DIFFERENCES BETWEEN ASTROLOGICAL SYSTEMS ON THE EAST AND WEST — RAZLIKE IZMEĐU ASTROLOŠKIH SISTEMA NA ISTOKU I NA ZAPADU [PART 1]

U okolnostima, kada se duže bavimo zapadnim ili nekim drugim sistemom astrologije, trebaće nam podosta strpljenja, energija i vremena da postepeno usvojimo vedske principe. Tako, da je najbolje i najbezbolnije odmah u početku ići na usvajanje vedskih principa. S vremenom, milošću viših autoriteta u univerzumu i kvalificiranih vedskih astrologa, postepeno dobijamo sofisticirano vedsko znanje – onoliko koliko možemo trenutno prihvatiti – ni manje ni više.

 

Razlike između ovih sistema može najbolje predočiti astrolog koji je i sam prošao taj težak i dugotrajan put od pogrešnih zapadnih mis-koncepcija do usvajanja sofisticiranih vedskih znanja. Nesavršeni zapadni sistem astrologije, te māyānski i još neki drugi, još uvijek dijelom egzistiraju na zapadu, obično kod djela populacije koja nije došla u ozbiljniji kontakt s vedskim znanjima višeg ranga. I sada u kasnim noćnim satima možemo često vidjeti na nekim tv programima, da im sada ne navodimo imena i dajemo besplatnu reklamu — neki miks od naznaka nesavršene zapadne astrologije i različitih vrsta zabranjene crne ‘umjetnosti’ [black magic]. I onda se ti isti mediji, poslije takve pogrešne “edukacije” još pitaju, otkuda u društvu niz nepovoljnih pojava, specijalno kod mladih osoba, iako su i sami nosioci jako negativnih društvenih kretanja. Dobro je znati da bavljenje crnom magijom, kao i njeno propagiranje spada u karmički strogo zabranjene aktivnosti za civilizirane pripadnike ljudske rase, a karakteristično je demonskim karakterima.

 

NEKE OD OSNOVNIH RAZLIKA IZMEĐU VEDSKOG I NESAVRŠENOG ZAPADNOG ASTROLOŠKOG SISTEMA:

 

OSNOVNI PRINCIP VEDSKE ASTROLOGIJE JE JEDAN ZNAK = JEDNA KUĆA  I to je u preko 90% slučajeva i više nego sasvim dovoljno, rijetko će nam trebati podjela na Bhāve, koja je nešto drugačijeg karaktera. U zapadnim sistemima astrologije, pretežno se upotrebljava sistem nejednakih kuća, iako je u nekim zemljama zapadne Evrope svojevremeno bio u upotrebi i sistem jednakih kuća [slično vedskom sistemu], ili je i danas kod rijetkih praktikanata. Inače, u zapadnom sistemu ima slučajeva kada dvije suprotne kuće mogu da zauzimaju i po tri znaka.

 

RAZLIKE ZBOG PRECESIJE EKVINOCIJA – Vedska astrologija uzima u obzir stvarno kretanje planeta i nebeskih tijela na nebu, te njihove stvarne trenutne pozicije. Dok, prema zapadnom sistemu u stvari se operira sa stanjem na nebu kakvo je bilo negdje 221-228 godine naše ere, kada je profunkcionirao zapadni sistem – nesavršena izvedenica starije vedske astrologije. Do momenta pisanja ovog teksta 1.12.2019 – 16:51, za koordinate Sarajeva se nakupila razlika od 24° 08’ 06.95’’, dakle još malo pa cijeli znak, što se može očitati za svaki pojedini dan i vrijeme u svim ozbiljnijim programima za Jyotiṣa, u kojima postoji postoji posebna rubrika gdje je naznačena tradicionalna Lāhiri Ayanāḿśa, koja je opće prihvaćena u svijetu.

 

RĀHU I KETU SU ZA NAŠE MOĆI PERCEPCIJE NEVIDLJIVE SUPTILNE PLANETE SJENKE [PLANETS SHADOWS], ALI VEOMA MOĆNE PLANETE  U vedskoj astrologiji Rāhu i Ketu se shvataju kao suptilne planete, dakle nevidljive za prosječnog posmatrača sa Zemlje, a ne kako ih neki pogrešno smatraju samo osjetljivim [senzitivnim] tačkama  u horoskopu, odnosno tzv. Mjesečevim Čvorovima – kao sjecištima ekliptika. Rāhu i Ketu, inače za naše moći percepcije nevidljive planete, postaju vidljivi u vrijeme pomračenja, kao tamni obrisi u vatrenom ringu oko Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], ili na svijetlijoj pozadini Mjeseca [Candre]. Rāhu i Ketu su glomazniji i snažniji po uticajima od bilo koje druge planete pojedinačno, a možemo slobodno reći i od svih ostalih zajedno. To se vidljivo manifestira primjera radi  u analizama tranzita [Gocara], kada se nađu u određenim znacima-kućama i kada je njihova osa predominantna u vedskom glavnom chartu D-1 [Rāśi Chartu]. Za Rāhu i Ketu treba aproksimativno oko godinu i po dana [18 mjeseci] da prođu kroz jedan znak zodijaka, dok im za kompletan krug zodijaka treba oko 18 godina. Za razliku od svih drugih planeta-graha oni se kreću kontra smjerom od smjera kazaljki na satu i uvijek zauzimaju znakove-kuće nasuprot jedan drugome.

 

POMRAČENJA ILI EKLIPSE STVARAJU RĀHU ILI KETU – U vrijeme Mladog Mjeseca ili Amāvasye nastaje Sunčeva eklipsa, kada Rāhu napadne, zakloni i pomrači Sunce [Sūrya Nārāyaṇa]. U vrijeme Pūrṇime,  ili Punog Mjeseca nastaje Mjesečeva eklipsa,  kada Ketu napada Mjesec [Candru] i pomrači ga.

 

POSTOJI SEDAM VIDLJIVIH PLANETA GRAHA & DVIJE NEVIDLJIVE RĀHU I KETU – U vedskoj astrologiji operiramo s ukupno devet planeta-graha, od toga sedam vidljivih i dvije nevidljive: Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], Mjesec [Candra], Mars [Ańgāraka-graha], Merkur [Budha-graha], Jupiter [Bṛhaspati-graha], Venera [Śukra-graha], Saturn [Śanaiścara-graha] & Rāhu i Ketu. Dakle, nema Urana, Neptuna i Plutona i još nekih spornih planetoida, kao što su Chiron, Lilith [Crni Mjesec], etc. Ko u vedskom chartu upotrebljava ove imaginarna nebeska tijela rizikuje zadobijanje zabrane na dalja vedska znanja od strane viših autoriteta u univerzumu. To je i dosta logično s obzirom, da se plutonskim skloništem naziva planeta-sklonište Yamarāje – poluboga smrti, na nižim planetarnim sistemima. A, inače čak i prema zapadnoj astronomiji, Pluton se kao “pojavio” 1 930 godine, da bi 2 006 volšebno “nestao” s neba među zapadnim naučnicima, jer je navodno tada ustanovljeno da nema dovoljnu masu za planetu. Ali, to je samo bizarna isprika za zapadne umove s diplomama.

 

Poenta je skoro svih navedenih razlika, da zbog nepoznavanja sofisticirane vedske kosmologije, nesavršena zapadna nauka barata s nesavršenim postavkama. Dakle, ko misli da napreduje na ogromnom polju vedske astrologije mora neizostavno proći fazu dubljeg razumijevanja naše dvojne stvarnosti, koja nas okružuje i u kojoj i sami egzistiramo – one vidljive i one nevidljive, kao i mnogobrojnih detalja, nekada i kontraverzi u vezi strukture našeg univerzuma. Tako, u slučaju ozbiljnije zainteresiranosti za vedsku astrologiju, preporuka je intezivno bavljenje vedskom kosmologijom kroz izučavanje drevnih vedskih spisa i uz asistenciju upućenih osoba.

 

Današnji tekst je ujedno i dobar uvod za naredne tekstove o pomračenju krajem decembra, kao i o povećanom broju pomračenja [6] u uskoro nailazećoj veoma kriznoj 2 020 godini.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

 

sonagaurangadas

2 komentara

  1. Ko u vedskom chartu upotrebljava ove imaginarna nebeska tijela rizikuje zadobijanje zabrane na dalja vedska znanja od strane viših autoriteta u univerzumu. To je i dosta logično s obzirom, da se plutonskim skloništem naziva planeta-sklonište Yamarāje – poluboga smrti, na nižim planetarnim sistemima. A, inače čak i prema zapadnoj astronomiji, Pluton se kao “pojavio” 1 930 godine, da bi 2 006 volšebno “nestao” s neba među zapadnim naučnicima, jer je navodno tada ustanovljeno da nema dovoljnu masu za planetu.
    Tekst me je zaintrigirao ali ako mi znate pojasniti ovaj gore dio. Moje pitanje glasi ko su “viši autoriteti u univerzumu” jer mi nije jasno kako je moguće zabraniti dalji pristup vedskim znanjima??

  2. Da, upravo tako. Malo je to duža priča. Ali, evo ukratko. Ko želi da bude prevaren — i biva prevaren! Iako će svako obično reći da ne želi biti prevaren, ali ipak u neznanju sve radi upravo tako da bude prevaren. To je moć māye, iluzorne energije Svevišnjeg Gospodina. Inače, samo u našem univerzumu postoji 33 miliona moćnih upravljačkih polubogova zaduženih za normalno funkcioniranje cijelog univerzuma. Opet, svi su oni podređeni sluge Svevišnjeg Gospodina. Oko teme teorija iluzije možeš puno detaljnije doznati preko tekstova na blogu http://goranga.blogger.ba/ — ima mini serija od 5 postova upravo na ovu temu — od 9.8.-20.11.2019. Ok?

Komentariši