beats by dre cheap

KĀLA SARPA YOGA [PART 1]

 

 

TRENUTNO AKTUELNA KĀLA SARPA YOGA.

 

Kada Mjesec [Candra] sutra, 21.02.2021 bude izvan konstelacije planeta obuhvaćenih osom Rāhu-Ketu, specijalno kada pređe u slijedeći znak Mithuna Rāśi [Gemini, Blizanci] negdje u 17:30 za koordinate Sarajeva i uzimajući u obzir tradicionalnu Lāhiri Ayanāḿśu, možemo očekivati neko malo olakšanje i možda nešto manje napetosti. Treba naglasiti, ovo je samo jedan od elemenata, dobro je uvijek posmatrati vedski chart u cjelini. To će potrajati nekih 14 dana dok se Mjesec [Candra] ponovo ne priključi planetama koje čine sadašnju Kāla-sarpa yogu, gdje će egzistirati nekih 14 dana također. I tako na smjenu sve do 13.04.2021 kada će Ańgāraka-graha [Mars] konačno prvi od ostalih planeta napustiti Vṛṣabha Rāśi [Taurus, Bik], a nešto ranije 26.03.2021 negdje iza 17:00 i navedenu konstelaciju i Kāla-sarpa yogu.

 

Tako, pored jake koncetracije planeta u Makari Rāśi [Capricorn, Jarac], u jednom momentu oko 9-11.02.2021 čak šest planeta je bilo u pomenutom znaku, što je indikator za intezivnije zemljotrese, ovo je bio dodatni faktor i za velike napetosti u svijetu, te na pojedinačnim planovima svakoga od nas. Tako, da nisu nikakvo čudo velika previranja u svijetu na geo-političkoj sceni, mnogobrojni spinovi i ishitrena ponašanja nekih političara u strasti i duhovnom neznanju. Dakako, uvijek ostaje poveliki problem s nesagledivim posljedicama za svo stanovništvo neke zemlje, kada su u pitanju nezrela i ishitrena ponašanja u strasti i neznanju pojedinih neovladanih umova, da ovom prilikom ne idemo u detalje.

 

Pojedini, inače upućeni i iskusni vedski astrolozi, te i grupe vedskih astrologa različito posmatraju pojedine reference iz vedske astrologije i njihov značaj. Ali, to ne treba da nas previše uznemirava. Neki učeni astrolozi obično uopće ne pridaju značaj bilo čemu što je izvan učenja, koje nam je ostavio u naslijeđe veliki svetac, mudrac i klasik vedske astrologije Parāśara Muni, autor bazičnog djela vedske astrologije Bṛhat Parāśara Horā Śāstre.

 

Kako već znamo, u pojedinim prilikama teško je procijeniti šta treba da upotrebljavamo, a šta ne. Dakako, najjednostavnije je prikloniti se provjerenim autoritetima. Opet, dobro je znati da postoje još neke napredne drevne vedske astrološke tradicije kao Bhṛgu Nandi Nādi tradicija, etc.

 

Tako, dosta toga zavisi od naših karmičkih predispozicija, truda i vremena koje ulažemo u znanja višeg ranga, milosti i blagoslova koje dobijamo ili ne dobijamo. Na taj način biva i determinirana naša trenutna razina svjesnosti,   mogućnost percepcije i primjene određenih znanja, te iskustvo i realizacije koje dobijamo, etc.

 

Neke od ezoteričnih stvari u vedskoj astrologiji su i Kāla-sarpa yoga i Amṛta kāla yoga. Dio upućenih vedskih astrologa smatra da Kāla-sarpa yoga i Amrta kāla yoga imaju važnu ulogu više u mundanoj astrologiji [procjena svjetskih događaja] i da nisu od velikog značaja u pojedinačnim kartama. Opet praktično iskustvo u analiziranju vedskih chartova nam govori da obje yoge imaju određenog uticaja i u pojedinačnim chartovima, uzimajući u obzir i cjelinu horoskopa.

 

Da najprije definiramo šta su Kāla-sarpa yoga i Amṛta kāla yoga. Kada su sve planete pozicionirane na jednoj strani vedskog horoskopa unutar ose Rāhua-Ketua, dakle kada Rāhu predvodi ostale planete, tada imamo Kāla-sarpa yogu. Kada Ketu predvodi ostale planete tada je manifestirana Amṛta kāla yoga.

 

Obično se smatra da u slučaju Kāla-sarpa yoge, kada je prominentna Rāhu-Ketu osa, to će uz prisustvo i drugih povoljnih yoga možda da ukazuje na rast stvari u svakodnevnom životu, ali ukazuje i na mogućnost izdaje od strane prijatelja i rodbine. Patnja zbog dešavanja u životu može da ojača nečiji um i da omekša srce. Ovo je blagoslov Kāla-sarpa yoge.

 

Također, patnja može od osobe stvoriti demona ili sveca. U slučaju Kāla-sarpa yoge, osoba postaje zla, s vjerovatnom destruktivnom prirodom, moguće i zločinačkom. Dakako, ovo dobija na važnosti ako i ostali elementi charta ukazuju na isto. Primjera radi, ako je isto primjetno i kroz prirodu glavnih Nakṣatri, etc.

 

Dok u slučaju Amṛta kāla yoge, kada je prominentna Ketu-Rāhu osa, isto ukazuje na uspon u duhovnim stvarima i dostizanje nevezanosti. Budimo uvijek svjesni činjenice da sve što na neki način pogoduje rastu u svakodnevnom životu, dakle našim materijalističkim preokupacijama, istovremeno će izazivati česte i velike stresove, kroz stalnu borbu i interakcije s drugima. Zapadni psiholozi u stvari ne poznaju pravu definiciju stresa i njegove prave uzroke, više špekuliraju. Obično koriste neki svoj riječnik koji obiluje stranim nepoznatim riječima, da bi predstavili svoje [ne]znanje. U neku ruku stresom možemo nazvati sve ono što nije imanentno našoj pravoj prirodi. A, šta je naša prava priroda – to tek treba da dokučimo.

 

Riječi kāla-sarpa u prevodu znače slijedeće: kāla znači vrijeme, a sarpa znači zmija. Tako, u prevodu to je -- ujed zmije vremena. Znači, svakog trenutka može nas ujesti zmija vremena i dokrajčiti nas. Kada se kaže sarpa -- zmija [zmije], ovdje se u prenesenom smislu misli na to da su u stvari naša čula zmije, koja nas u svakom trenutku mogu odvesti negdje u mrak i ponor, te nas dokrajčiti. Znajmo, sve dok god smo pod preovladavajućim uticajem čula – da smo u potpunom mraku. Održavamo se samo milošću Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, dok se duhovno ne počnemo buditi. Ali, ako i dalje istrajavamo isključivo na materijalističkim tjelesnim koncepcijama života, te zadovoljavanju čula, jednog momenta prestaje i stalni dotok milosti i blagoslova – i the end! Dobro je povremeno se upitati – “Šta je moja misija u ovom životu?” Odgovore možemo potražiti kod duhovno naprednih osoba, koje su već prošle taj dio puta koji je tek pred nama.

 

Oko naše misije u ovom životu, neka početna saznanja možemo dobiti i kroz proučavanje vlastite dharme i detaljniju analizu 1, 5 i 9 kuće u vedskom chartu i njihovih vladaoca, te aspekata koje prave ili primaju, naših glavnih Nakṣatri u kojima su Mjesec [Candra] i Lagna [Ascendent], karmičkih perioda i pod-perioda u kojima smo trenutno, prema više sistema Mahā Daśā predikcija, etc.

 

Jedno od značenja riječi dharma je -- pravilno djelovanje, te nešto što se nastavlja iz života u život, a ima još i niz drugih značenja, koje možemo detaljnije spoznati kroz proučavanje Śrīmad Bhāgavatama, stihovi 1.2.6 – 1.2.21, kao i kroz još niz stihova u drugim śāstrama. His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Svāmī Śrīla Prabhupāda je izdao i posebnu knjigu pod nazivom Dharma – The Way of Transcendence [Dharma – put transcedencije].

 

Tako i na ovom primjeru možemo vidjeti koliko je u stvari vedska astrologija povezana s transcendentalnim vedskim znanjem i mnogobrojnim duhovnim odrednicama. Upućeni smatraju da nas vedska astrologija može postepeno dovesti čak do čistog predanog služenja. Dakako, potrebno je da uz bavljenje vedskom astrologijom, paralelno započnemo s obavljanjem i daljim kultiviranjm svakodnevne duhovne prakse sādhane, pažljivim mantranjem i drugim sevama u sklopu 64 procesa predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, uz uzimanje utočišta vjerodostojnog ISKCON duhovnog učitelja.

 

JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
http://jyotisha.blogger.ba
20/02/2021 12:30