beats by dre cheap

DUHOVNE KONOTACIJE PROUČAVANJA I BAVLJENJA VEDSKOM ASTROLOGIJOM JYOTIṢA [PART 1]

  

JĪV JĀGO – WAKE UP. PLEASE WAKE UP. PLEASE GET UP -- PROBUDI SE USPAVANA DUŠO.  

 

PREMA BHRIGU NANDI NĀDI ASTROLOŠKOJ TRADICIJI, KOJA JE NA ZAPADU JOŠ UVIJEK PREKRIVENA VELOM TAJNI, KADA JUPITER [BṚHASPATI-GRAHA] TRANZITIRA ZNAK OKUPIRAN OD KETUA U VRIJEME ROĐENJA, TO JE VRIJEME ZA RELIGIOZNO PUTOVANJE I HODOČAŠĆE.

 

“OSOBA KOJA PROUČAVA VEDSKU ASTROLOGIJU JYOTIṢA I SAZNA TOK SVOJE SUDBINE, NEĆE NIKADA DOSPJETI U PAKAO. IMAĆE STALNO BORAVIŠTE NA NEBU.” [VARĀHA MIHIRA – JEDAN OD KLASIKA VEDSKE ASTROLOGIJE JYOTIṢA].

 

KOMENTAR: Posmatrano s razine naših uobičajenih uslovljenih pozicija postojanja u ovom materijalnom svijetu [poštovanje rijetkim izuzecima], ako želimo naprijed preostaje nam postepeno početi razumijevati i slijediti dublje duhovne uvide, ali i praktične životne poruke, koje se kriju ne samo u izjavama velikih vedskih mudraca i svetaca, već i nekolicine klasika vedske astrologije Jyotiṣa, koje su nam milostivo ostavili u naslijeđe. To su bogata znanja i iskustva, koja moramo iznimno cijeniti.

 

Samo izučavanje i poznavanje mnogobrojnih tehničkih referenci i procedura s golemog područja sofisticirane  vedske astrologije i kosmologije, neće donijeti ni blizu savršene rezultate. Potrebno je naše kompletno buđenje iz uslovljenog stanja života. Na mnogim mjestima u vedskim spisima prikriveno i neprikriveno je rečeno “Jīv jāgo …”  – “Probudi se uspavana dušo…”.

 

JĪV JĀGO -- Jīv jāgo, jīv jāgo, gauracānda bole. Jīv means the living entities. Lord Caitanya Mahāprabhu is asking all living entities to "Wake up. Please wake up. Please get up." Jāgo. Jāgo means "Wake up."

 

jīva jāgo, jīv jāgo, gauracānda bole

kota nidrā jāo māyā-piśācīra ko

[VedaBase folio – The Complete Teaching of Śrīla Prabhupāda]

 

Pogodno vrijeme za intezivnije duhovno buđenje je i pogodno vrijeme odlaska na religiozno putovanje ili hodačašće, karmički posmatrano. Prema Bhrigu Nandi Nādi astrološkoj tradiciji, koja je još uvijek velikim dijelom prekrivena velom tajni za nas na zapadu, kada Jupiter [Bṛhaspati-graha] tranzitira znak okupiran od Ketua u vrijeme rođenja, to je vrijeme za religiozno putovanje i hodočašće. Planeta Jupiter [Bṛhaspati-graha] prolazi kroz jedan znak približno godinu dana, tako kroz 12 znakova aproksimativno uzevši prođe u toku 12 godina. Dakle, govorimo o povećanim šansama za duhovno buđenje, pročišćavanje srca i dalje napredovanje -- jednom u 12 godina. Trenutno Jupiter [Bṛhaspati-graha] tranzitira znak Škorpiona [Vṛścika Rāśi], pa svako ko ima pozicioniranog Ketua u tom znaku, može se slobodno početi pripremati za svojevrsno duhovno buđenje, možda i religiozno putovanje i hodočašće, shodno razini svoje trenutne svjesnosti i drugim okolnostima. Kada malo detaljnije proanaliziramo više vedskih chartova duhovno naprednijih osoba, ali i onih koji su više praktičari, možemo doći do zaključka da ovo itekako funkcionira u praksi, zavisno od okolnosti kod svakoga. Kod nekoga će se baš odraziti kroz fizičko putovanje u udaljene krajeve i posjete svetim mjestima hodočašća, ako i cjelina vedskog horoskopa to podržava, te i ako je karmički vrijeme za isto. Opet, kod nekoga će se isto više odnositi na unutrašnje putovanje, te intezivnije druženje sa svetim osobama i śāstrama [svetim spisima].

 

Preporučeno je znati da smo povremeno pod uticajima nekih napetih, pročišćavajućih aspekata na nebu, htjeli to ili ne. To su dodatna sredstva Svemirskoj Imperiji da nas malo pročisti i eventualno dovede u red. Dakako, same planete nisu uzročnici ovih događanja, one su samo indikatori određenih događanja prema višem uređenju. Između ostaloga tu su mnogobrojni kratkoročni aspekti, kao mjene Mjeseca [Candre], aspekti bržih planeta Marsa [Ańgāraka-graha], Merkura [Budha-graha], Venere [Śukra-graha], Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], te potom i oni dugotrajniji uticaji: eklipse, aspekti i tranziti [Gocara] sporijih i glomaznijih planeta, Jupitera [Bṛhaspati-graha], Saturna [Śanaiścara-graha], Rahua i Ketua, etc.

 

U 2019 godini, pored povećanog broja eklipsi [5] i drugih povremenih napetih aspekata, već od kraja marta  imamo i dugotrajniji, šestomjesečni uticaj asocijacije Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua, koji će većini ljudi donijeti manje-više podosta discipline,  preuzimanja odgovornosti, daljih pročišćavanja komplet života, ishrane, disanja, odmaranja, razmnožavanja, spavanja, etc., između ostaloga i kroz interakcije u odnosima, te dubljih duhovnih spoznaja. Iako neminovna pročišćavanja mogu da prouzrokuju  svojevrstan udar za naš fols-ego i podosta boli za naše krhke duše, budimo svjesni da u nekoj konačnici razlučivanja stvari, ništa nije tako nepovoljno, ništa nije ni tako dobro – sve je namijenjeno našem učenju. Još važnija spoznaja je da uvijek iza svega stoji Svevišnji Gospodin – ni slamka na putu se ne pomakne bez Božje milosti.

 

Samo nešto malo kasnije od uspostavljanja asocijacije između Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua, prelaskom Ketua iz znaka Jarca [Makara Rāśi] u predhodni znak Strijelca [Dhanus Rāśi], pridružiće im se i Jupiter [Bṛhaspati-graha]. Tako će početi egzistirati već značajna grupacija sporijih i masivnijih planeta sa dugotrajnijim uticajima. To će se svakako vidljivo odraziti u našim životima, zavisno od kuće koju okupiraju za vrijeme ovog tranzita, drugih aspekata, kao i od njihove snage u našem chartu, te jesu li navedene planete benefici, malefici, neutral, killeri, kao i u zavisnosti od karmičkih perioda u kojima smo trenutno, etc.

 

Pridruživanje Jupitera navedenoj asocijaciji Saturna [Śanaiścara-graha] i Ketua krajem marta, biće privremeno, tačnije negdje od 29.03-21.04.2019, zbog retrogradnog kretanja i ponovnog povratka Jupitera [Bṛhaspati-graha] u znak Škorpiona [Vṛścika Rāśi]. Oko 22.04.2019 Jupiter će izaći iz navedene privremene asocijacije u znaku Strijelca [Dhanus Rāśi] i vraća se ponovo u znak Škorpiona sve do 3.11.2019. Nekada kasnije biće detaljnije obrađeni i objavljeni i svi drugi relevantni detalji, te datumi i vremena daljih kretanja navedenih planeta.

 

Tačni datumi tranzita [Gocāra] kroz pojedine znakove, zavisiće od koordinata mjesta gdje boravimo, te od toga koju Lāhiri Ayanāḿśu preferiramo i upotrebljavamo – tradicionalnu, ili onu koju preporučuje autor programa Jagannatha Hora, kao i od još nekih opcija u programu u vezi Rāhua i Ketua. Uvijek imamo izbor, ali i odgovornost za pravilno razumijevanje, kako svog vlastitog charta i mnogobrojnih  karmičkih referenci, tako i vedskih chartova drugih osoba, koje analiziramo.

 

Šire posmatrano, vrijeme za pojačano duhovno buđenje je uvijek tu pred nama, nekada je već u toku. Samo je potrebna naša čvrsta odluka u tom smislu. Dakako, obično treba malo više borbe s anarthama u srcu [16 suptilnih nečistoća u srcu svakoga živog bića], ili drugačije rečeno sa saṁskārama [utiscima, sličicama], koje nosimo iz naših prošlih života. Često je potrebno mijenjati i vlastite dugogodišnje pogrešne navike, te brojne mis-koncepcije, koje postaju naša druga priroda, ako im se na vrijeme ne naučimo suprostaviti – što već iziskuje povećani trud, napor i vrijeme, te i određenu količinu milosti i blagoslova, uz asistenciju iskusnih osoba, koje su već prošle taj dio puta, koji je tek pred nama. Dakle, jedan od prvih koraka je po mogućnosti što češće druženje sa svetim osobama i śāstrama [svetim vedskim spisima], a potom dolazi na red otpočinjanje svakodnevnog mantranja Hare Kṛṣṇa mahā mantre i uspostavljanje stalne i neprikinute sādhane [duhovne prakse], te i kroz druge seve u sklopu 64 procesa predanog služenja Svevišnjeg Gospodina, a nakon nekog vremena i prirodno uzimanje utočišta vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON [International Society for Kṛṣṇa Consciousness] duhovnog učitelja. Kaže se ne bez razloga, kada šest mjeseci pažljivo mantramo svakodnevno 16 krugova mahā mantre – duhovni učitelj se sam pojavljuje i to zaista funkcionira u praksi. Ne vjerujte – probajte!

 

POJAŠNJENJE NAVEDENIH POJMOVA

 

PAKAO – Ono što mi obično nazivamo paklom, ili krugovima pakla, u stvari su 28 sistema paklenih planeta na dnu našeg univerzuma određenih, često za dugotrajni boravak i ispaštanje radi upražnjavanja različitih griješnih aktivnosti u ovom životu, detaljno opisanih u Śrīmad-Bhāgavatamu, Canto 5 i drugim Purāṇama, te u drugim  vedskim spisima. Na sisteme paklenih planeta se odlazi prema eventualnim procjenama i odlukama  Yamarāje [Dharmarāje], poluboga zaduženog za suđenje ljudskim bićima, koja su u životu upražnjavala brojne zabranjene i griješne aktivnosti. Moramo znati da sistemi paklenih planeta ne postoje za “one neke druge tamo”, kako to obično pogrešno mislimo, a da smo sami imuni na iste. Nažalost, to je i naša realnost, najčešće potpuno nepoznata za većinu ljudske populacije od današnjih oko 7.5 milijardi ljudi. Već i radi ovoga je preporučeno u Vedama, da već od rane životne dobi [5 – 6 godina] krenemo putem dharme – putem transcendencije, sebespoznaje i spoznaje Svevišnjeg Gopsodina, te da isto omogućimo i svojoj djeci.


NEBO  -- Gornja polovina univerzuma, planeta Zemlja i Zemljin planetarni sistem Bhū Maṇḍala [Velika Zemlja], te viši planetarni sistemi.

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video.

Sona Gaurāńga Dās's photo.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
11/02/2019 11:36