SVĀTI – THE 15TH NAKṢATRA [PART 1]

6°40’ TO 20°00’ TULĀ [LIBRA — VAGA]

KOMENTAR: Petnaesta zodijačka ekstenzija se pruža od 186°40’ do 200°00’ Zodijaka i nazvana je Svāti Nakṣatra. Korespondira s imenima Al-Ghafr [the covering] na Arab Manzil; Bootis, ili Arcturus na Grčkom; King na Chinese Sieu.

Svāti je deva ili božanske prirode – dobroćudna, pokretna po prirodi i prevodi se  kao mač, također i kao sveštenik. Ukazuje na osobe koje putuju i koje mačem znanja mogu presjeći materijalne djelatnosti- vezanosti, kao i na osobe koje su učene u teologiji.

Svāti je također poznata kao ona koja se sama kreće – samopokretna je, što ukazuje na činjenicu da su osobe rođene pod ovim uticajem, nezavisne u mislima i djelima. Od polubogova preovladava dominacija Vāyua, poluboga vazduha. Od planeta ovom Nakṣatrom vlada suptilna, nevidljiva planeta Rāhu [Planet Shadow]. Na duhovnoj razini autoritet Rāhua je Lord  Śrī Varāhadeva.  Pripadajuća mantra za invokaciju [zazivanje] i odavanje poštovanja je: oḿ namo bhagavate varāhadevāya.

KADA JE OVA NAKṢATRA NA ASCENDENTU [LAGNI] – Osobe su promišljene i spore u akciji, pojave malo jednostavnije od drugih. Oblače se jednostavno, imaju male porodice, žive daleko od svog mjesta rođenja, u dugu su, ljubazni, sretni i sudjeluju u religioznim poslovima.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI — osobe su pravedne, pametne u trgovini, slatkog govora, skromne i saosjećajne [milosrdne].

KADA MJESEC [CANDRA] ZAUZIMA RAZLIČITE PĀDE [QUARTERS, ČETVRTINE] OVE NAKṢATRE – manifestiraju se slijedeći rezultati:

PRVA PĀDA 6°40’ DO 10°00’ TULĀ [LIBRA — VAGA] — Osobe su dobri govornici, s naučnim znanjem i mnogo sluga.

DRUGA PĀDA 10°00’ DO 13°20’ TULĀ [LIBRA — VAGA] — Prikupljanje novca je pod upitnikom. Puno skrivene strasti i skrivene aktivnosti.

TREĆA PĀDA 13°20’ DO 16°40’ TULĀ [LIBRA — VAGA] — Slava, dobro i ljubazno ponašanje, hrabrost, društvo svetih osoba.

ČETVRTA PĀDA 16°40’ DO 20°00’ TULĀ [LIBRA — VAGA] — Strastvena i gnjevna osoba, loše društvo, nelogičan govor, arogancija.

KOMENTAR: Ovo je jedna od Nakṣatri gdje su kao što vidimo, moguće jako kombinirani uticaji. Vidimo da osobe mogu biti učene u śāstrama i teologiji, te istovremeno voditi neku vrstu trgovine – možda nešto što je povezano sa umjetninama. Čak i sama osoba može biti umjetnik na pojedinim područjima umjetnosti, jer je znak Libre [Tulā – Vaga] u pitanju. To će vjerovatno biti više izraženo, kada su i Ascendent [Lagna] i Mjesec [Candra] smješteni u ovoj Nakṣatri, ili kada postoje i drugi elementi koji to potvrđuju. Tako, osoba može biti više umjetničke prirode, težiće da zarađuje kroz neku vrstu trgovine umjetninama, a u nekim slučajevima istovremeno će težiti društvu svetih osoba i vjerovatno mnogo putovati, ako i drugi elementi horoskopa ukazuju na isto.

Na ovom primjeru je vidljivo, kako možemo odrediti šta će osoba vjerovatno raditi u ovom životu. Dakako, rijetko su i Mjesec [Candra] i Lagna [Ascendent] u istoj Nakṣatri, većinom su prisutni kombinirani uticaji dvije Nakṣatre, plus uticaji Nakṣatri u kojima se nalaze druge planete, pogotovo tamo gdje je skupina više planeta. Dakle, na Nakṣatre treba obratiti veliku pažnju i detaljno ih proučiti u svakom horoskopu.

Da nekada kasnije ne bi dolazilo do heavy sukoba, svađa, pa i mogućeg razlaza u vezi i u braku, preporučljivo je prije ulaska u vezu i kasniji brak, detaljnije prostudirati Nakṣatre oboje, u kojima su smješteni specijalno Mjesec [Candra] i Ascendent [Lagna], pa zatim i sve druge planete. Obratiti povećanu pažnju i na gunu-ganu-kastu oboje. Dakako, kod ozbiljnijih analiza teba uzeti u obzir još čitav niz elemenata od značaja, specijalno pozicije Upapāda Lagni. Upapāda Lagna je Aruda od 12 kuće i obično se označava s UL.   

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA.

Originalni naziv je Nisthya [Ni = znači daleko + sthā = ostati], što znači onaj koji ostaje daleko. Leži daleko od ekliptičnog pojasa – oko 31° sjeverno i zato se tako zove. Prema nekima At = znači nepovoljna zvijezda, koja voli putovanja. Prema drugim tumačenjima, Svāti jznači mač, ali nema originalno etimološko značenje. Formirana je od jedne zvijezde. U vedskoj literaturi ova konstelacija je opisana kao srce Prajāpatiya – jednog od praočeva čovječanstva [Taittirīya Brāhmaṇa 1.5.22].

REFERENCES:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – By Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENCE BASE OF INDIAN ASTROLOGY – RamKrishna Shastri

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši