CHITRA – THE 14TH NAKṢATRA

 

23° 20’ KANYĀ [VIRGO — DJEVICA] TO 6° 40’ TULĀ [LIBRA — VAGA]

 

Četrnaesta zodijačka ekstenzija zauzima dio Zodijaka od 173° 20’ do 186° 40’ stepeni i nazvana je Chitra Nakṣatra. Korespondira s imenima As-Simak na Arab Manzil, Virginis, ili Spica na Grčkom, Kio na Chinese Sieu. Chitra Nakṣatra izleda kao perla bisera, a nekada kao lampa. Chitra je također znana i kao Zvijezda Prosperiteta [Star of Prosperity].

 

Chitra je Rākṣasa, ili zvijezda niže prirode, koja se prevodi kao briljantna, ili predivna. Sugerira na lijepe slike, ili na nešto što daje zadovoljstvo dok se gleda. Ima umjetničke talente, ili sposobnost za lijepo aranžirati stvari. Njeno predominirajuće božanstvo je Viśvakarmā – nebeski arhitekt. Chitra je meka po prirodi, gledano spolja.

 

KOMENTAR: Ovdje je potrebno pojašnjenje astrološkog pojma Rākṣasa, koji se u izvjesnoj mjeri razlikuje od sličnog naziva za neke stanovnike neba, gdje je značenje dosta grublje i označava živa bića, koja egzistiraju obično na planetama nastanjenim jako agresivnim rasama. Te planete ne moraju uvijek biti vidljive, kao u slučaju planete, koja je na samo 800 milja iznad nama vidljive planete Zemlje. Pored vidljivog dijela planete Zemlje postoji i ogroman, za naše moći percepcije nevidljivi zemaljski planetarni sistem – Bhū-Maṇḍala, ili Velika Zemlja, koja seže do granica vidljivosti zraka Sunca, skoro do rubova našeg univerzuma, koji je prečnika 4 miljarde milja.

 

U vedskoj astrologiji Jyotiṣa, sinonim za prirodu Rākṣasa,  označava mentalnost osoba u klasifikaciji na tri razine i mora se nadodati, ovo nosimo sa sobom iz prošlih života:

 

Deve imaju božansku prirodu, vole da dominiraju i usmjereni su na uživanje.

Rākṣase se obično vrlo agresivno bore za postizanje svojih ciljeva i potvrdu superiornosti.

Manuṣye su još najslabiji od ove tri kategorije, vezani su za svoje vlasništvo i uvijek zabrinuti za svoje potrebe.

 

Kako možemo da vidimo, generalno, iako su Deve još najbolji, jer dijelom imaju božansku prirodu, ipak svaka od kategorija ima svoje nedostatke. Radi toga, bez obzira u kojoj smo kategoriji rođeni trebamo posvetiti maksimalnu pažnju samospoznaji i reguliranom načinu života u sadašnjoj reinkarnaciji, te tako zadobiti što bolju startnu poziciju u idućem životu, ako se budemo ponovo reinkarnirali na našoj planeti Zemlji, ili za eventualni odlazak na više planetarne sisteme, ili čak i u duhovni svijet. Sve ovo zavisi o karmičkim predispozicijama, trudu i vremenu koje ulažemo u samospoznaju i postepeno pročišćavanje,  te specijalno od milosti i blagoslova koje dobijamo ili ne dobijamo, pa tako i od trenutne razine svjesnosti i želja svakog od nas ponaosob – dakle svake uslovljene duše.

 

KADA JE OVA NAKṢATRA [ZVIJEZDA] NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba nosi odjeću u bojama i dragulje, ima naklonost suprotnog pola i angažirana je u različitim potragama [nastojanjima, težnjama], ima negativan, ili kritički stav i živi daleko od mjesta rođenja.

 

KADA JE CANDRA [MJESEC] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI [ZVIJEZDI] – osoba ima lijepo formirano tijelo s atraktivnim očima i dobro je ukrašena.

 

KADA CANDRA [MJESEC] ZAUZIMA RAZLIČITE PĀDE – ČETVRTINE OVE NAKṢATRE – manifestiraju se slijedeće osobine:

 

PRVA PĀDA 23° 20’ DO 26° 40’ KANYĀ [VIRGO — DJEVICA] – Arogantnost, snažan, ali karakter koji nije sklon davanju milostinje, osoba je obično odgojena u dvije porodice i ima očne bolesti.

 

DRUGA PĀDA 26° 40’ KANYĀ [VIRGO — DJEVICA] DO 00° 00’ TULĀ [LIBRA — VAGA] – Siromašna osoba – zaglavljena u svom svijetu, insistira na svojim riječima, hoda brzo, radi strogosti.

 

TREĆA PĀDA 00° 00’ DO 3° 20’ TULĀ [LIBRA — VAGA] – Slavne i đentlmenske navike, hrabra osoba, druži se s dobrim društvom i živi na pošten način.

 

ČETVRTA PĀDA 3° 20’ DO 6° 40’ TULĀ [LIBRA — VAGA] – Spretnost za bisnis i dobar izgled, sladak i privlačan govor.

 

Chitrom vlada [gospodari] planeta Mars [Ańgāraka-graha]. Na duhovnoj razini, Gospodin Nṛsimhadeva je autoritet za Mars [Ańgāraka-grahu], a time i za Chitra Nakṣatru. 


Prema zapadnoj terminologiji Chitra odgovara fiksnoj zvijezdi Spica.

 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI NAKṢATRE CHITRA

 

Chitra [Chit = zainteresirati čudo] označava prekrasnu stvar. Formirana je od jedne zvijezde koja izgleda kao predivno svjetlo. U vedskoj literaturi asterizam je opisan kao glava Prajapatiya – jednog od praočeva stvoritelja čovječanstva [Taittirīya Brāhmaṇa 1.5.22].

 

Prema predanju, to je brick [cigla-opeka] kralja Indre, kralja polubogova, s kojom je ubio više demona, koji žive na jugu, kada su oni pokušali da se popnu na nebo — prebivalište polubogova na sjeveru. Demoni su počeli podizati toranj [kulu] za tu svrhu. Indra se pojavio pred njima u liku brāhmaṇe [svete osobe] i položio ciglu za sebe – u svoje ime, kao da pomogne izgradnju. Nakon što je završena struktura, demoni su se popeli na vrh i bili su oko ulaza u Nebo [Raj], kada je Indra uklonio svoju ciglu i cijela se struktura srušila s demonima, od kojih su mnogi odmah ubijeni. Polubogovi su pozdravili ciglu kao Chitram — znači nešto prekrasno za ubijanje toliko demona i stavili su je na nebo kao zvijezdu Chitra. 

 

Priča podsjeća na astronomsku činjenicu o prestanku zime [toranj demona] u vrijeme  proljetnog ekvinocija [Nebeska-rajska vrata], kada loše razdoblje protekle godine dolazi do kraja.

 

Predsjedavajuće božanstvo je zamišljeno kao Viśvakarmā [Twasta] — arhitekta polubogova.

Image: Yantra for  Mars [Ańgāraka-graha]. Mantra for invocation: oḿ namo bhagavate  Nṛsiḿhāya.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

 

REFERENCE:

 

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – By Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

 

THE SCIENCE BASE OF INDIAN ASTROLOGY – RamKrishna Shastri

 

sonagaurangadas

1 komentar

Komentariši