beats by dre cheap

BHĀRAṆI – THE 2ND NAKṢATRA [STAR] [PART 1]


13° 20' TO 26° 40'  OF MEṢA-RĀŚI [ARIES – OVAN]

 

KOMENTAR: Jako je preporučljvo detaljno proučiti svoje Nakṣatre, pogotovo kada su prominentni neki napeti aspekti i kada nas čekaju dodatna uznemirenja, kao i povećana pročišćenja, htjeli mi to ili ne. Proučavajući položaje Mjeseca [Candre] i Lagne [Ascendenta], pa zatim i svih drugih planeta po Nakṣatrama, koje su indikatori naših uslovljenosti iz prošlih života – naše karme, možemo dobiti dodatne uvide u nijanse naše prirode i karaktera, te gdje su zapreke, a gdje nade i pomoći.

 

Kao što je navedeno na predhodnom postu o Nakṣatri Aśvinī,  Nakṣatre su na velikoj udaljenosti od naše planete Zemlje i zbog toga izgledaju kao da su nepomične, te od davnina služe ljudima kao savršeni svjetionici za daleka prekomorska putovanja. Nakṣatre su na vertikalnoj udaljenosti iznad Zemlje 4.000.000 milja.

 

Prema nekim autorima ime Nakṣatre Bhāraṇi korespondira s arapskim Al-Butain [the little belly], s grčkim 41/35 Arietis or a Muscae, kineskim Oei [Chinese Sieu].

 

Bhāraṇi je mānuṣya ili zemaljska zvijezda oštre prirode. To je zvijezda obuzdavanja – suzdržanosti. Simbolizira je materica, što znači da ova zvijezda može sakriti, ili prekriti stvari. Nosi ideje borbe i patnje. Njome upravlja Yamarāja, ili Dharmarāja – gospodar smrti [ranga polubogova] i ukazuje na ljude, koji su vezani za materijalni svijet. Životinja koja je simbolizira je slon i ukazuje na radničku klasu.

 

Nakṣatrom Bhāraṇi vlada planeta Venera -- Śukra graha [Venus]. Na duhovnoj razini autoritet za Veneru je Lord Paraśurārma.

 

KADA JE OVA ZVIJEZDA NA LAGNI [ASCENDENTU] – nalazimo na nestalnu osobu, promjenljivog mišljenja, ovisnika o suprotnom polu. Oni su ponosni i hrabri ljudi sa dobrom dugovječnošću. Vole svoju rodbinu i pomažu svojim prijateljima. Obično imaju nekoliko djece. To je vitalan lik, karakter, koji je povodljiv, upitnog moralnog ponašanja i zna da uzrokuje tuđu ljubomoru.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U NAKṢATRI [ZVIJEZDI] BHĀRAṆI – osoba nije bolešljiva, oslobođena je od bolesti, pametno obavlja svoj posao, sretna je i ispunjava svoje obaveze – posao.

 

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U POJEDINIM PĀDAMA [QUARTERS] ILI ČETVRTINAMA NAKṢATRE BHĀRAṆI, MANIFESTIRAJU SU SLIJEDEĆE OSOBINE:

 

1 PĀDA -- MJESEC NA 13° 20' – 16° 40' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Snažan temperament, crvenkaste kose, u mogućnosti je poraziti svoje neprijatelje, otvorenog uma, hrabri i istrajni.

 

2 PĀDA -- MJESEC NA 16° 40'  – 20° 00’ MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Lijepi, pametni, slabi na suprotni pol, posjeduju znanje o pisanju i imaju religiozan um.

 

3 PĀDA -- MJESEC NA 20° 00'  --  23° 20' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: Mršavi i visoki, krupnih očiju, puno ponosa, ali s mudrošću, uravnoteženog temperamenta.

 

4 PĀDA -- MJESEC NA 23° 20'  --  26° 40' MEṢA-RĀŚI [ARIESA – OVNA]: – Hrabri, okrutni, ponosni, tvrdoglavi, imaju loše društvo, malo dobrih osobina.

 

ASTRONOMSKA POZADINA – PRIČA O NAKṢATRI BHĀRAṆI

 

KOMENTAR: Kod opisa prve Nakṣatre su izbjegnute ove astronomske priče, koje idu uz svaku zvijezdu – Nakṣatru, ali znaju biti jako indikativne za onog o kome se radi. Razlog je bio da možda neko ne bi krivo protumačio ono što ga sljeduje, radi nekih opaski autora, ali evo ipak, barem od druge Nakṣatre, kao i ono što je bar dijelom shvatljivo, a ima stvari u koje je veoma teško proniknuti, gotovo nikako. Rečeno je već na prošlom postu da u Jyotiṣu ima stvari koje su čak kodirane i duboko sakrivene. Dakako, treba malo dubljeg promišljanja i meditacije na suptilnijim razinama, a nekada i na transcendentalnim, pa možda s vremenom prodrijeti u pozadinu priče, ili onoga što je rečeno između redaka. Detalji iz astronomskih priča, koji idu uz naše Nakṣatre, često nam mogu jako pomoći da bolje shvatimo sami sebe, te kako funkcioniramo.

 

Ponekada u Indiji stavljaju i izgovaraju umjesto slova “v” – slovo „b“ i obratno, tako da to ne treba da nas zbunjuje, jer će biti primjetno kod tekstova nekih autora. Primjera radi, nekada se za Vṛndavan [Vrindavan], jedno od svetih mjesta i poznatijih mjesta hodočašća u Indiji,  kaže Brindavan, etc.

 

Nekada je originalno ime za Nakṣatru Bhāraṇi bilo Apavarani [Apa = loše + vrit = topreserve -- čuvati], što znači --  onaj koji čuva oštećene stvari, ili se koristi za čuvanje oštećenih stvari, ili mrtvih tijela.

 

To je skraćeno kao Varani. Ova Nakṣatra je formirana od tri zvijezde koje izgledaju kao trougao, koji je možda korišten u stara vremena kao objekat za nošenje oštećenih stvari ili mrtvih tijela.

 

Predsjedavajuće božanstvo  je zamišljeno kao Yamarāja, Yama – bog smrti [klasa polubogova].

 

KOMENTAR: Moje razumijevanje ove astronomske priče uz Nakṣatru Bhāraṇi je da osoba, koja je pod uticajem ove zvijezde, ili preko Ascendenta – Lagne ili tako što joj je Mjesec [Candra] u Nakṣatri Bhāraṇi, vjerovatno treba da malo više prouči sve što ide uz poznavanje Yamarāje, Dharmarāje – poluboga smrti, njegovih aktivnosti, te inače svega kada je riječ o dharmi [našem pravilnom djelovanju] i reinkarnaciji. Moguće je da će tako posredno doći do nekih detalja, koji mogu pomoći kod boljeg razumijevanje vlastite osobnosti. Kao što je poznato, reinkarnacija je brisana iz nekih teoloških spisa u svijetu, tako da su svi opisi ostali uglavnom u vedskim spisima.

 

Također, moguće je u nekim slučajevima, s obzirom da se Nakṣatra sastoji od tri zvijezde, da treba  obratiti povećanu pažnju – da nešto uvijek u troje bolje funkcionira, ili će tako bivati bez obzira na želje i ishod. Možda će biti u pitanju još neke dvije osobe i tako to, kao neki trio, ali to ipak ostavljam vama da svako realizira kod sebe.  Ovo su samo neke od mogućih natuknica.

 

Ima još jedna iskustvena stvar, koja je baš uočljiva – osobe s Nakṣatrom Bhāraṇi je zaista malo teže razumijeti, jer često ne kažu do kraja neke stvari – ostaju kao malo prikrivene ili neizgovorene.

 

NOTE: Text is on Bosnian language. Please, use the Google Translate to translate the text from Bosnian to English language: https://translate.google.com/#bs/en/

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCES:

 

How To Read Your Horoscope – The basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

The Scientific Base of Indian Astrology – RamaKrishna Shastri

Nakshatra [Constellation] Based Predictions [With Remedial Measures] – K.T. Shubhakaran

 

Canto 5: The Creative Impetus  Chapter 22: The Orbits of the Planets

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 5.22.8; 22.11

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
08/11/2019 15:23