beats by dre cheap

THE ESSENTIAL POINTS OF THE VEDIC ASTROLOGY -- OSNOVNE POENTE VEDSKE ASTROLOGIJE [PART 1]


ASTROLOGICAL AUTHORITIES  -- ASTROLOŠKI AUTORITETI.

 

VEDSKA ASTROLOGIJA JE I PUT KA ČISTOJ BHAKTI AKO JE OSOBA POZNAJE.

 

SUŠTINSKE RAZLIKE IZMEĐU ASTROLOŠKIH SISTEMA & UOBIČAJENE POČETNIČKE POGREŠKE.

 

ASTROLOŠKI AUTORITETI: Ogromna i praktički nezamjenljiva pomoć, prilikom vrlo zahtijevnog izučavanja vedske astrologije Jyotiṣa, dolazi nam od provjerenih autoriteta iz prošlosti. Da pomenemo samo neke – Parāśara Muni [Bṛhat Parāśara Horā Śāstra], Garga Muni, te Nilāmbara Cakravartī, djed od Gospodina Śrī Caitanye Mahāprabhua – Śrī Gaurāńge, ranije bio Garga Muni [vidi Śrī Caitanya Caritāmṛta Adi-līlā 13.60], Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswami Mahārāja [Sūrya-Siddhānta], zatim Bāskarācārya, također znan i kao Bāskara [Siddhānta-Śiromaṇi] i drugi. Uvijek se treba pomalo vraćati na ovu temu autoriteta u Jyotiṣu, kada god su okolnosti. Na taj način možemo postepeno zadobiti milost i blagoslove viših autoriteta u univerzumu za dalje napredovanje i pravilno postaviti stvari kod sebe, dakle bez devijacija.

 

Potrebno je itekako naglasiti da vedsku astrologiju nećemo moći savršeno shvatiti bez pravilnog i dubljeg sagledavanja vedske kosmologije. Izučavanje sofisticirane vedske kosmologije će nam pomoći i da se distanciramo od nekih pogrešnih shvatanja, koja nam dolaze iz nekih drugih astroloških sistema, koji su u opticaju, specijalno na zapadu.

 

Također, manje je poznato da je recimo Sūrya-Siddhānta, koju je sakupio, preveo i izdao veliki vaishnavski Ācārya i veliki astrolog Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Goswāmī Mahārāja, prema nekim podacima predana na upotrebu stanovnicima našeg univerzuma istovremeno kad i Bhagavad-gītā, dakle prije 120.400.000 godina. Data je prvo bogu Sunca, koga ponekada zovemo i Sūrya Nārāyaṇa, jer je ekspanzija Nārāyaṇa. 

 

Dakle, poenta je da je vedsko znanje o kosmologiji i strukturi našeg univerzuma, pa tako i o astrologiji skoro nezamislivo staro.

 

Druga važna, manje poznata poenta je da to znanje nije ljudsko, stiglo je do nas posredstvom viših autoriteta u univerzumu, dakle to je nadljudsko znanje..

 

Danas možemo dobiti veoma dragocjenu pomoć od naprednih poznavaoca Jyotiṣa modernog vremena. Ta se pomoć ogleda prvenstveno kroz knjige, časopise, internetske stranice, edukaciju i seminare, kao i astrološke programe, sukladno današnjem načinu života i masovnom korištenju kompjuterskih tehnologija i interneta. Treba uvijek odati veliko poštovanje svim nesebičnim poznavaocima Jyotiṣa, koji dijele to dragocjeno znanje drugima iz dobre namjere kao pomoć i službu, a ne u svrhu sticanja bogatstva.

 

Tako danas možemo besplatno presnimiti vrhunski softwer sa interneta, a također ima podosta i literature, koja se također može slobodno presnimiti za vlastite potrebe. Samo, što pri tome trebamo imati moć separacije i znati preuzeti samo ono što je bona fide u tehničkom  i astrološkom smislu, dok se u duhovnom smislu treba isključivo držati autoriteta, koji potiču iz vaiṣṇavskih sampradāya, preciznije iz Brahmā-Mādhva-Gauḍīya sampradāye.

