beats by dre cheap

ŚRAVANA – 22ND NAKṢATRA [PART 1]

 

 

KOMENTAR: Pored knjiga autora navedenih na dnu posta, koje obrađuju detalje Nakṣatri, postoji još nekoliko drugih cijenjenih autora, iskusnih vedskih astrologa i njihovih knjiga. Neke od njih daju nam druge različite poglede na Nakṣatre, ali zbog jednostavnosti prezentiranog materijala mislim da će sasvim dobro da posluže za ovu svrhu knjige navedenih autora, iako ponegdje možemo naići na prave enigme u pojedinim sekvencama. Kasnije, u daljem studiranju Jyotiṣa śāstri i uspostavljanja astrološke prakse, kada se steknu okolnosti, svako koga to interesuje može pokušati doći do tumačenja Nakṣatri gledano i iz nekih drugih uglova. Moje je razumijevanje da će sve one dobronamjerne osobe, koje tek kreću s proučavanjem Jyotiṣa śāstri i vedske astrologije, na ovaj način dobiti pravilne bazične upute o Nakṣatrama. Također i već iskusni vedski astrolozi, također mogu naći ponešto interesantno u ovim tekstovima.

 

Inače, uvijek trebamo odati veliko poštovanje svim cijenjenim Jyotiṣiyima, autorima knjiga iz vedske astrologije, koji nam nesebično prenose svoja iskustva. Ta su iskustva neophodna literatura u astrološkoj praksi i nadopuna proučavanju Brihat Parāśara Horā Śāstre, čiji je autor čuveni Mahā Ṛṣi i veliki vedski astrolog Parāśara Muni, kao i u slučajevima izučavanja drugih klasika Jyotiṣa.

 

NAKṢATRA ŚRAVANA

 

Prema realnoj poziciji na nebu, Nakṣatra Śravana je 23 po redu, prije nje je 22 Nakṣatra Abhijit [Alpha Lyri – Vega], ali pošto se ova druga upotrebljava samo u mundanoj astrologiji, dakle ne u vedskoj natalnoj astrologiji, Nakṣatra Śravana tako dolazi na njeno 22 mjesto. Ime Nakṣatre Śravana korespondira sa imenima Sa’d-Bula [felicity of a devourer] ili Al-Bula na Arab Manzil; Aquarii na Grčkom; Nu na Chinese Sieu.

 

Śravana je Deva ili božanska zvijezda, koja znači slušanje.  To je zvijezda učenja, koja je povezana s boginjom Sarasvatī i Gospodinom Viṣṇuom. Predstavlja komunikaciju znanja, koje nam pomaže da transcendiramo materijalni svijet. To je pokretna zvijezda i vlada onima koji su na položajima i onima u poziciji služenja.

 

Od planeta, Nakṣatrom Śravana vlada Mjesec [Candra]. Mantra kojom se obraćamo duhovnom autoritetu Mjeseca [Candre] je: oḿ namo bhagavate vāsudevāya.


KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Nalazimo na odličan karakter u gospodarskoj poziciji. Poznati su, imaju mnogo neprijatelja, troše mnogo novaca, bave se religioznim i humanitarnim poslovima. Učeni su i imaju nekoliko djece, te žive daleko od mjesta rođenja.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je učena, bogata, slavna i ima velikodušnog bračnog partnera/partnerku. Dobri su učenici.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] U RAZLIČITIM PADAMA – ČETVRTINAMA OVE NAKṢATRE, manifestiraju se slijedeće osobine:

 

10°00 – 13°20' MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Visoki i debeli, puni vrlina, ali traže greške, nekoliko sinova, entuzijasti, mogu imati problema sa slijepim crijevom.

 

13°20' – 16°40' MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Strastveni i pohlepni, mršavi, odani i vole biti usluženi.

 

16°40' – 20°00' MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Strastveni i skitnice, bolešljivi, imaju novaca, ali i dugova, materijalni uspjeh.

 

20°00' – 23°20' MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Milosrdni i religiozni, posjeduju imovinu i poljoprivredne posjede, interesuju ih plesačice, preplanule su puti.

 

Nakṣatrom Śravana vlada Mjesec [Candra]. Prema zapadnoj etimologiji odgovara joj fiksna zvijezda Altair.

 

ŚRAVANA [ŚRONA] -- ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA

 

Śravana ili Śrona [Śru = čuti, slušati] znači uho. Formirana je od dvije veće i jedne manje zvijezde koje izgledaju kao uho.

 

Preovladavajuće Božanstvo je Gospodin Viṣṇu – održavalac materijalnih univerzuma.

 

KOMENTAR – Ako već imamo priliku da kroz dugogodišnju astrološku praksu upoznamo mnogobrojne karmičke predispozicije drugih ljudi, tada to možemo dobro iskoristiti za pravilno duhovno propovijedanje, jer će nas to uzdići na još više razine. Prema iskustvu, osobe s Lagnom [Ascendentom], a pogotovo Candrom [Mjesecom] u ovoj Nakṣatri mogu biti dobri slušaoci, te postepeno postati i vrijedni praktikanti duhovnih disciplina. Dakako, kod duhovnog propovijedanja uvijek moramo biti jako pažljivi, između ostaloga dobro se potruditi da pronađemo tačku do koje je osoba došla i zatim korak po korak krenuti dalje od te tačke – ne rušeći osobu iz temelja, kao što bi se reklo. Opet u slučaju, ako i nismo odveć naklonjeni transcendenciji, već smo više praktičari po prirodi, barem dajmo podršku drugima, tako što ćemo ih upoznati s nama poznatim duhovno naprednim osobama, koje su već duže vrijeme na putu dharme -- transcendencije i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe.

 

Kod neophodne procjene drugih, prilikom adekvatnog izbora duhovno naprednih osoba, kojima ćemo se obratiti za savjet i podršku, koje će nas voditi u nekom od segmenata duhovnog znanja, trebamo biti jako pažljivi. Uvijek je preporučljivo prvo vidjeti da li osoba i sama ima utočište vjerodostojnog, ponajbolje ISKCON duhovnog učitelja, te potom vidjeti i čime se osoba bavi 24 sata dnevno, dakle, da li i živi život koji propovijeda, Tada će sve postati jasnije. Inače, u drugim prilikama ne trebamo vršiti procjenu sposobnosti drugih, jer to obično nije naše polje djelovanja, niti smo kvalificirani za isto, sem u specijalnim okolnostima. Naše polje djelovanja smo -- uglavnom mi sami. Izuzetak može da bude, kada zaista želimo pomoći drugim osobama, ali se predhodno tri puta iskreno upitajmo, da li zaista želimo pomoći, te kada se nakon imanja dugogodišnje i neprekinute duhovne prakse – sādhane, detaljnijeg poznavanja śāstri i zadobijanja dubljih duhovnih uvida i realizacija, osjećamo spremnim za isto. Dakako, uvijek trebamo nastojati prići drugim osobama s određenim razumijevanjem i uvažavanjem, te bez predrasuda, jer su one često pogrešan i limitirajući faktor kod bilo koje vrste komunikacija i odnosa. Dobro je i da budemo svjesni činjenice, da će uvijek postojati osobe, kojima mi možemo pomoći na njihovom putu postepenog pročišćavanja i daljeg duhovnog napredovanja, te da postoje i oni koji su tu negdje kao i mi sami, ali da svakako ima i veliki broj onih iskusnijih, te naprednijih u pojedinim segmentima viših transcendentalnih znanja, koji su otišli dalje od nas i od kojih uvijek možemo učiti.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – by  Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke]

 

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by RamaKrishna Shastri

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
02/01/2019 20:05