ECLIPSES IN 2023 YEAR [PART 6]

CURRENT EVENTS — AKTUELNA DEŠAVANJA.

ECLIPSES RESULTS ACCORDING TO R. SANTHANAM — REZULTATI EKLIPSI PREMA R. SANTHANAMU.

ECLIPSES IN 2023 YEAR FOR COORDINATES OF SARAJEVO – ZA KOORDINATE SARAJEVA:

SOLAR ECLIPSE [AT] 20 APRIL 2023 THURSDAY — AMĀVASYĀ – 06:17:56 [GMT 04:17:56] — MEṢA RĀŚI

LUNAR ECLIPSE [A] 5 MAY 2023 FRIDAY — PŪRṆIMĀ – 19:23:00 [GMT 17:23:00] – TULĀ RĀŚI

SOLAR ECLIPSE [A] 14 OCTOBER 2023 SATURDAY – AMĀVASYĀ – 20:00:41 [GMT 18:00:41] – KANYĀ RĀŚI

LUNAR ECLIPSE [P] 28 OCTOBER 2023 SATURDAY — PŪRṆIMĀ – 22:15:00 [GMT 20:15:00] – MEṢA RĀŚI

CURRENT EVENTS — AKTUELNA DEŠAVANJA.

KOMENTAR: Prema nekim aranžmanima, pored nastupajuće Lunarne eklipse 28. oktobra u znaku  Ovna [Meṣa Rāśi] uz asocijaciju retrogradnog Jupitera [Bṛhaspati-graha] i moćnog Rāhua u istom znaku, trenutno je aktuelno i jače grupiranje planeta u suprotnom znaku Vage [Tulā Rāśi]: Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], Marsa [Ańgāraka-graha], Merkura [Budha-graha] i ogromne suptilne planete Ketua. Sve skupa veoma napeto i indicira na moguća veća i intezivnija karmička pročišćenja, kako na globalnoj razini, tako i na pojedinačnim planovima svakoga ponaosob. To sve je moguće detaljnije vidjeti kako iz vedskih chartova pojednih zemalja, tako i iz ličnih chartova. A, svjedoci smo svakodnevno jako pogrešnih jednostranih gledanja izvan dugogodišnjeg konteksta dešavanja i istupa na medijima pojednih karmički i duhovno neukih državnika, političara i glasnogovonika na medijima. Za zainteresirane osobe moguće je doznati više kroz interne komunikacije. Dobro je znati da nema baš  svako karmičke reference iz prošlih života za pravilno gledanje na pojedina dešavanja u sviojetu..To je prilično rijedak dar.

Na predhodnom postu su date generalne opaske oko eklipsi, te grupe godina, koje imaju povećani broj eklipsi, kako u bližoj prošlosti, tako i u bliskoj budućnosti. Povećani broj eklipsi, dakle više od četiri godišnje, već indicira, najblaže rečeno, na dodatna uznemirenja po naše krhke duše. A, obično budu u pitanju još i drugi napeti aspekti, te grupiranja planeta i tako to, da sve bude još drastičnije. U stvari, dobro je postepeno istrenirati se, pa na eklipse i druge napete aspekte planeta, gledati kao na dodatna sredstva i vrijeme da se malo pročistimo od velike količine nakupljene ugra-karme i krenemo naprijed u našem uobičajenom performansu u ovom životu. Dakle, nije nikako preporučljivo čekati zadnji čas, da se stvori velika količina kritične mase nakupljene ugra karme, kada već počnu stizati fakture na vrata i to u tačno određene vrijeme da više zaboli. Tada je već pomalo pokasno za neke ozbiljnije korekcije i reguliranje života, specijalno ishrane. Pokušajmo se istrenirati i preventivno djelovati. Da bi to uspjeli, potrebno je prvo naučiti šta smijemo, a šta ne. U tu svrhu mogu da nam odlično posluže vedski spisi i sofisticirana vedska znanja višeg ranga. Drugačije rečeno, ne smijemo zloupotrebljavati svoju malu nezavisnost. Dakako, pri svemu tome se javlja niz ograničavajućih faktora: naša karma iz prošlih života i brojna ograničenja, koja nosimo sa sobom, trud ili nastojanje i vrijeme koje ulažemo u samospoznaju, spiritualne tehnologije i spoznaju Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe, te još i neki viši odlučujući faktori —  milost i blagoslovi koje primamo ili ne. Rezultat svega biće izražen kroz trenutnu razinu naše svjesnosti.

Inače, uticaji eklipsi su poprilično kompleksni i zavise od niza karmičkih i drugih elemenata. Mogli smo već osjetiti uticaje pomračenja u proteklim godinama i izvući sami neke pouke. Da ponovo naglasimo, pomračenja ne dolaze od Mjeseca [Candre] ili Zemljine sjenke, kako to tumači nesavršena, pa u mnogim segmentima i potpuno pogrešna zapadna astronomija i astrologija. Pomračenja uzrokuju Rāhu i Ketu, ogromne suptilne planete [Planets Shadows], kada se nađu između Zemlje i Sunca [Sūrya Nārāyaṇa] ili Mjeseca [Candre]. Da brojne detalje ne ponavljamo, dobro je pročitati i predhodne postove o eklipsama.

Ako je eklipsa u Cara Rāśiyu [pokretnom znaku], glavni rezultati eklipse dolaze ubrzo. Ako je u Sthira Rāśiyu [fiksnom znaku] treba da protekne dvije sedmice, a ponekada 2-3 mjeseca dok glavni rezultati eklipse postanu vidljivi. Kada je eklipsa u Dvisvabhāva Rāśiyu [dualnom znaku], na glavne rezultate eklipse treba sačekati i do 6 mjeseci. S druge strane ovo znači, da i u vrijeme kada nema eklipsi i nekih napetih aspektata. opet mogu da nas stignu određena pročišćenja, kako možemo da vidimo, mjesecima nakon eklipsi. Stizanje rezultata eklipsi postaje vidljivo, kada Mjesec dođe u isti znak, kao prilikom eklipse.

Opet, za neko generalno tumačenje, negdje obično po petnaestak dana pa i više, prije i poslije eklipsi već počinju i dalje još traju uticaji pomračenja. Dakle, znajmo, nisu u pitanju samo egzaktni datumi pomračenja. To biva jasnije kada se detaljnije uputimo u strukturu našeg univerzuma, te veličinu i osobine Sunca [Sūrya Nārāyaṇa], Mjeseca [Candre] i drugih vidljivih planeta, kao i ogromnih suptilnih planeta Rāhua i Ketua [Planets Shadows].

Radi pravilnog sagledavanja rezultata pomračenja [eklipsi] preporučljivo je detaljnije se upoznati s iskustvima više milostivih i kvalificiranih vedskih astrologa. Jedan od njih je i R. Santhanam, koji je otišao dublje u proučavanju efekata eklipsi. Autor je knjige Essentials of Predictive Hindu Astrology, gdje se u Chapter 8. govori o rezulatatima eklipsi.

R. SANTHANAM: Nakon proučavanja rezultata pomračenja na pojedinačne horoskope, formulirao sam neka opća, ali specifična pravila, kao što su navedena u nastavku:

1. Pomračenja daju povoljne rezultate ako padaju u 1., 4., 5., 7., 9., ili 10. kuću.

2. Biće učinkovitije ako eklipse padaju na stepene Ascendenta [Lagne], te na 4. 7. ili 10.

3. Štetno je imati pomračenje u jednoj od kuća i to u 2., 3., 6., 8., 11. i 12. kuća. 11. kuća je jednako nepovoljna, kao što su nepovoljne kuće ili Trika-sthāna [6, 8 i 12 kuća] za sve praktične svrhe. Rijetko je to kuća dostojna dobitaka.

4. Ako je kuća koja je okupirana planetom [pri rođenju] uključena u pomračenje, orbisi se ne moraju razmatrati kao u pravilu pod 2. gore navedenom. Neka natalna planeta bude bilo gdje u tom znaku s referencom na stepen pomračenja. Mali ili veliki rezultati će se osjetiti.

5. Umjesto da gledamo da li je planeta prirodni benefik ili malefik, etc., njeno gospodarenje nad određenom kućom igra vitalnu ulogu. Gospodari [Lords] 1, 4, 5, 7 ,9 i 10 kuće su dobri, dok ostali gospodari 2, 3, 6, 8, 11 i 12 kuće nisu dobri. U smislu rezultata pomračenja.

6. Međutim, pomračenja koja padaju u znak okupiran pri rođenju od Rāhua — Ketua, ili Saturna [Śanaiścara-graha], ili Marsa [Ańgāraka-graha], općenito daje vrlo štetne učinke. Pomračenje koje uključuje natalni Ketu može izazvati zdravstvenu krizu.

7. Ako znak pomračenja ima više od jedne planete pri rođenju, posebnu pozornost treba posvetiti deduciranim [proisteklim] učincima, koji će biti  općenito brojni.

8. Pomračenje može imati neku referencu na gospodara Sub-perioda, ili Pod-perioda, prema Vimshottari Mahā Daśā sistemu. Takvo pomračenje će imati posebnu ulogu da naglasi neke rezultate. Ali, učešće Lorda [Gospodara kuće] u Pod-periodu je dovoljno.

9. Pomračenje, koje se događa u Cara Rāśi [pokretni znak] daje efekte [rezultate] ubrzo.

10. Za pomračenje, koje se dešava u Sthira Rāśi [fiksni znak] treba sačekati na efekte dvije sedmice; u nekim slučajevima 2 do 3 mjeseca.

11. Glavni rezultati pomračenja, koje se dešava u Dvisvabhāva Rāśi [dualni znak] mogu se očekivati za šest mjeseci.

12. U slučaju analize stvarnih datuma stupanja na snagu, kasniji ulazak, ili ulasci Mjeseca u znak eklipse,  ili u relevantnu Bhāvu će biti prilično odlučujući. Ulazak Mjesec [Candre] u određeni dio neba nikada ne treba potcijeniti.

13. Za pomračenje koje se događa na poziciji retrogradne planete u natalnom horoskopu je potreban drugačiji pristup. U takvom slučaju, rezultati suprotne kuće, ili kuća u vlasništvu pomenute retrogradne planete će se materijalizirati. Na primjer. neka Saturn [Śanaiścara-graha] bude retrogradan i u Ribama [Mīna Rāśi]. Rezultati suprotnih bhāva su identični s Rakom [Karkaṭa Rāśi] [7. od Jarca] i Lavom [Siṁha Rāśi] [7. iz Vodolije – Kumbha Rāśi]. Za Lagnu u Biku [Vṛṣabha Rāśi], Saturn je tako u 11. kući. On posjeduje [vlada] 9. i 10. Nasuprot ovih kuća su 3. i 4. Dakle, kada se dogodi pomračenje u Ribama [Mīna Rāśi] [ako je Saturn u tom znaku], 3. i 4. kuća rođenog će biti pogođene.

14. Ako je retrogradna planeta kao što je pomenuto u pravilu 13., egzaltirana, rezultati bhāve su identični s njenim znakom debilitacije i uroditi će plodom. U gornjem slučaju Bika [Vṛṣabha Rāśi], Saturn [R] [Śanaiścara-graha] u Vagi [Tulā Rāśi] će dati efekte 12. kuće [Ovan — Meṣa Rāśi debilitacija]. U kontekstu eklipse u Vagi [Tulā Rāśi].

15. Ako je retrogradna planeta oslabljena i uključena u pomračenje, bhāva je identično oslabljena, a znak će se materijalizirati. Primjera radi, retrogradni Saturn [Śanaiścara-graha] u 12. u Ovnu [Meṣa Rāśi] za rođenog u Biku [Vṛṣabha Rāśi], u kontekstu pomračenja će uticati na efekte 12. kuće.

16. Ako je retrogradna planeta u svojoj kući, onda umiješanost pomračenja od strane pomenute planete biva drugačija.

KOMENTAR: Ovim se ne završavaju ova dragocjena iskustvena uputstva, ima još toga, tako da s konačnim zaključcima o rezultatima eklipsi treba pričekati i proučiti ova pravila do kraja, a koja će biti vjerovatno prezentirana na nekom od narednih postova, ali već i ova do sada mogu nam itekako pomoći u boljem razumijevanju efekata eklipsi.

Opet, s duhovne razine gledano, vrijeme eklipsi, bilo redovnih, a specijalno onih povećanog broja je i vrijeme vjerovatnih dodatnih pročišćenja i vrijeme određenih promjena. Dakle, tada možda možemo  i da napravimo određeni shift [pomak] u životu, ukoliko se poslože i još neke povoljne okolnosti. Kakve — preporučljivo je o ovome dublje razgovarati s duhovno kvalificiranim i naprednim osobama, koje su ujedno i iskusni vedski astrolozi, a potom, ukoliko su okolnosti i s našim duhovnim učiteljima, ponajbolje ISKCON duhovnim učiteljima. Drugačije rečeno, da bi napravili neki mali shift [pomak] na duhovnoj razini i inače u našem životu, obično je potrebno da budemo podobro pritisnuti nekim turbulentnim događanjima, te da se tako u nama stvori određena kritična masa. Može se reći i da je nekada potrebno da nas ujede karmička zmija, pa da se tek pokrenemo iz naše zone uživanja. A, za upućene je poznato, kako to ide ukoliko se na vrijeme ne probudimo iz dubokog sna:

ZONA UŽIVANJA èZONA ISTEZANJA èPANIK ZONA.

Ukoliko vam se otvore neka dodatna pitanja možete se javiti u večernjim satima kod ozbiljnijih interesovanja, najbolje za početak preko messenger poruka na Facebook-u, a kasnije po potrebi i preko Skype, ili viber telefona. Podrazumijeva se da ste već nadišli bolesne vezanosti za privremena i lažna tjelesna imenovanja — nacionalizme i druge “izme”, te prolazne pozicije u ovom svijetu, jer to zahtijeva poseban duži tretman, te dodatni utrošak dragocjenih energija i vremena..

REFERENCES:

Essentials of Predictive Hindu Astrology, Chapter 8 — R. Santhanam.

Stay Tuned. To Be Continued.

sonagaurangadas

Komentariši