DHANIṢṬHĀ – THE 23RD  NAKṢATRA

23° 20’ MAKARA [CAPRICORN, JARAC] TO 6° 40’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA]

KOMENTAR: Obično se na zapadu smatra da su sedam-osam osoba od deset iz našeg okruženja, naše srodne duše iz prošlih života. Međutim, ovo je samo pretpostavka. Čini se da se naše srodne duše iz prošlih života mogu bolje prepoznati preko brojnih karmičkih odrednica, kao iz položaja osa Rāhu – Ketu i drugih karmičkih referenci. Evo jednog od primjera, kako možemo pronaći srodnu dušu, ili barem osobu sa sličnim preokupacijama, kada je u pitanju muzika. Kao i u slučajevima drugih Nakṣatri, Dhaniṣṭhā Nakṣatra precizno opisuje osobe rođene pod njenim uticajem, koje između ostaloga vole i muziku, a vjerovatno i same sviraju neki od instrumenata, ili će tek svirati u budućnosti, što će zavisiti i od cjeline vedskog horoskopa, tačnije rečeno – od karmičkih predispozicija koje samo pokazuje vedski chart, trenutnih karmičkih perioda i drugih okolnosti. Veoma je indikativno za ovu Nakṣatru i rođene pod njenim uticajem, da će na neki način zaista raditi i na ujedinjavnju drugih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Samo je potrebno imati pravilno usmjerenje ka samospoznaji i spoznaji Svevišnjeg Gospodin Kṛṣṇe.

Također i na ovom primjeru, možemo vidjeti koliko smo svi komplicirani, često s velikim suprotnostima u svom karakteru i ponašanju i to je dobro znati radi boljeg razumijevanja i drugih. Još jedna od poenti, koju možemo izvući ovom prilikom je — ne tražimo greške u drugima, jer smo i sami okean grešaka.

Dvadeset i treća zodijačka ekstenzija se pruža od 23°20’ Makare [Capricorna ili Jarca] do 6°40’ Kumbha [Aquariusa ili Vodolije] i nazvana je Dhaniṣṭhā. Korespondira s imenima ‘Sa’d-as-Suud’ [most felicitous] na Arab Manzil, ‘Capricorni’ ili ‘Delphini’ na Grčkom; ‘Hiu’ na Chinese Sieu.

DHANIṢṬHĀ – THE 23RD NAKṢATRA.

Dhaniṣṭhā je Rakṣasa ili zvijezda [Nakṣatra] niže prirode, kojom vlada agresivni Mars [Ańgāraka-graha], a simbolizira je mṛdanga [mridanga] — bubanj, što označava zainteresiranost, ili talenat za muziku. U prevodu znači zvijezda simfonije, što ukazuje na njihovo učešće na ujedinjavanju drugih, radi ostvarivanja nekog zajedničkog cilja. Dhaniṣṭhā je pokretna, što ukazuje na to da osobe rođene pod njenim uticajem svoju sreću pronalaze daleko od kuće.

KADA JE OVA NAKṢATRA NA LAGNI [ASCENDENTU] – To su ljudi herojske prirode, koji se po temperamentu razlikuju od prijatelja. Milosrdni su i kraljevske su prirode. Mogu biti neistinoljubivi, grubi, arogantni i skloni povrijeđivanju drugih, ako na Ascendent [Lagnu] utiču nepovoljne planete.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRI – Osoba je darežljiva, ali i pohlepna. Lako rizikuju i nepromišljeno djeluju, teško ih je ubijediti u bilo šta, dobrostojeći su, vole muziku i interesuje ih astrologija.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U POJEDINIM PĀDAMA – ČETVRTINAMA NAKṢATRE — manifestiraju se slijedeće osobine:

PRVA PĀDA: 23°20’ – 26°40’ MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – Oštre brade, strastveni i ambiciozni, okrutni i tegobni.

DRUGA PĀDA: 26°40’ MAKARA [CAPRICORN, JARAC] – 00°00’ KUMBHA [AQUARIUSA, VODOLIJE] – Entuzijasti, istinoljubivi, mudri, čvrstih stavova, svadljivi.

TREĆA PĀDA: 00°00’ – 3°20’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Ponosni, bogati, lijepih manira, dobro se brinu o posluzi, svjetloputi, deformitet leđa, vjerni svom mišljenju.

ČETVRTA PĀDA: 3°20’ – 6°40’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA] – Okrutni, ponosni, nereligiozni, dlakavi, brbljivi.

Nakṣatrom Dhaniṣṭhā vlada Mars [Angaraka graha]. Na duhovnoj razini autoritet za Mars je Lord Śrī Nṛsiḿhadeva.

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA ZA DHANIṢṬHĀ NAKṢATRU.

Nekada joj je originalno izvorno ime bilo Shraviṣṭhā. Shru = slušati [to hear] + ṣṭhā = ostati – znači nešto što ostaje u uhu, a možda predstavljajući ukras za uho.

Dhaniṣṭhā [Dhana = bogatstvo + ṣṭhā = ostati] – znači nešto u čemu se čuva bogatstvo. Sudeći prema nekima, to predstavlja prebivalište bogatih Vasu bogova, koji se smatraju i vladajućim božanstvima ove zvijezde. Formira je 5 zvijezda od kojih su četiri u parovima po dvije, neki kažu da je formirana od osam zvijezda. U vrijeme Vedāńga Jyotiṣa i Mahābharate, zimski solsticij je ležao u Dhaniṣṭhi.

KOMENTAR: Za one koji su trenutno na razini obožavanja polubogova, vladajuća božanstva su osam Vasua [polubogova[. Međutim, preporučljivo je znati, da vedski spisi preporučuju obožavati Svevišnju Božansku Osobu Śrī Kṛṣṇu, a to je u krajnjem razlučivanju stvari puno povoljnije i produktivnije. Naime, tada svi oko nas, te i preci i polubogovi automatski postaju zadovoljni, kao kada zalivamo korijen drveta – automatski sve grane i lišće također postaju podmireni vodom i zadovoljni.

REFERENCES:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha prabhu].

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by RamaKrishna Shastri.

sonagaurangadas

Komentariši