KRITTIKĀ – THE 3RD NAKṢATRA [PART 1]

26° 40’ MEṢA [ARIES – OVAN] TO  10° 00’ VṚṢABHA [TAURUS – BIK].

 

KOMENTAR: U knjigama više milostivih autora, upućenih vedskih astrologa, možemo naći i veoma detaljno opisane karakteristike osoba rođenih u određenim Nakṣatrama, često datih posebno za muškarce i žene, pa i prema određenim fazama života. Inače, korisno je i pravo je malo bogatstvo doći do različitih pogleda i saznanja više učenih vedskih astrologa, koji pripadaju različitim tradicijama i školama. Opet, tekstovi koji se prezentiraju na ovom blogu, obično su kombinacija tekstova više cijenjenih autora navedenih na kraju teksta, kao i nekih skromnih ličnih saznanja, te spadaju u neke bazične kada se radi o Nakṣatrama. Tekstovi su  jednostavni, te razumljivi za svakoga i mogu dobro poslužiti u našim traganjima za znanjima višeg ranga i samospoznajom.

 

Tako, ako imamo barem nešto malo sreće, milosti i blagoslova, te saznamo, koje su  Nakṣatre prominentne prilikom našeg rođenja, specijalno Nakṣatre u kojima se nalaze Mjesec [Candra] i Lagna [Ascendent] prilikom našeg rođenja, a kasnije možda i druge planete, već ćemo moći dosta toga shvatiti o događanjima u našim životima, pažljivo proučavajući ove tekstove. Nakṣatru [zvijezdu ili konstelaciju više zvijezda] u kojoj se nalazi Mjesec [Candra] prilikom rođenja možemo zvati i našom zvijezdom rođenja. Opet, kod duhovno veoma naprednih osoba, ove će karakteristike također raditi u praksi, samo nešto više ispod površine.

 

Kaže se u svetim spisima da inače u pojedinim fazama života, imamo na raspolaganju čak 24 vrste učitelja, među kojima su i Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra] i zvijezde. Dakle, kada poželimo da malo poradimo na sebi i na svom odnosu sa Svevišnjim Gospodinom i svemu što nas okružuje, a još nije vrijeme da počnemo dobijati upute od vjerodostojnog duhovnog učitelja – ponajbolje od ISKCON duhovnog učitelja, tada preko Nakṣatri, možemo dobiti poduži spisak stvari na čemu treba da poradimo. Preko njih možemo doznati i dio vlastitih anarthi – nečistoća u srcu, s kojima se nekada teško suočiti, ali malo-pomalo – ide to. Također, ova saznanja možemo itekako dobro koristiti i kasnije u životu, kada smo već krenuli putem transcendencije i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe.

 

Veliku nauku — vedsku astrologiju, najveću od svih, trebamo pokušati shvatiti i kao sredsvo  samopomoći  – dakle za svojevrsno samopročišćenje i samoozdravljenje, ali također i kao odlično sredstvo za pomoć drugima, a nikada ne kao dodatno sredstvo za manipuliranje drugima i svojevrsno iskorištavanje drugih, kao što je često naš uobičajeni mentalitet, samo što smo toga ponekada blaženo nesvjesni.

 

Obično je potrebno da malo dublje zavirimo u naše srce, te da svoj um pokušamo istrenirati tako da ne osjećamo svakodnevnu tjeskobu i patnju, različite frustracije, strahove od neimaštine, bolesti, starosti i smrti, da manje tražimo greške u drugima jer smo i sami okean grešaka, da možda više ne težimo osvetoljubivosti i da ne težimo svojevrsnoj pohlepi prema imovini drugih, te da nemamo i druge nepovoljne tendencije i emocije, koje će zasigurno blokirati prvo nas same, pa onda moguće i druge ljude u okolini. Kada već  dođe do određenih blokada usljed stvaranja nepovoljnih emocija, tada obično počinjemo osjećati intezivnu bol na nekom dijelu tijela, do koga uglavnom dolazi i radi nedostatka kisika u pojedinim čelijama organizma i pored toga što preventivno upućuje na određeno oboljenje. Dakle, znajmo da nepovoljne emocije pored ostaloga blokiraju normalan pristup kisika i drugih hranljivih supstanci čelijama organizma.

 

Kako možemo vidjeti iz podnaslova, Nakṣatra Krittikā je pozicionirana na kraju znaka Ovna [Meṣe — Ariesa], te zahvata i početak Bika [Vṛṣabhe — Taurusa].  Nakṣatra Krittikā zauzima 13° 20’ lučnih nebeskog svoda, kao i svaka druga.

 

Ime Nakṣatre Krittikā korenspodira s arapskim Ath-Thuraiya [the little thick set group] na Arab Manzil; Tauri ili Alcione na grčkom; Mao na Chinese Sieu.

 

Krittikā ima Rākṣasa ili nižeklasnu prirodu, ali su njeni uticaji mješovite prirode. Predstavlja fizičku i kreativnu snagu, ili energiju kojom se može dostići moć. Njome upravlja Agni – božanstvo vatre [klasa polubogova] i zato uzrokuje vatrene senzacije za tijelo i um. Životinja koja simbolizira ovu zvijezdu je ovca, a kasta kojom upravlja su intelektualci.

 

KADA SE OVA NAKṢATRA NALAZI NA LAGNI — ASCENDENTU – tada pokazuje ponosnu, dostojanstvenu i časnu osobu, punu ambicija i željnu moći. To je ljuta, ali istinoljubiva osoba, koja ima vrlo jak apetit. Osobe rođene pod uticajem ove Nakṣatre imaju nepostojan um, ali su i vrlo vješte i mogu zadobiti mnoge posjede.

 

KADA SE MJESEC [CANDRA] NALAZI U NAKṢATRI KRITTIKA – osoba je tada poznata, slavna i veoma sjajne pojave. Veoma obilno jedu i vole — privlače ih tuđi bračni partneri. Veoma su odlučni, ali ipak im je um nestabilan.

 

KADA SE MJESEC NALAZI U RAZLIČITIM ČETVRTINAMA [QUARTERS] ILI PADAMA OVE NAKṢATRE — tada se manifestiraju slijedeći rezultati:

 

PRVA PADA — MJESEC [CANDRA] NA 26° 40’ ARIESA [MEṢE — OVNA DO 00° 00’ TAURUSA [VṚṢABHE –BIKA] – Mudrost, lijepi maniri, bolešljivost, ali i dugovječnost, ukus za raznolikosti kada su u pitanju uživanja i znanja.

 

DRUGA PADA — MJESEC [CANDRA] NA 00° 00’ DO 3° 20’ TAURUSA [VṚṢABHE –BIKA] – Osoba ne voli spiritualiste, radi one stvari, koje vrijeđaju mnoge ljude i koje su u spisima zabranjene, nagovara druge ljude na iste takve radnje.

 

TREĆA PADA — MJESEC [CANDRA] NA 3° 20’ DO 6° 40’ TAURUSA [VṚṢABHE –BIKA] – Hrabrost i ponos, indiskretnost, brzopletost, osoba voli prostitutke i ima sumnjiva sredstva za život.

 

ČETVRTA PADA — MJESEC [CANDRA] NA 6° 40’ DO 10° 00’ TAURUSA [VṚṢABHE –BIKA]  – Lopovske navike, poniznost pomiješana sa arogancijom, brižljiva, siromaštvo, problematićnost, bolešljivost, osoba pati od mentalnih smetnji.

 

Planeta Gospodar [Lord] Nakṣatre Krittikā je Sunce [Sūrya Nārāyaṇa]. Na duhovnoj razini autoritet je Gospodin Śrī Rāmacandra.

 

ASTRONOMSKA PRIČA KOJA JE U POZADINI ASTROLOŠKIH ZNAČENJA ZA  NAKṢATRU KRITTIKA

 

KOMENTAR: Ove astronomske priče su obično jako indikativne, samo treba malo više vremena da se pronikne u njihovu suštinu, kao i poruke koje nose sa sobom, a pošto su pisane pomalo arhaičnim jezikom trebamo se predhodno naviĆI na takav način izražavanja.

