VIŚĀKHĀ – 16TH NAKṢATRA [PART 1]

20° 00’ TULĀ [LIBRA — VAGA] —  3° 20‘ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION]

KOMENTAR: Slično,kao kada je u pitanju i svaka druga Nakṣatra, tako i u slučaju kada su Mjesec [Candra] i/ili Lagna [Ascendent], prema vedskoj astrologiji pozicionirani u Viśākhā Nakṣatri, preporučljivo je detaljno proučiti ove kratke tekstove, jer to su sve indikativni dijelovi naše karme [sudbine]. Dakako, ako su okolnosti, preporučljivo je sagledati i pozicije drugih planeta po Nakṣatrama u bona fide literaturi iskusnih vedskih astrologa. Generalno gledano, svaki znak i svaka Nakṣatra, nosi određene potencijale rasta, ali i određene uslovljenosti. Tako i za rođenja u nekim područjima ove Nakṣatre, vjerovatne su duhovne aspiracije, koje je dobro iskoristiti za vlastiti duhovni samointeres, koji je i najpreči. Opet, rođenja u nekim drugim područjima Nakṣatre donose zainteresiranost za astrologiju. Također, u nekim slučajevima donosi uspjeh u biznisu, pored ostaloga, jer ima oštru prirodu. Također i sklonost ka umjetnosti, etc. Kako znamo, podosta toga će zavisiti od ostalih karmičkih odrednica i vedskog horoskopa u cjelini, ali i od naših odluka, koje mogu jako da utiču na našu dalju sudbinu. Odluke obično donosimo na osnovu trenutne razine svjesnosti, koja uveliko zavisi od naših karmičkih predispozicija, truda i vremena koje ulažemo u samospoznaju, duhovne discipline i u vedska znanja višeg ranga, te specijalno od milosti i blagoslova koje dobijamo ili ne dobijamo. Pri tome treba dobro paziti da pod uticajem trenutnih napetih aspekata i drugih spoljašnjih pritisaka, što je često slučaj, ne donosimo ishitrene odluke, jer one kasnije mogu prouzročiti neka događanja s nesagledivim posljedicama.  

Šesnaesta zodijačka ekstenzija od 200°00’ do 213°20’ je nazvana Viśākhā Nakṣatra. Korespondira s Az-Zubanan [the two clauces – of the Scorpion] na Arab Manzil; Librae na Grčkom; Ti na Chinese Sieu. Prema Cakalyi i Khaṇda-Kataki je sastavljena od dvije zvijezde, dok joj je prema kasnijim autoritetima dodijeljena struktura sastavljena od četiri zvijezde, koje izgledaju kao grnčarski točak.

Viśākhā je Rakṣasa, ili zvijezda niže prirode, koja stvara odlučnost, forsirajuću snagu, disciplinu i riješenost da se ostvari posao. Prevodi se kao zvijezda koja ima cilj, indicira na uspješnu osobu, ali na neki način samoorjentiranu. Reprezentira je drvo s granama, koje se šire, što sugerira na nekog čiji uticaj raste, na nekog ko kultivira nešto – dok to ne postane zrelo. Pri tome imajmo na umu da pojedini sinonimi u vedskoj astrologiji imaju ponešto drugačija značenja od uobičajenih značenja u vedskim duhovnim spisima. Tako Rakṣasa priroda donosi surov način ostvarenja ciljeva.

KADA JE NAKṢATRA VIŚĀKHĀ NA LAGNI [ASCENDENTU]: Osoba je agresivna, nestrpljiva, bogata, mudra, posjeduje devociju za obožavanje, voli da govori i lako se razgnjevi. Oni trebaju da razviju takt u odnosima s drugima. Mogu biti uspješni u export-import linijama [kompanijama].

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U NAKṢATRI VIŚĀKHĀ – Osoba je svađalica, zavidna na druge, posjeduje želju za tuđim dobrima, govori ubjedljivo i ima svjetlucajuću – izražajnu pojavu [pojavu koja sija].

KADA JE MJESEC [CANDRA] U RAZLIČITIM PADAMA [QUORTERS, ČETVRTINAMA] VIŚĀKHĀ NAKṢATRE, SLIJEDEĆE KVALITETE SE MANIFESTIRAJU:

PRVA PĀDA 20° 00’ – 23° 20’ TULĀ [LIBRA — VAGA]: Osoba je zavidna, arogantna, nije đentlmen, talentirana u biznisu i astrologiji.

DRUGA PĀDA 23° 20’ — 26° 40’ TULĀ [LIBRA — VAGA]: Osoba je niska, domišljata [okretna], diplomata, interesuju je tuđi partneri, ima znanje o nauci, astrologiji, ili čitanju sa dlana.

TREĆA PĀDA 26° 40’ TULĀ [LIBRA — VAGA] — 00° 00’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION]: Snažna, sretna osoba, dobar govornik i crvenkastog tena, čistog srca, talentirana u matematici, pogurena.

ČETVRTA PĀDA 00-00’ — 3° 20‘ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION]: Elokvencija, s aristokratskim mislima, mudra osoba i sklona umjetnosti, ima dobru sreću i radi dobra djela.

Od planeta Viśākhā Nakṣatrom vlada [gospodari] Jupiter [Bṛhaspati-graha]. Na duhovnoj razini autoritet za planetu Jupiter je Lord Vāmandeva. Mantra za invokaciju [zazivanje] je: oḿ namo bhagavate vāmanadevaya.

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH ZNAČENJA ZA VIŚĀKHĀ NAKṢATRU

Viśākhā je formirana od 4 zvijezde [Vi = dvije, śākhā = grančica, znači nešto s dvije grančice]. Po nekima značenje Vi = suprotno — misli se na suprotnu tačku proljetnog ekvinocija [izjednačavanje dužine dana i noći], koja leži u Kṛttikā Nakṣatri.

Prema nekim komentatorima, ova Nakṣatra [skupina zvijezda] je također poznata kao Rādhā. Slijedeća Nakṣatra je poznata kao Anurādhā, što ima značenje “Ona koja slijedi Rādhu” — ovdje se misli na Śrīmati Rādhārani, povjerljivu blisku pratilju Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe. Ali, pošto su Nakṣatre imenovane neovisno od ostalih zvijezda, nema potrebe da ih upoređujemo s Anurādhom.  

Može se napomenuti i da sama riječ Rādhā potiče iz korijena “Rādhā” što je značenje za obožavanje. Śrīmati Rādhārani prema vedskim spisima je odana bliska pratilja Śrī Kṛṣne i Njegova najvoljenija.

Viśākhā je formirana od četiri zvijezde – dvije manje i dvije veće, koje izgledaju kao objekat s dvije ruke, ili dvije grančice. Vjerovatno je korištena od strane mudraca u staro doba u religijske svrhe.

U vedskoj literaturi, sazviježđe je bilo usko povezano sa Prajāpatiyem – praocem, onim koji je zadužen za razmnožavanje čovječanstva.

Za one koji obožavaju polubogove, preovladavajuća božanstva su Indra – kralj raja i drugostepeni vladalac polubogova, te Agni – polubog vatre. Ta dva božanstava su vjerovatno u vezi s one dvije ruke, ili grančice Viśākhe.

KOMENTAR: Polubogove obožavaju oni koji žele da bez mnogo truda ostvare brzu materijalnu dobrobit, moć, slavu, etc., ali sve to na kraju običnoi biva kratkoročnog karaktera i uz mnoštvo propratnih frustracija. Kada prakticiramo predano služenje i obožavamo Svevišnjeg Gospodina Śrī Kṛṣṇu, automatski svi postaju sretni i zadovoljni. tako da nema nikakve potrebe posebno obožavati polubogove, pretke, anđele, etc. I sami postepeno zadobijamo dobrobiti koje su potrebne za našu misiju u ovom životu. Jedna od poenti je da tek treba da otkrijemo šta je naša misija u ovom životu, uz asistenciju duhovno naprednih osoba koje su već prošle taj dio puta koji je tek pred nama.

Kada se detaljnije uputimo u vedske spise I počnemo primjenjivati date upute, postepeno sve dolazi na svoje mjesto. Između ostaloga, postepeno prestaju i bolesne vezanosti za prolazna I lažna tjelesna imenovanja, te za privremene pozicije u ovom svijetu, a što su inače pogrešni prioriteti nekih današnjih karmički i duhovno neukih političara, kao i njihovih zaluđenih pobornika u vladajućim strukturama. To što neko misli da pripada ovoj ili onoj naciji, rasi, vjeroispovijesti, dakle ko je u velikom neznanju bolesno vezan za različite nacionalizme, rasizme i druge izme, samo su manifestacije neovladanog uma, te ahaṅkāre [fols ega ili lažnog ja]. Slično je i sa prolaznim pozicijama u ovom svijetu.

REFERENCE:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – By Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENCE BASE OF INDIAN ASTROLOGY – RamKrishna Shastri

sonagaurangadas

Komentariši