ŚRAVANA – 22ND NAKṢATRA [PART 1]

KOMENTAR: Pored knjiga autora navedenih na dnu posta, koje obrađuju detalje Nakṣatri, postoji još nekolicina drugih cijenjenih autora, iskusnih vedskih astrologa i njihovih knjiga. Neke od njih daju nam dodatne uvide u Nakṣatre, ali zbog jednostavnosti prezentiranog materijala vjerovatno će za ovu svrhu sasvim dobro da posluže knjige navedenih autora, iako ponegdje možemo naići na neke intrigantne enigme u pojedinim sekvencama. Kasnije, u daljem studiranju Jyotiṣa śāstri i uspostavljanja stalne astrološke prakse, kada se steknu okolnosti, svako koga to interesuje može pokušati doći do tumačenja Nakṣatri gledano i iz nekih drugih uglova. Moje je razumijevanje da će sve one dobronamjerne osobe, koje tek kreću s proučavanjem vedske astrologije i Jyotiṣa śāstri, ili pak rade na proširivanju poznavanja detalja, na ovaj način već na početku dobiti pravilne smjernice i bazične upute o Nakṣatrama. I već iskusni vedski astrolozi, također mogu naći ponešto interesantno za sebe u ovim tekstovima.

Inače, uvijek trebamo imati veliko poštovanje prema cijenjenim Jyotiṣiyima, autorima knjiga iz vedske astrologije, od kojih su neki i uspješni učitelji vedske astrologije i koji nam nesebično prenose svoja znanja i iskustva. Ta su iskustva, literatura i programi neophodni u astrološkoj praksi i nadopuna su proučavanju bazičnog djela Brihat Parāśara Horā Śāstre, čiji je autor čuveni Mahā Ṛṣi, veliki svetac i mudrac, te i veliki vedski astrolog Parāśara Muni. A, tu su djela i drugih klasika Jyotiṣa, iz ove i drugih astroloških tradicija, od kojih neke budu pomenute i na ovom blogu.

Prema realnoj poziciji na nebu, Nakṣatra Śravana je u stvari 23. po redu, prije nje je Nakṣatra Abhijit [Alpha Lyri – Vega], ali pošto se ova druga upotrebljava samo u mundanoj astrologiji, dakle ne u vedskoj natalnoj astrologiji, Nakṣatra Śravana tako dolazi na njeno 22. mjesto. Ime Nakṣatre Śravana korespondira s imenima Sa’d-Bula [felicity of a devourer] ili Al-Bula na Arab Manzil; Aquarii na Grčkom; Nu na Chinese Sieu.

NAKṢATRA ŚRAVANA.

Śravana je Deva ili božanska zvijezda, koja znači slušanje. To je zvijezda učenja, koja je povezana s boginjom Sarasvatī i Gospodinom Viṣṇuom. Predstavlja komunikaciju znanja, koje nam pomaže da transcendiramo materijalni svijet. To je pokretna zvijezda i vlada onima koji su na položajima i onima u poziciji služenja.

Od planeta Nakṣatrom Śravana vlada Mjesec [Candra]. Prema zapadnoj etimologiji odgovara joj fiksna zvijezda Altair. Opet, mantra kojom se obraćamo duhovnom autoritetu Mjeseca [Candre] je: oḿ namo bhagavate vāsudevāya.

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – Nalazimo na odličan karakter u gospodarskoj poziciji. Poznati su, imaju mnogo neprijatelja, troše mnogo novaca, bave se religioznim i humanitarnim poslovima. Učeni su i imaju nekoliko djece, te žive daleko od mjesta rođenja.

KADA JE MJESEC [CANDRA] U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je učena, bogata, slavna i ima velikodušnog bračnog partnera/partnerku. Dobri su učenici.

KADA JE MJESEC [CANDRA] U RAZLIČITIM PĀDAMA – ČETVRTINAMA OVE NAKṢATRE, manifestiraju se slijedeće osobine:

PRVA PĀDA: 10°00’ – 13°20’ MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Visoki i debeli, puni vrlina, ali traže greške [u drugima], nekoliko sinova, entuzijasti, mogu imati problema sa slijepim crijevom.

DRUGA PĀDA: 13°20’ – 16°40’ MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Strastveni i pohlepni, mršavi, odani i vole biti usluženi.

TREĆA PĀDA: 16°40’ – 20°00’ MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Strastveni i skitnice, bolešljivi, imaju novaca, ali i dugova, materijalni uspjeh.

ČETVRTA PĀDA: 20°00’ – 23°20’ MAKARA [CAPRICORN – JARAC] – Milosrdni i religiozni, posjeduju imovinu i poljoprivredne posjede, interesuju ih plesačice, preplanule su puti.

ŚRAVANA [ŚRONA] — ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA

Śravana ili Śrona [Śru = čuti, slušati] znači uho. Formirana je od dvije veće i jedne manje zvijezde koje izgledaju kao uho.

Preovladavajuće Božanstvo je Gospodin Viṣṇu – kreator i održavalac materijalnih univerzuma.

KOMENTAR – Ako već imamo priliku da kroz dugogodišnju astrološku praksu upoznamo i razumijemo mnogobrojne karmičke predispozicije drugih ljudi, tada to možemo dobro primijeniti za duhovno propovijedanje, jer će to druge dobronamjerne osobe pogurati daleko naprijed, a i nama samima pomoći kod daljih duhovnih traganja. Prema iskustvu, osobe s Lagnom [Ascendentom], a specilajno Candrom [Mjesecom] u ovoj Nakṣatri mogu biti dobri slušatelji, te postepeno postati i sami vrijedni praktikanti duhovnih disciplina. Dakako, kod duhovnog propovijedanja uvijek moramo biti jako pažljivi, između ostaloga dobro se potruditi da pronađemo tačku do koje je osoba došla i zatim korak po korak krenuti dalje od te tačke – ne rušeći osobu iz temelja, kao što bi se reklo. Opet u slučaju, ako i nismo odveć naklonjeni transcendenciji, već smo više praktičari po prirodi i naklonjeni brojnim tehničkim detaljima, barem dajmo podršku drugima, tako što ćemo ih upoznati s nama poznatim duhovno naprednim osobama, koje su već duže vrijeme na putu dharme — transcendencije i predanog služenja Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe pod vodstvom vjerodostojnog duhovnog učitelja, ponajbolje ISKCON gurua.

Kod neophodne procjene drugih, radi adekvatnog izbora duhovno naprednih osoba, kojima ćemo se obratiti za savjet i podršku u koje možemo imati povjerenja, koje će nas voditi u nekom od segmenata duhovnog znanja, trebamo biti jako pažljivi. Uvijek je preporučljivo prvo vidjeti da li osoba ima utočište vjerodostojnog, ponajbolje ISKCON duhovnog učitelja, te potom vidjeti i čime se osoba bavi 24 sata dnevno, dakle, da li i živi život koji propovijeda, Tada će sve postati jasnije. Inače, u drugim prilikama ne trebamo vršiti procjenu sposobnosti drugih, jer to obično nije naše polje djelovanja, niti smo kvalificirani za isto, sem u specijalnim okolnostima. Naše polje djelovanja smo uglavnom mi sami. Izuzetak može da bude, kada zaista želimo pomoći drugim osobama, ali se predhodno tri puta iskreno upitajmo, da li zaista želimo pomoći, te kada se nakon imanja dugogodišnje i neprekinute duhovne prakse – sādhane, detaljnijeg poznavanja śāstri i zadobijanja dubljih duhovnih uvida i realizacija, osjećamo spremnim za isto. Dakako, uvijek trebamo nastojati prići drugim osobama s određenim razumijevanjem i uvažavanjem, te bez predrasuda, jer su one često pogrešan i limitirajući faktor kod bilo koje vrste komunikacija i odnosa. Dobro je i da budemo svjesni činjenice, da će uvijek postojati osobe, kojima mi možemo pomoći na putu postepenog pročišćavanja i daljeg duhovnog napredovanja, te da postoje i oni koji su tu negdje kao i mi sami, ali da svakako ima i veliki broj onih iskusnijih, te naprednijih u pojedinim segmentima viših transcendentalnih znanja, koji su otišli dalje od nas i od kojih uvijek možemo učiti.

Kod izučavanja obimnog astrološkog znanja, uvijek je preporučljivo detaljno se upoznati i s drevnim vedskim kosmološkim znanjem, jer je vedska kosmologija jedna od grana vedske astrologije. Sem toga, nećemo ništa razumijeti kako treba bez detaljnog poznavanja strukture našeg univerzuma, kao i sveukupne Božije kreacije, te mnogobrojnih prividnih kontraverzi, koje se javljaju prilikom ovakvih intrigantnih istraživanja, nastalih radi različitih razina svjesnosti svakog ponaosob. Znajmo da u śāstrama nema kontradikcija, samo u našim umovima, radi nedovoljnog znanja.

U zadnje vrijeme, putem novijih algoritama Facebook-a i uhvaćenih vaših interesovanja, može vam doći na zid niz prijedloga za posjetu nekih internetskih stranica, na kojima se obrađuje nesavršena, tačnije rečeno potpuno pogrešna zapadna izvedenica astrologije. Generalno, te stranice otvaraju neki početnici i dijelom, ili najčešće potpuno kosmološki i karmički needucirane, te u krajnjoj liniji karmički i duhovno neuke osobe. Preporuka: čim primijetite na takvim stranicama da autori govore o zapadnom astrološkom sistemu [chart kružnog formata], te upotrebljavaju zabranjene zapadne planete Uran, Neptun, Pluton i druga špekulativna, ili imaginarna nebeska tijela kao Lilith [Crni Mjesec], Chiron, etc., ili da umjesto imena za Rāhu i Ketu – ogromne suptilne planete, ali nevidljive za naše moći percepcije, upotrebljavaju druga pogrešna imenovanja, kao Mjesečevi Čvorovi, bolje da te stranice nikako ne pratite, jer ćete s vremenom usvojiti potpuno pogrešne koncepcije, interpretacije i razumijevanje. Kasnije se veoma teško privići na savršeni vedski astrološki sistem. Pored toga, veoma je važno da se ne može dovoljno naglasiti, ko upotrebljava ove zabranjene ili imaginarne planete i druga špekulativna nebeska tijela u vedskoj astrologiji, rizikuje zabranu na dalje vedsko znanje od viših autoriteta u univerzumu. Dobro je znati da to itekako funkcionira u praksi, znali mi za isto ili ne.

REFERENCES:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The Basics of Bona Fide Astrology – by Nalini-Kantha Prabhu [Tom Hopke]

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by RamaKrishna Shastri

sonagaurangadas

Komentariši