnih zajednica i prostitucija, te na taj način začinjanje i rađanje nepoželjnog stanovništva  i to se uglavnom dešava svuda tamo, gdje žene nisu adekvatno društveno zbrinute i zaštićene ranim ulaskom u reguliranu bračnu zajednicu, rađanjem i odgajanjem potomstva i drugim bračnim dužnostima. Žene uvijek moraju biti zaštićene -- od strane muževa, ili očeva, ili odraslih sinova, ili duhovnih učitelja.  Inače će se generalno gledano uz malobrojne izuzetke, silom prilika upuštati u vanbračne seksualne odnose, pa i prostituciju. Dalje, u karmički strogo zabranjene aktivnosti ubraja se i  konzumiranje različitih opijata za promjenu svijesti – različitih droga, mnogobrojnih vrsta alkoholnih pića, pušenje opojnih trava,  cigareta i duhana, etc., danas rašireno kod  degradiranog stanovništva. Četvrta zabranjena griješna aktivnost za ljudsku rasu je kockanje, igranje hazardnih igara, lutrija, igara na sreću, ali i kockanje svojom i tuđom sudbinom, te imanje umnih špekulacija.

 

Ovom prilikom da se zadržimo malo više na rezultatima uticaja eklipsi na pojedinačnom planu. Najblaže rečeno, eklipse [pomračenja] Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] i Mjeseca [Candre] donose dodatna uznemirenja po naše krhke duše. Drugačije rečeno, to je vrijeme dodatnih karmičkih pročišćenja. Biće neophodno   spuštanje na zemlju u pojedinim našim planovima i aktivnostima, te revidiranje istih, ali i specijalno više tolerancije i samilosti prema drugima, praktične saradnje i pomoći onima kojima je potrebna kada je god to moguće, te što više okretanja ka našoj duhovnoj stvarnosti i poboljšavanju vlastite duhovne prakse -- sādhane, ili otpočinjanja iste. Pored potrebe za neminovnim reguliranjem svakodnevne ishrane i svih drugih aktivnosti, uvijek je potrebna i povelika doza iskrenosti u odnosu prema samom sebi. Kako se približava vrijeme nailazećih eklipsi 13 i 27 jula, te kasnije 11 augusta 2018, moći ćemo i sami praktično osjetiti njihove napete uticaje, zavisno od kuća u našem vedskom chartu u kojima se nađu. Znači, nisu u pitanju samo  navedena egzaktna vremena dešavanja eklipsi, već i čitavo ovo vrijeme prije i danima kasnije [u nekim slučajevima i mjesecima kasnije].

 

Na internetu možemo pronaći brojna tehnička tumačenja eklipsi [pomračenja] iskusnih vedskih astrologa, pa tako i za ova u mjesecima juli-august ove godine. Ukucamo u pretraživač datum eklipse i kuću-znak u kojoj se dešava u našem vedskom chartu prema gore navedenim podacima, potražimo iskusne, upućene vedske astrologe i dobićemo niz tumačenja. Brojna su i pravila koja se uzimaju u obzir. Da navedemo neka od brojnih pravila:

 

Rezultati eklipse mogu biti i dobri kada se eklipsa nađe u prvoj kući vedskog horoskopa.


U slučajevima, kada je eklipsa u dualnim znaku [Dvisabhāva Rāśi] kao u slučaju gore prve naznačene Solarne eklipse 13 jula 2018, treba čekati 6 mjeseci dok glavni rezultati eklipse postanu vidljivi. Datum glavnog efekta eklipse je datum kada Mjesec [Candra] bude ulazio u znak u kome je bila eklipsa, dakle u Mithuna Rāśi [Gemini - Blizanci].

 

U slučaju druge dvije eklipse 27 jula i 11 augusta 2018, pošto se radi o pokretnim znakovima [Cara Rāśi -- Movable] Jarcu [Makara-Capricorn], te Raku [Karkaṭa-Cancer], glavni rezultati eklipse postaju brzo vidljivi.

 

Preporučljivo je i znati kako u stvari nastaju eklipse i ko koga pomračuje [zaklanja]. Ono što mi na zapadu uobičajeno znamo, obično nije ni blizu prave stvarnosti. Naša čula nas varaju, a većinom nemamo ni blizu savršeno znanje.  U stvari Rāhu i Ketu tokom godine progone Sunce i Mjesec, te za vrijeme eklipsi ih sustižu i nastoje da zaklone [pomrače]. Rāhu i Ketu su veći i jači po uticaju od bilo koje planete, a osa njihovog djelovanja može biti u neku ruku dominantna i u odnosu na sve druge planete zajedno. Radi navedenog uputno je dobro upoznati uticaje Rāhua i Ketua, suptilnih, za nas nevidljivih planeta -- planeta sjenki, ali ogromne mase, pa tako i moćnih uticaja na sve nas.

 

Tako, kada god govorimo o Rāhu i Ketu, neizostavno se mora pomenuti i njihov uticaj prilikom eklipsi [pomračenja]. Moramo pokušati razumjeti da pomračenja u stvari prouzrokuju ove dvije glomazne nevidljive planete. Dakle, nisu to nikakvi “Mjesečevi Čvorovi” kako ih na zapadu obično pogrešno zovu, već stvarna, ogromna suptilna nebeska tijela [Planets Shadows], ali nevidljiva za naše moći percepcije. Eklipse [pomračenja] su rijetke prilike da pokušamo i praktično uočiti u okviru vatrenog ringa oko Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] ogromnu tamnu siluetu Rāhua u slučaju pomračenja Sunca, [specijalno u vrijeme totalne eklipse], kada je Amāvasyā, ili Mladi Mjesec. Opet kada je u pitanju pomračenje Mjeseca [Candre] – možemo i praktično primijetiti tamnu siluetu Ketua, u vrijeme kada je Pūrṇimā  ili Puni Mjesec. 