 

KRITTIKĀ – [KRITT = SJEĆI] – ZNAČI INSTRUMENT ZA SJEĆENJE

 

Formirana je od šest malih zvijezda, koje leže u grozdu, plus jedna velika  i oblikuje starinski instrument za sjećenje. Prva je na listi od 27 konstelacija [asterizama] Taittiriya brahmana i ponekad je smještena zajedno sa proljetnim ekvinocijem najavljujući Novu godinu [vedska nova godina počinje u različito vrijeme od zapadne]. Prema spisima Krittikā je bila prije  poznata kao Yaśoda, majka Gospodina Śrī Kṛṣṇe i to ime ima značenje: YAŚA– briljantna-sjaj i DA-davati-dati, te komplet riječ poprima  značenje — ona koja daje svjetlost – sjaj, aludirajući na astronomsku činjenicu da slabo zimsko Sunce zadobija moć u vrijeme tačke Vernalnog Ekvinocija, proljetnog Ekvinocija. U vrijeme Pojave Śrī Kṛṣṇe na planeti Zemlji, ta je tačka ležala u Nakṣatri Krittikā. Ista Nakṣatra Krittikā je bila poznata i kao Mātrika ili 6 majki [pomajki], koje su odgajale Kārttikeyu [Kārttikeya je Śivin sin i general rajskih trupa].

 

Rečeno je da su šest dana, šest majki, živile zajedno u pećini, gdje su bile razdvojene od svojih muževa, zbog sumnje u preljubu. Muževi su im bili: Marīci, Aṅgirā, Atri, Pulasya, Kratu i Pulaha. Bio je još jedan sveti čovjek s njima, koji se zvao Vasiṣṭha, čija je žena Arundhati bila krajnje predana svom mužu i uvijek je živila s njim. Agni – polubog vatre je osjećao privlačnost prema predivnim ženama svetaca, ali ne uspijevši da ih dobije, otišao je u šumu da počini samoubistvo.

 

Swaha, kći Dakṣe, koja je bila zaljubljena u Agniya, prihvatila je mogućnost flertovanja s njim – šest puta prerušena u šest žena svetaca, ali nije mogla usvojiti oblik Arundhati – žene sveca Vasiṣṭhe, na račun njene iznimne čestitosti. Sjeme Agniya, izbačeno šest puta u njegovim susretima s prerušenom Swahom,  Swaha je našla prerušena u pticu i bacila s vrha planine, gdje su živjele žene šest svetaca. Moćno dijete je rođeno tamo i nazvano Skanda i imalo je šest lica, dvanaest očiju, dvanaest ruku, dvanaest nogu, ali jedan običan vrat. Skanda je oženio Devasenu – carsku kći i postao komandant carske vojske.

 

Sveci, saznavši da je sin rođen u okrilju njihovih žena i posvojen od njih, razveli su se od njih sumnjičeći ih za nevjerstvo sa Agniyem.

 

Priča aludira na Sedam Zvijezda Saptarṣi Maṇḍala [Ursa Major], koje predstavljaju sedam svetaca, a mala zvijezda smještena blizu jedne od njih – predstavlja Arundhati. Krittikā je smještena malo dalje od Urse Major – predstavlja razvedene žene svetaca. Devasena, Vinata i Swaha su kao male zvijezde smještene blizu Krittike, a sve one smještene su blizu Oriona – koji predstavlja Skandu. Vjeruje se da kada čovjek ne može vidjeti zvijezde Krittikā, Arundhati, Vasiṣṭha, Dhruva i Viṣnupada – to pokazuje da mu je smrt blizu. Po ovoj astronomskoj priči predsjedavajuće božanstvo je Agni – bog vatre [fire-god = klasa polubogova], ali se trebamo ravnati prema višem određenju da je planeta Lord — Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], te da je Gospodin Śrī Rāmacandra duhovni autoritet za Sūrya Nārāyaṇa.

 

NOTE: Text is on Bosnian language. Please, use the Google Translate to translate the text from Bosnian to English language: https://translate.google.com/#bs/en/

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCES:

 

How To Read Your Horoscope – The basic of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

The Scientific Base of Indian Astrology – RamaKrishna Shastri

Nakshatra [Constellation] Based Predictions [With Remedial Measures] – K.T. Shubhakaran

 

sonagaurangadas

Komentariši