 

Ako se upustimo u dublje i sistematsko proučavanje Bhagavad-gīte As It Is, možemo prepoznati da Bhagavad-gītā objašnjava dva transcendetalna puta do vrhovnih spoznaja – direktno predano služenje Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe s ljubavlju i postepeni put step by step – korak po korak, ali preferira direktno predano služenje. Međutim, naša realnost je da od sadašnjih oko sedam i po milijardi ljudi rijetko ko ima karmičke reference da može odmah početi s direktnim predanim služenjem, iako je to moguće. Dakle, itekako su potrebne karmičke kvalifikacije, a potreban je i povelik lični trud u tom pravcu i vrijeme, povrh svega specijalno velika milost i blagoslovi, iako je u suštini sve jako jednostavno. Trebamo samo izbaciti kamenje iz ruku da bi mogli prihvatiti dragulje u vidu transcendentalnog znanja, koje nam se daje.

 

VEDSKA ASTROLOGIJA JE I PUT KA ČISTOJ BHAKTI AKO JE OSOBA POZNAJE.

 

Prema izjavama autoriteta za ovo golemo područje znanja, koje inače podobro zadire u četvrtu dimenziju postojanja Turīya, vedska astrologija je također i put do čistog predanog služenja Svevišnje Božanske Osobe Śrī Kṛṣṇe, što je vrhunac transcendencije i različitih vrsta yoga i meditacija, ako se poštuju duhovni principi i ne prave nikakvi kompromisi i prilagođavanje uputa, specijalno izričitih naredbi iz razotkrivenih vedskih vaiṣṇavskih spisa, te ako uzmemo utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja, preko koga kao preko prozirnog medija svo znanje silazi do nas, kao i ako se istovremeno poštuje metodologija usvajanja i primjene u praksi sofisticirane vedske astrologije.

 

Dakle, vedska astrologija Jyotiṣa je istovremeno i śāstra. Prema izjavama autoriteta može dovesti ozbiljnog praktikanta i do čiste bhakti, ali kako je već rečeno, pod uslovom da ne izmišljamo stvari i da ne upotrebeljavamo špekulativna znanja. 

 

SUŠTINSKE RAZLIKE IZMEĐU ASTROLOŠKIH SISTEMA & UOBIČAJENE POČETNIČKE POGREŠKE.

 

PRECESIJA EKVINOCIJA ISKAZANA KROZ TRADICIONALNU LĀHIRI AYANĀḾŚU Potpuno je pogrešno  neuzimanje precesije ekvinocija u obzir, u vedskom sistemu iskazane kroz tradicionalna Lāhiri Ayanāḿśa. Do sada, na današnji dan, već se nakupila razlika od 24° 07’ 52.39’’ u odnosu na zapadni sistem. Dakle, zapadni sistem operira sa stanjem na nebu, kakvo je bilo prije skoro 1.800 godina – negdje oko 221 do 228 godine naše ere, kada je uspostavljen, dok vedski sistem operira sa stvarnim stanjem na nebu.

 

VEDSKI SISTEM OPERIRA ISKLJUČIVO SA SEDAM VIDLJIVIH PLANETA-GRAHA + DVIJE SUPTILNE NEVIDLJIVE: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Venera [Śukra-graha], Saturn [Śanaiścara-graha] plus dvije nevidljive suptilne planete sjenke Rāhu i Ketu. Potpuno je pogrešno i nedozvoljeno u vedskom horoskopu operirati s nekim zapadnim imaginarnim nebeskim tijelima, kao što su Uran, Neptun, Pluton, crni mjesec Lilith, te neki planetoidi, kao Chiron i drugi. Potpuno je izvjesno da ćemo dobiti zabranu na dalje znanje iz Jyotiṣa, ako uzimamo u obzir ova imaginarna nebeska tijela.

 

POSTOJI ZEMLJIN PLANETARNI SISTEM ILI VELIKA ZEMLJA ILI BHŪ MAṆḌALA – Dakle, praktički ne postoji Sunčev sistem, kao takav, kako su nas pogrešno učili u školama i na fakultetima. Sunce se kreće oko Zemlje i svih drugih planeta i zvijezda u univerzumu.

 

RĀHU I KETU SHADOW PLANETS  – su planete sjenke, ili suptilne nevidljive planete. Rāhu i Ketu nisu nikakvi Mjesečevi Čvorovi, kako  se to pogrešno prezentira na zapadu od neupućenih u pravo stanje stvari, već goleme, ali za naše moći percepcije nevidljive planete.

 

KOMENTAR: Ukolio vam se otvore neka dodatna pitanja možete se javiti, najbolje preko messengera na Facebook-u u večernjim satima.

 

 Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
18/08/2019 12:34