ANURĀDHĀ – THE 17TH NAKṢATRA

3° 20’ TO 16° 40’ VṚŚCIKA [SCORPIO]

Sedamnaesta zodijačka ekstenzija se prostire od 213°20’ do 226°40’ prirodnog zodijaka i nazvana je Anurādhā Nakṣatra. Korespondira s imenima na drugim jezicima svijeta: Al-Iklil [the crown] na Arab Manzil; Scorpionis na Grčkom; Fang na Chinese Sieu. Anurādhā znači uspjeh. Prema Calkyi Anurādhā grupa zvijezda se sastoji od tri zvijezde, dok drugi autori pominju četiri zvijezde u čvoru koje se čine kao lotos, a ponekada kao kišobran. Ovo drugo tumačenje o broju zvijezda je mjerodavnije.

Anurādhā je Deva, ili dobra pobožna Nakṣatra [skupina zvijezda] i meka je po prirodi. Može se prevesti kao Nakṣatra, koja druge poziva na aktivnost. Izjavljeno je da osobe rođene pod uticajem ove Nakṣatre mogu biti dobri organizatori. Također je prevedena kao Nakṣatra uspjeha, što baš i nema neku očiglednu implikaciju [autor ovdje daje svoju opasku shodno vlastitim realizacijama, ali to ovisi od mnogo drugih okolnosti i vjerovatno se može govoriti o postojanju implikacija za postizanje uspjeha više na duhovnom planu, ili putem duhovnih aktivnosti]. Može se prevesti i kao sljedbenik Śrīmatī Rādhārāṇī i to označava duhovne sklonosti. Śrīmatī Rādhārāṇī je ženska manifestacija Gospodinove energije, tačnije Njegove unutrašnje moći hlādinī-śakti. Śrīmatī Rādhārāṇī ohrabruje sva živa bića da služe Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇu.

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba je lutalica, sklona duhovnom propovijedanju, nesposobna da podnosi glad ili žeđ, ljubazna, ljupka, skromna i živi odvojeno od mjesta rođenja. Ona voli familijarni život i identificira se s raznim klubovima i društvima. Ima teškoće da kontrolira svoju dijetu i ima mali strah od društva.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI – Pojavljuju se slične kvalitete,  kao kada je ova  Nakṣatra pozicionirana na Lagni [Ascendentu].

Dodatni kvaliteti mogu se naći kada se analizira položaj Mjeseca [Candre] u različitim Pādama [Četvrtinama, Quorters] ove Nakṣatre:

I PĀDA 3°20’ – 6°40’ VṚŚCIKA — SCORPIO – ŠKORPION – Istinoljubiva osoba, koja čini dobra djela, talentirana kao pravnik. Ima znanje o drevnim predmetima, sluša loše savjete.

II PĀDA 6°40’ – 10°00’ VṚŚCIKA — SCORPIO – ŠKORPION – Ljutita ali ljubazna osoba, religiozna i sretna, živi u stranim zemljama.

III PĀDA 10°00’ – 13°20’ VṚŚCIKA — SCORPIO – ŠKORPION – Mudra, istinoljubiva osoba, možda astrolog, ambiciozna, zabavna.

IV PĀDA 13°20’  –  16°40’ VṚŚCIKA — SCORPIO – ŠKORPION – Ljutita skitnica neprivlačne pojave. Također hrabra i istinoljubiva.

Od planeta Nakṣatrom vlada [upravlja] Saturn [Śanaiścara graha]. Duhovni autoritet je Lord Kūrmadeva. Mantra za odavanje poštovanja i invokaciju [zazivanje]: oḿ namo bhagavate kūrma devāya. 

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH ZNAČENJA  ZA NAKṢATRU ANURĀDHĀ

Anu = mali + Rādhā = obožavati = znači mali-sitni predmeti za obožavanje.

Formirana je od tri veće i jedne manje zvijezde, koje izgledaju kao mali predmeti, koji su svecima u drevnim vremenima možda služili za obožavanje. U vedskoj literaturi, sazviježđe je opisano kao stopalo  Prajāpatiya, jednog od praočeva čovječanstva.

KOMENTAR – Kako vidimo, kod opisa Nakṣatri izražene su karmičke osobine, koje  osoba rođena pod uticajem određene Nakṣatre preuzima. Tako, kao u ovom primjeru, osobe koje imaju Nakṣatru Anurādhā na svom Ascendentu [Lagni], ili im je Mjesec [Candra] u istoj, zaista mogu biti jako dobri organizatori pojedinih aktivnosti i praktički druge pozivati na aktivnost i to s velikim uspjehom, specijalno duhovne aktivnosti. Dakle, ide im to od ruke, kao što bi se reklo i to itekako funkcionira u praksi.

REFERENCE:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke]

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by Rama Krishna Shastri

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši