TRANSIT [GOCĀRA] RĀHU & KETU THROUGH TWELFTH & SIXTH HOUSE — TRANZIT [GOCĀRA] RĀHUA & KETUA — KROZ DVANAESTU & ŠESTU KUĆU [PART 2]

KOMENTAR: Kako je već rečeno na predhodnom postu, Rāhu i Ketu se kreću suprotnim smjerom od drugih planeta, osim kada su u povremenom retrogradnom kretanju, tako da poslije 1-7 kuće prelaze u 12-6 kuću u nečijem horoskopu, odnosno u predhodne znakove-kuće. Iz poštovanja prema načinu njihovog uobičajenog direktivnog kretanja, kontra smjerom od kazaljke na satu [ili s desna u lijevo], tekstovi će ići također kontra smjerom [redoslijedom].

 

Vjerovatno, da koliko je astroloških tradicija u svijetu, misli se na vedsku astrologiju, toliko je različitih gledanja na ove stvari, ali uglavnom su razlike samo u nijansama i to ne treba da nas previše uznemirava. Bitna je suština.

 

Da ponovimo jednu od poenti s prošlog posta. Uvijek treba imati u vidu da tranziti Rāhua i Ketua spadaju među najsnažnije, zbog njihove izuzetne veličine i sporog kretanja. Rāhu i Ketu su planete svaka pojedinačno dva puta veća od Mjeseca, a četiri puta veća od Sunca. Rāhu i Ketu su suptilne planete sjenke [Planets shadows], obično nevidljive za naše moći percepcije, sem u vrijeme pomračenja, kada njihovi tamni obrisi postaju uočljivi u vatrenom ringu Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], ili na svjetlijoj pozadini Mjeseca [Candre]. I oni su živi dokaz, kao što bi se reklo – postojanja dvojne stvarnost – one materijalne-vidljive i one suptilne-duhovne-nevidljive, što je i osnovni princip vedske kosmologije i astrologije.

 

U Śrīmad-Bhāgavatamu 5.24.2. se navodi da Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] ima prečnik 10 000 yojana [80 000 milja], Mjesec [Candra] je prečnika 20 000 yojana [160 000 milja], dok je Rāhu prečnika 40 000 yojana [320 000 milja].  

 

Nemojmo nikada zaboraviti još jednu važnu, ali malo prikrivenu poentu. Uvijek je moguće otići do neke planete-grahe i pitati šta nam to radi u životu i zatražiti pomoć, pa tako i kada su u pitanju Rāhu i Ketu. Dakako, ova konstatacija kod nekih uvijek pobudi specifičan osmijeh na licu. Kako sada pa to…? Ali, moguće je itekako. Kako…? Preko njihovih duhovnih autoriteta, ili izravno, zavisi od razine svjesnosti, možemo imati darśan [susret, sastanak]. Sem toga, ako čovjek želi otići na Mjesec [Candra], Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], ili neku drugu planetu, može dostići željeno odredište slijedeći vedske principe preporučene u tu svrhu, kao što je proces poznat pod imenom darśa-paurṇamāsī. Opet, čisti bhakta, koji obožava samo Svevišnju Božansku Osobu, bez sumnje dostiže Vaikuṇṭha planete i vrhovnu planetu u duhovnom svijetu Kṛṣṇa-loku. [Bhagavad-Gītā As It Is 9.25 Purport]. Koga ovo intrigira može se se javiti,  pa vidimo, zavisno od okolnosti.

Nadati se da će od ova mini serija biti i od neke praktične koristi za lakše nošenje s problemima u svakodnevnom životu, ali i za postepeno zadobijanje ezoteričnih znanja.

 

TRANZIT RĀHUA  KROZ DVANAESTU KUĆU

 

Rođeni/rođena je pozvana da obavlja službu za druge i zahtijeva se požrtvovanost. Pomažu se oni manje sretni, hendikepirani i ugroženi. Osoba mora da nauči saosjećajnost te prihvatanje drugih onakvih kakvi jesu i pomagati im uprkos razlikama. Ovo je pozicija karme i izgleda da zove zbog otplaćivanja nekih dugova. Ovdje rođeni treba naučiti više o očuvanju zdravlja i čuvanju ezoteričnog znanja. Izvjesna intuicija će mu biti data, izvjesni snovi moguće. Ovaj tranzit je neprocjenjiv period pripreme – ako nema ništa da ponudi – neće dobiti ništa.

 

Ono što je i ono što čini tokom ovog perioda biće baza njegove ekspanzije u budućnosti. To je dobro za napredovanje u institucijama.

 

TRANZIT KETUA KROZ ŠESTU KUĆU

 

Ovdje Ketu daje instiktivno znanje o stvarima vezanim za zdravlje, te podstiče i dalje učenje o tome. Daje želju za služenjem drugih i neprekidno mjenjanje uslova rada. Tranzit Ketua kroz šestu kuću, također daje misteriozne bolesti, koje je teško dijagnosticirati. Tranzit Ketua u konjukciji sa nekim malefik planetama, povećava i označava probleme zbog kojih rođeni može stalno ići ljekaru. Na rođenom je da nađe rješenje za razne probleme, kultiviranjem dubljeg interesovanja za svoj rad. Dajući službi ličnu crtu, osoba može razviti latentne sposobnosti, koje će kasnije biti više javno prepoznate.

 

REFERENCE:

 

RĀHU & KETU IN PREDICTIVE ASTROLOGY – Manik Cand Jain.

 

Bhagavad-Gītā As It Is 9.25 Purport

Canto 5: The Creative Impetus  Chapter 24: The Subterranean Heavenly Planets

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 5.24.2 

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness

 

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši