ECLIPSES IN 2023 YEAR [PART 1]

FOR COORDINATES OF SARAJEVO.

SOLAR ECLIPSE [AT] 20 APRIL 2023 THURSDAY — AMĀVASYĀ – 06:17:56 [GMT 04:17:56] — MEṢA RĀŚI

LUNAR ECLIPSE [A] 5 MAY 2023 FRIDAY — PŪRṆIMĀ19:23:00 [GMT 17:23:00] – TULĀ RĀŚI

SOLAR ECLIPSE [A] 14 OCTOBER 2023 SATURDAY – AMĀVASYĀ – 20:00:41 [GMT 18:00:41] – KANYĀ RĀŚI

LUNAR ECLIPSE [P] 28 OCTOBER 2023 SATURDAY — PŪRṆIMĀ – 22:15:00 [GMT 20:15:00] – MEṢA RĀŚI

Ove godine je prema nekim aranžmanima redovan broj eklipsi. Inače bi situacija bila još drastičnija, kada je riječ o intezivnim karmičkim pročišćenjima, koja su na snazi zadnjih godina, pa tako i ove godine.

A, ko god danas nema kakvo tako duhovno utočište [shelter ili ashraya], biće u big problemima, radi intezivnih karmičkih pročišćenja koja su zahvatila manje-više cijeli svijet. I pitaće se obično ” Šta to bi …”. A, pri tome će zaboravljati šta je radio svojim srodnim dušama [our soul mates], drugim ljudima i drugim živim bićima samo do jučer u svom okruženju. Dobro je znati, sve se vraća – sve se plaća. Povremeno, nakon  upražnjavanja brojnih griješnih djelatnosti detaljno opisanih u vedskim spisima, kao boomerang u tačno određeno vrijeme da više zaboli. počnu stizati fakture na vrata, kao što bi se reklo.  

Također, u ovim nekim vremenima, bićemo prisiljeni da se pored reguliranja komplet života, specijalno ishrane i prelaska na striktnu vegeterijansku ishranu, te vlastitim dodatnim obrazovanjem, pravilnim načinom zarade, pravilnom uređenjem doma i okoliša, pravilnim odgojem djece, etc., malo više pozabavimo i politikom, kao i izvještavanjem medija i neutraliziranju uticaja njihovih mis-koncepcija i brojnih dezinformacija, inače će se politika početi baviti s nama. Većina današnjih egzistencijalnih problema dolazi obično od karmički i duhovno neukih u institucijama i političkim strukturma vlasti. Opet, za bavljenje politikom i pravilno sagledavanje aktuelnih događanja, itekako su  neophodne određene karmičke predispozicije, dobro poznate za upućene. Možemo primijetiti da čak i neke osobe, koje su već na duhovnom putu, nerijetko olako nasjedaju na brojne dezinformacije, nacionalizam, rasizam, etc., uslijed nedostatka karmičkih referenci i nerazumijevanja pravog stanja stvari i dubljih uzroka za sva turbulentna dešavanja A. šta tek reći za ostale ljude, koji su više praktičari nego poznavaoci brojnih karmičkih referenci i spiritualnih tehnologija.

Pored protekle pandemije, svih igara oko vakcina, etc., te svih ostalih lančanih dešavanja, tu je i krvava ruska agresija na Ukrajinu – enormno uništavanje infrastrukture, mučenje, ranjavanje i ubijanje hiljada civila, prisilni egzodus u inostranstvo više miliona ljudi i raseljavanje po samoj Ukrajini također miliona ljudi, kao i pokušaji destabiliziranja stanja u nizu okolnih i drugih zemalja, od strane ruskog režima,  prateća poskupljenja energenata, hrane i galopirajuća inflacija.

Tu su zatim i jaki zemljotresi s velikim razaranjima i ljudskim žrtvama u Turskoj i Siriji, a prije na još nekim destinacijama, velike klimatske promjene, velike vručine, poplave, klizišta, vulkani, pa suše, orkanski vjetrovi, velike hladnoće, etc. Kada su u pitanju zemljotresi u Turskoj sasvim je izvjesna mogućnost  novih razarajućih potresa magnitude čak 7.2 do 7.8. Poseban problem čini što su dijelovi Turske praktički smješteni na nakoliko podkontinetalnih tektonskih ploča koje se sudaraju međusobno. Osim toga i sam Istanbul se nalazi na udaljenosti od 17 kilometara od velike pukotine u Mramornom moru i mogu se predvidjeti velike katastrofe u budućnosti, što će zavisiti još od niza faktora. Otežava i činjenica da je većina zgrada građena prije tridesetak godina i nema govora o nekoj seizmčki sigurnoj gradnji, a tu je i velikio broj kuća izgrađenih bez građevinskih dozvola. A, i one izgrađene zadnjih godina i decenija, su radi uštede investitora većinom građene mimo standarda potrebne zaštite od zemljotresa. Poseban problem čini stoljećima staro upražnjavanje brojnih karmički zabranjenih djelatnosti stanovništva, te je neophodana dodatna edukacija i dubinska reforma komplet sistema obrazovanja, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu.

Ima još toga. Sadašnja propast banke Silicon Valley Bank [SVB] sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji spada u jedan od najvećih krahova neke velike američke banke od financijske krize 2008. godine. Samo od propasti ove banke, zavladao je  veliki strah ulagača, berze su poludjele. A tu je i opravdani strah od preljevanja krize i na druge banke.

Druga po veličini druga banka u Švajcarskoj Sviss Credit Bank je objavila slabe rezultate svog poslovanja. Još neke EU banke imaju problema i poveći pad vrijednosti dionica od 15%, a neke i 20%. Iako dolaze umirujući tonovi od Saudijske banke, te preporuka da se ne izaziva panika, situacija nija baš tako bajna. Tako, ko god je involviran u poslove povezane s bankama imaće izvjesnih problema, jer je izgleda na pomolu veća bankarska kriza. Poznavaoci kažu da je to već uobičajeno svakih 10-15-ak godina.

Dakle, na snazi je sveopća recesija u svijetu, a u stvari sve počinje od recesije u našim srcima, za upućene. Dakle, itekako je potrebno poraditi na stvarima srca i našeg unutrašnjeg bića, te na ponovnoj konekciji sa Svevišnjim Gospodinom Kṛṣṇom i detaljnom proučavanju sofisticranih vedskih znanja višeg ranga.

Da se malo podsjetimo nekih bazičnih informacija o eklipsama, a biće još nekih detalja u slijedećim nastavcima, zavisno od okolnosti, jer to je kompleksna materija.

ECLIPSES 2027 TO 2031 YEAR.

2 027 — 5 EKLIPSI

2 028 — 5 EKLIPSI

2 029 — 6 EKLIPSI

2 031 – 5 EKLIPSI

U određenim grupama godina koje su pred nama, imaćemo povećani broj eklipsi [pomračenja]. Neophodno je uvijek pokušati imati puno razumijevanje i shvaćanje da su pravi uzroci eklipsi [pomračenja] u stvari ogromne, ali za naše moći percepcije, nevidljive suptilne planete Rāhu i Ketu [Planets shadows]. Tako Rāhu uzrokuje pomračenje Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], a Ketu uzrokuje pomračenje Mjeseca [Candre]. Samo što su to suptilne stvari i često bježe od naše sposobnosti percepcije. I sam im nekada zamijenim uloge. A, opet već uobičajeno pogrešno se misli uglavnom na zapadu, kao i u nekim zemljama istoka gdje još nije došlo do značajnijeg prodora vedskog kosmološkog znanja — da pomračenja dolaze tobože uslijed zaklanjanja Sunca od strane Mjeseca, ili prekrivanjem Zemljine sjenke preko Mjeseca, što je apsurdno. A, nije nikako ni logično, pošto je Mjesec [Candra] jedna od rajskih planeta i ne može doći ništa nepovoljno od njega. Radi podsjećanja na moguće efekte eklipsi i dalja proučavanja navedene su i eklipse u nekim od predhodnih godina.

ECLIPSES IN 2018 TO 2020 YEAR.

2 018 – 5 EKLIPSI

2 019 — 5 EKLIPSI

2 020 — 6 EKLIPSI

Svake godine imamo uobičajeno dva para eklipsi [pomračenja], Solarnih i Lunarnih. Između gore naznačenih godina, kao i neposredno prije i poslije, kada se  dešava redovan broj eklipsi, dakle po četiri. Opet, u navedenim godinama radi se o povećanom broju eklipsi, kada najblaže rečeno nastupaju dodatna uznemirenja po naše krhke duše, a moguća su i baš napeta i turbulentna dešavanja na globalnoj razini, kao i na ličnoj. To je gledano čisto s vidljive razine. U stvari, Svevišnji Gospodin Kṛṣṇa i viši autoriteti u univerzumu uvijek imaju na raspolaganju dodatna sredstva da nas malo pročiste, htjeli mi to ili ne. Ili, možemo reći i tako – da nas malo pritisnu i inspiriraju na dalja duhovna traganja i povećani rad na samospoznaji. Pored toga, ne treba biti baš veliki mudrac, pa zaključiti da je to također i vrijeme stizanja faktura, kao što bi se reklo, za naše prošle karmički nedozvoljene aktivnosti. Tako, iskoristimo godine s redovnim, a specijalno s povećanim brojem eklipsi za još intezivniji rad na sebi, drugačije rečeno za rad na transformaciji vlastite osobnosti, prirode i karaktera. To je i vrijeme kada možemo pokušati ostvariti i neki značajniji shift [pomak] u svom duhovnom životu. Znajmo da ništa nije onako kako izgleda, skoro sve je drugačije nego što mi mislimo da je.

Preporučuno je prvo naučiti živjeti u harmoniji sa sobom, pa tako i do vremena dostizanja viših duhovnih razina spoznaje i također s vlastitim anarthama u srcu. Postoji 16 nečistoća [anarthi] u srcu svakog živog bića [požuda, pohlepa, bijes, ludilo, etc], obično grupiranih u četiri grupe po četiri. Možemo ih postepeno nadići jedino okretanjem ka Svevišnjem Gospodinu Kṛṣṇi i putu dharme – putu transcendencije, služenju, saradnji i imanju određene vrste razmjene sa svim drugim živim bićima, dakle ne samo s drugim ljudima u bližem i daljem okruženju. Jedna od bitnijih stvari, koje također moramo postepeno naučiti je i da gledamo da nikada ne zloupotrebljavamo neku našu malu nezavisnost, koju smo dobili u ovom životu, radi čega inače dolazi poveliki broj svih naših problema i poteškoća. Tako, poslije vlastitog stabiliziranja i uspostavljanja određenog balansa s vidljivim, ali i nevidljivim okruženjem, odmah dolazi na red i služenje drugih s razumijevanjem. Moguće je ovo raditi i paralelno – i to će nas pogurati toliko daleko naprijed, te nam pribaviti i neviđene blagoslove i milost, da nekada nećemo moći prihvatiti ni s obje ruke.

Radi orjentacije u vezi djelovanja eklipsi na globalna događanja, u vrijeme raspada Yugoslavije i izvršene agresije na Bosnu i Hercegovinu, te na još neke zemlje na prostorima eks Yugoslavije, kao i na Bliskom Istoku, u Aziji, etc., dakle u vrijeme velikih turbulencija na globalnoj svjetskoj razini, te i nešto kasnije, bila je slijedeća situacija s eklipsama:

1 991 = 6 eklipsi

1 992 = 5 eklipsi

1 998 = 5 eklipsi

2 000 = 6 eklipsi

2 009 = 6 eklipsi

2 011 = 6 eklipsi

2 013 = 5 eklipsi

Analizirajući dešavanja u našim životima, te na globalnoj razini, možemo lako ustanoviti određene zakonitosti i veliku povezanost povećanog broja eklipsi i inače s njihovim vremenima događanj,a te jako povećanim uznemirenjima, problemima u vlastitim životima i većim karmičkim pročišćenjima, kao i nepovoljnim dešavanjima na globalnoj razini – velikim političkim i ratnim sukobima međunarodnih razmjera, zemljotresima, poplavama, velikim hladnoćama ili vručinama, epidemijama zaraznih bolesti, etc.

Povremeno su prisutne i povećane aktivnosti na Suncu [Sūrya Nārāyaṇa] u ciklusima od po 11 godina. Također, možemo se upustiti i u avanturu istraživanja više decenija i stoljeća unazad, ako nam nisu dovoljne navedene godine s povećaniom brojem eklipsi i opet ćemo doći do veoma sličnih rezultata.

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši