ŚATABHIṢĀ – 24TH NAKṢATRA  [PART 1]

6° 40’ – 20° 00’ KUMBHA [AQUARIUS, VODOLIJA]

Śatabhiṣā je Rakṣasa, ili Nakṣatra [skupina zvijezda] niže prirode. Njome vlada moćna, ali malefik [nepovoljna] planeta Rāhu. Prevodi se kao “Udruženje 100 liječnika” i tako reprezentira iscjelitelje [vidare] i liječnike. Pokretne je prirode. Poznata je još kao Nakṣatra [skupina zvijezda] koja prekriva kao koprena i indicira na tihe ljude, ili one koji se osjećaju restriktivno [ograničeno] u samo-izražavanju [self-exspression].

KOMENTAR: Preporučljivo je znati da je autoritet Rāhua na duhovnoj razini Lord Varāhadevā. Mantra za odavanje poštovanja i invokaciju [zazivanje] je: oḿ namo bhagavate varāhadevāya. Rakṣasa mentalitet kao u slučaju rođenih pod uticajima ove Nakṣatre, kao i još niza drugih Nakṣatri, za razliku od Nakṣatri koje imaju Deva [pobožnu prirodu] i Manuṣya [Manuṣya means human — ljudska priroda-mentalnost] je da surovo dolaze do svojih ciljeva. Prilikom eventualne analiza našeg vedskog charta potrebno je da pitamo našeg astrologa/astrologinju od povjerenja, kakve su nam karmičke odrednice vidljive iz vedskog horoskopa. Ako većina naših Nakṣatri u kojima su pozicionirane planete, specijalno one u kojima su Lagna [Ascendent] i Mjesec [Candra] ima Rakṣasa mentalitet — moramo biti jako pažljivi u odnosima s drugim ljudima i nastalim interakcijama, specijalno prilikom ostvarenja postavljenih ciljeva. U suprotnom, ako ne budemo dovoljno pažljivi, generiraćemo uvijek iznova sukobe radi surovog načina postupanja prema drugima i ostvarivanja vlastitih cljeva. Dakako, to će nam se uvijek vratiti kao boomerang. Neko može da pogrešno misli – “Ma, ja sam već na putu pročišćavanja, na putu dharme-putu transcendencije, to za mene ne važi …” Dakako, obično će se jako prevariti. Opet, istina je da se takve stvari mogu prevazići, ako smo dovoljno uporni, odlučni, duhovno educirani i napredni. Dakle, na  višim razinama svjesnosti, što baš i nije lako dohvatljivo. Čest je slučaj da će neko ko je tek na početku duhovnih traganja za transcendentalnim znanjima višeg ranga, ali i znanjima iz sofisticirane vedske astrologije, reći samo ono što je povoljno, pa će u ovom primjeru od dvije glavne Nakṣatre navesti samo onu, koja nije Rakṣasa mentalitet, da bi se eventualno proslavio, ili izvukao više novaca. Moramo znati da smo u velikoj većini slučajeva obično kombinacija mnoštva različitih karmičkih uticaja, pa su tako i naše glavne Nakṣatre obično različite po prirodi, sem u zaista rijetkim slučajevima. S druge strane opet, možemo i sami postati uzročnik pogrešnih astroloških konsultacija, što je također često slučaj, ako primjera radi zatražimo od našeg astrologa da nam prezentira samo ono što je povoljno, jer još nemamo dovoljno snage za suočavanje s vlastitim anarthama – suptilnim nečistoćama u srcu. Dakle, savjet je da u svakom slučaju treba zamoliti astrologa da prezentira stvari onakve kakve jesu – tako će prije početi suočavanje s mnogobrojnim karmičkim uslovljenostima i anarthama u srcu, a svako ih ima. Tada smo već na pola puta i da ih eventualno prevaziđemo. Moramo znati, iako nije baš tako jednostavno – u krajnjem razlučivanju stvari, od onih na vidljivoj razini skoro da ništa nije samo nepovoljno, ništa nije samo povoljno – sve je namijenjeno našem učenju.

KADA JE OVA NAKṢATRA  [ZVIJEZDA] NA LAGNI [ASCENDENTU] – Osoba je u poziciji služenja, bez velike porodice. Oni su mirni, umjereni ljudi, zainteresirani za filozofiju, misticizam, ili astrologiju. Oni mogu biti varljivi i talentirani u igranju igre. Putuju s edukativnim ciljevima.

KADA JE MJESEC [CANDRA] POZICIONIRAN U OVOJ NAKṢATRi [ZVIJEZDI] – Osoba će biti smiona i sposobna da pobijedi svoje protivnike, teška je za uvjeravanje, iskrena i nesretna.

KADA JE MJESEC – CANDRA POZICIONIRAN U RAZLIČITIM PĀDAMA [QUORTERS-ČETVRTINAMA] OVE NAKṢATRE – manifestiraju su slijedeće osobine:

PRVA PĀDA — 6°40’ – 10°00’ KUMBHA [AQUARIUS – VODOLIJA] – Sretna osoba, bogata, dobronamjerna, iskrena, pažljiva prema učenima i životinjama.

DRUGA PĀDA — 10°00’ – 13°20’  KUMBHA [AQUARIUS – VODOLIJA] – Tvrdica, ciničan ogovarač, ponosna i griješna osoba.

TREĆA PĀDA — 13°20’  — 16°40’  KUMBHA [AQUARIUS – VODOLIJA] – Bogata, škrta i gladna osoba, može umrijeti zbog srčanih problema.

ČETVRTA PĀDA — 16°40’  — 20°00’  KUMBHA [AQUARIUS – VODOLIJA] – Ponosna osoba, sretna i radi dobro za druge, osjeća gorčinu prema svojoj zajednici.

KOMENTAR: Postoji još nekoliko sličnih imena u upotrebi za ovu Nakṣatru osim Śatabhiṣā: Śatabhiṣāk, Shatabisha, Sathabhisha, Shataraka, Shatataraka. Sve su Nakṣate interesantne, pa tako i ova, specijalno za osobe, koje će se nekada, u jednom dijelu života, vjerovatno baviti nekom vrstom iscjeljivanja ili učestvovati na neki način u liječenju drugih. Tako osobe, koje inače imaju neki drugi stalni posao – moguće da se uz to počnu postepeno educirati i baviti nekom vrstom iscjeljivanja i to prilično uspješno i uvijek na neki svoj originalan način. Ili, baš doslovice rade u državnim ustanovama, ili privatnim firmama, koje se bave liječenjem na neki način – medicinom, farmacijom, etc. Tako da ovo “Udruženje 100 liječnika” zaista funkcionira u praksi. Sa ovim osobama, izgleda da trebamo razmatrati sve teme o zdravlju, samo nekada treba malo sačekati da osobe sazriju u tom pogledu i steknu neko iskustvo.

Ono što nekada možda može da iritira kod ovih osoba je njihov specifični smisao za ‘igranje igara’ s drugima, možemo to nazvati i nekim zakulisnim ‘igricama’, ali obično nakon toga i sami upadnu u neke neplanirane sheme i ‘igrice’ i zbog toga onda još i dodatno pate.   

Specijalno nekada može da zasmeta njihova nedorečenost – obično ne kažu stvari do kraja, tako da moramo pogađati njihove misli i namjere – ko ima živaca za isto.

Ali, u suštini obično  su to dobre osobe, okrenute na neki svoj način humanitarnim aktivnostima za druge ljude.

ASTRONOMSKA PRIČA U POZADINI ASTROLOŠKIH TUMAČENJA.

Satabhiṣā — Sata — 100 + vist [bist] — to heal. Znači skupina 100 liječnika i vjerovatno se odnosi na stvari korištene za liječenje u starim vremenima. Formirana je od velikog broja zvijezda u grozdu. Prema predanjima to je udruženje 100 liječnika. Konstelacija je bila poznata svecima Ṛg-Veda.

Prema autoru druge dole niže navedene knjige i za osobe, koje preferiraju obožavanje polubogova, predsjedavajuće božanstvo je Varuṇa – polubog vode. Međutim, dobro je imati na umu, kao što je naprijed rečeno, od planeta Nakṣatrom Satabhiṣā vlada planeta Rāhu, a duhovni autoritet za Rāhu je Lord Śrī Varāhadevā. Tako, ako hoćemo adekvatne rezultate, tada se obraćamo duhovnom autoritetu planete. Dakako, još je ponajbolje direktno obraćanje Svevišnjem Gospodinu Kṛṣṇi da dobijemo savršene rezultate, koji je Vrhovni autoritet, ako smo na toj razini svjesnosti – pažljivim mantranjem Hare Kṛṣṇa mahā mantre, služenjem duhovnog učitelja i naprednih bhakta, te i drugim sevama u sklopu 64 procesa predanog služenja Svevišnjeg Gospodina.

REFERENCE:

HOW TO READ YOUR HOROSCOPE – The basics of Bona Fide Astrology – by Tom Hopke [Nalini-Kantha Prabhu]

THE SCIENTIC BASE OF INDIAN ASTROLOGY – by RamaKrishna Shastri

Stay Tuned. To Be Continued

sonagaurangadas

Komentariši