JYEṢṬHĀ – 18TH NAKṢATRA

16° 40’ TO 30° 00’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION]

KOMENTAR: S obzirom da povremeno budu pomenuti vladaoci pojedinih planeta [graha], te njihovi duhovni autoriteti i mantre za odavanje poštovanja i obožavanje, da barem ukratko pomenemo neke osnovne stvari. Naše poimanje dvojne stvarnosti koja nas okružuje i koja je i u nama samima, zavisi od brojnih karmičkih referenci, našeg truda i vremena koje ulažemo, kao i specijalno zavisno od milosti i blagoslova koje dobijamo ili ne, pa tako i od naše trenutne razine svjesnosti — one vidljive i one za nas obično nevidljive, te u konačnici i shvatanje strukture cijelog univerzuma i ustrojstva svemirske hijerahije, kao i sveukupne Božije kreacije.

Od toga, kao i od drugih okolnosti, podosta zavisi i kojem ćemo se astrologu obratiti i ukazati mu povjerenje, a zatim od razine svjesnosti astrologa zavisi i kakvu pomoć i savjete možemo očekivati. Dakako, da treba predhodno dobro provjeriti, pa vidjeti kome pokloniti povjerenje. Najbolje je detaljno ispitati kako u stvari živi osoba kojoj se namjeravamo obratiti za pomoć – šta radi 24 sata na dan. I to je onda prilično dobar pokazatelj svjesnosti osobe, ili drugačije rečeno pokazuje razinu vezanosti, ali je dobro uzeti u obzir još i niz drugih faktora. Ako neko kome se obraćamo za savjet predlaže upućivanje molitvi polubogovima za blagostanje, zaštitu [protekciju] i duhovni napredak, tada znajmo da i samoj osobi nedostaje pomoć u zadobijanju transcendentalnih znanja višeg ranga i uspostavljanju svakodnevne duhovne prakse – sādhane. Zato je preporučljivo potražiti savjet od već iskusnih bhakta u okviru ISKCON-a, koji imaju dugogodišnje utočište vjerodostojnog  duhovnog učitelja, te koji su ujedno i iskusni, upućeni vedski astrolozi.

Detaljnije poznavanje Nakṣatri je nešto što vedsku astrologiju uveliko oplemenjuje. U nekim drugim astrološkim sistemima, također se daju imena sazviježđima [asterizmima], ali zbog nepoznavanja strukture našeg univerzuma i značaja koji imaju Nakṣatre, to nije ni blizu toga da bude savršeno. Tako, zapadna astronomija i astrologija ih poznaju kao fiksne zvijezde, ali im daje pogrešne pozicije u Zodijaku u odnosu na njihov stvarni današnji položaj, jer ne operiraju sa stvarnim stanjem na nebu, već sa stanjem koje je bilo prije nekih aproksimativno uzevši 1800 godina. To je zato što nesavršena izvedenica drevnog vedskog astrološkog sistema, u obliku zapadne astrologije, ne uzima u obzir precesiju ekvinocija – Ayanāḿśu, iako zna za istu i operira tim terminom. Tako da se do momenta pisanja ovog teksta 13.06.2023 godine u 14:00, između vedske i zapadne astrologije već nakupila razlika od 24° 11’ 04.55’’ prema Traditional Lāhiri Ayanāḿśi, dakle skoro jedan čitav znak i tolika je stvarna razlika, te i pogreška u proračunima sadašnjih pozicija nebeskih tijela i drugih relevantnih faktora prema zapadnom sistemu. Pored ovoga postoji još niz čitav drugih mis kocepcija u upotrebi. Neke od njih budu povremeno prezentirane na ovom blogu.  

JYEṢṬHĀ NAKṢATRA.

Osamnaesta zodijačka ekstenzija je Jyeṣṭhā Nakṣatra i prostire se od 226° 40’ do 240° 00’ Zodijaka. Njeno ime korespondira s imenima na drugim jezicima svijeta, kao ‘Al-Kalb [the heart of the Scorpion] na Arab Manzil, Antares na Grčkom, ‘Sin’ na Chinese Sieu.

Jyeṣṭhā Nakṣatra je Rākṣasa, ili zvijezda niže prirode. To je dakle ugrađena karmička stvar — da li je neko rođen pod uticajima Nakṣatre [skupine zvijezda] ovakve, ili onakve prirode. Radi toga treba posvetiti maksimalnu pažnju samospoznaji i reguliranom načinu života u sadašnjoj reinkaranaciji, te tako pokušati zadobiti što bolju startnu poziciju u idućem životu, ili eventualno odlazak i na više planetarne sisteme, pa čak i u duhovni svijet, već prema razini svjesnosti i željama svakog ponaosob.

Jyeṣṭhā znači glavni, ili najstariji i to se prenosi na osobu pod njenim uticajem, kako bi postigla izvršne [rukovodeće] pozicije. Ovi ljudi obično dobiju ono što žele. Ovom zvijezdom vlada polubog Indra [kralj raja] i on ovim ljudima daje moć da vješto dovrše stvari.

Vladalac Nakṣatre za osobe na razini obožavanja polubogova je Indra – kralj raja i drugostepeni vladalac polubogova. Prema zapadnoj etimologiji, zvijezda je imenovana kao Antares.

Od planeta Jyeṣṭhā Nakṣatrom vlada Merkur [Buddha-graha].  Na duhovnoj razini autoritet za Merkur je Budha – 21 inkarnacija Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe u ovom svijetu.

KADA JE OVA ZVIJEZDA NA ASCENDENTU-LAGNI — osoba je vođa, lider i donosi uznemirenja svojoj rodbini, usmjerena je na svoju dharmu i svoj cilj. Mogu imati mnogo djece, ili mnogo prijatelja. Oni sami su cijenjeni, ili su okruženi cijenjenim ljudima. S vana izgledaju kao bezgriješne osobe vrijedne poštovanja, ali iznutra su labavog morala i puni su strasti.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U JYEṢṬHĀ NAKṢATRI – dobijamo zadovoljnu osobu, punu vrlina, ali i veoma iritantnog [razdražljivog] karaktera.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PĀDAMA OVE NAKṢATRE – SLIJEDEĆE OSOBINE SE MANIFESTIRAJU:

PRVA PĀDA — MJESEC [CANDRA] NA 16° 40’  — 20° 00’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] — duhovite i ponosne osobe s talentom za pisanje, žive časno.

DRUGA PĀDA — MJESEC [CANDRA] NA 20° 00’ – 23° 20’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] —  Čista i rječita osoba; pobjedničkog duha s malo tuge, izuzev zdravstvenih tegoba.

TREĆA PĀDA — MJESEC [CANDRA] NA 23° 20’ – 26° 40’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] —  Oboljenje udova, problemi s očima, nesuglasice s članovima porodice, okrutan temperament, vlasnik zemljišta, ili životinja.

ČETVRTA PĀDA — MJESEC [CANDRA] NA 26° 40’ – 30° 00’ VṚŚCIKA [SCORPIO – ŠKORPION] – Okrutan i svađalački [prgav], bijeda u životu, bolest ili paraliza.

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH KONOTACIJA ZA JYEṢṬHĀ NAKṢATRU ILI ROHIṆĪ II.

Jyeṣṭhā znači lizard = gušter. Sudeći prema nekim drugim izvorima Jyeṣṭhā znači najstariji – referirajući se na zvijezdu u kojoj je u to vrijeme ležao vernalni ekvinocij. To opet ne odgovara činjenici da je vernalni ekvinocij bio u Nakṣatri, koja se naziva Krittikā u vrijeme imenovanja ova zvijezde od svetaca Taittirya Brāhmaṇa.

Rohiṇī II – Ruh znači penjati se [uspinjati se] – znači onaj koji se penje  i može se odnositi na guštera, pošto je četvrta Nakṣatra također nazvana Rohiṇī, tako da bi se ova Nakṣatra možda mogla nazvati Rohiṇī II, ali je ovaj naziv odbačen u vedskoj astrologiji da bi se izbjegla zabuna.

Ovu Nakṣatru formiraju tri zvijezde, koje se jedna za drugom u redu blago penju, te izgledaju kao gušter.

Vladalac Nakṣatre za osobe na razini obožavanja polubogova je Indra – kralj raja i drugostepeni vladalac polubogova. Prema zapadnoj etimologiji, zvijezda je imenovana kao Antares.

Od planeta Jyeṣṭhā Nakṣatrom vlada Merkur [Buddha-graha].  Na duhovnoj razini autoritet za Merkur je Budha – 21 inkarnacija Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe u ovom svijetu.

KOMENTAR: Pojašnjenje, koje je dato na početku današnjeg posta je razumijevanje da je karmički ugrađeno u nama to da li je neko rođen pod uticajima Nakṣatre ovakve ili onakve prirode, te radi toga treba posvetiti maksimalnu pažnju samospoznaji i reguliranom načinu života u sadašnjoj reinkaranaciji i tako pokušati zadobiti što bolju startnu poziciju u idućem životu, ili drugačije rečeno što bolji kredit za eventualni odlazak na više planetarne sisteme, ili čak na jednu od pripremnih planeta za odlazak u duhovni svijet, ili se pak ponovo roditi na ovoj planeti. već prema razini svjesnosti i željama svakog ponaosob – u konačnici prema višem uređenju.

Definitivno i danas kao i uvijek postoji značajan broj ljudi, koji zbog neupućenosti u sofisticirane vedske spise jednostavno ne mogu da pravilno razumiju stvari. A i to, da li neko dobija prave informacije, ili iluziju od znanja je karmička odrednica svakog pojedinca. Kaže se — ko želi da bude prevaren i biva prevaren. Generalno, trebamo se uvijek upitati da li je ono što mi danas poznajemo kao istinu, kako su nas veoma često pogrešno učili u školama, na fakultetima, u porodici i društvu – u stvari prava istina. Najčešće da nije, obično je skoro sve drugačije. Radi toga, trebamo u jednom dijelu svog života, kada se za isto manifestiraju okolnosti, početi intezivno tragati za pravom istinom. Međutim, najbolje bi bilo da se po mogućnosti već od najranije mladosti, svako obrazuje prema vedskom sistemu obrazovanja. Vedske preporuke nalažu isto već negdje od pete godine života. Pošto to ranije nije bilo moguće, barem ovdje na zapadu,  pokušajmo isto omogućiti svojoj djeci i mlađim generacijama, koje tek dolaze.

Naučiti vidjeti pravu istinu, a također pravilno vidjeti prošlost, sadašnjost i budućnost, možda postati i tri-kāla-jña, onaj ko vidi prošlost, sadašnjost i budućnost, tačnije sve posmatrati očima śāstra, očima istinskog znanja — jeste upravo i jedan od ciljeva vedske astrologije Jyotiṣa.

Postoje i još detaljniji opisi pozicija Lagne [Ascendenta] I Candre [Mjeseca], te i svih drugih planeta za svaku Nakṣatru. U slučaju ozbiljnijeg interesovanja za rad na sebi i sagledavanje brojnih karmičkih referenci, možete se javiti, najbolje nekada navečer preko messenger poruka na Facebook-u, Skype, ili putem telefona, pa vidimo u zavisnosti od raspoloživog vremena i drugih okolnosti. Neophodno je znati tačno vrijeme rođenja, preporučljivo je s tolerancijom od oko 4 minute, ako su okolnosti. Inače, ako to nije slučaj, tada prije svih ozbiljnijih analiza treba uraditi rektifikaciju [usklađivanje], vremena rođenja barem prem dvije metode.

REFERENCES:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by Rama Krishna Shastri

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši