TRANZIT [GOCĀRA] RĀHUA & KETUA KROZ PRVU I SEDMU KUĆU [PART 1]

RĀHU AND KETU – CANCER [KARKAṬA] – CAPRICORN [MAKARA] – 9 SEPTEMBER 2017 – 23 MARCH 2019 [FOR COORDINATES OF SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA],

 

KOMENTAR: U životu svakog od nas, veliku ulogu igraju Mahā Daśe planeta – karmički periodi u kojima smo trenutno, preporučljivo ih je sagledati barem prema nekoliko Mahā Daśa sistema predikcija, zatim tranziti [Gocāra] planeta, etc. Prema mogućnostima, predikcije uvijek treba posmatrati kombinirano. Pored ovih postoje još neke druge specifične tehnike poput periodičnih horoskopa, a zatim tu je i Praśna – sofisticirana metoda predikcija.

 

Tranziti Rāhua i Ketua spadaju među najsnažnije, zbog njihove izuzetne veličine i sporog kretanja. Rāhu i Ketu su planete svaka pojedinačno dva puta veća od Mjeseca, a četiri puta veća od Sunca. To su suptilne planete sjenke [Planets shadows], obično nevidljive za naše moći percepcije, sem u vrijeme pomračenja, kada njihovi tamni obrisi postaju uočljivi u vatrenom ringu Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], ili na svjetlijoj pozadini Mjeseca [Candre]. Osa znakova-kuća koju trenutno zauzimaju u našem vedskom horoskopu postaje predominantna, uzimajući u obzir stvarno kretanje na nebu prema vedskoj kosmologiji i astrologiji. Rečeno jednostavnim jezikom, djelatnosti znakova-kuća u kojima se trenutno nalaze, tada su kod nas najizraženije. Dakako, prilikom svake interpretacije treba uzeti u obzir još i niz faktora: položaje prilikom rođenja, zatim postavljanje ose u kontra položaj od natalnog – kada su moguće velike teškoće za rođenog, Avasthās planeta, blizinu i/ili aspekte drugih planeta, te i uvijek posmatrati vedski horoskop u cjelini.

 

RĀHU AND KETU – CANCER [KARKAṬA] – CAPRICORN [MAKARA] – 9 SEPTEMBER 2017 – 23 MARCH 2019 [FOR COORDINATES OF SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA]

 

Negdje od 9 septembra 2017 godine, pa do 23 marta 2019 godine za koordinate Sarajeva, Rāhu i Ketu prolaze kroz znakove Karkaṭa [Cancer – Rak] i Makara [Capricorn-Jarac].  Ko ima Ascendent [Lagnu] u znaku Karkaṭa [Cancer – Rak], to automatski znači i da ima sedmu kuću u Makari [Capricorn-Jarac].   Tako da trenutno Rāhu i Ketu upravo tranzitiraju te kuće – prvu i sedmu.

 

Zatim prelaze u predhodne znakove Mithuna [Gemini-Blizanci] i Dhanus [Sagittarius-Strijelac]. Dakle, ne kreću se kao i ostale planete u slijedeće znakove ispred. Rāhu i Ketu trebaju aproksimativno uzveši oko godinu i po dana za prolazak kroz jedan znak zodijaka. Negdje za 18 godina obiđu komplet zodijak.

Rezultati tranzita Rāhua i Ketua, uz detaljnu analizu i vedskog charta u cjelini,  mogu nam itekako pomoći da pravilno sagledamo šta nam je u životu raditi, upravo u ovo vrijeme, te da i bolje razumijemo šta nam se to dešava.

 

Ovo razumijevanje je jako bitno sada neposredno poslije pomračenja i u vrijeme drugih napetih aspekata, kada možemo biti jako zbunjeni i zatečeni događanjima, a i inače u ovim nekim godinama povećanih karmičkih pročišćenja i na kolektivnoj [grupnoj] razini i pojedinačno. Rezultate nekih napetih događanja, ne trebamo obavezno gledati kao na nešto frustrirajuće i nepovoljno – iako tako može da izgleda u prvi mah, već i kao na priliku za rast, a možemo da duhovno rastemo svakoga dana malo-pomalo. Često dobijamo aranžmane da se oslobodimo nekih nepovoljnih i nepotrebnih stvari, da bi eventualno mogli prihvatiti čistije energije višeg ranga. Ali nekada zbog vezanosti i pravljenja daljih planova za uživanje svih mogućih vrsta, odvajanja nam teško padaju i bivamo frustrirani kada nam se očekivanja ne ostvaruju. A, u stvari, postepeno bivamo oslobođeni pojedinih materijalnih vezanosti i tjelesnih koncepcija života.

