beats by dre cheap

CHARACTERISTICS OF THE PARTS OF WOMAN’S BODY -- KARAKTERISTIKE SPECIFIČNIH DIJELOVA ŽENSKOG TIJELA I UTICAJI [PART 1]
GRANE VEDSKE ASTROLOGIJE JYOTIṢA.

RAZLIČITE ASTROLOŠKE TRADICIJE.

 

KOMENTAR: Radi većeg interesovanja, kao i zbog okolnosti da se ne može baš lako i uvijek doći do iskusnog vedskog astrologa i saznanja, koja nudi naš vedski horoskop, kao i zbog svih dobronamjenih osoba, koje se tek uključuju u praćenje ovog bloga,  evo  prilike za upoznati se s određenim dodatnim saznanjima o našim karmičkim odrednicama. Iz slijedećeg teksta možemo vidjeti da je naša karma već podobro ucrtana i vidljiva ne samo kroz pozicije planeta i drugih nebeskih tijela prilikom rođenja u vedskom horoskopu, već i kroz oblike i oznake na pojedinim dijelovima našeg tijela. Dakako, karma je samo jedan od elemenata u konačnom rasčlanjivanju stvari, ali od suštinske važnosti.

 

Inače, posmatrano na vidljivoj razini, u tri osnovna faktora, koji utiču na konačna određenja u našim životima spadaju: naša karma [sudbina], naš trud i vrijeme koje je potrebno da nešto sazrije, ili da se odradi. Specijalno su bitni trud i vrijeme, koje  svakodnevno ulažemo u duhovnu praksu-sādhanu, dalja pročišćavanja od 16 anarthi [16 nečistoća u srcu svakog živog bića] i dublje duhovne spoznaje kroz proučavanje i primjenu sofisticiranih vedskih znanja višeg ranga. Znajmo da su iznad svega toga viši  faktori od primarnog značaja -- milost i blagoslovi Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, koje zadobijamo kroz služenje duhovnog učitelja, sādhua-bhakta i śāstra -- kroz svakodnevno mantranje svetih imena Svevišnjeg Gospodina, te prakticiranje još nekog, ili više proceesa predanog služenja od 64 koliko ih ima.  

 

U svijetu i u samoj Indiji postoje brojne astrološke tradicije i škole, s ponešto različitim načinima prilaženja ovoj sofisticiranoj vedskoj nauci. Generalno, možemo reći da je uglavnom prepoznato šest glavnih grana vedske astrologije Jyotiṣa i pored različitih astroloških tradicija:  

 

1.Gola – astronomija [kosmologija].

2.Gaṇita – matematička  astrologija.

3.Jātaka – natalna astrologija.

4.Praśna – proricanja [postavljanje pitanja].

5.Muhūrta – proricanja [odabir trenutka, ili izborna proricanja].

6.Nimitta – proricanja [na osnovu različitih znamenja].

 

Treba pomenuti da postoji još niz specifičnih tradicija Jyotiṣa. Pored u svijetu opće priznate Parāśara tradicije [bazični astrološki spis Bṛhat Parāśara Horā Śāstra], koju je ustanovio čuveni vedski astrolog i veliki svetac i mudrac Parāśara, da ovom prilikom ukratko pomenemo i drevno znanje Nāḍi Jyotiṣa, koje se bavi Jātakom i proricanjima. Opet, smatra se da ima mnogo pod-tradicija ili grantas Nādi astrologije. Tako autor Chandulal S. Patel u svojoj knjizi Nādi Astrology navodi preko 20 Nāḍi grantas [vrsta, pod-tradicija, knjiga] od 1. Bhṛgu Nandi Nādi astrologije do 20. Iśvara Nādi astrologije, a ima ih još čitav niz. Proučavajući pojedine segmente [grantas] i sekvence drevne Nādi astrologije možemo jako obogatiti svoja saznanja i iskustva.

 

Manje je poznato u široj javnosti, a pominje se u vedskim spisima, da je His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness, također bio i vrstan poznavalac pojedenih sekvenci vedske astrologije, tako primjera radi  i Śakuna Śāstri -- tumačenja oznaka na tijelu.

 

Slijedeći tekstovi, u kojima su opisana značenja znakova na tijelu su iz Bṛhat Parāśara Horā Śāstre čiji je autor veliki mudrac i veliki svetac, te čuveni veliki vedski astrolog Mahārṣi Parāśara. Bṛhat Parāśara Horā Śāstra je krovni spis kada se radi o vedskoj astrologiji. Znači, nešto što je bona fide i što je ispitano u praksi hiljadama godina. Kada se ovakva saznanja o kojima će biti riječi na današnjem postu još kombiniraju i s vedskim horoskopom u cjelini, te dobijemo potvrdu i u tom pogledu, tada je to – to! Inače, uvijek kada neka naša saznanja kombiniramo sa saznanjima do kojih dolazimo preko vedskog horoskopa, to uobičajeno daje određene dobre praktične rezultate. Tako je recimo i u slučaju kombiniranja s Āyurvedom [vedskom medicinom],  Vastuom [vedskom arhitekturom i uređenjem okoliša], kao i pitanjima naše zaštite, duhovnog napretka, mnogobrojnih karmičkih predodređenosti, te i po pitanjima dharme, arthe, kāme, mokṣe i mnogih drugih elemenata od značaja za život svakoga od nas. Uvijek, kada ih kombiniramo s postavkama iz Jyotiṣa śāstra, sigurno je da ćemo produbiti naša saznanja na vjerodostojan način, te dobiti i nešto od praktične upotrebne vrijednosti. Slično je i sa oznakama na pojedinim dijelovima našeg tijela, linijama na dlanovima, stopalima i drugo. Ovi tekstovi govore više o uticajima oznaka na ženskom tijelu, ali su također primjenjivi i na mušku populaciju.

 

1-2. Maitreya kaže: Mahārṣi! Bio sam potpuno prosvijetljen, poželjnim i nepoželjnim efektima, koje si opisao sa oznakom na Janma Lagni u ženskom horoskopu. Sada tražim od tebe da mi podariš znanje o poželjnim i nepoželjnim efektima sa značenjima o specifičnim karakteristikama različitih dijelova ženskog tijela. Mahārṣi Parāśara odgovori. O Brāhmaṇo! Sada ću ti reći šta je Śiva pripovijedao boginji Pārvatī što se tiče ovoga.

 

3-4. Žena, čija su stopala jednaka, glatka, meka, dobro razvijena, topla,  koja sijaju ružičastom bojom, bez mnogo znoja, uživaće u potpunoj sreći, koja dolikuje njenom polu. Ona, čija stopala nisu ružičaste boje, već su tvrda, suha, hrapava, nejednako oblikovana, kao izrešetana korpa i lišena mesa, patiće od jada.

 

5-6. Žena, koja ima oznake školjke [conch] -- polukupole, svastike, cakre, lotosa, zastave, ribe, kišobrana i dugu liniju, koja se diže ka gore na njenim stopalima, postaje kraljica i uživa u velikoj sreći i komforu. Ona, koja posjeduje oznake, kao one od zmije, štakora i vrane na svojim stopalima – slično linijama na dlanu -- je lišena bogatstva i pati od jada.

 

7. Djevojka [žena], čiji nokti na nogama sijaju ružičastom bojom, ako su glatki, uzdignuti i obli, uživa u velikoj sreći i komforu. Crni i polomljeni nokti pokazuju mizeriju.

 

8. Uzdignuti, puni, dobro razvijeni, glatki i obli nožni palci, indiciraju sreću. Oni, koji su mali, neregularnog oblika i ravni, pokazuju mizeriju.

 

9. Ženini nožni prsti, koji su mekani, jaki, zaobljeni i dobro razvijeni se smatraju poželjnim, Ako su prsti dugački, imaće manjak morala. Mršavi prsti indiciraju siromaštvo.

 

10-16. Drugi efekti oko prstiju su kao dole. Kratki - kratak život. Kratki, dugački i nepravilnog oblika – podvodač, izdajnički. Ravni – služiteljski. Razdvojeni više nego prosječno – lišeni bogatsva. Prsti, koji se prepliću jedan s drugim – udovica i zavisna od drugih. Ako se prašina diže kada ona hoda, biće prljava i donosi ogovaranje svim trima porodicama -- očevoj, majčinoj i muževoj. Ako mali prst ne dodiruje zemlju – ona će uništiti svog muža i udati se za drugog. Ako srednji prst i onaj pored ne dodiruju zemlju – udovica. Ako je prvi prst do nožnog palca duži nego palac – ona će razviti nedozvoljenu vezu s čovjekom prije braka i biće preslobodnog morala.

 

17. Ako je zadnji dio ženinog stopala uzdignut, bez znoja, mekan i gladak, ona postaje kraljica. Ako su indikacije obrnute, biće pogođena siromaštvom.

 

18. Ako su pete jednake, žena koja je u pitanju će imati dobro formiran i poželjan polni organ. Ako su pete jake, imaće ostećen polni organ. Ako su pete visoke, biće nečista. Duge pete indiciraju jad.

 

19. Noge -- dio ispod koljena. Jednake, glatke, jednakih kontura, oble, bez malja [dlaka], dobrog izgleda i bez vidljivih vena su Rāśis, žena će biti kraljica.

 

20. Obla, glatka, stabilna koljena indiciraju poželjnost. Ako su koljena košćata, žena u pitanju će biti bez morala. Ako su koljena opuštena, biće pogođena siromaštvom.

 

21. Aku su butine zaobljene, kao surla slona, blizu jedna drugoj, mekane i bez dlaka, žena će biti kraljica. Ako su butine ravne i dlakave, biće siromaštvom pogođena i udovica.

 

22-23. Struk. Obim jednak širini od 24 prsta s dobro razvijenim kukovima pokazuje da će žena biti blagoslovljena. Struk, koji je ravan, dugačak, bez mesa, uvućen, ili dlakav, predskazuje na udovičanstvo i jad.

 

24. Podignuti, “mesnati” i široki kukovi kod žene su poželjnog efekta. Ako je suprotno, oni indiciraju nepoželjnost.

 

25-27. Polni organ [ Samo za odrasle].

 

28. Dio ispod pupka. Mek, razvučen i malo uzdignut uvijek je poželjan. Dlakav, s venama, previjen sa borama i pun linija, pokazuje nepoželjnost.

 

29. Pupak, dubok okrenut na desno je produktivan s dobrim efektima. Pupak uzdignut sa lijevim okretom i čvorovima je nepoželjan.

 

30-31. Stomak dobrog raspona indicira na dobro formiran polni organ i puno sinova. Ako stomak žene podsjeća na stomak žabe, njen sin će postati kralj. Ako žena ima uzdignut stomak, ostaće bez djece. Ako je stomak izboran, ona će postati pustinjak. Ako ima kružna prevoje, postaće služavka.

 

32. Ako je dio, koji pokriva rebra jednak, dobro razvijen i mek, poželjni efekti se mogu očekivati. Biće nepoželjno, ako je uzdignut, dlakav i pun vena.

 

33. Prsa žene, ako su jednaka i bez malja [dlaka] su poželjna. Velikog raspona i dlakava prsa su nepoželjna.

 

34-36. Grudi žene ukazuju na sreću, ako su jednake dužine, mesnate, zaobljene i stabilne i blizu. Nesrećne su, ako su tvrde naprijed, nisu blizu i bez mesa. Uzdignuta desna dojka ukazuje da će imati sinove. Uzdignuta lijeva dojka, da će imati kćeri. Ako je dio, koji je oko bradavica, okrugao, lijepog izgleda i malo crn, bice srećna. Spljoštene i neobično male grudi indiciraju na lošu sreću.

 

KOMENTAR: Navedene karakteristike uglavnom mogu da vrijede i za muškarce, kako je već rečeno. Ima još oko tri strane teksta, zaključno sa stavkama od 37 do 84–85. To ostaje za neki drugi put. Dalje se radi o rukama žene, linijama i oznakama na dlanovima, zatim ramenima, glavi i vratu i tako to. Može se reći da će za većinu osoba ovo biti jako zanimljivo, ali vidjećemo već prema vašim posjetama kakvo je zanimanje za ove čisto praktične stvari.  

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

Bṛhat Parāśara Horā Śāstra – Mahārṣi Parāśara

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
07/07/2019 12:09