beats by dre cheap

JYEṢṬHĀ – 18TH NAKṢATRA


16° 40’ TO 30° 00’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION]

 

KOMENTAR: Pošto češće budu pomenuti vladaoci pojedinih planeta [graha], njihovi duhovni autoriteti i mantre za odavanje poštovanja i obožavanje, da barem ukratko pomenemo neke osnovne stvari. Od mnogobrojnih karmičkih referenci, naše trenutne razine svjesnosti, našeg truda, vremena koje ulažemo, kao i posebno od milosti i blagoslova -- zavisi i naše poimanje dvojne stvarnosti koja nas okružuje – one vidljive i one za nas obično nevidljive, te u konačnici i shvatanje strukture cijelog univerzuma i ustrojstva hijerahije, kao i sveukupne Božije kreacije.

 

Od toga podosta zavisi i kojem ćemo se astrologu obratiti i ukazati mu povjerenje, a zatim od razine svjesnosti astrologa zavisi i kakvu pomoć i savjete možemo očekivati. Dakako, da treba predhodno dobro istražiti, pa vidjeti kome pokloniti povjerenje. Najbolje je pomno istražiti kako u stvari živi osoba kojoj se namjeravamo obratiti za pomoć – šta radi 24 sata na dan i to je onda prilično dobar pokazatelj svjesnosti osobe, ili drugačije rečeno pokazuje razinu vezanosti nekoga, ali je dobro uzeti u obzir još i niz faktora.  Ako neko kome se obratimo za savjet predlaže upućivanje molitvi polubogovima za blagostanje, zaštitu [protekciju] i duhovni napredak, tada znajmo da i samoj osobi nedostaju transcendentalna znanja višeg ranga i svakodnevna duhovna praksa – sādhana. Preporučljivo je potražiti savjet od već iskusnih bhakta u okviru ISKCON-a, koji imaju dugogodišnje utočište vjerodostojnog  duhovnog učitelja, te koji su ujedno i upućeni vedski astrolozi.

 

Za postepeno ostvarivanje prave svrhe života i dostizanje savršenstva, ponajbolje je slijediti put predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe i otpočeti sa prakticiranjem redovne duhovne prakse -- sadhane, te svakodnevnim mantranjem propisanog minimuma 16 krugova [x 108 zrna] Hare Kṛṣṇa mahā mantre na japi od svetih Tulasīya [ili barem od nīma], koja je već sama po sebi dovoljna za sve potrebe – i one egzistencijalne i one duhovne prirode.

 

Detaljnije poznavanje Nakṣatri je nešto što vedsku astrologiju uveliko oplemenjuje. U nekim drugim astrološkim sistemima, također im se daju imena, ali zbog nepoznavanja strukture našeg univerzuma i značaja koji imaju Nakṣatre, to samo po sebi nije dostatno. Zapadna terminologija ih poznaje kao fiksne zvijezde i daje im pogrešna mjesta u Zodijaku u odnosu na stvarni položaj, jer ne operira sa stvarnim stanjem, već sa stanjem koje bilo prije nekih 1 800 godina. To je zato što nesavršena izvedenica drevnog astrološkog sistema u obliku zapadne astrologije, ne uzima u obzir precesiju ekvinocija – Ayanāḿśu, iako zna za istu i operira tim terminom. Tako da se do momenta objave ovog teksta 11 Jula 2018 godine – 18:30 sati, između vedske i zapadne astrologije već nakupila razlika od 24° 07’ 00’’, dakle skoro jedan čitav znak i tolika je stvarna pogreška u procjenama prema zapadnom sistemu.

 

JYEṢṬHĀ NAKṢATRA

 

Osamnaesta zodijačka ekstenzija je Jyeṣṭhā Nakṣatra i prostire se od 226° 40’ do 240° 00’ Zodijaka. Korespondira sa imenima ‘Al-Kalb [the heart of the Scorpion] na Arab Manzil, Antares na Grčkom, ‘Sin’ na Chinese Sieu.

 

Jyeṣṭhā Nakṣatra je Rākṣasa, ili zvijezda niže prirode. To je dakle ugrađena karmička stvar -- da li je neko rođen pod uticajima Nakṣatre [skupine zvijezda] ovakve, ili onakve prirode. Radi toga treba posvetiti maksimalnu pažnju samospoznaji i reguliranom načinu života u sadašnjoj reinkaranaciji, te tako pokušati zadobiti što bolju startnu poziciju u idućem životu, ili eventualno odlazak i na više planetarne sisteme, pa i u duhovni svijet, već prema razini svjesnosti i željama svakog ponaosob.

 

Jyeṣṭhā znači glavni, ili najstariji i to prenosi na osobu pod svojim uticajem, kako bi postigla izvršne [rukovodeće] pozicije. Ovi ljudi obično dobiju ono što žele. Ovom zvijezdom vlada polubog Indra [kralj raja kako ga još zovu] i on ovim ljudima daje moć da vješto dovrše stvari.

 

Kada je ova zvijezda na Ascendentu – Lagni, osoba je vođa, lider i donosi uznemirenja svojoj rodbini, usmjerena je na svoju dharmu i svoj cilj. Mogu imati mnogo djece, ili mnogo prijatelja. Oni sami su cijenjeni, ili su okruženi cijenjenim ljudima. S vana izgledaju kao bezgriješne osobe vrijedne poštovanja, ali iznutra su labavog morala i puni su strasti.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U JYEṢṬHĀ NAKṢATRI – dobijamo zadovoljnu osobu, punu vrlina, ali i veoma iritantnog [razdražljivog] karaktera.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PADAMA OVE ZVIJEZDE – SLIJEDEĆE OSOBINE SE MANIFESTIRAJU:

 

PRVA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 16° 40'  -- 20° 00' VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] -- duhovite i ponosne osobe s talentom za pisanje, žive časno.

 

DRUGA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 20° 00' – 23° 20' VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] --  Čista i rječita osoba; pobjedničkog duha s malo tuge, izuzev zdravstvenih tegoba.

 

TREĆA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 23° 20' – 26° 40' VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] --  Oboljenje udova, problemi sa očima, nesuglasice s članovima porodice, okrutan temperament, vlasnik zemljišta, ili životinja.

 

ČETVRTA PADA -- MJESEC [CANDRA] NA 26° 40' – 30° 00' VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] – Okrutan i svađalački [prgav], bijeda u životu, bolest ili paraliza.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH KONOTACIJA ZA JYEṢṬHĀ NAKṢATRU ILI ROHIṆĪ II

 

Jyeṣṭhā znači lizard = gušter. Sudeći prema nekim drugim izvorima Jyeṣṭhā znači najstariji – referirajući zvijezdu u kojoj je u to vrijeme ležao vernalni ekvinocij. To opet ne odgovara činjenici da je vernalni ekvinocij bio u Nakṣatri, koja se naziva Krittikā u vrijeme imenovanja ova zvijezde od svetaca Taittirya Brāhmaṇa.

 

Rohiṇī II – Ruh znači penjati se [uspinjati se] – znači onaj koji se penje  i može se odnositi na guštera, pošto je četvrta Nakṣatra također nazvana Rohiṇī, tako da bi se ova Nakṣatra možda mogla nazvati Rohiṇī II, ali je ovaj naziv odbačen u vedskoj astrologiji da bi se izbjegla zabuna.

 

Ovu Nakṣatru formiraju tri zvijezde, koje se jedna za drugom u redu blago penju, te izgledaju kao gušter.

 

Preovladavajuće božanstvo na razini obožavanja polubogova je Indra – kralj raja i drugostepeni vladalac polubogova. Opet, prema zapadnoj etimologiji, zvijezda je imenovana kao Antares.

 

Od planeta Jyeṣṭhā Nakṣatrom vlada Merkur [Buddha-graha].  Na duhovnoj razini autoritet za Merkur je Budha – 21 moćna inkarnacija Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe u ovom svijetu.

 

KOMENTAR: Pojašnjenje, koje je dato na početku današnjeg posta je razumijevanje da je karmički ugrađeno u nama to da li je neko rođen pod uticajima Nakṣatre ovakve ili onakve prirode, te radi toga treba posvetiti maksimalnu pažnju samospoznaji i reguliranom načinu života u sadašnjoj reinkaranaciji i tako pokušati zadobiti što bolju startnu poziciju u idućem životu, ili drugačije rečeno što bolji kredit za eventualni odlazak na više planetarne sisteme, ili čak na jednu od pripremnih planeta za odlazak u duhovni svijet, već prema razini svjesnosti i željama svakog ponaosob.

 

Definitivno i danas kao i uvijek postoji značajan broj ljudi, koji zbog neupućenosti u sofisticirane vedske spise jednostavno ne mogu da pravilno  razumiju stvari. A i to, da li neko dobija prave informacije, ili iluziju od znanja je karmička odrednica svakog pojedinca. Kaže se  -- ko želi da bude prevaren i biva prevaren. Generalno, trebamo se uvijek upitati da li je ono što mi danas poznajemo kao istinu, kako su nas veoma često pogrešno učili u školama, na fakultetima, u porodici i društvu – u stvari prava istina. Najčešće da nije. Radi toga, trebamo u jednom dijelu svog života, kada se za isto manifestiraju okolnosti, početi intezivno tragati za pravom istinom. Međutim, najbolje bi bilo da se po mogućnosti već od najranije mladosti, svako  obrazuje prema vedskom sistemu obrazovanja. Vedske preporuke nalažu isto već od pete godine života. Pošto to ranije nije bilo moguće, barem ovdje na zapadu,  pokušajmo isto omogućiti svojoj djeci i mlađim generacijama, koje tek dolaze.

 

Naučiti vidjeti pravu istinu, a također pravilno vidjeti prošlost, sadašnjost i budućnost, možda postati i tri-kāla-jña – onaj ko vidi prošlost, sadašnjost i budućnost – tačnije sve posmatrati očima śāstra – istinskog znanja, jeste upravo i jedan od ciljeva vedske astrologije Jyotiṣa.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by Rama Krishna Shastri

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
11/07/2018 18:34