 

A, što je još interesantnije – često, što se više naprežemo, da nešto i ostvarimo vezano za naša povećana uživanja – to su izgleda sve manje šanse da to i dobijemo. Tek kada se odvežemo i kada nam postane skoro svejedno – evo ih, moguća ispunjenja nekih naših želja lagano kucaju na vrata. Trebamo znati da to otprilike tako funkcionira u univerzumu. Dakako, nije baš sve tako jednostavno – ovo je jedan generalni prikaz, jer postoji jako puno različitih nijansi za svakoga. Sve je personalno, shodno osobnosti svakoga i specifičnim karmičkim uslovljenostima iz prošlih života, koje nosimo sa sobom, te zavisno i od truda i vremena koje ulažemo u ovom životu u postepeni duhovni razvoj, kao i od milosti i blagoslova koje dobijamo, ili ne dobijamo. Ili, drugačije rečeno – koje uspijemo da prihvatimo, jer oko nas svakog trenutka pada prava kiša milosti i blagoslova. Samo je neophodno iz ruku prvo izbaciti kamenje da bi mogli prihvatiti dragulje.

 

Obično svi tragamo za onim nečim za šta se možemo čvrsto uhvatiti. Dakle, potrebno nam je ono nešto zaista vrijedno našeg truda. Kada to počnemo realizirati, tada je vjerovatno vrijeme za otpočinjanje druženja s iskusnim transcendentalistima – bhaktama, te śāstrama [svetim vedskim spisima] i vjerodostojnim duhovnim učiteljima svijeta, ponajbolje ISKCON duhovnim učiteljima.

 

Možda ćete naći nešto i za sebe na jednom od 25 tematskih blogova, koji su vam na raspolaganju. Kada pregledate sadržaj odabranog bloga i onoga što je vidljivo na ekranu, dakle više postova, tada idete kursorom na dno ekrana i sami kraj vidljivih tekstova, te na oznaku ‘Stariji postovi’. Pregledate i opet dalje slijedeći ekran. Na nekim od udarnih blogova ima jako puno do sada objavljenih sadržaja, jer se u aprilu 2018 godine napunilo već deset godine od otvaranja prvih blogova.  Tako, za neke stvari i sadržaje će vam trebati skoro mali godišnji odmor – ali svakako pokušajte pronaći malo vremena i za svoju dušu!

 

Rezultate tranzita [Gocāra] vidljivih planeta, pa tako i suptilnih planeta Rāhua i Ketua možemo naći u nizu stručnih astroloških knjiga iskusnih autora. Za naša istraživanja mogu nam dobro poslužiti i ovi tekstovi, koji će ići u intermecu ostalih tema na ovom blogu.

 

TRANZIT [GOCĀRA] RĀHUA KROZ PRVU KUĆU

 

U ovom periodu osoba treba specijalno razvijati samopouzdanje i naučiti da sama radi stvari. Ne treba se oslanjati ni na koga, već na svoju vlastitu inicijativu. Tokom ovog perioda, život će je dovesti u situaciju gdje će trebati djelovati sa diskrecijom i odlučnošću. Treba razviti osobnost po kojoj će je svijet prepoznati kao individualca i trebaće se osobno založiti za stvari. Tranzit Rāhua kroz prvu kuću je stalno prisiljava da projektira sebe, zavisno od položaja znaka. Znak će ukazivati na razlog za projiciranje sebe. Biće potrebno da postigne stvari kroz moć svoje vlastite osobnosti i da razvije samodostatnost.

 

TRANZIT [GOCARA] KETUA KROZ SEDMU KUĆU

 

To je loš tranzit što se tiće partnerstava i zajedništva. Osoba može postati toliko uključena u to da može gubiti svoju individualnost u zajednici sa drugima. Opasnost je ovdje za osobu da previše ugađa drugima i gleda im kroz prste. Ako je osoba nevjenčana, tada brak nije moguć tokom ovog tranzita, a ako je već u braku biće herkulski zadatak održati situaciju da se normalno odvija. Može se desiti i razdvajanje uslijed smrti ili razvoda. Brak u idealnom smislu može puno puta biti na kušnji i puno puta porican. Osoba nije racionalna što se tiće partnerstava, u stanju je savjetovati druge unatoć svojim vlastitim problemima, ili još vjerovatnije – zbog njih. Ovo nije dobro vrijeme baviti se javnošću. Sudski procesi trebaju se izbjegavati što je moguće više, ili da se rade oprezno tamo gdje ne mogu biti izbjegnuti. Kod saradnje usvojiti razumno vodstvo prema drugima, pogotovo ako su imali više praktičnog iskustva u nekim stvarima.

 

REFERENCE:

 

RĀHU & KETU — Manik Chand Jain

 

sonagaurangadas

1 komentar

Komentariši