beats by dre cheap

DHANIṢṬHĀ – THE 23RD NAKṢATRA


23° 20’ MAKARA [CAPRICORN, JARAC] TO 6° 40’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA]

 

KOMENTAR: Obično se smatra da su oko sedam-osam osoba od deset iz bližeg okruženja, naše srodne duše iz prošlih života. Evo jednog od primjera, kako možemo pronaći srodnu dušu, ako volimo muziku. Današnja Nakṣatra precizno opisuje osobe rođene pod njenim uticajem, koje između ostaloga vole i muziku, a vjerovatno i same sviraju neki od instrumenata, ili će tek svirati u budućnosti, što će zavisiti i od cjeline vedskog horoskopa, tačnije rečeno – od karmičkih predispozicija koje samo pokazuje vedski chart, trenutnih karmičkih perioda, etc. Veoma je indikativno za ovu Nakṣatru i rođene pod njenim uticajem, da će na neki način zaista raditi i na ujedinjavnju drugih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

 

Također i na ovom primjeru, možemo vidjeti koliko smo svi komplicirani, često s velikim suprotnostima u svom karakteru i ponašanju. Još jedna od poenti, koju možemo izvući ovom prilikom je -- ne tražimo greške u drugima, jer smo i sami okean grešaka.

 

Dvadeset i treća zodijačka ekstenzija se pruža od 23-20’ Makare [Capricorna ili Jarca] do 6-40’ Kumbhe [Aquariusa ili Vodolije] i nazvana je Dhaniṣṭhā. Korespondira s imenima ‘Sa’d-as-Suud’ [most felicitous] na Arab Manzil, ‘Capricorni’ ili ‘Delphini’ na Grčkom; ‘Hiu’ na Chinese Sieu.

 

DHANIṢṬHĀ – THE 23RD NAKṢATRA

 

Dhaniṣṭhā je Rakṣasa ili zvijezda [Nakṣatra] niže prirode, kojom vlada agresivni Mars [Ańgāraka-graha], a simbolizira je mṛdanga [mridanga] -- bubanj, što označava zainteresiranost, ili talenat za muziku. U prevodu znači zvijezda simfonije, što ukazuje na njihovo učešće na ujedinjavanju drugih, radi ostvarivanja nekog zajedničkog cilja. Dhaniṣṭhā je pokretna, što ukazuje na to da osobe rođene pod njenim uticajem svoju sreću pronalaze daleko od kuće.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – To su ljudi herojske prirode, koji se po temperamentu razlikuju od prijatelja. Milosrdni su i kraljevske su prirode. Mogu biti neistinoljubivi, grubi, arogantni i skloni povrijeđivanju drugih, ako na Ascendent [Lagnu] utiču nepovoljne planete.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je darežljiva, ali i pohlepna. Lako rizikuju i nepromišljeno djeluju, teško ih je ubijediti u bilo šta, dobrostojeći su, vole muziku i interesuje ih astrologija.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U POJEDINIM PADAMA – ČETVRTINAMA NAKṢATRE -- manifestiraju se slijedeće osobine:

 

PRVA PADA -- 23°20' – 26°40' MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – Oštre brade, strastveni i ambiciozni, okrutni i tegobni.

 

DRUGA PADA -- 26°40' MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – 00°00' KUMBHA [AQUARIUSA, VODOLIJE] – Entuzijasti, istinoljubivi, mudri, čvrstih stavova, svadljivi.

 

TREĆA PADA -- 00°00' – 3°20' KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Ponosni, bogati, lijepih manira, dobro se brinu o posluzi, svjetloputi, deformitet leđa, vjerni svom mišljenju.

 

ČETVRTA PADA -- 3°20' – 6°40' KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Okrutni, ponosni, nereligiozni, dlakavi, brbljivi.

 

Nakṣatrom Dhaniṣṭhā vlada Mars [Angaraka graha]. Na duhovnoj razini autoritet za Mars je Gospodin Nṛsimhadeva.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA ZA DHANIṢṬHĀ NAKṢATRU

 

Nekada joj je originalno izvorno ime bilo Shraviṣṭhā. Shru = slušati [to hear] + ṣṭhā = ostati – znači nešto što ostaje u uhu, a možda predstavljajući ukras za uho.

 

Dhaniṣṭhā [Dhana = bogatstvo + ṣṭhā = ostati] – znači nešto u čemu se čuva bogatstvo. Sudeći prema nekima, to predstavlja prebivalište bogatih Vasu bogova, koji se smatraju i vladajućim božanstvima ove zvijezde. Formira je 5 zvijezda od kojih su četiri u parovima po dvije, neki kažu da je formirana od osam zvijezda. U vrijeme Vedāńga Jyotiṣa i Mahābharate, zimski solsticij je ležao u Dhaniṣṭhi.

 

Za one koji preferiraju obožavanje polubogova, vladajuća božanstva su 8 Vasua [polubogova[, koji se zovu: Dhara, Dhruba, Soma, Aha, Anila, Analor, Pratyusha i Pravasha. Međutim, dobro je znati, da je u krajnjem razlučivanju stvari puno povoljnije i produktivnije, obožavati Svevišnju Božansku Osobu Śrī Kṛṣṇu. Tada svi, pa i polubogovi automatski postaju zadovoljni, kao kada zalivamo korijen drveta – automatski sve grane i lišće također postaju podmireni vodom i zadovoljni.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Das]

 

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTRLOGY – by RamaKrishna Shastri

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
01/02/2019 20:32