 

Kod analize uticaja eklipsi dobro je znati, te uzeti u obzir i generalna, dublja tumačenja eklipsi, slično kao i kod drugih napetih aspekata. Tako, budimo spremni na to da će mnoga naša očekivanja vjerovatno ostati neispunjenja, a i odnosi s drugima će vjerovatno doći u pitanje. Mogući su i prekidi veza, kao i povećane bračne razmirice, duži zastoji u izvođenju pojedinih biznis projekata, poremećno zdravlje, mentalna napetost, verbalni dueli, saobračajne i druge nezgode, etc. Preporučljivo je u mjesecima juli i august ove godine izbjegavati sve rizične aktivnosti, rizična putovanja, otpočinjanje novih projekata, uspostavljanje novih veza, nepotrebne rasprave, etc. Uglavnom, većinom nam predstoji dalje postepeno pročišćavanje, te odvezivanje od svega što je trenutno suvišno i nepotrebno za nas. Ali, to je obično bolno za naše krhke duše i teže prihvatljivo.


Preporučljivo je da uvijek imamo u vidu mnogobrojne duhovne poente u pogledu dešavanja oko nas i u nama samima, drugačije rečeno – u svim interakcijama djelovanja guna [odlika] materijalne prirode. Osnovni je princip vedske kosmologije – postojanje dvojne stvarnosti, figurativno rečeno: one materijalne-vidljive i one nematerijalne–nevidljive. Iako to možda dijelom i znamo, to često ispuštamo iz vida. Pored toga, moramo znati i iskreno prihvatiti da je Svevišnji Gospodin Kṛṣṇa iznad svega. Tako, milost i blagoslovi koje dobijamo ili ne dobijamo, mogu često biti od presudnog značenja. A za milost i blagoslove potrebno je dobro se potruditi, iako se kaže da su bezuzročni, poenta je da nemaju materijalnog uzroka.

 

Znajmo da na mentalnoj razini nema adekvatne zaštite i odbrane od napetih aspekata na nebu, povećanih aktivnosti na Suncu, ili eklipsi, etc. Postoje samo odgovori na  duhovnoj -- transcendentalnoj razini. Tako, u nekim situacijama, kao i u konačnom razlučivanju stvari, eklipse i ne moraju obavezno da djeluju skroz nepovoljno – samo ćemo morati uložiti dodatni trud, vrijeme i energije, da bi dokučili kakve to promjene moramo unijeti u naš život. Dakle, mogu pomračenja na prvi pogled i kod površnog posmatranja donijeti i neke nepovoljne konotacije, ali na kraju rezultati, koji proizilaze iz ovih napetih dešavanja, mogu da budu vrlo dobri i sa pročišćavajućim efektima po nas i naš život. Svakako da treba uzeti u obzir da se sva dešavanja u našim životima reflektiraju i na živote osoba u našoj blizini i obratno.

 

Ispod su navedeni termini eklipsi za cijelu 2018 godinu, zajedno sa već proteklim eklipsama, radi evidencije i mogućih daljih istraživanja.

 

ECLIPSES 2018 FOR COORDINATES OF SARAJEVO – BOSNIA AND HERCEGOVINA AND GMT:

 

Lunar eclipse 31 january 2018 14:31:00 [GMT 13:31] Total - Karkaṭa [Cancer - Rak].

Solar eclipse 15 february 2018 21:52:31 [GMT 20:52:31] Partial - Kumbha [Aquarius-Vodolija].

Solar eclipse 13 july 2018 5:02:20 [GMT 3:02:20] Partial - Mithuna [Gemini - Blizanci].

Lunar eclipse 27 july 2018 22:22 [GMT 20:22] Total - Makara [Capricorn - Jarac].

Solar eclipse 11 august 2018 11:47:23 [GMT 9:47:23] Partial - Karkaṭa [Cancer - Rak].

 

Dakako da ova razmatranja eklipsi i njihovih rezultata treba i dalje proučavati i dopunjavati, pri tome uzimajući u obzir vrijedna iskustva naprednih vedskih astrologa i vrsnih poznavaoca Jyotiṣa śāstra u prošlosti i sadašnjosti.


Kada pregledamo godine do negdje 2032, možemo uočiti da ćemo u nekim narednim godinama također imati slične pročišćavajuće periode: 2019 [5 eklipsi], 2020 [6 eklipsi], te 2027 [5 eklipsi], 2028 [5 eklipsi], 2029 [6 eklipsi] i 2031 [5 eklipsi].

 

Preporučljivo je da u svakodnevnom životu ostavimo dovoljno vremena i za duhovne spoznaje, ne samo za egzistencijalne potrebe i upražnjavanje uživanja različitih vrsta,  te da vrijedno radimo na dubljem i istinskom spoznavanju tajni života i postojanja, te i svih prividnih kontraverzi oko strukture našeg univerzuma, ali i upoznavanju strukture cjelokupne Božije kreacije. U Śrīmad Bhāgavatamu 1.8.4 u smislu stiha je rečeno: Na materijalnoj razini ne možemo vidjeti ni sebe ni Gospodina zbog nedostatka duhovne vizije. Međutim, kada se oslobodimo dodira sa materijom i povratimo u svoj izvorni oblik, možemo vidjeti i sebe i Gospodina licem u lice! Mukti znači ponovo uspostaviti svoj izvorni duhovni položaj po napuštanju materijalnog shvaćanja života. Stoga je ljudski život posebno namijenjen ostvarivanju preduslova za ovu duhovnu slobodu.

 

Chapter 8:  Prayers by Queen Kuntī and Parīkṣit Saved

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 1.8.4 Purport

Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
01/07/2018 12:52