UTTARA AṢHĀDHĀ – 21ST  NAKṢATRA

26° 40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 10° 00’ MAKARA [CAPRICORN]

CURRENT EVENTS.

U STVARI, U OVOM MATERIJALNOM SVIJETU NE MOŽERNO UŽIVATI U ČISTOJ SREĆI. AKO ŽELIMO U NEČEMU UŽIVATI MORAMO ISPAŠTATI RADI NEČEG DRUGOG. SVE U SVEMU, ISPAŠTANJE JE PRIRODA OVOG MATERIJALNOG SVETA I SVAKO UŽIVANJE KOJE POKUŠAVAMO STEĆI JE SAMO ILUZIJA

KOMENTAR: Da ovom prilikom ukratko pomenemo aktuelna dešavanja, već najavljivana na više predhodnih postova zadnjih godina. Kako možemo da vidimo, trenutno se čitav svijet trese kao u groznici, radi intezivnih karmičkih pročišćenja, nastalih uslijed nakupljene velike količine ugra-karme. Planeta Zemlja se smatra jednom od naših pet majki, te se vjerovatno prema višim aranžmanima trenutno oslobađa kritične mase nastale radi enormnog upražnjavanja karmički strogo zabranjenih i kažnjivih griješnih djelatnosti pripadnika ljudske rase. Ako ćemo iskreno, treba analizirati svako za sebe koliko doprinosi istom, te u svojoj porodici, na radnom mjestu i u bližem okruženju. Nije nikako produktivno čekati da nam fakture počnu stizati na vrata, kao što bi se reklo, tada je već pokasno. Ali, to je rijetko ko realizirao, obično se u neznanju pitamo “Šta to bi …?”.

Primjera radi, trenutno su u regionu i šire u svijetu, pored ostaloga, aktuelne različite vrste nasilja — institucionalno, političko, vršnjačko, prema ženama, djeci, starijima i hendikepiranim, pa i prema samom sebi, etc., te izraženi nacionalizam, rasizam, ispoljavanje mržnje prema svima drugim koji drugčije misle i žive, ili su drugačije boje kože. Dublji uzroci nasilja i mržnje su kompleksne teme svaka za sebe i potrebno ih je detaljnije razrađiti na nekima od narednih postova, ako budu okolnosti, iako se inače i do sada dosta govori o pogrešnim i bolesnim vezanostima za lažna i prolazna tjelesna imimenovanja, te privremene pozicije u ovom svijetu. Mnogo je velikog karmičkog i duhovnog neznanja kao razlog istom, a političke strukture na vlasti, mediji, institucije, sistemi obrazovanja, pravosuđa, represivni organi, etc., pa i materijalistički filozofi još nisu ni blizu toga da se dotaknu dubljih razloga za isto.

Predhodnih godina bilo je više većih grupiranja planeta, drugih napetih aspekata, povećanog broja eklipsi I drugih indikatora za upućene, šta nam se sve sprema, što je povremeno objavljivano na predhodnim postovima, da sada ne ponavljamo sve detalje. Koga to detaljnije interesuje može ih pronaći na nekim od predhodnih postova iz godina 2020, 2021 i 2022.

Tako možemo da vidimo zadnjih godina, između ostaloga, u toku je veća polarizacija snaga na globalnoj razini, te su u većini zemalja evidentni jako suprostavljeni stavovi birača, te u političkim strukturama, medijima, institucijama, pa zatim se isto po sistemu spojenih posuda prenopsi i na porodice, kao najmanje čelije svakog ljudskog društva. A, tu su i povremeni razorni zemljotresi, aktiviranje vulkana, velike klimatske promjene, olujni vjetrovi i tornada, toplotni udari, ekstremne vručine, preobilne padavine, poplave, veliki šumski požari, aktiviranje klizišta uslijed nekontrolirane sječe drveća i uništavanja pluća planete,  etc. Dodatno da bude još kritičnije, tu su i agresije na manje i slabije zemlje, isprovocirani vojni udari, ratovi, revolucije, stalni ulični protesti, etc. U pozadini svega nabrojanog, a prouzrokovanog od strane ljudi, u stvari je uvijek prisutna vječna borba za finansijskom dominacijom, bogatstvom, moći i kontrolom nad drugima.

U nekom konačnom razlučivanju stvari, sada je pravo vrijeme za ozbiljnije okretanju ka povećanom radu na sebi, vlastitom pročišćavanju, reguliranju komplet života, te specijalno postepenom reguliranju ishrane, kao i uspostavljanju kontrole nad jezikom, čulima i umom, što baš i nije jednostavan zadatak. To su neki osnovni preduslovi, pored otpočinjanja druženja s duhovno naprednim osobama i dubljeg proučavanja vedskih i vaiṣṇavskih spisa — za uspostavljanje svakodnevne duhovne prakse sādhane i dalje kretanje transcendentalnim putem samospoznaje i spoznaje Svevišnjeg Gospodina, kao i ponovnog uspostavljanja našeg vječnog odnosa sa Svevišnjim Gospodinom Kṛṣṇom.  

U vezi s ovim, dobro je pomenuti dijelove smisla jednog stiha iz Śrīmad-Bhāgavatama, a ima još toga u brojnim stihovima sofisticiranih vedskih spisa:    

ŚRĪMAD-BHĀGAVATAM 4.25.4, SMISAO: U ovom materijalnom svijetu velika iluzija prekriva pravu inteligenciju. Čovjek u guni strasti želi raditi veoma teško da bi stekao neku dobrobit, ali ne zna da mu vrijeme nikada neće dozvoliti da u bilo čemu uživa vječno. U poređenju s radom kojeg čovjek utroši, dobit nije toliko unosna. Čak i ako je unosna, nije lišena patnji koje je prate. Ako čovjek nije rođen bogat i želi da kupi kuću, kola i druge materijalne predmete, mora mnogo godina raditi veoma teško dan i noć da bi ih dobio. Tako se sreća ne stiče bez podvrgavanja nekoj patnji.

U stvari, u ovom materijalnom svijetu ne možerno uživati u čistoj sreći. Ako želimo u nečemu uživati moramo ispaštati radi nečeg drugog. Sve u svemu, ispaštanje je priroda ovog materijalnog sveta i svako uživanje koje pokušavamo steći je samo iluzija. Napokon, moramo ispaštati bijede rođenja, starosti, bolesti i smrti. Možemo pronaći mnogo dobrih lijekova, ali nije moguće zaustaviti ispaštanje uzrokovano bolešću ili smrću. Lijek nije sredstvo ni za sprječavanje bolesti, ni za sprječavanje smrti.

KOMENTAR: Opet, moramo biti pripravni na to da se prilikom svakog pokušaja prezentiranja vedskih znanja višeg ranga, obično javlja  i problem šta navesti iz vedskih spisa, koji su jedino mjerodavno znanje za komplet ljudsku rasu. Dakako, ukoliko su okolnosti i poznajemo karmičke predodređenosti iz vedskog charta neke osobe do koje nam je stalo, tada je to uveliko olakšano.

Međutim, kada je u pitanju šira javnost neke zemlje, stvari se uveliko kompliciraju zbog mnoštva involviranih različitih karmi. Tako, primjera radi, mediji obično pogrešno pokušavaju prezentirati neke grupne savjete i odrednice, ne poznavajući princip da je na kraju sve personalno, pored toga što uobičajeno plasiraju neko materijalističko znanje, koje je u stvari samo jedno veliko neznanje.

NAKṢATRE.

Radi pojašnjenja zašto je znanje o Nakṣatrama od esencijalne važnosti za razumijevanje sofisticirane vedske astrologije, pa tako i samog sebe, ali i strukture našeg univerzuma i mnogobrojnih kontraverzi, koje obično prate istraživanja ovakve vrste, potrebno je pomenuti nekoliko stvari. Pored praktične primjene u detaljnijem razumijevanju nijansi naše prirode, osobnosti, karaktera, odlika materijalne prirode – guna,  koje nas karmički određuju i nekih drugih primjena, tu su između ostaloga tumačenja i svih drugih elemenata vedskog horoskopa, koji se baziraju i na Nakṣatrama.

Neophodno je pomenuti, nekada je to izostavljeno u bazičnim tekstovima o Nakṣatrama, pored planeta vladalaca pojedinih Nakṣatri, pojedini astrolozi i autori literature upotrebljavaju za vladaoce planeta polubogove, ili samo njih. Opet, moramo znati da svaka planeta ima i autoritet na duhovnoj razini, te je obraćanje određenom duhovnom autoritetu, kao i Svevišnjem Gospodinu u stvari najbitnije za duhovno naprednije osobe, ali i za sve druge. U ovom slučaju Uttara Aṣhādhā Nakṣatre i vladajuće planete Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], to je Gospodin Rāmacandra. Za odavanje poštovanja i invokaciju [zazivanje] možemo za početak koristiti mantru: om namo bhāgavate rāmacandraya. Još je efikasnije redovno prakticirati mantranje Hare Kṛṣṇe mahā mantre 16 krugova dnevno po 108 zrna izgovarajući kompletnu mahā mantru. Dakako, možemo početi s dva kruga dnevno, pa zatim četiri, dok ne stignemo propisani standard, minimum 16 krugova dnevno. A da ovom prilikom napomenemo da se Hare Rāma u mahā mantri odnosi, kako na Gospodina Balarāma, tako i na Gospodina Rāmacandru.

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Svāmī Śrīla Prabhupāda navodi da je u stvari najveća korist od svakodnevnog mantranja naše pročišćavanje. Tako bez toga ne ide. Nije nikako uputno olako  se povoditi za brojnim umnim špekulacijama onih karmički i duhovno neukih prevaranata, koji će nas pokušati prevariti i uzeti nam naš novac i dušu.

Tako, sve je to personalno i zavisi od osobe do osobe i trenutnog razumijevanja stvarnosti koja nas okružuje, a svako ide nekim svojim korakom. Tako su i vedske mantre za odavanje poštovanja i invokaciju, te i one za protekciju [zaštitu] — stepenovane i zavise od razine svjesnosti svakog ponaosob.

UTTARA AṢHĀDHĀ – 21ST  NAKṢATRA.

Dvadeset prva zodijačka ekstenzija je nazvana Uttara Aṣhādhā Nakṣatra [neki autori odvajaju ove dvije riječi, a neki spajaju] i prostire se od 266° 40’ do 280° 00’ neba. Korespondira s imenima Al-Baldah [the town] na Arab Manzil, Sagittarii na Grčkom, Teu na Chinese Sieu.  Formirana je od četiri zvijezde i figurira kao krevet prema nekim autorima, a prema drugima je sastavljena od četiri veće i jedne manje, te figurira kao kljova slona.

Ovo je ljudska [mānuṣa], zemaljska Nakṣatra [asterizam, zvijezda ili skupina zvijezda], fiksna i povoljna po prirodi. Vladalac je Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] i reprezentira kvalitete vođe. Prevodi se kao univerzalna, što ukazuje da su osobe rođene pod njenim uticajem u stanju propovijedati ljudima i brinuti se za duhovno uzdizanje ljudi. Ova Nakṣatra nosi ideje apsorbiranja nečega, te dublje prodiranje u neke akcije, ili neke aspekte znanja.

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba ima iskren i ljubazan karakter, koji je čini dobrim savjetnikom. Oni su lutalice, s mnogo neprijatelja, ljubitelji su zabave, oštrog intelekta, dobre društvene sluge, mogu intezivno čitati i mogu postati slavni.

KADA JE MJESEC [CANDRA] U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je lijepog ponašanja, ima mnogo prijatelja, zahvalna i ljubazna.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PĀDAMA [ČETVRTINAMA, QUORTERS] OVE NAKṢATRE MANIFESTIRAJU SE SLIJEDEĆE OSOBINE:

PRVA PĀDA 26°40’ DHANUS RĀŚI [SAGITTARIUS] – 00° 00’ MAKARA [CAPRICORN] — Mudra osoba, širokih pogleda, karitativna — samilosna, s mnogo znanja iz śāstra, voljena od duhovnih vođa i učitelja.

DRUGA PĀDA 00°00’ — 3°20’ MAKARA [CAPRICORN] – Samilosna osoba, elokventna i govornički uvjerljiva, posvećena, opora prema nepravednima, pohlepna i arogantna.

TREĆA PĀDA 3°20’ – 6°40’ MAKARA [CAPRICORN] – Ponosna osoba, okrutna prema drugima, visoka i jaka, s krupnim očima.

ČETVRTA PĀDA 6°40’ – 10°00’ MAKARA [CAPRICORN] — Samilosna, religiozna, zdrava, istinoljubiva i draga osoba.

NOTE: Za astrološke konsultacije, te dodatne informacije o vašim pripadajućim Nakṣatrama, etc., u slučaju ozbiljnijih interesovanja možete se najaviti na telefone naznačene u naslovu bloga, obično navečer poslije 20:00 sati, a možete me kontaktirati i preko messenger poruka na Facebook-u.

REFERENCES:

Canto 4: The Creation of the Fourth Order – Chapter 25: The Descriptions of the Characteristics of King Purañjana.

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 4.25.4 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc. His Divine Grace A. C. Bhaktivedānta Svāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši